De natuur is stil - Ik ook

De natuur is stil – Ik ook

Leven

Het is de laatste maand van het jaar. Gevoelsmatig altijd anders dan andere maanden. Het is buiten koud, somber zo nu en dan, veel kale en dorre takken, maar er is ook rust. De natuur is stil, ik ook. Zo beleef ik dat, binnen in mij is het stiller. Hebben of voelen jullie dat ook?

Ik heb eerlijk gezegd ook behoefte aan rust en stilte, beter gezegd stilstand. Realiseer mij dat ik elk jaar vanzelf in de ‘langzaam-aan-stand’ ga, denk daar niet eens over na. Besef op enig moment dat het er weer is. Overdenk wat er dit jaar allemaal is gebeurd, wat ik heb gedaan en wat ik in het nieuwe jaar nog allemaal wil doen. Zal mij er ook niet tegen verzetten, het hoort gewoon bij mij. Winteren noem ik deze periode.

Niet dat ik precies weet wat ik ga doen, maar erover mijmeren is fijn. En natuurlijk zijn er wel plannen die ik op papier al een beetje probeer uit te werken. Of ik praat erover met Man, hoe pak ik het aan, wat is haalbaar. Verder ga ik mijn gang met de dag, met alles wat zich aandient en waar ik mij prettig bij voel. Ben wel nog bezig met afwerken, kleine doekjes waar hier en daar nog iets aan gedaan kan worden, werk op papier, alles lakken en inlijsten. Ik had het hier ook al gezegd.

Dat laatste is nog een beetje een moeten of echt willen doen, denk dat in het nieuwe jaar meteen de verhuisdozen in huis komen en dan blijft er waarschijnlijk weinig tijd over om te schilderen. Niet zo leuk, maar troost mij met de gedachte aan spullen die ik apart wil inpakken. Schetsboeken, papier, kleurpotloden, pastels, houtskool, grafiet, inkt en een doosje met aquarelverf. Kan ik het niet meer volhouden zonder kwast en doek kan ik altijd nog de doos met deze dingen tevoorschijn halen.

Een dezer dagen geleerd een boekje te maken dat ik als schetsboek kan gebruiken. Een boekje van een katern met verschillend papier en een gekleurde kaft. En twee andere katernen met een kaft met naald en draad ingebonden. Repen Khadi papier met een touw aan elkaar vastgebonden, heel eenvoudig, maar ook een boekje. Leuk en eens iets anders om te doen en gedachten te verzetten. Dank Mariëlle voor de les en je gastvrijheid. Het gaf rust en ontspanning, heerlijk.

Maar om terug te komen op dat winteren, ik lees het boek van Katherine May, ‘Winteren’. Een stukje tekst van de achterflap wil ik hier laten lezen: ‘Winteren verkent op een prachtige en troostrijke manier de winter in al zijn gedaanten en de donkere periodes van het leven wanneer we ons terug moeten trekken om onszelf te verzorgen en te helen’. Voor wie geïnteresseerd is in het boek, het is natuurlijk in de reguliere boekwinkels te koop, ook online en het wordt uitgegeven bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Tot slot de laatste stand van het huis, heb begrepen dat jullie graag op de hoogte blijven. Van alles is er al ingekocht, maar voor de slaapkamer is de krijtverf van Annie Sloan er nu ook al en nog een andere kleur voor een kast. Als we er wonen en een beetje op orde zijn komt Annie vaker in huis, we willen graag een gekleurd huis.

Verder is alles al geregeld wat we tot nu toe kunnen doen, onder andere het verhuisbedrijf en data met de hulp vastgelegd. Ik zou de tijd wel vooruit willen duwen, maar besef ook dat de rust en de stilte nu de opmaat zijn naar een nieuw jaar en ons nieuwe huis. Daar houd ik aan vast.


Foto boven de tekening

Eigen werk ‘Zonder titel’
Acryl op katoen 6x 10×10 cm

 

 

 

Vorig bericht
1 December – De eerste woensdag van de maand
Volgend bericht
Van alles wat en non-stop

20 reacties. Plaats een nieuwe

 • Mariëlle ten Berg
  december 9, 2021 08:52

  Hoi Ellie,

  Allereerst: wat een leuke kleine werkjes zijn dat, waar je blog mee begint.
  Winter, rust, ik herken het. Nu valt het nog een beetje mee maar de kerstperiode is voor mij altijd een soort winterslaap. Het is donker en alles staat stil, jij, ik ook. Ik denk dat dat goed is. We zijn tenslotte onderdeel van de natuur, we staan er echt niet buiten.
  Het boekje met de gekleurde kaft is zo gaaf! Leuk dat je zo doorborduurt op onze middag samen. Stop maar ik de doos met tekenspullen voor als de nood hoog wordt. Zo’n setje zou ik ook maken in een verhuisperiode.
  Inpakken is niet leuk op zich. Denk maar aan het uitpakken straks, dat helpt vast. Maar dat komt pas na de winterslaap, als de dagen weer lengen. Met helder weer merk je dat snel.

  Groetjes,

  Mariëlle

  Beantwoorden
  • Mooi Mariëlle hoe jij herkent waarover ik heb geschreven, de natuur is stil, ik ook, jij ook, meer mensen gebruiken deze maand om te reflecteren en vaak ook met meer rust. Behalve dan als je de zorg hebt voor kerstdiners en cadeautjes en veel boodschappen moet doen, maar dat zal waarschijnlijk dit jaar ook beperkter zijn. We doen mee met de natuur, stilte en rust.

   Het was een leuke middag met jou en de volgende dag dat ene boekje nog gemaakt, heerlijk om te doen! Deze gaan zeker in de nood-doos 😀 inpakken is denk ik nu toch wel leuk, eindelijk naar een eigen plek, daar hebben we wel wat voor over! Lieve groetjes 🙌🏻

   Beantwoorden
 • Wat heerlijk, Ellie. Nog even naar binnen kunnen keren. De stilte voor de storm die zich straks over jullie uitstort. Laat het maar gebeuren, zowel stilte als storm. Het komt goed.
  Fijne dag en veel liefs!

  Beantwoorden
  • Wat verwoord je dat mooi Selma, ‘naar binnen keren’, dat is het zeker. Even pas op de plaats, de stilte voor de storm op weg naar het nieuwe jaar en naar een eigen plek. Heel bijzonder! Mooie dag ook voor jou, liefs 🍀

   Beantwoorden
 • Marnel Van Dartel Berkhey
  december 9, 2021 10:28

  Hoi lieve Ellie. Wij winteren altijd in deze tijd. Overdenken het jaar, bespreken wat we er mee willen en wat fout is gegaan bv. Genieten van de sfeer (is je bekend). Ik kan me zo voorstellen dat het voor jullie nu helemaal even stilte zoeken en winteren. Het nieuwe jaar begint met een soort van nieuwe toekomst die jullie van binnen rust zal geven. Droom deze maand over al het moois wat hopelijk gaat komen. Geniet deze maand nog even van mijmeren.

  Beantwoorden
  • Wat mooi dat jullie ook winteren, Marnel! Ook de tijd nemen om te reflecteren. Misschien toch ook een drukkere periode met OZ, mensen die alleen en of eenzaam zijn? Het is er bij mij gewoon en altijd in december, hoef er niet speciaal aan te denken of het in de agenda te noteren, merk dan dat het goeddoet, lijf en leden behoefte hebben aan een beetje meer rust. Ook al ben ik maar beperkt bezig, het is soms toch te veel. En dit jaar staat december dus ook nog in het teken van weer een eigen plek, van opbouw, weer een toekomst, het huis inrichten en gezellig maken, dromen over het atelier en wat ik graag wil gaan doen, Man bezig met de muziekkamer, kortom, een heerlijke decembermaand 2021! Liefs voor jullie tweeën!

   Beantwoorden
 • Ik ben nooit zo bewust bezig met wat ik voel en vooral of er een patroon in zit.
  Ik rommel maar wat aan en laat het over me heen komen.
  Zoiets.

  Beantwoorden
  • Ha, leuk je te zien! Ik rommel ook meestal zo met de dag mee, plan weinig, maar dat gevoel van nu is er altijd, hoef er niets voor te doen. Het is net alsof er een vrouwtje-mannetje van binnen zit dat/die ervoor zorgt dat het anders voelt in december. Plannen nu alleen met de aanstaande verhuizing (💃), wat ik met het atelier wil, open dagen, landelijk atelierweekend, zoiets.

   Beantwoorden
 • Truitjefaber
  december 9, 2021 11:21

  Mooi Ellie de natuur is ook stil.
  De kerstmaand vol activiteiten. Zo bijzonder
  zeker in deze tijd.
  Hoop dat wij allen mogen genieten van de kerssfeer ieder op zijn
  eigen wijze. Liefs van Trudy

  Beantwoorden
  • Trudy, het is altijd speciaal in december. Zo voelt dat terwijl wij geen plannen maken voor kerstmis, hooguit een dag naar het museum, verder samen knus thuis. We genieten net als alle andere dagen van het jaar. Rondom in de natuur waar wij nu wonen ishet ook stil, wel druk met vogel-verkeer. Lieve groetjes, Ellie 🍀

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  december 9, 2021 12:50

  Leuke werkjes Ellie, en ook dat je een schetsboekje hebt gemaakt. Eer van je werk en heerlijk om bij de hand te hebben. Onderga de stilte, ik doe dat ook en ik vind het mooi dat jij dat zo goed en fijn verwoord in je blog. Dat boekje lijkt me ook wel fijn, een mooie tip!
  Geniet van het vooruitzicht wat betreft de verhuizing. Groetjes van Jannie. 🙂

  Beantwoorden
  • Jannie, het is heerlijk om tussendoor eens klein werk te maken, heb dat al die jaren hier overwegend gedaan, maar wel groter dan 10×10 cm. Ook leuk als cadeautje, heb er al eens eerder een paar weggegeven. Toen ik de boekjes maakte en de foto plaatste heb ik beide keren aan jou gedacht, dat je het wel leuk zou vinden! Niet zo speciaal als de boekjes die ik van jou heb, maar hier ga ik lekker in spelen. Mooi dat jij je herkent in mijn woorden, stilte en rust kan helend werken, soms hebben we dat nodig. Ik denk dat het boek zeker iets voor jou is! Lieve groetjes 🌺

   Beantwoorden
 • Sonja Grinwis
  december 9, 2021 13:13

  Heerlijk om zo een stapje terug te doen. Overzien en overpeinzen maar ook vooruit kijken. Nieuwe plannen maken en uitkijken naar de verhuizing. Het is fijn om zo in de rust af te kunnen ronden op het park en jullie plekje steeds meer in te nemen in het nieuwe thuis. Loslaten en vastpakken, een proces waar de nodige emoties bij komen kijken. Ik wens je die rust van harte toe en geniet van deze bijzondere maand.

  Beantwoorden
  • Sonja, je kunt het niet beter verwoorden dan je hebt gedaan, ‘overzien-overpeinzen-vooruit kijken’. Zo ervaar ik het ook. Deze maand hier is om af te ronden en het jaar uit te gaan, het loslaten. 2022 Is het nieuwe jaar dat eraan komt en dan ook het nieuwe huis, het vastpakken. Weer een toekomst, iets opbouwen, maar voordat het zover is nog even rust en stilte. Lieve groetjes ☺

   Beantwoorden
 • Wat mooi, zo’n zelfgemaakt schetsboekje.
  Winteren, wat een mooi woord. Zelf betrapte ik me er vanmorgen op dat ik heel gejaagd/gehaast was. Ik zat aan het ontbijt te mopperen dat ik het druk had. Ik moest eerst zwemmen en niet lang daarna naar de kapper.
  Dat zwemmen is gewoon heel fijn voor mijn lijf en die kappersbeurt was fijn voor mijn haar. In de auto, op weg naar het zwembad schoot ik in de lach. Druk! Belachelijk, want toen ik nog werkte had ik het druk. Toen wilde ik alles wat ik nu alle dagen kan doen en dat kon toen niet. Er waren dagen bij dat ik naast mijn werk niks deed, een beetje een boek lezen. Alleen al het lachen om mezelf hielp om van dat rare opgejaagde gevoel af te komen. Ik denk dat ik ook een beetje ga proberen te winteren.
  Vandaag van alles een beetje gedaan en eigenlijk vind ik dat het prettigst. Niet de hele dag met één ding bezig zijn, maar met van alles en nog wat.
  Succes met het winteren!

  Beantwoorden
  • Wilma, hoe humoristisch, aan het ontbijt mopperen omdat je het druk had. Ik schoot dus ook in de lach, maar herken er wel een beetje in. Ik ben al lang zonder baan buitenshuis en bij afspraken voel ik ook wel eens een druk, gewoon omdat de vrijheid al zo vast in mij zit en ik niet wil dat eraan geknabbeld wordt, weet niet hoe ik het anders uit moet drukken. Het maakt natuurlijk wel verschil welke afspraak ik heb. Bij mij gebeurt dat ‘winteren’ vanzelf en altijd aan het eind van het jaar. Dat komt nu heel goed uit, in januari gaat het inpakken beginnen, in ruim 4 jaar hebben we toch veel dit huis binnengesleept, denk alleen maar aan zoveel schilderijen in het atelier en zo’n duizend elpees met kasten en luister apparatuur 😉 geniet maar lekker van je vrijheid en van het ‘winteren’! Mooi weekend!

   Beantwoorden
   • Ik denk dat ik er een blog aan wijdt, aan die haast en dat onrustige gevoel van die ochtend. Het gebeurt nog vaak dat ik er om in de lach schiet. Het zal inderdaad het gevoel zijn dat mijn vrijheid op dat moment in het geding is. Slaat helemaal nergens op, want zwemmen wil ik zelf en naar de kapper ook. Maar goed, een mens kan soms raar in elkaar zitten.

    Beantwoorden
    • En toch, ook al zijn het afspraken die je zelf graag wilt nakomen, het blijft knabbelen aan je vrijheid want juist met die afspraken ben je niet helemaal vrij. Zo herkenbaar voor mij. En ja, een blog zou leuk zijn, ik kijk ernaar uit.

     Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  december 9, 2021 18:55

  Leuk om te lezen hoe dat bij jou is, Ellie, en dat weet ik ook want zo ben jij. Heerlijk hoe je vorm geeft aan jouw wintertijd. Je boekjes! Fantastisch. De kaft vind ik ook erg mooi. Ik herken het winteren natuurlijk, de rust, inkeer, overdenkingen. Even kijken hoe de winter voor mij is, want je hebt me weer aan het schrijven…`
  Bij mij gaan mijn gedachten niet zozeer naar het verleden, maar naar de lawine aan inspiratie die ik in de donkere tijd krijg, net vallende sterren. Ik vind de zomer lastiger, de hitte, het klamme. Ik ben niet van zonnen en luieren, en ben dan altijd blij met koele dagen. Ik werk nu geïnspireerd, lang en hard in mijn werkplaats bij temperaturen vanaf 10 graden bij knappend houtvuur dat telkens gevoed moet worden, maar in het vuur van mijn bezigheden vergeet ik dat nogal eens. Ik slaap ook het diepst in de winter bij 13 graden. En zoals je weet loop ik nu dagelijks rond de10.000 stappen! Gisteravond was het hier (Montferland) heel donker en de nieuwe maan hing als een hangmat aan de westelijke horizon, Venus er pal boven. Ik verheug me nu al op straks! Dan zit de maan hoger en is gegroeid. Heerlijk vind ik het ook om de winterfrisse lucht in te ademen, de sterren te zien en onderweg naar het open veld langs de huizen te lopen, meestal zonder gordijnen maar stikvol lichtjes, herten, kerststallen. Zo mooi als bijna iedereen hier zijn huis en voortuin opsiert met allerlei lichtjes. Dat doe ik zelf niet, ik leg mijn patchwork kerstkleedjes neer en een kant-en-klaar kringloop boompje. Het is nu in de avond en nacht zo prachtig buiten, zoals het bedoeld is. Stil, overvliegende vogels, een wegschietend dier (kat, egel, marter?) en de de sterren!
  Ik dwaal af, het belangrijkste van deze winter is dat jullie je huis hebben gevonden en dat ik het zo fijn vind dat ik mag meegenieten van alle voorbereidingen, je atelier, de muziekkamer, alle kleuren, de tuin, kortom: alles wat in de lucht hangt!

  Beantwoorden
  • Anne, zo leuk dat ik je toch weer aan het schrijven heb gezet, maar denk dat vooral Iris dat heeft gedaan 😊 evengoed heel leuk jouw bijdrage hier te lezen waarin ik weer een heleboel herken, heb het alleen niet zo uitgebreid verteld, dus nu ga ik er ook van mezelf nog iets aan toevoegen. De tijd binnenshuis leent zich ook zo goed voor inkeer en inspiratie opdoen via een boek, video of plaatjes kijken, wat dan ook. Van zonnen houd ik al helemaal niet. De zon die ik ‘s zomers opdoe is de zon tijdens het fietsen, verder niet, maar de vroege voorjaarszon en de late nazomerzon nodigen wel uit de lunch op een bankje te nuttigen. De kou kan ik niet meer zo goed verdragen, daar heb ik de laatste jaren erg last van, op de fiets vooral. Het frisse daarentegen vind ik wel heel fijn. Ik merk ook als ik te veel binnenshuis blijf, word vanzelf slomer, minder energie en weinig lust dingen te doen. Dus ja, naar buiten en de kou voelen vind ik ook fijn! Hier op het park branden de lichtjes ook, de bomen ‘staan aan’ en in sommige huizen zie de lampjes branden, wij gaan dat ook doen. En de laatste keer, heerlijk, volgend jaar in ons nieuwe huis, ik kan niet wachten! Lieve groetjes.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan