Kunst

Een heel weekend samen vóór ons

Leven, Schilderen

Bij het wakker worden dacht ik dat het zaterdag was, heerlijk een heel weekend samen vóór ons. Maar het besef dat het pas woensdag is en Man een vrije dag heeft komt snel. Op woensdag is het schrijfdag en morgen gewoon de rest van de werkweek.

Ik moet aan het werk, de wekelijkse blog schrijven en werken aan alle andere teksten waarover ik schrijf. Of ouder werk nalezen en of veranderen of aan iets geheel nieuws beginnen of proberen een gedicht te maken, het is schrijven. Maar ik verklap nu al meteen dat er van schrijven niet zoveel is terechtgekomen. Het is al avond als ik aan deze blogpost begin.

Vandaag is het Koningsdag. Wie is er op pad gegaan? Wie heeft het terras opgezocht en heeft gefeest? De laatste keer dat wij iets hebben ondernomen was naar een curiosa markt in het Stadswandelpark in Eindhoven. Dat is al een aantal jaren geleden, minstens acht jaar als het niet langer is.

We hebben een eindje gefietst en bij de doe-het-zelfzaak een vensterbank laten zagen. Verder zijn wij thuis gebleven. Hebben oranje tompouces gegeten en ja, jullie lezen het goed, meer dan een, tenslotte vier in een doos. We proosten met elkaar, op ons leven en op de jarige Willem en zo is de dag voorbijgevlogen.

We zijn nog altijd bezig met kleine klusjes in huis en ook in de tuin wat we eigenlijk pas in het najaar wilden doen. Maar zoals ik vorige week al vertelde, bij de eerste zonnestraal slepen we de kussens naar buiten en gaan we ook vanzelf wat doen. Hier iets snoeien, daar iets opruimen, een pot vullen, alles wat je maar kunt doen in een tuin.

Geschilderd heb ik natuurlijk ook afgelopen week, vooral veel op papier om nieuwe combinaties met kleuren en structuren uit te zoeken. Daar heb ik niet altijd zin in, liever begin ik meteen op doek of op paneel. Maar ontwikkelen, leren en groeien vind ik ook heel belangrijk. Soms dwing ik mij een stapje terug te doen. Van afstand kijken waar ik dagelijks mee bezig ben en of ik iets kan of zelfs moet veranderen, uit de comfortzone wat betreft het schilderen.

Dat spelen op papier, laat ik het zo maar noemen, doe ik vaak als ik ben vastgelopen, niet meer weet hoe verder of waar ik aan zal beginnen. Of ik ga video’s kijken, blader in een kunstboek of kijk bij anderen. Dat is inspirerend en voordat ik het weet ben ik bezig.

Afgelopen zaterdag heb ik een online workshop gevolgd bij de St Ives School of Painting en die werd gegeven door Laura Menzies. Voor de lezers die een Instagram account hebben kijk bij Laura en op Facebook kun je haar hier vinden onder de naam Laura Menzies Art.

Voor het eerst heb ik gewerkt met olieverf. Wax gebruikte ik al en dan de wateroplosbare versie voor acrylverf. Een geweldige techniek vind ik het, maar nu wilde ik ook weten hoe het is met cold wax speciaal voor olieverf. Daar wilde ik meer over leren. Ik ben ‘om’. Wat heb ik genoten van het kijken en uitproberen. En in juni doe ik nog een keer mee, dan een driedaagse online cursus bij haar, daar verheug ik mij enorm op. Zeker weten dat ik nog vaker tijd tekort kom. Ik wil zoveel doen, het is ook zo heerlijk in het atelier aan het werk te zijn.

Bij de verhuizing en het uitpakken zijn ook spullen voor het atelier op de vide terechtgekomen. Nu we een mooie nieuwe ladder hebben ben ik daar van de week ook eens gaan kijken. Ik raakte een beetje opgewonden, wilde alle doeken mee naar beneden nemen en ermee aan de slag gaan. Ik heb best een fijn atelier, maar wil ook ruimte houden en het niet helemaal volproppen. De doeken bleven boven, tenslotte ben ik al aan vier grotere bezig.

Er liggen baklijsten in allerlei formaten en nog andere lijsten met en zonder passe partout. Grote expositie ezels en kleinere elk in de doos en allemaal samen in een grote doos. Al die ezels komen van pas bij de open dagen, voor het eerst eind juni met het Landelijk Atelierweekend. Ik ga door, genoeg te doen en houd jullie op de hoogte van nieuw werk en van de open dagen in juni.


Foto boven tekst eigen werk

‘Forest’ Acryl mixed media 
Op linnen in baklijst 40×50 cm

 

Vorig bericht
Drents Museum – Expositie Frida Kahlo
Volgend bericht
Inspiratie genoeg voor een blog, maar er lonken ander dingen

10 reacties. Plaats een nieuwe

 • athy van meerkerk
  april 28, 2022 00:13

  Wat heerlijk om zo te lezen hoe je bezig bent in je nieuwe huis en atelier. Daarvoor heb je je vier jaar doorgebracht in het park. Om nu zo intens te genieten. Zolang ik lees ben ik zo blij voor je. Met bewondering ook, want ik weet dat je fysiek niet altijd alle kanten op kunt en toch is dat precies wat je doet. Reuze knap vind ik dat ook. En je bent zo vol plannen.
  Mooi werk ook, boven je blog. Heerlijk Ellie, ik hoop dat je nieuwe ontdekkingen doet. Liefs……

  Beantwoorden
  • Lieve Athy, wat een mooie reactie van jou, ik word er warm van binnen van, dankjewel! Het is heerlijk om na de vorige fase (het park waar ik eigenlijk al niet meer aan denk) op deze plek verder te gaan, mooie dingen te doen.

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  april 28, 2022 10:43

  Om blij van te worden, Ellie. Dat geeft energie en zin om uit te pakken en alles aan te pakken, zichtbaar in je veelzeggende foto’s. Dank ook voor de link naar Laura, ik geef hem door aan je weet wel wie! Veel plezier met alles wat komen gaat!

  Beantwoorden
  • Om blij van te worden Anne, een mooie reactie, dankjewel! Wie weet kan Kees deze techniek ook eens proberen, maar ik waarschuw van tevoren vast dat veel mensen meteen zijn ‘verkocht’ 😊

   Beantwoorden
 • Hoi Ellie,

  Goed bezig! En gelukkig! Ik word zo blij van je blog!
  Experimenteren is heerlijk, spelen inderdaad. Opschrijven wat je gedaan hebt en hop, naar het volgende experiment. Uit je comfortzone maar eigenlijk niet want alles mag. Of het ook kan, dat valt te ontdekken.

  Groetjes,

  Mariëlle

  Beantwoorden
  • Ik word ook zo blij van jouw reactie, Mariëlle! En ik denk te weten dat je het precies aanvoelt, jij pakt ook alles aan en die ontdekkingstochten van jou bewonder ik en geven mij ook weer inspiratie. Lieve groet!

   Beantwoorden
 • Trudy Faber
  april 28, 2022 15:25

  Dag Ellie, zo ik lees ben je actief bezig en aan het expimenteren. Je vroeg hoe wij koningsdag hebben beleefd. Ben de natuur in gegaan ver weg van alle drukte.
  Gezien op de NOS. Leuk de driedaagse cursus die je straks gaat volgen.veel succes Ellie wens ik je. Je houdt ons op de hoogte.
  Liefs van Trudy🌿🪴☘️🌷🌺🌹

  .

  Beantwoorden
  • Zo leuk te lezen dat je op die drukke koningsdag de natuur in bent gegaan. Ik weet dat je daar enorm van houdt en je hebt vast en zeker weer nieuwe inspiratie opgedaan voor je mooie gedichten. Je zult vast en zeker lezen over nieuwe werken uit mijn atelier en de cursus die ik in juni ga doen. Liefs Ellie

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  mei 7, 2022 14:46

  Heerlijk Ellie. Veel plezier met alles!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan