Kunst Inspratie genoeg voor een blog, maar er lonken andere dingen

Inspiratie genoeg voor een blog, maar er lonken ander dingen

Leven, Schrijven

Vandaag moet ik mij er echt toe zetten de laptop te pakken en de wekelijkse blog te schrijven. Ik heb inspiratie genoeg en wil het ook graag, maar er lonken andere dingen. De fiets, het is zulk mooi weer; het bankje in de ochtendzon, een heerlijke plek om te zitten; L. is boven aan het poetsen, ontzettend fijn dat we met elkaar in contact zijn gekomen; Sam vraagt om aandacht; het is allemaal afleiding, maar de grootste is wel dat ik het atelier in wil.

Ik wil met kwast en doek aan de gang, ik wil schilderen. Een paar dagen heb ik niet zoveel in het atelier kunnen doen en komt de onrust, het moet er dan uit, wat het ook is. Een vooropgezet plan wat ik ga maken heb ik nooit, het werk ontstaat. Wel denk ik erover na of ik een serie wil maken, een tweeluik of drieluik, maar nooit over wát ik wil maken.

En voordat ik zover ben dat het voor mij vorm begint te krijgen heb ik al vele lagen op het doek, papier of paneel aangebracht. Met verf, maar ook onder andere met pastel, grafiet, kleurpotlood of met inkt. Niet dat je dat nog allemaal ziet bij het eindresultaat, maar het is er wel. Soms piepen hier en daar onderliggende streepjes, lijntjes of puntjes door de lagen heen, dat zijn de cadeautjes tijdens het schilderen en daar word ik blij van.

Maar goed, eindelijk zit ik nu dan toch te schrijven in de opkamer. Het is een heerlijke plek met allemaal dierbare dingetjes om mij heen, oud en nieuw. Van koper, keramiek en hout, er liggen magazines en plakboeken en plantjes staan er natuurlijk ook. Een oranje retro lamp op mijn mooie schrijftafel van de Amsterdamse School. De tafel jaren geleden in Wassenaar gekocht en met veel passen en meten in mijn oude Polo kunnen vervoeren.

En ja, oude spulletjes zijn er genoeg, die passen ook in dit huis. Ze komen uit de familie, soms van de kringloop of gekregen, maar ik heb er ook bewust naar gezocht op internet. En zo heb ik toch van alles gevonden bij andere liefhebbers. Er zijn zulke mooie dingen te koop als je ervan houdt, tafeltjes, stoelen, rotan spullen, lampen en accessoires. Wil ik in de toekomst nog iets hebben stuur ik hen een e-mail, ik hoef niet meer verder te zoeken. Voor de verhuizing was ik al op zoek naar plafonnières, kleine lampjes en een leeslamp uit de jaren vijftig en zestig. Die hebben we gevonden, precies zoals ik ze in gedachten had.

En vanochtend werd ik verrast door L., onze hulp in huis. Zij heeft een lampje meegebracht in dezelfde stijl als een lampje dat we al hebben. De foto ervan staat hierboven. De pootjes van allebei zijn van hetzelfde materiaal en ook is hetzelfde hout gebruikt. Als dat geen cadeautje is weet ik het niet meer.

En zo blijven we nog wel even bezig in huis met het nog gezelliger te maken, toch weer iets veranderen of verschuiven omdat het gemakkelijker is, maar dat vinden we ook leuk om te doen. En voor in de tuin maken we plannetjes, hier nog een pot, daar kunnen we nog iets neerzetten, een bankje op een andere plek of een plant in pot bij de vijver. We genieten steeds meer in ons mooie huis en in de tuin.

Maar natuurlijk zijn er ook nog steeds andere bezigheden. We lezen, luisteren muziek, koken graag en kijken een serie of spreken af met vrienden. Afgelopen zaterdag is ‘oudste’ Vriendin L. geweest na een wandeltocht van ca. zesendertig kilometer. Zij oefent samen met haar buurvrouw voor de Nijmeegse 4Daagse. Zo knap vind ik dat. En na het wandelen weer gewoon snel na een kopje koffie en vlaai met slagroom helemaal bijgekomen van de lange tocht. Ongelooflijk.

Op zo’n moment realiseer ik mij ook meteen weer hoe blij ik ben met mijn e-bike want wandelen is voor mij niet meer weggelegd, nog geen kwartier. Maar op de fiets voel ik me vrij, ben ik buiten, heb beweging en geniet enorm van de natuur. Onderweg stap ik regelmatig af om foto’s te maken, er is overal veel inspiratie voor het schilderen. Bovendien kom ik tot rust. Niet langs een drukke weg met zoevende auto’s, maar fietsend in het bos en tussen de weilanden door. Dat ga ik straks ook nog doen.

Eigenlijk had ik een heel ander onderwerp voor mijn blog van vandaag in gedachten, dat komt dan later.


Foto boven tekst eigen werk

Detail van ‘Totem’ 3
Acryl mixed media
op linnen 30×120 cm

 

 

 

 

 

 

Vorig bericht
Een heel weekend samen vóór ons
Volgend bericht
Huis – Tuin – Kunst – Sam

21 reacties. Plaats een nieuwe

 • Mieke Schepens
  mei 5, 2022 03:01

  Lieve Ellie,
  wat fijn om te lezen dat jullie zo enorm kunnen genieten van al het mooie in het leven.
  Ik werd er zelf blij van!
  Warme groet,
  Mieke

  Beantwoorden
  • Lieve Mieke, en ik word blij van jouw mooie reactie. Fijn dat je hebt genoten van mijn blog. Mooi weekend 🤍

   Beantwoorden
 • Rita Samson
  mei 5, 2022 05:42

  Knap hoor Ellie!! Jij hebt toch veel energie. Die ontbreekt mij wel.

  Beantwoorden
  • Rita, wat leuk je hier te begroeten, welkom! Veel energie heb ook ik niet Rita, maar met doseren en dan genieten van wat ik kan doen voel ik mij toch heel goed! Ik gun het jou ook 🌹

   Beantwoorden
 • Heerlijk zoals je je laat leiden door wat er opkomt. Wat een prachtige lampen Ellie en wat een lieve hulp. De planten in je tuin ogen prachtig. Ik ken de twijfel van wat nou eerst aan te pakken. Er is zoveel en het lijkt steeds meer te worden. Gisteren hebben we een heel perk in de tuin aangepakt. Het ziet er nog een beetje aangelegd uit, maar het komt goed. Geduld en nog vier te gaan. Ontgrassen vooral. Dag lieverd, fijne dagen en lekker schilderen. ❤️❤️❤️

  Beantwoorden
  • Lieve Berna, het is zo fijn weer een eigen plek te hebben en te doen wat er in je opkomt, niet gebonden aan regels en gewoon proberen het gezellig te maken. Het huis en de tuin hebben natuurlijk al sfeer van zichzelf, wij voegen hier en daar toe en zo groeit het, net als in jullie perk 😊 het is toch heerlijk om zo samen bezig te zijn, ben ook zó blij voor jou! Liefs en ga door met genieten en samen bouwen 🌹🌺💗

   Beantwoorden
  • En de lampen!!! We zijn er zo blij mee Berna, precies wat we voor ogen hadden en wat een geluk ze dan ook nog te vinden. Liefs!

   Beantwoorden
 • Marnel Van Dartel Berkhey
  mei 5, 2022 10:06

  Wat een heerlijk inkijkje in jullie ”nieuwe” leven. Kan me voorstellen dat je geen keuze kan maken nu je die vrijheid weer hebt. Het begint een mooi plekje te worden. Geniet en doe waar je op dat moment het meest aan kan geven.

  Beantwoorden
  • Marnel, je slaat de spijker op de kop. Keuzes maken zijn nu soms moeilijk, het is allemaal zo leuk. Het voelt als rijkdom en we Genieten. Dank ook voor je wijze woorden 💗

   Beantwoorden
 • Anne vellinga
  mei 5, 2022 10:11

  Wat fijn omringd te zijn door zoveel moois en het almaar mooier te laten worden in eigen stijl. Huis en tuin komen tot bloei dankzij de vruchten van je inzet en geduld. Fiets ze!

  Beantwoorden
  • Anne, soms besef ik door een woord of iets wat ik zie dat het echt eindelijk zover is, een eigen plek. Mogen doen wat we willen, eigen spullen, geen regels, wat hebben we daar lang op gewacht. En ja, we genieten en maken alles steeds meer van onszelf. 🏡🌺

   Beantwoorden
 • Trudy Faber
  mei 5, 2022 10:48

  Wat leuk Ellie steeds weer een inkijkje in jullie nieuwe huis. Wat wordt het gezellig met lampjes oude spulletjes van toen.
  En de tuin alles komt nu in bloei.
  Wat is er fijner zo te mogen genieten van alles, zo is het leven goed.
  Liefs van Trudy 🌿☘️🌷🍃🌸🕷🌼🌞🐞🦋🐝

  Beantwoorden
  • Lieve Trudy, we genieten enorm van dit geluk en deze rijkdom aan groen en spullen. Het is al een sfeervol huis en ook de tuin is dat, maar met onze eigen dingen maken we het nog meer van onszelf, zo fijn! Mooi weekend met zon en lieve groetjes 💗🌺🌞

   Beantwoorden
 • Mariëlle
  mei 5, 2022 17:18

  Hoi Ellie,

  Vanmorgen kreeg ik geen toetsenbord toen ik wilde reageren. Geen idee waarom maar nu ik het Nederlandse toetsenbord gebruik, lukt het prima!
  Ik heb wat jij beschrijft ook wel, dat ik iets moet doen terwijl ik iets anders wil. Meestal kijk ik dan hoe lang dat wat ik wil duurt. Is het zo dat het kan vóór de verplichte zaken, dan doe ik het gerust eerst. Het levert een gevoel van voldoening op waarna de verplichte karweien veel lichter aanvoelen. Doe je eerst wat je moet, krijg je veel meer frustratie.
  De lampjes…jaren vijftig, daar heb ik niet zo veel mee maar je plafonnière is prachtig, net als de twee staande lampjes. Leuk hoor, van dezelfde materialen!
  Het is leuk om te zien hoe het bij jullie steeds eigener wordt, wat je jaaaaren niet gehad hebt. En een tuin, heerlijk he, die blauwe wolk in de tuin is zó mooi! Maar we hebben wel wat regen nodig. Zachte malse buitjes.
  Geniet maar lekker, volgende week wordt het warm zeggen ze, heb je de tuin helemaal hard nodig om in te wonen!

  Groetjes,

  Mariëlle

  Beantwoorden
  • Knap van jou, eerst het leuke, dan het minder leuke. Wat een discipline heb jij Mariëlle, dat wist ik al wel. Discipline heb ik ook wel, maar anders. Ben gelukkig af en toe wat gemakkelijker met mezelf, dat kon ik vroeger niet, alles ‘moest’, dat hoeft nu niet meer en daar ben ik blij om. Wij vinden het heerlijk allerlei spullen en stijlen te hebben, alles verschillend en gelukkig mag iedereen een eigen stijl maken en hebben. Maar met zoveel verschillende dingetjes is het leuk te proberen er een gezellig knus geheel van maken, dat vind ik een uitdaging en ik geniet van het proces. Heerlijk ook om in de tuin te wonen, genieten doen we volop! Lieve groetjes en een mooi weekend!

   Beantwoorden
 • Na 36 km lopen zo gastvrij ontvangen worden met heerlijke vlaai, koffie, wijn en hapjes…tja, dan knap je wel snel op!
  We hebben genoten van jullie prachtig sfeervol huis, tuin, en vooral van het atelier met de mooie kunst. Geniet nog veel jaren samen met Wilko van dit nieuwe paradijsje.

  Beantwoorden
  • Wij hebben ook genoten van samen aan de grote tafel zitten, jullie enthousiasme, van het gezellig samenzijn en natuurlijk van al het lekkers te drinken en te eten, maar ook dat Ton even heeft geholpen met wat dingen na te kijken, zijn we ontzettend blij mee! Er mag gerust nog een volgende oefensessie richting Asten komen, onze deur staat open en ik weet zeker, het wordt weer zo gezellig 🤍

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  mei 7, 2022 14:37

  Weer heerlijk bijgelezen Ellie, en fijn dat je er toch nog even voor bent gaan zitten. Leuk ook, om mee te genieten van de leuke spulletjes die je in de loop van de tijd hebt aangeschaft. Jouw manier van werken herken ik wel, ik begin ook meestal zonder vooropgezet plan. En als ik bijvoorbeeld bij het boekbinden iets maak naar voorbeeld, krijgt het meestal ook iets eigens mee. Fijn om jezelf op deze manier te verrassen, toch?
  Lieve groet! xxx

  Beantwoorden
  • Jannie, ik vind het heerlijk dat je weer hier bent geweest, mij hebt gelezen een een mooie reactie hebt gegeven. Lieve groetjes 💗

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  mei 9, 2022 09:48

  Wat in het vat zit, lieve Ellie verzuurt niet, dat andere blog in jouw gedachten komt er vast nog wel uit. Boffen wij weer. Genoten van je tekst. vooral je manier van werken en afwisselen en behoefte hebben aan….maar toch anders doen, ik herken het. En hoe je met je verf en doeken omgaat inspireert mij enorm.
  Zo zoek ik het ook, denk ik dan.
  Genieten ook hoe je met tuin en huis omgaat, de juiste plek in je leven gevonden. Dat is een eureka

  Beantwoorden
  • Lieve Athy, dat andere onderwerp komt zeker een keer aan bod, misschien als beeldverslag of toch ook met tekst. Ik moet ervoor in ‘the mood’ zijn. Er is hier zoveel te doen (misschien in te halen?), allemaal zo leuk en dan heb ik het nog niet eens over kleurtjes op de muren, die komen er ook nog. In het atelier ben ik als een vis in het water en ook daar teveel wat ik wil of kan doen. Zoeken wat op dat moment past en dan als ik bezig ben blij voelen. Fijn dat ik je met deze blog inspireer en dat is weer inspirerend voor mi, dank 🌹

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan