Kunst

Het nieuws in mei 2023

Boeken, Kunst, Schilderen

Ik heb er plezier in jullie elke maand even bij te praten. Dat doe ik nu ook met het nieuws in mei 2023. Ik ben met zoveel tegelijk bezig en het zal jullie niet verbazen, alles voor de expositie in juni. Werk nog aan een paar kleine schilderijtjes en ook nog een paar op papier, maar eenmaal bezig in het atelier bedenk ik van alles wat ik ook nog wil doen en van het een komt het ander. Dan staan de kwasten in het water en wachten. Soms schiet het gewoon niet op, niet fijn, maar je kunt natuurlijk ook niet altijd alleen maar creëren ondanks de ideeën die er zijn.

Want plots vind ik dat er niet genoeg kunstkaarten zijn en laat ik nog van een paar schilderijen nieuwe drukken. Visitekaartjes wil ik nog ontwerpen. Stickers met mijn naam erop heb ik ook nodig. Papier om in te pakken, een zoektocht naar zakjes om kaarten in mee te geven. Prijskaartjes typen en lamineren. Een afspraak maken bij de lijstenmakerij om passe partouts te laten snijden. Er komt zoveel bij kijken, maar ik vind het ontzettend leuk om mee bezig te zijn en een volgende keer wanneer ik weer ergens exposeer gaan de voorbereidingen mij gemakkelijker af. Dan weet ik beter wat te doen. Gelukkig heb ik ook hulp van Anne von Drehle, zij geeft mij tips en advies en heel belangrijk, het vertrouwen.

Ook al wil ik graag nog wat meer werk voor de expositie maken, kleine doekjes of werk op papier, meeneem- of hebbedingetjes, met druk op de ketel lukt het mij nog niet zo. Probeer daarin rust te vinden. Dit is wat ik heb, dit is wat het is. En niet met een onverschilligheid, maar met het vertrouwen dat het goed is en ik mijn best heb gedaan in de korte tijd die ik had. Maar helemaal alleen alles doen zou mij niet lukken. Veel credits ook naar Man. Hij lijst in, maakt ophang zodat de schilderijen in hun nieuwe huis meteen aan de muur kunnen, denkt mee, stimuleert en geeft mij alle ruimte mijn werk in het atelier te kunnen doen.

Nooit in mijn droom heb ik ook maar kunnen bedenken waar ik nu sta, wel vastgehouden aan de droom. Het is allemaal niet van een leien dakje gegaan, zeker niet. Met vallen en opstaan ben ik tot hier gekomen. Het vervolg in het ongewis, maar ik heb er alle vertrouwen in en ga door met dat wat ik het liefst doe. Tenslotte ben ik altijd een laatbloeier geweest.

Ik heb mij aangemeld voor een kunstmarkt hier in Asten, ‘Kunst Klinkt’. Deze wordt gehouden in september. Meer informatie heb ik nog niet en ook niet of ik kan meedoen. Er is natuurlijk altijd een ballotage commissie. Echt druk maak ik mij daar niet over. De mensen die het werk beoordelen hebben allemaal een persoonlijke smaak en die zal hoe dan ook altijd meespelen. Ik vind zoiets meer een loterij of dat het te maken heeft met een gunfactor. Het werk dat ik laat zien daar sta ik achter, ik zou het anders niet openbaar maken. En wat de uitslag ervan ook is, ik laat het jullie natuurlijk weten.

Over ruim anderhalve week ga ik schilderen in Park Lingezegen. Zoals de meesten van jullie weten doe ik weer mee aan de The Colorfield Performance. Daar moet ik mij nog op voorbereiden. Een beetje weten wat ik op die dag wil schilderen want ’s avonds moet het paneel klaar zijn, 122×122 cm, een uitdaging, maar ik heb er enorm veel zin in.

Man gaat ook mee, mijn steun en toeverlaat die mij door de dag sleept mocht het even wat minder goed gaan of dat ik het niet meer zie zitten. Dat kan natuurlijk gebeuren. Niets is mij vreemd. Twee jaar geleden was Man er ook bij en werd meteen ingekwartierd bij de vrijwilligers. Hij heeft die dag heel wat gras bij elkaar geharkt en weggebracht, maar vond het fijn ook een steentje aan het project bij te dragen.

Mijn ochtenden zijn de afgelopen weken begonnen met het boek van Kate Ashton ‘Abstract painting for today’s contemporary artist’. Heerlijk om de dag in het atelier zo te starten met een boek en erbij een kopje koffie en Sam op mijn schoot of op haar dekentje.

Het boek staat vol met prachtige foto’s, natuurlijk allemaal in kleur. Een lust voor het oog. Niet alleen van foto’s van het werk van Kate zelf, maar ook van andere kunstenaars. De onderwerpen in het boek zijn niet heel uitgebreid, maar ze vertelt onder andere iets over compositie, kleur, textuur, contrast en meer. Met een foto erbij bespreekt zij het onderwerp, heel leerzaam en inspirerend. Het boek is helaas niet meer in Nederland verkrijgbaar, dat is jammer, het is een aanrader. Dayna Collins heeft het mij toegestuurd. Ook contacten via social media kunnen heel waardevol zijn, dat blijkt! Dank voor het boek en je vriendschap, Dayna.

Voor deze maand laat ik het hierbij. Ik ben nauwelijks op pad geweest, van alles een beetje in het atelier gedaan, maar weinig wat ik kan laten zien. De nieuwsbrief van volgende maand is wel al ingedeeld en jullie begrijpen wel waarmee, het een-dags-kunstproject en de expositie. Tot dan en geniet van je naasten, het mooie weer en alles waar jullie graag mee bezig zijn.

Ik ben ook met mijn account te vinden op instagram

 

Vorig bericht
Het nieuws in april 2023
Volgend bericht
Het nieuws in juni 2023

10 reacties. Plaats een nieuwe

 • Mariëlle ten Berg
  mei 30, 2023 20:29

  Hoi Ellie,

  Weer goed bezig na letterlijk vallen en opstaan! Petje af voor jou. Na Bronkhorst komt er weer rust, tijd om te spelen! Gaan we samen doen. Ik ben aan een project begonnen….heb me wat op de hals gehaald maar het is wel leuk!

  Groetjes, Mariëlle

  Beantwoorden
  • Dank voor je compliment, Mariëlle. En zeker, na Bronckhorst duiken we een keer samen het atelier in. Maar voor nu heb je mij wel nieuwsgierig gemaakt naar je project. 💚

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  mei 30, 2023 22:24

  Je maakt je droom waar en dat is het mooiste dat bestaat. Je schilderijen voelen ook als droomsferen met landschappelijke kenmerken. Je geeft de wereld kleur.
  Ik vind het bewonderenswaardig hoeveel werk je verzet, tot in de puntjes.
  Heel veel plezier en succes met je expositie. Hij valt jammer genoeg samen met onze vakantie in het berghuisje. Naak er maar een mooie reportage van!

  Beantwoorden
  • Anne, wat een mooie reactie ‘je geeft de wereld kleur’, dat is een groot compliment. Samen met Wilko kom ik natuurlijk een heel eind, ik schilder, de rest pakt hij allemaal op, echt heel fijn! Natuurlijk maak ik een reportage, ben je er toch geweest! Veel plezier in jullie berghuis, geniet ervan! 🏡

   Beantwoorden
 • Ben erg onder de indruk van je werk Ellie, ik denk dat je nooit klaar bent als kunstenares zo bevlogen als jij ook bent en tevens ga je tot elk gaatje wat open is. Te ontdekken of het nog mooier kan met liefde breng je de kunst tot leven .Prachtige kleuren sieren jou werk, abstracte kunstwerken je weet mij te boeien. Denk vele met mij “ga zo door Ellie” dan zullen we nog veel van je horen . Succes met je pure kunst !!

  Beantwoorden
  • Thea, ik zit hier te gloeien, zoveel complimenten over mijn werk, ik ben er beduusd van. ‘Pure kunst’, het is misschien wel precies wat ik bedoel! Dankjewel 🙏

   Beantwoorden
 • Trudy Faber
  mei 31, 2023 09:29

  Ellie de maanden vliegen voorbij. Junimaand begint morgen.
  Wat verzet je veel werk. En nu jouw expositie binnenkort. Jouw kleuren spreken mij zo aan en het abstracte daarin. Wil nog steeds een klein werk van je binnenkort.
  Wens je heel veel succes met alles. Mooi weer en veel zonneschijn. Lieve groeten van Trudy.

  Beantwoorden
  • De tijd vliegt inderdaad, Trudy. Het gaat mij te snel, had nog zoveel meer willen doen voor de expositie, maar het gebroken been gooide roet in het eten. Toch ben ik heel tevreden met wat ik nog wel heb kunnen doen en ik ben er bijna klaar voor.

   Zo fijn dat je een werk van mij wilt aanschaffen en laat maar weten, je bent natuurlijk heel welkom om mijn atelier te bezoeken of dat we op een andere manier iets regelen. Ik weet natuurlijk niet of je de afstand kunt overbruggen met auto of het openbaar vervoer. 🧡

   Beantwoorden
 • I loved reading your newsletter and the glimpse you have given of all the work that needs to be done behind the scenes in addition to making the art itself. I am so happy you are enjoying Kate’s book and I am grateful for our friendship and shared sensibilities about art and life. Thank you for sharing so many beautiful photos of your art and your process. Much love to you.

  Beantwoorden
 • I loved reading your comment, such lovely words! It’s nice to know people with whom you can exchange things, who understand and appreciate you, that makes the friendship so beautiful, thank you so much for that, Dayna! Sending you much love too.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan