Kunst Inktportretten Een ratjetoe 'Isolement'

Een ratjetoe

Leven

Vandaag is het woensdag-schrijfdag en heb ik een ratjetoe voor jullie om te lezen over van alles en nog wat uit de dagen van afgelopen week. Het dagelijkse leven begint weer een beetje meer vorm te krijgen, niet meer zo geïsoleerd zoals ik bijna anderhalf jaar heb geleefd.

Ik durf weer meer, maar merk aan de andere kant dat ik ook behoudend ben of voorzichtig. Houd nog steeds afstand, ben veel alerter en geef geen zoenen meer weg. Heb altijd voor mijzelf heel duidelijk gehad wat ik belangrijk vind. Heb daarin ook altijd mijn gevoel gevolgd. Nu heb ik dat door hetgeen is gebeurd nog meer. Hoe is dat bij jullie? Is het leven weer zoals voor Corona? Dat zal trouwens voor iedereen anders zijn, maar ik lees de reacties graag.

Enfin, een ratjetoe.
Eindelijk heb ik weer eens kleding gekocht, dat doe ik niet vaak. Ben ook niet winkel in winkel uit geweest, ik moet er niet aan denken, maar samen met Man in één zaak alles gekocht wat ik wilde hebben of nodig had. Enkel voor schoenen moet ik nog op pad, maar daarvoor ga ik naar een speciaalzaak. Dat gaat binnenkort gebeuren.

Vorige week was er hier een gastblog van Mariëlle ten Berg en dat kwam goed uit. Op mijn schrijfdag waar ik op een uitzondering na nooit aan torn, had ik een ‘witte-jassen-dag’. Een uitzondering dus. Dat is altijd een inspannend dagje, maar ook altijd ga ik dan weer met een goed gevoel naar huis. Gesprekken en onderzoeken kosten kruim, maar zijn nodig en in die kliniek is de begeleiding geweldig, om het maar niet te hebben over de kaaskroketjes in het restaurant. Zo lekker en dat is een heerlijk vooruitzicht na gedane arbeid.

Ook heb ik een uitstapje gemaakt naar de winkel voor schilders benodigdheden. Jullie snappen wel dat ik daar graag heenga. Die winkel voelt voor mij als een paradijs. Het is de tweede keer dat ik er weer ben geweest, daarvoor heb ik steeds online besteld. Het is natuurlijk ook leuk als de post het pakket brengt, maar dat is toch anders.

Voor de workshop ‘werken met paletmes’ heb ik er twee linnen doeken gekocht. Die workshop is aanstaande vrijdag en daarvoor ga ik naar het atelier van Anne von Drehle. Voor mij is het een nieuwe techniek waarvan ik wil ervaren hoe die is en of ik het kan gebruiken in mijn werk, ik denk het wel. Ben sowieso altijd nieuwsgierig én leergierig naar nieuwe materialen en naar nieuwe werkwijzen. Heb er veel zin in en hoe ik het vind laat ik jullie vast nog wel in een andere blog weten.

Daarna hebben we de expositie van François Seerden bezocht. Heb ervan genoten en ook van het gesprek dat Man en ik met hem hadden. Zijn tekeningen kun je komend weekend nog zien in de Sint Theuniskapel in Weert. Voor de lezers die een Instagram account hebben, jullie kunnen het account van François hier bekijken.

Herfst, de tijd van de kastanjes. Ik fiets veel, maar raap ze nooit. Kan mij het pellen en de smaak ervan uit mijn jeugd nog heel goed herinneren en ook dat ik mij toen vaak heb afgevraagd vind ik die dingen nou lekker of niet? Tot op de dag van vandaag weet ik dat nog steeds niet. Misschien moet ik maar met niet lekker beantwoorden, zou toch anders wel kastanjes gaan zoeken?

Maar hoe kom ik op kastanjes? De laatste weken kreeg ik een paar keer een Netflix-tip, de Deense serie Kastanjemanden moest ik beslist zien. Als je de naam al een paar keer hebt gehoord of gelezen dan word je nieuwsgierig. Een seizoen van zes afleveringen. We hebben ze allemaal gezien, meer is er nog niet, maar bloedje spannend. Ik heb mij zelfs een paar keer afgevraagd waarom ik bleef kijken. Soms wilde ik wel weglopen, kippenvel op mijn lijf en dan toch blijven zitten.

Als je van spannende Scandinavische series houdt is dit mijn tip voor jullie want ik heb wel begrepen dat er veel mensen zijn die een abonnement op Netflix hebben. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijken dan, wij hebben geen spijt, maar gelukkig heeft Man wel alle afleveringen dicht bij mij gezeten.


Foto boven tekst eigen werk
Portretten gewassen inkt en ingelijst
in zwarte lijst met passe partout 30×40 cm

Vorig bericht
Gastblog van Mariëlle ten Berg

8 reacties. Reactie plaatsen

 • Ria Knijnenburg
  oktober 14, 2021 01:31

  Net voor het slapen gaan lees ik je blog, en kik herken me er best wel in. De afstand die ook ik nog steeds bewaar, zeker tegenover vreemden. Ja Ellie, het is veel fijner om ‘life’ spullen te kopen die dicht bij je staan, dan via internet bestellen. En ook de kleding. Ook ik ben van plan mijn favoriete winkel eerstdaags te bezoeken. En bedankt voor je kijktip. Scandinavische series zijn mijn favoriet, ook vanwege de taal.
  Warme groet🌹.

  Beantwoorden
 • Mariëlle ten Berg
  oktober 14, 2021 09:10

  Hallo Ellie,

  Wat mooi, dit inkijkje. En met prachtige werken van jouw hand.
  Leven na -denken we nu- Corona, voor mij is het ook anders. Maar minder anders dan voor jou, ik was namelijk alweer bij de schilderwinkel geweest toen het weer kon. Juist omdat het zoveel leuker is om daar in het echt rond te struinen, heerlijk. Wel vaak net iets duurder dan via internet omdat je al rondkijkend weleens iets ziet wat je ook wilt proberen. De verzendkostenheb je echter niet, dat compenseert weer.
  Ook kleding, ik houd best veel van kleding. Ik heb besloten alleen wat te kopen als vervanging voor versleten kleren. Dat lukt aardig goed. Ik ga meestal naar een winkel hier op het dorp, daar hebben ze precies mijn stijl, de verkoopster kijkt eerlijk mee en ze heeft ongeveer dezelfde stijl dus waarom zou ik verder weg gaan? Het is er ook nog beregezellig, echt een ouderwets dorps sfeertje. Ongedwongen.
  Verder heb ik een leuk tweedehands kledingzaakje ontdekt in Geldrop. Puur toeval, nieuwsgierigheid bracht me daar. Laat ik daar toch een puur wollen geweven jasje vinden in prachtige kleuren, helemaal mijn stijl! Dertig jaar oud maar zonder gebruikssporen dus niet vaak gedragen. Mooie voering! Het zit me als gegoten dus ik ben er erg blij mee. Schoenen gaan meestal online, ik heb een vast merk, ik weet mijn maat, past altijd goed.

  Handjes, kusjes…van mij hoeft het niet. De Brabantse drieklapper kan ik missen als kiespijn. Ik merkte echter laatst toen ik jarig was dat we daarvoor nog niet echt een modus vivendi hebben gevonden. Mensen die je toch een hand en/of zoenritueel wilden geven. Ik vond het lastig. Want het gaat niet alleen om wat ik wil, het is een sociaal ritueel waarin ook de ander zich goed moet voelen. Tijdens de anderhalve meter afstand was het nog duidelijk, nu niet meer. Wennen dus. Ik heb helaas niet alle zoenen kunnen voorkomen. Gelukkig was iedereen wel gevaccineerd in de groep. Eigenlijk een moeilijk onderwerp, mensen zijn sociale dieren, aanrakingen hebben we nodig. De term huidhonger is niet voor niets ontstaan en in coronatijd veelgehoord…

  Scandinavië…zal ik daar maar niet over beginnen? Ik kom daar niet over uitgepraat. Ben Zweeds aan het leren, gisteravond aan een online Conversational Swedish deelgenomen. Was zó leuk! Op een gegeven moment vroeg de gesprekleider waar ik woonde. In Nederland, ja, daar was hij ook geweest. Moest ik uitleggen hoe een automatiek werkt, zo’n trek-een-kroket-uit-de-muur ding. Ten eerste doe ik dat nooit, ten tweede moest dat wel in het Zweeds. Maar het is gelukt! Wat hij ook onthouden had als typisch Nederlands was de Hema. Het woord vond hij al leuk, deed hem denken aan “hemma”, Zweeds voor “thuis”. Verder wilde er iemand weten of zo’n snabbmatsystem, zoals ze de automatiek genoemd hadden, ook bestond voor toetjes. Nee…maar je kunt een ijsje halen, Zweden eten altijd ijs. Hie dat in de rest van Scandinavië is, weet ik niet.
  O help, ik zal je niet verder vermoeien met mijn Scandinavië-tik; ik luister wel naar een aflevering van een voorgelezen boek van Kerstin Ekman. Een detective, in het Zweeds.
  Gelukkig kan ik thuis ver reizen. Ik vermoed dat dat voor jou ook geldt.

  Vi ses,
  Groetjes,

  Mariëlle

  Beantwoorden
 • Truitjefaber
  oktober 14, 2021 10:39

  Ellie ratjetoe wat een leuk woord eigenlijk. Wekt veel herinneringen
  bij mij op. Fijn dat je je weer wat vrijer vindt en voelt in deze coronatijd. Je zegt hoor graag jullie mening.
  Ik ga mij steeds minder vrij voelen door alles wat wordt uitgewerkt voor minder vrijheid en leven voor iedereen. De tijd zal het ons verklaren Ellie. Ken uw geschiedenis uit het verleden.
  Maar lieve Ellie ieder zijn mening, de herfst is merkbaar. Schrijf een serie gedichten een leuke bezigheid.
  Lieve groet van Trudy

  Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  oktober 14, 2021 11:03

  Altijd leuk jouw doen en laten te volgen, Ellie. De wittejassen, de kaaskroket en de nieuwe kleren, heerlijk.
  Eerlijk gezegd heb ik geen moment last gehad van de Coronatijd. In het Fichtelgebirge heb ik een mooie begroeting geleerd, van hart tot hart zonder handen en monden, een soort hugh waarbij je je eigen hart naar het hart van de ander draait. We doen het als we elkaar weer zien.
  Ik ervaar geen beperking van mijn vrijheid, hooguit een verdiepte ervaring dat de enige vrijheid die ik heb die van mijzelf is, met dappere en wijze mensen als Etty Hillesum als inspirator en Reishad Field van wie je kunt leren hoe je in lawaai de stilte kunt horen en in een bedompte rookruimte de frisse Himalaya berglucht kunt inademen. Kwestie van resonantie, je trekt je eigen trilling aan. Daar komt het ongeveer op neer.
  Morgen een inspirerende workshop met het paletmes, ga je vast geweldig vinden met al jouw eigen technieken van gelaagd werken. Veel plezier!

  Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  oktober 14, 2021 11:06

  Nou ja, Ellie,
  Loop ik net te denken aan een passend woord voor de vele verschillende dingen die op één dag kunnen gebeuren, kom jij met ratjetoe. En weet precies wat je bedoelt. Goed, zal dat woord dus niet gebruiken.
  Met plezier je weer gelezen.
  Ik begin ook weer een beetje los te komen maar ben erg blij dat mondkapjes nog verplicht zijn in het openbaar vervoer. Al zie ik ook mensen die zich daar niets van aantrekken. Aso vind ik dat. Ben al een paar keer naar Utrecht geweest, Amsterdam maar ben ook behoudend. Zie met spanning de herfst tegemoet, gesnotter en genies. We hebben geen weer stand opgebouwd het afgelopen jaar. Hier zijn geen leuke kledingwinkels, daar moeten we voor naar de stad en we zijn niet eens een dorp. Een workshop zou ik ook wel weer eens willen volgen, lang geleden maar het is altijd zo verrekte ver weg en met openbaar vervoer vaak niet te doen. Kost veel energie. Maar goed, dat terzijde. Fijn dat je weer impulsen hebt om de deur uit te gaan, materiaal aan te schaffen en te doen wat je wilt. Grandioos. Heb het goed.

  Beantwoorden
 • Ha lieve Ellie, er straalt weer warmte door uit deze blog. Heerlijk om al je escapades te volgen en wat staan er mooie nieuwe ontwikkelingen op touw. De winkel voor schildersbenodigdheden is een waar luilekkerland. Ik koop er vaak meer dan oorspronkelijk de bedoeling was. Laat die warmte maar stralen hoor Ellie, het zal je ten goede komen. Prachtig werk weer. <3

  Beantwoorden
 • Om te beginnen wens ik je heel veel plezier morgen bij de workshop. Altijd fijn om aan zoiets mee te doen.
  En wat het leven betreft: Ik heb mijn pensioen vijf jaar naar voren gehaald. Dat bleek financiëel haalbaar te zijn. Ik ben er blij mee. Het werken in de zorg wordt steeds intensiever en er wordt steeds meer van het personeel gevraagd. Het zelforganiserende team begint vorm te krijgen en ik kan daar niets mee. Je bent als team echt overal verantwoordelijk voor, tot aan het invullen van niet opgevulde diensten. Om te voorkomen dat ik mezelf over de kop ging werken heb ik die beslissing genomen. Vervolgens bleek mijn lijf het wel welletjes te vinden, want tot 1 november heb ik ziekteverlof. Ook alweer zo’n woord waarbij ik vraagtekens krijg. Dat ziekteverlof moet je ook aanvragen. Kans dat het geweigerd wordt is gewoon ook aanwezig.
  Dus mijn leven is en wordt gewoon anders. Meer ontspannen vermoed ik, want mijn lief zei tijdens onze vakantie in Limburg al dat ik veel ontspannener was. Dat zette mij wel aan het denken.
  Nogmaals, heel veel plezier vrijdag.

  Beantwoorden
 • Francien vos
  oktober 14, 2021 12:44

  Hallo lief mens♥️
  Mooie ratjetoe heb je geschreven heerlijk dit komt recht uit je hart …is altijd goed….ik ga ook binnenkort weer naar een hele mooie schilderswinkel dat online bestellen geeft veel teveel troep ,dozen , plastic ets ik probeer er altijd weer iets mee te doen maar de laatste tijd gooi ik het weg…..daarom fijn om het weer zelf te gaan halen. ..is voor mij veel leuker dan kleding kopen. Tja de wereld om me heen weer open…gevolg kunstroute veel kijkers……volle kerk bij uitvaart, borrel na ….en daarna een flinke verkoudheid opgelopen..(nog niet helemaal weg …flinke hoestbuien nog steeds)..gevolg testen omdat ik met n paar vrienden naar Maastricht zou gaan (was noodzakelijk anders liever niet gegaan) .. tja het is weer wennen al die mensen ik ben blij dat ik weer lekker rustig aan t werk kan …zonder teveel volk om me heen ….en ja dat zoenen en kleffe handen schudden heb ik afgeschaft….ik groet nu met hand op m’n hart en n kleine buiging ….net zo lief ♥️💋Dank voor je leuke ratjetoe
  Namasté🙏❤️
  Francien….

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu