Kunst Het nieuws in juli 2023

Het nieuws in juli 2023

Kunst, Leven, Schilderen

Dit is de twaalfde nieuwsbrief, het nieuws in juli 2023. Ik heb dus nu al een jaar lang elke maand een nieuwsbrief geschreven. Vorig jaar augustus ben ik begonnen maandelijks te schrijven over het wel en wee in het atelier. De tijd vliegt, al een jaar.

Het is intussen ook al een jaar geleden dat ik mijn dijbeen brak. Daar heb ik ook over geschreven. Hoe ellendig ik mij daardoor heb gevoeld, maar ook over de vooruitgang heb ik verteld en hoe blij ik was met elke stap vooruit. Uiteindelijk is het allemaal goedgekomen. Ik voel wel aan het bovenbeen dat er ‘iets anders is dan voorheen en daar moet ik nog altijd een beetje aan wennen. Maar ik kan weer schilderen, ik kan weer fietsen en ik kan weer gewoon zonder hulpmiddel in huis bezig zijn.

Niet altijd heb ik veel te vertellen gehad, er gebeurde niet zoveel. Een huismus ben ik altijd al geweest, maar afgelopen jaar was ik dat natuurlijk nóg meer. Maar het eerste jaar ‘nieuws’ wordt met deze nieuwsbrief afgesloten en ik ga door.

Na de expositie waarover ik vorige maand schreef kwam ik niet aan schilderen toe. Weinig energie, geen zin, was het helemaal kwijt hoewel ik zoveel inspiratie had gekregen in die week. Ik vond het zo frustrerend, wilde zo graag. Toen ik het er met een paar mensen over had bleek het helemaal niet zo gek te zijn hoe ik mij voelde.

Eerst verwerken, bijkomen, ga lezen, fietsen, luieren en daarna komt het vanzelf wel weer dat je wilt beginnen. Ik heb het ter harte genomen, maar het heeft bijna vier weken geduurd voordat ik weer met kwast en doek aan de gang wilde. En nu schilder ik weer, dank jullie die mij hebben gesteund. Die tijd heb ik nodig gehad om bij te komen, mijn draai weer te vinden, de drukte achter mij te laten en na te genieten van alle leuks wat ik heb ervaren.

Wel ben ik in die weken begonnen met het maken van collages. Een wens die er al lang was. Ik heb wel eens iets geprobeerd. Dat deed ik dan in een schetsboek of ik keek video’s op YouTube. Hoe te beginnen. Maar ook keek ik video’s om uit te zoeken wat ik nou leuk zou vinden. Het werd mij meteen duidelijk dat iedereen daar vanuit zijn eigen authenticiteit mee begint, er zijn geen regels voor. Je creëert vanuit jezelf, net zoals je doet met schilderen of elke andere vorm van kunst. Technieken kun je leren, maar niet hoe je iets maakt en wat het wordt. Zo voelt het tenminste voor mij. Mij iets aanleren is lastig, daar ben ik dus te eigengereid voor, laat ik het zo uitdrukken.

Ik had al veel eerder bij de lijstenmakerij twee vellen karton laten snijden. Het pakket lonkte, maar ik kon er niet aan beginnen. Een reden daarvoor had ik niet, misschien de enige reden dat ik dacht geen spullen ervoor te hebben.

Met M. zou ik nog altijd iets samen doen, schilderen, collages maken wat dan ook. We hebben afgesproken en we zijn begonnen. Zij heeft veel ervaring met collages maken en zien doen heeft mij doen beginnen. De eerste ging wat stroef, de tweede al beter en nu maak ik er elke dag een. Het zijn geen collages met een heel verhaal erachter. Het zijn moment opnamen zoals ik schilder, abstract en ik heb er veel plezier in. Hoe lang ‘mijn collage challenge’ duurt weet ik niet, ook nog niet wat ik ermee ga doen. Ik laat het maar gebeuren en vind het heerlijk dat ik die vrijheid heb waarvan ik enorm geniet.

De afgelopen weken zijn we nog naar de open dagen van Maarten IJzerkunst geweest. Een geweldige tuin om in rond te lopen. Weidsheid en rust is er en er staan prachtige sculpturen. Een plek om te genieten.

Ik heb vriendinnen gezien. Geluncht met één vriendin, met een ander en ook haar man een hele middag en avond genoten in onze tuin. En samen met mijn Man in de tuin gerommeld. Hij het zwaardere werk, ik kijk en houd mij hier en daar bezig met gezellig maken, een plantje in een pot te zetten en hier en daar de snoeischaar ergens in. Heel relaxed allemaal. Nu ik dit zo vertel voel ik weer dat ik die rust en contacten na de drukte van de expositie ook nodig had om weer bij mezelf te komen.

Wil je je inschrijven voor mijn maandelijkse nieuwsbrief, dat kan hier

Je kunt mij ook volgen op Instagram en op Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorig bericht
Het nieuws in juni 2023
Volgend bericht
Het nieuws in augustus 2023

10 reacties. Plaats een nieuwe

 • Mariëlle ten Berg
  juli 28, 2023 20:14

  Hoi Ellie,

  Fijn dat je je draai vindt in het maken van collages. Regels zijn er inderdaad niet voor, doen wat bij je past en wat in je opkomt, op je eigen manier, dat doet iedereen en het geeft een speels, vrij gevoel. Ik zie dat je er beter in wordt!

  Groetjes,

  Mariëlle

  Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  juli 29, 2023 11:24

  Fijn dat je de balans hebt gevonden, Ellie. En nu lekker aan de gang met collages, een heerlijk ontspannende bezigheid vol avontuur.

  Beantwoorden
  • Ja, de onbalans moest ik accepteren en gewoon rust nemen, Anne. Had zoveel prikkels gehad en ook inspiratie opgedaan die ik natuurlijk meteen wilde gebruiken, maar dat was te hoog gegrepen. Eerst rust en verwerken en dan zou vanzelf duidelijk worden waar ik aan wilde beginnen. Gelukkig kan ik weer vooruit, mét collages en mét schilderen!

   Beantwoorden
 • Dayna Collins
  juli 29, 2023 16:15

  It is always a pleasure to read your newsletter. They are newsy and I feel like we are two friends enjoying a conversation together.

  Beantwoorden
  • “Being two friends having a conversation together”. I feel the same Dayna despite the great distance you are close and I can let you know what I’m doing as if we were enjoying a conversation together.

   Beantwoorden
 • Trudy Faber
  juli 29, 2023 16:40

  Ellie een zomer en een nieuw geluid. Leuk collages samenstellen.
  Succes. Ik ga ze bewonderen op Instagram.
  Fijne zomertijd!💜🍃💛

  Beantwoorden
  • Dankjewel voor je fijne reactie, Trudy. Collages heb ik niet eerder zo gemaakt als dat ik nu doe, het is inderdaad een nieuwe bezigheid in het atelier en ik geniet ervan! Zo nu en dan post ik er een en misschien wel eens allemaal in één keer. Ik wens jou ook een fijne zomer 🌞😎🌻

   Beantwoorden
 • Hoi Ellie, wat lang geleden alweer dat ik gereageerd heb op een nieuwsbrief van jou! Ik kwam er niet altijd aan toe om ze te lezen. Nu eindelijk wel weer. Ik zat zelf een beetje vast met van alles en nog wat. Wat de collages betreft: die zijn inderdaad heel persoonlijk en je moet er je eigen weg in vinden. Ik maak ze zo af en toe ook, maar ook daar is inspiratie voor nodig of gewoon een goed idee, of de juiste inval.
  Gelukkig komt er zo zoetjes aan weer wat inspiratie naar boven, en daar word ik een stuk vrolijker door. Soms kan een mens op creatief vlak zo zoekende zijn, of gebeuren er dingen waardoor het stagneert. Ik kom nu weer op ideeën, zo fijn! Ik vind nog steeds dat jij prachtige doeken maakt, ga daar vooral mee door, je gebruikt ook prachtige kleuren. Fijn om je weer gelezen te hebben, en uiteraard volg ik je nog steeds op de andere kanalen. Voor nu een lieve groet en heb vooral veel plezier in alles wat je maakt.

  Beantwoorden
  • Hallo Jannie, wat fijn dat je er weer bent. Soms zijn er periodes in ons leven waar gebeurtenissen meer aandacht vragen en andere dingen even op de achtergrond raken, dat is voor mij herkenbaar. Dus voel je niet bezwaard, ik weet dat je er bent ☺Fijn dat je weer inspiratie krijgt, maar van alles wat je al hebt laten zien geniet ik!

   Ik wist niet dat ik het maken van deze collages zo leuk zou vinden, maar ik heb er enorm veel plezier in. Ze ontstaan, ik maak ze zoals het op dat moment gaat, weet van tevoren echt niet wat ik ga doen net als bij het schilderen. Lieve groetjes 🌻

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan