Kunst Het nieuws in december 2022

Het nieuws in december 2022

Kunst, Leven, Schilderen

December, ik vind het altijd een speciale maand. Zo heb ik het al mijn hele leven ervaren. Altijd weer komen herinneringen naar boven, ook nu, nu ik ‘het nieuws in december 2022’ wil gaan schrijven.

De spanning als kind tegen de tijd dat Sinterklaas met zijn Pieten kwam. Van dat feest kan ik mij niet zo heel veel herinneren behalve gerammel met een ketting voor een donker raam en één ochtend de cadeautjes op de tafel in de ‘goede’ kamer. Ik weet nog dat ik meteen de pop met de lange donkere pijpenkrullen pakte, maar die moest ik direct weer afgeven, was niet voor mij. Sinterklaas had die voor mijn zus gebracht en ik kreeg een pop met een kaal hoofd. Tot op de dag van vandaag kan ik de teleurstelling van dat moment nog voelen. En ik begreep er ook niets van.

Van de kerstboom genoot ik ook, de lampjes en de glinsterende ballen. En dat doe ik nog. Zeker deze keer. Voor het eerst in 5 jaar hebben we onze kerstspullen weer kunnen uitpakken. Wat een feest om de dozen leeg te halen. Gekke dingetjes ooit gekocht en een klein nep kerstboompje van mijn moeder. Ik zou het zelf nooit kopen, maar elk jaar krijgt het een plekje in huis. De mooie glinsterende ballen die nog van mijn oma zijn geweest. De doos met in haar handschrift: ‘Willy Voorzichtig Zilveren Bollen Dikke’ als waarschuwing voor haar broer. De boom is kleurig geworden net zoals vroeger bij mijn ouders en bij oma.

De kerstgroep. Ik speelde met de beeldjes in de kerststal. Wat wilde ik die graag hebben als ik groot zou zijn. De kerstgroep ging naar mijn broer, maar de engel die in de nok van het kribbetje hing is tot op de dag van vandaag bij mij. Geen idee hoe ik die heb gekregen. Zoveel leuks kwam er tevoorschijn en veel. We hebben dan ook een grote tas vol naar de kringloopwinkel gebracht in de hoop dat andere mensen er ook nog plezier van hebben.

De maand december, speciaal. De laatste maand van het jaar, het licht buiten, de kou en de lampjes her en der in de bomen. En niet te vergeten de lichtjes in de eigen boom. December is voor mij ook een maand om concrete plannen te maken voor het nieuwe jaar. Daar was ik al een beetje mee bezig, maar nu is nog duidelijker waar ik mij op richt. Sowieso een open atelier dag in het voorjaar en daarna de expositie van 17 tot en met 23 juni in de Kapel van Bronckhorst. Ik doe mee aan The Colorfield Performance en voor een paar evenementen later in het jaar heb ik mij aangemeld en of die kunnen doorgaan weet ik nog niet.

Begin volgend jaar wil ik de kapel gaan bekijken zodat ik mij beter kan voorbereiden, beter weet wat ik nog zou willen maken. Maar creëren gaat niet op commando. Het is een intuïtief proces waarin je zit en dat geleidelijk vorm krijgt. Niet altijd gemakkelijk en abstract schilderen vind ik ook niet altijd gemakkelijk. Toch is dat hetgeen ik het meest doe, dat gaat vanzelf, ik denk er niet eens over na.

Het nadenken over nieuw werk houdt mij nu erg bezig. Een aantal doeken zijn al voorbewerkt, groot en klein. Maar omdat ik nog steeds in revalidatie ben gaat het niet zo snel als ik zou willen, maar ik ben al heel blij dat ik weer een beetje bezig kan zijn in het atelier. De duur van het revalideren is opgeschroefd naar driekwart jaar in plaats van zes maanden. Ik heb bij belasting van het been te veel pijn en daarvoor krijg ik in januari nog een spuit in het gewricht. Daar zit ik niet op te wachten. Uit eigen ervaring weet ik hoe pijnlijk die prikken zijn, maar als het mij helpt wat eerder weer helemaal fit te zijn?

Jullie willen natuurlijk ook weten hoe de open dag is geweest. Die had onverwacht leuke wendingen. Allereerst de verrassing dat er bezoekers kwamen die ik absoluut niet had verwacht. Mijn nervositeit of het wel leuk zou worden was op slag verdwenen. Dan de gast die zo door een inktportret werd geïnspireerd en een lied van Léonard Cohèn ging zingen. Een andere gast die gedichten heeft voorgedragen. Bovendien heeft ‘Ella’ die dag een nieuw thuis gekregen. Het was een bijzondere en sfeervolle middag. Helaas zijn we vergeten foto’s te maken. Ik heb er naderhand nog veel reacties over gehad.

Dan wil ik jullie met heel mijn hart bedanken voor het contact het afgelopen jaar, de feedback en de respons op mijn werk. En nadat ik gevallen en geopereerd ben heb ik zoveel lieve reacties gehad, hartverwarmend, het heeft mij goed gedaan. Ook daarvoor veel dank.

Ik wens jullie gezellige kerstdagen en voor het nieuwe jaar 2023 veel moois, plezier en dat jullie mogen genieten van dat wat je het liefst doet.
Tot volgend jaar, ik kijk er naar uit jullie dan ook weer te begroeten.

Vorig bericht
Het nieuws in november
Volgend bericht
Het nieuws in januari 2023

21 reacties. Plaats een nieuwe

 • Mariëlle ten Berg
  december 21, 2022 17:45

  Hoi Ellie,

  Kort maar krachtig wordt mijn reactie: nieuw jaar, nieuwe kansen!

  Groetjes,

  Mariëlle

  Beantwoorden
 • Gerbrig Laanstra
  december 21, 2022 18:31

  Geniet elke keer van je schrijven.
  Voor jouw ook mooie kerstdagen en een inspirerend schilderrijk 2023

  Liefs Gerbrig

  Beantwoorden
 • Coby Kraaijeveld
  december 21, 2022 18:42

  Voor jullie ook fijne feestdagen Ellie en een mooi liefdevol 2023🌲🌲

  Beantwoorden
 • Fijne feestdagen Ellie en tot volgend jaar!

  Beantwoorden
 • Leuk Ellie weer jouw bericht te lezen. Fijn dat je weer zo actief bezig bent en goed hersteld, ja het heeft tijd nodig.
  Veel succes. Wens jullie samen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe!
  Liefs en groet van Trudy.💖🌲☃️

  Beantwoorden
  • Lieve Trudy, dank voor je mooie wensen! We zullen elkaar volgend jaar hier weer zien, ik kijk er naar uit!
   Lieve groetjes 🧡🌹

   Beantwoorden
 • Truitje Faber
  december 21, 2022 19:12

  Leuk Ellie weer jouw bericht te lezen. Fijn dat je weer zo actief bezig bent en goed hersteld, ja het heeft tijd nodig.
  Veel succes. Wens jullie samen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe!
  Liefs en groet van Trudy.💖🌲☃️

  Beantwoorden
 • Hele fijne feestdagen en veel gezondheid gewenst voor 2023.
  Groetjes Juliette

  Beantwoorden
 • Leo van Lümich
  december 22, 2022 13:47

  wat een mooie eindejaarsbrief Ellie, fijne feestdagen en wens je een gezond nieuw jaar toe met veel positieve energie!!

  groet, leo,

  Beantwoorden
  • Leo, wat leuk je hier te zien! Dank voor je compliment en je mooie wensen. Wens jou en je familie ook fijne dagen! Wie weet tot ziens in het nieuwe jaar 2023.

   Beantwoorden
 • Dayna Collins
  december 22, 2022 15:57

  Thank you for a sweet look into your colorful and artful life.

  Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  december 22, 2022 16:17

  Mooie overpeinzing over toen, nu en straks.
  Mooie Ketst en een gelukkig en gezond 2023.

  Beantwoorden
  • Meteen bij het begin van het schrijven borrelden de herinneringen omhoog, dat ging vanzelf, Anne. Ik heb er een paar uitgepikt die wel indruk op mij hebben gemaakt. Dank voor je mooie wensen Anne, die zijn wederzijds, voor jou en Kees!

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  december 23, 2022 15:59

  Lieve Ellie,
  Een open begin in 2023, een open atelier, dat levert nieuw werk op.
  Ik vind je verbijsterend, zoals je met alle tegenslagen uit de voeten komt, echt heel knap.
  Goede dagen voor jou en Man en een opbouwend en opbeurend 2023. Dat al je facetten verlicht mogen worden.

  Beantwoorden
 • Athy, een open een nieuw begin in 2023, nieuwe kansen. Zo zie ik het voor me. Al een eind op weg met de revalidatie, soms met meer of minder moed of vertrouwen, maar ik ben een eind op weg en dat geeft hoop! Ik heb rust genomen en plannen gemaakt voor het nieuwe jaar, nu zorgen dat er genoeg nieuw werk komt, ik ga ervoor! Liefs 💚

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan