Kunst

Drents Museum – Expositie Frida Kahlo

Kunst, Leven

Er is hier nog van alles in te ruimen en op te hangen, maar we zijn toch naar het Drents Museum geweest, naar de expositie over het leven van Frida Kahlo. Een paar weken geleden hebben we hamer, schroevendraaier, boormachine, de bezems en de poetsdoeken gelaten voor wat het was.  We zijn naar Assen gereden. Een uitstapje met overnachting en ontbijt, heerlijk. Het was net alsof we een paar dagen op vakantie waren geweest.

Vorig jaar toen dan eindelijk de expositie begon, ik heb er lang naar uitgekeken, heb ik meteen tickets gereserveerd. Door de lockdown kon het uitje helaas niet doorgaan. Lang heb ik niet getreurd want de expositie kwam naar mij toe. Als verrassing had Man het boek ervan besteld, wat was ik daar blij mee. Ik zou het wel helemaal willen fotograferen en hier posten, zo mooi en ook zo interessant vind ik het. Frida is voor mij altijd een intrigerende vrouw geweest. Het moedige en de kracht die zij had laten mij inzien dat je altijd, ook al heb je nog zoveel tegenslag iets van je leven kunt maken.

Een van de dingen die mij zijn bijgebleven, de foto was nu ook in deze expositie te zien, is waar zij als vierjarige op staat en lacht, maar blijkbaar is dat haar laatste lach geweest. Polio kwam een paar jaar later en zij werd erdoor geraakt. Ook in haar volwassen leven heeft ze ontzettend veel meegemaakt. Een miskraam, een ernstig busongeluk waarbij zij een gebroken rug opliep en zij maandenlang in bed moest liggen, het huwelijk met Diego waarmee zij twee keer is getrouwd en die haar bedroog, maar zij hem ook, én met vrouwen én met mannen.

De Russische revolutionair Leon Trotsky, gevlucht voor het Sovjet-regime onder Lenin en met zijn vrouw twee jaar in het huis van Frida en Diego heeft gewoond is in haar huis vermoord. Met hem had Frida overigens ook een affaire. Te veel aan pech, verdriet en pijn voor één mensenleven, maar zij heeft nooit opgegeven. Liggend in bed heeft zij altijd geschilderd. Zij is gewoon doorgegaan met dat te doen waar zij goed in was en waardoor het leven misschien toch enigszins draaglijk bleef. Ik heb in het museum nog een boekje gekocht met verzamelde uitspraken van haar waarvan ik er elke dag een lees en die voor mij op die dag betekenis heeft (trouwens altijd, maar ik wil me op één concentreren).

Op de achtergrond gestommel. Terwijl ik dit schrijf is de hulp in huis. Ook al zo’n geluk. Heel snel, na een paar weken hier wonen hebben we al iemand gevonden die ons elke week een paar uur komt helpen het huis op orde te houden. We zijn nu al blij met haar.

We zijn natuurlijk toch in de tuin bezig geweest. Ik hoor ons nog zeggen dat we de tuin zouden laten voor wat het was en eerst eens zouden kijken wat er allemaal groeit en bloeit. Maar we kunnen het niet laten. Iedere zonnestraal in het weekend is een reden om naar buiten te gaan. Op te ruimen, te vegen, potten neer te zetten, perkjes op te schonen en wat we zoal tegenkomen. Zo is het tenminste altijd gegaan en zal vast ook blijven, we vinden het heerlijk samen in de tuin bezig te zijn. Ik kan niet wachten tot we vaste planten voor in de potten gaan kopen. Een van de leukste dingen om te doen, naar het tuincentrum gaan en planten uitzoeken. Een leven zonder tuin of groen kan ik mij niet voorstellen.

Elke zonnestraal is ook een reden om de kussens naar buiten te slepen. Drie tuinbanken en alle drie worden die onmiddellijk aangekleed met kleur. Tafeltjes erbij en genieten. We hebben lampjes opgehangen en op de veranda een kroonluchter met kapjes van de kringloop, allemaal bewerkt met krijtverf. De lamp ooit via marktplaats gekocht en nu door vriend T. opnieuw laten bekabelen en nakijken.

En natuurlijk heb ik ook nog geschilderd. Ouder werk uit de lockdown-tijd waarover ik uiteindelijk toch niet zo tevreden ben heb ik tevoorschijn gehaald en hier en daar iets aangepast of rigoureuzer bewerkt. Nu hangt het in het atelier en kan ik er opnieuw en met een andere blik naar kijken. Het moet voor mij goed voelen, ik moet er achterstaan en blij van worden, pas dan vind ik een schilderij klaar en is het ook voor jullie hier te zien.


Foto boven tekst eigen werk

‘Intense’ 1 Acryl en wax op linnen
In naturel houten baklijst 30×40 cm

 

Vorig bericht
Park Af – In Eigen Huis
Volgend bericht
Een heel weekend samen vóór ons

17 reacties. Plaats een nieuwe

 • Mieke Schepens
  april 21, 2022 10:08

  Ellie, er is een prentenboekboek verschenen over Frida Kahlo; in de serie ‘Van klein tot GROOTS’ en ik mocht dat recenseren. Hier stak ik weer een heleboel op over het leven dan deze vrouw. Zij was een volhouder; aan wie doet ze me denken?
  Ook fijn dat je ons een kijkje gunt in jullie leven en je nieuwe huis.
  Graag gelezen!
  https://graaggelezen.blogspot.com/2019/07/ik-las-van-klein-tot-groots-frida-kahlo.html

  Beantwoorden
  • Mieke, wat leuk dat je het boek hebt mogen recenseren. Ik ken het niet, zelfs de hele serie niet, maar heb nu wel jouw recensie gelezen. En als boekenliefhebber wil ik de serie wel aanschaffen, sowieso zeker het boek van Frida. Ik ken naast Frida ook wel doorzetters, volhouders, krachtige vrouwen 😊 Dank dat je mij hier weer heb bezocht, lieve groetjes!

   Beantwoorden
 • Mariëlle ten Berg
  april 21, 2022 10:42

  Hoi Ellie,

  Goed dat jullie naar Frida Kahloo geweest zijn, ik weet dat je dat heel graag wou. Fijn dat het kon! Een doorzetter. Net als jouw spiegelbeeld!
  Geniet maar van de tuin en al het andere!

  Groetjes,

  Mariëlle

  Beantwoorden
  • Mariëlle, leuk dat je zo enthousiast reageert, dankjewel! Het was een wens van mij deze expositie te zien en ben blij dat het gelukt is. Er was minder werk van Frida Kahlo te zien, het was meer gericht op haar fysieke gesteldheid, die kende ik, maar toch heeft het veel impact gehad, ook goed om je weer eens bewust te worden van allerlei dingen. Lieve groet!

   Beantwoorden
 • Trudy Faber
  april 21, 2022 11:26

  Ellie je verhaal over de Mexicaanse kunstschilderes gelezen. Haar werk en persoon wereldberoemd. Een leuk uitstapje toch nog. Leuk dat je ons veel laat zien van jullie nieuwe huis. Nog veel te doen maar alles op zijn tijd.
  Veel groen zie ik in de tuin met het ijzeren beeld. Wij boffen zo met het prachtige lenteweer elke dag schijnt de zon. Ik geniet hier het meest van. Elke dag is nieuw. Veel succes met alles Ellie en lieve groet van Trudy

  Beantwoorden
  • Lieve Trudy, het was een heerlijk uitstapje naar Assen, het heeft ook goedgedaan tussen alle beslommeringen door die nog na een verhuizing komen. Het huis is al erg gezellig en knus, we genieten enorm, ook van de tuin die ons natuurlijk allerlei verrassingen laat zien. Het voorjaar met zon is de mooiste tijd van het jaar, ik geniet er ook enorm van en besef de rijkdom van je thuis te voelen op een plek, dat heb ik enorm gemist. 🤍

   Beantwoorden
 • Marnel van Dartel Berkhey
  april 21, 2022 12:44

  Door jouw enthousiaste woorden ben ik eens gaan zoeken op naam van deze dame. Erg leuk. Ik doe dat graag. Je levenslust komt zelfs van de foto’s af. TOP!

  Beantwoorden
  • Marnel, wat leuk dat ik je aangezet heb om eens te kijken. Dat is het fijne van uitwisselen met elkaar, altijd weer valt er iets te ontdekken of te leren en wat is het internet dan een mooi medium. Dank voor jouw leuke reactie ☺

   Beantwoorden
 • Sonja Grinwis
  april 21, 2022 12:59

  De meeste mensen ‘kennen’ Frida Kahlo van het iconische portret maar ze was zoveel meer dan een markante verschijning. Een hele sterke vrouw die zeker niet perfect was maar wél een bron van inspiratie op meerdere vlakken. Wat fijn dat je ondanks wat vertraging toch naar het museum kon gaan. Heerlijk om te zien hoe jullie in het tempo dat bij jullie past het huis steeds meer tot een thuis weten te maken. Ik geniet van het meeleven en meelezen door je blog, kunst en verhalen.

  Beantwoorden
  • Ik denk dat veel mensen geïnspireerd zijn door Frida Kahlo. Vanwege haar moed en kracht, maar ook vanwege haar kleuren die zij bij het schilderen heeft gebruikt en het feit dat zij echt ook haar leven op doek heeft uitgebeeld. Leuk dat je geniet van de blog en de foto’s, dat is altijd een stimulans en inspirerend! Lieve groetjes!

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  april 22, 2022 10:05

  Je vreugde spat eraf, Ellie. Zo fijn dat jullie geduld bekroond is met dit fijne huis, waar alles een goed plekje kan krijgen. Die kroonluchter! Wat een genot de stroom van verassingen uit te pakken en een plek te geven en almaar meer thuis te komen. En dan een uitje. Frida! Dat het toch nog gelukt is. Heerlijk om in alle rust alles tot je te nemen en dan lekker terug naar je eigen thuis…

  Beantwoorden
  • Anne, het enthousiasme in jouw reactie spat er ook vanaf. Ja, het is heerlijk hier een thuis te maken en nog steeds zijn we bezig om nog meer spullen een plekje te geven. Van de kroonluchter genieten wij ook, zo vrolijk en zo anders dan die ooit door mensen werd gebruikt. ‘s Avonds is het wonderschoon als we de lamp aan doen, zo sfeervol. Jouw mooie kunstwerk ligt klaar, er zijn twee superleuke plekken voor, maar de keuze moeten we nog maken. De expositie van Frida heeft een enorme indruk op mij gemaakt, ondanks dat ik al zoveel over haar leven wist. Een zeer inspirerende vrouw, krachtig en moedig! Het thuiskomen na de eerste keer echt weg van huis was heerlijk, dat kan ik je wel zeggen 😊

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  april 23, 2022 12:18

  Ik vind Frida ook een topper. Heb de film van haar gezien met brokken in mijn keel. Haar moed en lef zijn blijvend inspirerend. Haar (levens)kunst!
  Lief dat mijn werk een mooi plekje krijgt in je nieuwe huis. Jouw werk hangt op zijn vaste plek te stralen. Het huis dat ik erin zie, heeft de atmosfeer van het huis waar je geland bent, warm met een tikje mysterie.

  Beantwoorden
  • De film van Frida heb ik ook gezien en heeft indruk gemaakt. Binnenkort gaan ik die nog eens bekijken, de dvd staat hier in de kast. Precies zo is het huis zoals jij het verwoord!

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  april 24, 2022 15:54

  Prachtig Ellie. Overigens het eerste dat ik zie voordat ik ga lezen: jouw werk waar de mooie rode kleur en de goudsnippers een streling zijn voor het oog. Dan de rest van Frida, die ik ken van de online cursus die ik heb gevolgd bij Karin Haanappel, te weten: ‘kunstenaarsparen’. Ook jullie tuin een plaatje, die zoals je zelf schrijft in de toekomst nog meer aangevuld zal zal worden. Leuk ook die veranda met de vrolijke lamp.
  Beetje laat, maar graag gelezen! Groetjes! xxx

  Beantwoorden
  • Lieve Jannie, het is nooit te laat om hier te komen lezen, ben altijd blij met het bezoek 😊 Jouw compliment over mijn werk laat mij blozen, maar is tevens ook een inspiratie om door te gaan, nog meer werk te maken, het liefst wat ik doe! Frida is ook een van mijn inspirators, al voordat ik met schilderen begon intrigeerde zij mij enorm met haar levenskunst. De tuin is heerlijk om in te zitten en rond te kijken, maar ook om in bezig te zijn en heeft af en toe verrassingen voor ons, niet al het groen is meteen herkenbaar. 🧡

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  april 29, 2022 10:58

  Weer bijgelezen Ellie.
  Frida Kahlo vind ik erg intimiderend. Wat een krachtige vrouw. Ik kruip in mijn schulp bij haar. Altijd al gedaan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan