Kunst Inktportretten Een ratjetoe 'Isolement'

Een ratjetoe

Leven

Vandaag is het woensdag-schrijfdag en heb ik een ratjetoe voor jullie om te lezen over van alles en nog wat uit de dagen van afgelopen week. Het dagelijkse leven begint weer een beetje meer vorm te krijgen, niet meer zo geïsoleerd zoals ik bijna anderhalf jaar heb geleefd.

Ik durf weer meer, maar merk aan de andere kant dat ik ook behoudend ben of voorzichtig. Houd nog steeds afstand, ben veel alerter en geef geen zoenen meer weg. Heb altijd voor mijzelf heel duidelijk gehad wat ik belangrijk vind. Heb daarin ook altijd mijn gevoel gevolgd. Nu heb ik dat door hetgeen is gebeurd nog meer. Hoe is dat bij jullie? Is het leven weer zoals voor Corona? Dat zal trouwens voor iedereen anders zijn, maar ik lees de reacties graag.

Enfin, een ratjetoe.
Eindelijk heb ik weer eens kleding gekocht, dat doe ik niet vaak. Ben ook niet winkel in winkel uit geweest, ik moet er niet aan denken, maar samen met Man in één zaak alles gekocht wat ik wilde hebben of nodig had. Enkel voor schoenen moet ik nog op pad, maar daarvoor ga ik naar een speciaalzaak. Dat gaat binnenkort gebeuren.

Vorige week was er hier een gastblog van Mariëlle ten Berg en dat kwam goed uit. Op mijn schrijfdag waar ik op een uitzondering na nooit aan torn, had ik een ‘witte-jassen-dag’. Een uitzondering dus. Dat is altijd een inspannend dagje, maar ook altijd ga ik dan weer met een goed gevoel naar huis. Gesprekken en onderzoeken kosten kruim, maar zijn nodig en in die kliniek is de begeleiding geweldig, om het maar niet te hebben over de kaaskroketjes in het restaurant. Zo lekker en dat is een heerlijk vooruitzicht na gedane arbeid.

Ook heb ik een uitstapje gemaakt naar de winkel voor schilders benodigdheden. Jullie snappen wel dat ik daar graag heenga. Die winkel voelt voor mij als een paradijs. Het is de tweede keer dat ik er weer ben geweest, daarvoor heb ik steeds online besteld. Het is natuurlijk ook leuk als de post het pakket brengt, maar dat is toch anders.

Voor de workshop ‘werken met paletmes’ heb ik er twee linnen doeken gekocht. Die workshop is aanstaande vrijdag en daarvoor ga ik naar het atelier van Anne von Drehle. Voor mij is het een nieuwe techniek waarvan ik wil ervaren hoe die is en of ik het kan gebruiken in mijn werk, ik denk het wel. Ben sowieso altijd nieuwsgierig én leergierig naar nieuwe materialen en naar nieuwe werkwijzen. Heb er veel zin in en hoe ik het vind laat ik jullie vast nog wel in een andere blog weten.

Daarna hebben we de expositie van François Seerden bezocht. Heb ervan genoten en ook van het gesprek dat Man en ik met hem hadden. Zijn tekeningen kun je komend weekend nog zien in de Sint Theuniskapel in Weert. Voor de lezers die een Instagram account hebben, jullie kunnen het account van François hier bekijken.

Herfst, de tijd van de kastanjes. Ik fiets veel, maar raap ze nooit. Kan mij het pellen en de smaak ervan uit mijn jeugd nog heel goed herinneren en ook dat ik mij toen vaak heb afgevraagd vind ik die dingen nou lekker of niet? Tot op de dag van vandaag weet ik dat nog steeds niet. Misschien moet ik maar met niet lekker beantwoorden, zou toch anders wel kastanjes gaan zoeken?

Maar hoe kom ik op kastanjes? De laatste weken kreeg ik een paar keer een Netflix-tip, de Deense serie Kastanjemanden moest ik beslist zien. Als je de naam al een paar keer hebt gehoord of gelezen dan word je nieuwsgierig. Een seizoen van zes afleveringen. We hebben ze allemaal gezien, meer is er nog niet, maar bloedje spannend. Ik heb mij zelfs een paar keer afgevraagd waarom ik bleef kijken. Soms wilde ik wel weglopen, kippenvel op mijn lijf en dan toch blijven zitten.

Als je van spannende Scandinavische series houdt is dit mijn tip voor jullie want ik heb wel begrepen dat er veel mensen zijn die een abonnement op Netflix hebben. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijken dan, wij hebben geen spijt, maar gelukkig heeft Man wel alle afleveringen dicht bij mij gezeten.


Foto boven tekst eigen werk
Portretten gewassen inkt en ingelijst
in zwarte lijst met passe partout 30×40 cm

Vorig bericht
Gastblog van Mariëlle ten Berg
Volgend bericht
Bloggen na de huizenjacht

18 reacties. Plaats een nieuwe

 • Ria Knijnenburg
  oktober 14, 2021 01:31

  Net voor het slapen gaan lees ik je blog, en kik herken me er best wel in. De afstand die ook ik nog steeds bewaar, zeker tegenover vreemden. Ja Ellie, het is veel fijner om ‘life’ spullen te kopen die dicht bij je staan, dan via internet bestellen. En ook de kleding. Ook ik ben van plan mijn favoriete winkel eerstdaags te bezoeken. En bedankt voor je kijktip. Scandinavische series zijn mijn favoriet, ook vanwege de taal.
  Warme groet🌹.

  Beantwoorden
  • Het is goed te lezen dat we allemaal de ruimte aan de ander willen geven, dat is voor mijn eigen bescherming en voor de ander. Spullen kopen ‘in het echt’ is natuurlijk leuk, vooral schrijfwaren en de spullen voor in het atelier nodig om te schilderen, maar gelukkig is er internet voor noodgeval. Ben eigenlijk benieuwd naar jouw favoriete winkel Ria, ik ben nu voor het eerst bij Jansen-Noy geweest en ga terug als ik weer eens iets nodig heb, wat een fijne mensen. Ik houd ook erg van Scandinavische series en auteurs en dan nog een Netflix-tip ‘Bedrag’, op Facebook gekregen naar aanleiding van deze blog. Lieve groetjes 🧡

   Beantwoorden
 • Mariëlle ten Berg
  oktober 14, 2021 09:10

  Hallo Ellie,

  Wat mooi, dit inkijkje. En met prachtige werken van jouw hand.
  Leven na -denken we nu- Corona, voor mij is het ook anders. Maar minder anders dan voor jou, ik was namelijk alweer bij de schilderwinkel geweest toen het weer kon. Juist omdat het zoveel leuker is om daar in het echt rond te struinen, heerlijk. Wel vaak net iets duurder dan via internet omdat je al rondkijkend weleens iets ziet wat je ook wilt proberen. De verzendkostenheb je echter niet, dat compenseert weer.
  Ook kleding, ik houd best veel van kleding. Ik heb besloten alleen wat te kopen als vervanging voor versleten kleren. Dat lukt aardig goed. Ik ga meestal naar een winkel hier op het dorp, daar hebben ze precies mijn stijl, de verkoopster kijkt eerlijk mee en ze heeft ongeveer dezelfde stijl dus waarom zou ik verder weg gaan? Het is er ook nog beregezellig, echt een ouderwets dorps sfeertje. Ongedwongen.
  Verder heb ik een leuk tweedehands kledingzaakje ontdekt in Geldrop. Puur toeval, nieuwsgierigheid bracht me daar. Laat ik daar toch een puur wollen geweven jasje vinden in prachtige kleuren, helemaal mijn stijl! Dertig jaar oud maar zonder gebruikssporen dus niet vaak gedragen. Mooie voering! Het zit me als gegoten dus ik ben er erg blij mee. Schoenen gaan meestal online, ik heb een vast merk, ik weet mijn maat, past altijd goed.

  Handjes, kusjes…van mij hoeft het niet. De Brabantse drieklapper kan ik missen als kiespijn. Ik merkte echter laatst toen ik jarig was dat we daarvoor nog niet echt een modus vivendi hebben gevonden. Mensen die je toch een hand en/of zoenritueel wilden geven. Ik vond het lastig. Want het gaat niet alleen om wat ik wil, het is een sociaal ritueel waarin ook de ander zich goed moet voelen. Tijdens de anderhalve meter afstand was het nog duidelijk, nu niet meer. Wennen dus. Ik heb helaas niet alle zoenen kunnen voorkomen. Gelukkig was iedereen wel gevaccineerd in de groep. Eigenlijk een moeilijk onderwerp, mensen zijn sociale dieren, aanrakingen hebben we nodig. De term huidhonger is niet voor niets ontstaan en in coronatijd veelgehoord…

  Scandinavië…zal ik daar maar niet over beginnen? Ik kom daar niet over uitgepraat. Ben Zweeds aan het leren, gisteravond aan een online Conversational Swedish deelgenomen. Was zó leuk! Op een gegeven moment vroeg de gesprekleider waar ik woonde. In Nederland, ja, daar was hij ook geweest. Moest ik uitleggen hoe een automatiek werkt, zo’n trek-een-kroket-uit-de-muur ding. Ten eerste doe ik dat nooit, ten tweede moest dat wel in het Zweeds. Maar het is gelukt! Wat hij ook onthouden had als typisch Nederlands was de Hema. Het woord vond hij al leuk, deed hem denken aan “hemma”, Zweeds voor “thuis”. Verder wilde er iemand weten of zo’n snabbmatsystem, zoals ze de automatiek genoemd hadden, ook bestond voor toetjes. Nee…maar je kunt een ijsje halen, Zweden eten altijd ijs. Hie dat in de rest van Scandinavië is, weet ik niet.
  O help, ik zal je niet verder vermoeien met mijn Scandinavië-tik; ik luister wel naar een aflevering van een voorgelezen boek van Kerstin Ekman. Een detective, in het Zweeds.
  Gelukkig kan ik thuis ver reizen. Ik vermoed dat dat voor jou ook geldt.

  Vi ses,
  Groetjes,

  Mariëlle

  Beantwoorden
  • Leven na Corona is nog niet eens voor mij aan de orde, het is er en gaat misschien nooit meer weg, maar de vrijheid is iets groter, we raken waarschijnlijk minder snel besmet. Ik blijf afstand houden, bij drukte, ook in de ziekenhuizen waar ik was draag ik een mondkapje, merk wel dat ik een van de weinigen ben. Het was heerlijk bij van Beek art te zijn, de sfeer daar en de spullen, een paradijs waar ik enorm van kan genieten. Soms neem ik ook meer mee, maar dat is dan maar zo, gebruik het toch altijd, is het niet meteen dan een poos later. Het is fijn om op voorraad te hebben en te kunnen gebruiken als je er aan toe bent. Heerlijk dat je een winkel zo dichtbij hebt en kunt kopen wat bij je past. Een goed initiatief, buy less choose well, dat probeer ik ook en draag alles altijd heel lang. Tijdloos en toch leuk! Ben blij met wat ik heb aangeschaft en voorlopig hoef ik niet meer in het pashok.

   Ik ben ook een fan van Scandinavische auteurs en films of series. Leuk dat je naar een verhaal van Kerstin Eckman luistert, haar boeken heb ik in een ver verleden gelezen. Geniet ervan! Ben nooit in Scandinavië geweest, maar hoop toch nog eens een land daar te bezoeken. Tijdens Facetime heb ik van je gehoord over de uitleg in het Zweeds van een trek-automatiek. Zo knap dat je dat kunt en ook doet, Mariëlle! Dank voor je complimentje en ook dank voor jouw uitgebreide bijdrage, ook een inkijkje en er zullen vast meer elzers van genieten! Lieve groet 🌹

   Beantwoorden
 • Truitjefaber
  oktober 14, 2021 10:39

  Ellie ratjetoe wat een leuk woord eigenlijk. Wekt veel herinneringen
  bij mij op. Fijn dat je je weer wat vrijer vindt en voelt in deze coronatijd. Je zegt hoor graag jullie mening.
  Ik ga mij steeds minder vrij voelen door alles wat wordt uitgewerkt voor minder vrijheid en leven voor iedereen. De tijd zal het ons verklaren Ellie. Ken uw geschiedenis uit het verleden.
  Maar lieve Ellie ieder zijn mening, de herfst is merkbaar. Schrijf een serie gedichten een leuke bezigheid.
  Lieve groet van Trudy

  Beantwoorden
  • Trudy, wat fijn je weer te ontmoeten en ook je mening te lezen. Jammer dat jij je minder vrij gaat voelen door alles wat wordt uitgewerkt voor minder vrijheid en leven. Vrijheid voor mij betekent iets minder kans op besmetting, andere vrijheid zit in mij en breng ik tot uiting in het leven van alledag samen met Man hier in huis en in het schilderen. Zo genieten waar wij ons prettig bij voelen. Heb nooit veel veranderingen gehad door de lockdown, ik ben al een ontzettende huismus. Heb wel het oogcontact of een gesprek met iemand soms gemist, maar verder was het leven voor mij niet zo heel veel anders. Ik ben benieuwd naar je nieuwe gedichten en volg op Instagram, heb er al een paar gelezen geïnspireerd door de herfst, mooi! Lieve groetjes, Ellie 🧡

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  oktober 14, 2021 11:03

  Altijd leuk jouw doen en laten te volgen, Ellie. De wittejassen, de kaaskroket en de nieuwe kleren, heerlijk.
  Eerlijk gezegd heb ik geen moment last gehad van de Coronatijd. In het Fichtelgebirge heb ik een mooie begroeting geleerd, van hart tot hart zonder handen en monden, een soort hugh waarbij je je eigen hart naar het hart van de ander draait. We doen het als we elkaar weer zien.
  Ik ervaar geen beperking van mijn vrijheid, hooguit een verdiepte ervaring dat de enige vrijheid die ik heb die van mijzelf is, met dappere en wijze mensen als Etty Hillesum als inspirator en Reishad Field van wie je kunt leren hoe je in lawaai de stilte kunt horen en in een bedompte rookruimte de frisse Himalaya berglucht kunt inademen. Kwestie van resonantie, je trekt je eigen trilling aan. Daar komt het ongeveer op neer.
  Morgen een inspirerende workshop met het paletmes, ga je vast geweldig vinden met al jouw eigen technieken van gelaagd werken. Veel plezier!

  Beantwoorden
  • Mooie reactie Anne, dank! Ik ervaar iets meer vrijheid in die zin dat er iets minder kans op besmetting is. Zo heb ik de vrijheid aan het begin van de blog bedoeld. Je weet hoe geïsoleerd je bent met een aantal aandoeningen, maar mijn eigen vrijheid ben ik niet kwijt geweest, die zit in mij. Mijn leven, mijn gedachten, mijn bezigheden, alles wat anderen misschien hebben ervaren als beknotting gold niet voor mij. Juist nog meer besef van wat belangrijk voor mij is. De workshop is intussen voorbij en heeft mij weer nieuwe inzichten gebracht, ook de moeite van het uitwerken waard, het is een fijne techniek om in mijn werk te gebruiken. Lieve groet 🌺

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  oktober 14, 2021 11:06

  Nou ja, Ellie,
  Loop ik net te denken aan een passend woord voor de vele verschillende dingen die op één dag kunnen gebeuren, kom jij met ratjetoe. En weet precies wat je bedoelt. Goed, zal dat woord dus niet gebruiken.
  Met plezier je weer gelezen.
  Ik begin ook weer een beetje los te komen maar ben erg blij dat mondkapjes nog verplicht zijn in het openbaar vervoer. Al zie ik ook mensen die zich daar niets van aantrekken. Aso vind ik dat. Ben al een paar keer naar Utrecht geweest, Amsterdam maar ben ook behoudend. Zie met spanning de herfst tegemoet, gesnotter en genies. We hebben geen weer stand opgebouwd het afgelopen jaar. Hier zijn geen leuke kledingwinkels, daar moeten we voor naar de stad en we zijn niet eens een dorp. Een workshop zou ik ook wel weer eens willen volgen, lang geleden maar het is altijd zo verrekte ver weg en met openbaar vervoer vaak niet te doen. Kost veel energie. Maar goed, dat terzijde. Fijn dat je weer impulsen hebt om de deur uit te gaan, materiaal aan te schaffen en te doen wat je wilt. Grandioos. Heb het goed.

  Beantwoorden
  • Ha Athy, wat leuk dat je juist ‘ratjetoe’ zou kunnen gebruiken en ja, dat mag natuurlijk. Het is juist fijn elkaar te blijven inspireren, dat is rijkdom voor mijn gevoel! De vrijheid in mij ben ik niet verloren, de vrijheid van iets minder snel ziek worden is wat groter, zo heb ik het woord vrijheid bedoeld, maar ben beslist nog heel behoudend en doe echt niet alles wat ik zou willen. Afstand, drukte en mondkapjes zijn voor mij nog altijd van belang, misschien is het iets dat blijft, vooral afstand en in plaats van zoenen een andere manier om de dierbaren te begroeten. De tijd zal het leren, ik zie nog niet zoveel mensen. Een kledingwinkel is hier ook niet, kan zelfs geen panty met een kleurtje kopen…waar ik ben geweest is 3 kwartier rijden, dichterbij is Roermond, maar ik wilde per se naar deze winkel, wat ik nodig had is er te koop, alleen maar gemakkelijk en dus ook minder contacten. En voor alles moet ik ook op pad hoor, wil ik verf, papier, een doek of kwast hebben? Dan is Eindhoven of Maastricht het dichstbij en dan ben je toch ook even met de auto onderweg. Heb het goed! 💚

   Beantwoorden
 • Ha lieve Ellie, er straalt weer warmte door uit deze blog. Heerlijk om al je escapades te volgen en wat staan er mooie nieuwe ontwikkelingen op touw. De winkel voor schildersbenodigdheden is een waar luilekkerland. Ik koop er vaak meer dan oorspronkelijk de bedoeling was. Laat die warmte maar stralen hoor Ellie, het zal je ten goede komen. Prachtig werk weer. <3

  Beantwoorden
  • Berna, wat een lieve reactie en ook leuk dat je de blog graag hebt gelezen. Intussen heb ik met het paletmes gewerkt, nog moeilijk hoor, ik denk ‘in kwast’, maar zeker de moeite waard en ook om te gebruiken in het abstracte landschap of in de imperfecte portretjes. Zo herkenbaar wat je schrijft, ik koop ook meestal meer dan waar ik voor ga als ik bij van Beek art in oa Eindhoven ben, de winkel waar ik liefst heenga. Dank ook voor je complimentje. 🧡

   Beantwoorden
 • Om te beginnen wens ik je heel veel plezier morgen bij de workshop. Altijd fijn om aan zoiets mee te doen.
  En wat het leven betreft: Ik heb mijn pensioen vijf jaar naar voren gehaald. Dat bleek financiëel haalbaar te zijn. Ik ben er blij mee. Het werken in de zorg wordt steeds intensiever en er wordt steeds meer van het personeel gevraagd. Het zelforganiserende team begint vorm te krijgen en ik kan daar niets mee. Je bent als team echt overal verantwoordelijk voor, tot aan het invullen van niet opgevulde diensten. Om te voorkomen dat ik mezelf over de kop ging werken heb ik die beslissing genomen. Vervolgens bleek mijn lijf het wel welletjes te vinden, want tot 1 november heb ik ziekteverlof. Ook alweer zo’n woord waarbij ik vraagtekens krijg. Dat ziekteverlof moet je ook aanvragen. Kans dat het geweigerd wordt is gewoon ook aanwezig.
  Dus mijn leven is en wordt gewoon anders. Meer ontspannen vermoed ik, want mijn lief zei tijdens onze vakantie in Limburg al dat ik veel ontspannener was. Dat zette mij wel aan het denken.
  Nogmaals, heel veel plezier vrijdag.

  Beantwoorden
  • ‘Wilma, het was fijn eens te zien en te doen om een werk overwegend met paletmes te maken. Het is een techniek die ik wel wil uitbreiden en zeker kan gebruiken in mijn abstracte werk en de portretjes. Jij hebt het ook geleerd meen ik mij te herinneren. Fijn dat je de mogelijkheid hebt je pensioen naar voren te halen, vooral ook om meer tijd te hebben en zo meer bezig te kunnen zijn met piano spelen, schilderen, tekenen, schrijven en met Arie wandelingen te maken. Ik gun het je enorm, die vrijheid is pure rijkdom heb ik destijds zelf gemerkt. Lieve groet 🌺

   Beantwoorden
 • Francien vos
  oktober 14, 2021 12:44

  Hallo lief mens♥️
  Mooie ratjetoe heb je geschreven heerlijk dit komt recht uit je hart …is altijd goed….ik ga ook binnenkort weer naar een hele mooie schilderswinkel dat online bestellen geeft veel teveel troep ,dozen , plastic ets ik probeer er altijd weer iets mee te doen maar de laatste tijd gooi ik het weg…..daarom fijn om het weer zelf te gaan halen. ..is voor mij veel leuker dan kleding kopen. Tja de wereld om me heen weer open…gevolg kunstroute veel kijkers……volle kerk bij uitvaart, borrel na ….en daarna een flinke verkoudheid opgelopen..(nog niet helemaal weg …flinke hoestbuien nog steeds)..gevolg testen omdat ik met n paar vrienden naar Maastricht zou gaan (was noodzakelijk anders liever niet gegaan) .. tja het is weer wennen al die mensen ik ben blij dat ik weer lekker rustig aan t werk kan …zonder teveel volk om me heen ….en ja dat zoenen en kleffe handen schudden heb ik afgeschaft….ik groet nu met hand op m’n hart en n kleine buiging ….net zo lief ♥️💋Dank voor je leuke ratjetoe
  Namasté🙏❤️
  Francien….

  Beantwoorden
  • Francien, wat heerlijk te lezen dat jij ook liever naar de schilderswinkel gaat. Online bestellen was goed in lockdown, maar heb mij enorm gestoord aan het verzenden van kleine dingen in grote verpakkingen, heb er zelfs een e-mail over gestuurd. Ontzettende troep heb je ervan, dat klopt, gooi nu ook alles weg behalve bubbeltjesplastic om zelf mee in te kunnen pakken of iets te beschermen in het atelier en vaak scheur ik (het is meer pulken 😂) het bovenste laagje papier van het karton af, dan komen de ribbels tevoorschijn en die zijn wel eens fijn om bij het schilderen te gebruiken, bijvoorbeeld in de natte verf te drukken. Kleding kopen doe ik zelden, maar nu had ik echt het een en ander nodig en altijd tijdloos, ook blij mee en gebruik alles altijd heel lang. Ik moet ook wennen aan een wereld die weer wat meer open is. Heb ook een paar afspraken gehad, maar merk dat ik onrustig ben, toch ontkom je niet altijd aan contacten. Ik ben ook weer in de kliniek geweest en daar is het druk, ben bloed gaan prikken in een ander ziekenhuis, ook daar drukte. Rust doet mij meer goed, heb ik altijd al gehad, ben liefst thuis. Mooi om te lezen ‘ik ben blij dat ik weer lekker rustig aan t werk kan…zonder teveel volk om me heen’, een uitspraak naar mijn hart. Dank voor je mooie reactie en dat je hier ‘op bezoek’ bent geweest, fijn! Lieve groetjes 🧡💋

   Beantwoorden
 • Sonja Grinwis
  oktober 18, 2021 13:15

  Lieve Ellie,

  Door drukte de afgelopen week en de komende weken loop ik een beetje achter de feiten aan. Inmiddels heb je de workshop dus al achter de rug en hoop ik dat je ervan hebt genoten en weer wat nieuws hebt geleerd. Ik heb genoten van je ratjetoe. Hoop binnenkort weer eens wat bij te kletsen.

  Beantwoorden
  • Lieve Sonja, wat fijn dat je ondanks de drukte toch nog tijd vrijmaakt om hier even op bezoek te komen. Vind het een complimentje, dankjewel!
   De workshop was een-op-een, voor mij ideaal, geen drukte en ook gezellige sfeer in het atelier. Ik ga deze techniek met het paletmes zeker meer oefenen en ook gebruiken in het abstracte werk en de portretjes.

   Zorg goed voor jezelf en een keer ‘bij’praten misschien met koffie zou fijn zijn! ❤️

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan