The Colorfield Performance 2021

The Colorfield Performance 2021

Leven, Schilderen

En eindelijk is het dan zover, de dag van The Colorfield Performance 2021 in Park Lingezegen in Elst is aangebroken. Vorig jaar in de eerste week van november heb ik mij ingeschreven als deelnemer. Waarom ik mij heb ingeschreven? Ik voelde mij hier op het park nogal opgesloten. Geen mens te zien, heel geïsoleerd sowieso en dan ook nog corona. Ik wilde uitbreken, naar buiten, mensen zien, andere kunstenaars, geïnspireerd worden, het leven voelen.

Ik heb er dus lang naar uitgekeken, het heeft 8 maanden geduurd voordat het zover is. En vooral de laatste maand is het heel spannend of het voor mij wel door kan gaan. De reden van de onrust kun je hier nog lezen. Maar gelukkig heb ik een engel van een behandelend arts die ook kijkt of er nog genoeg leuke dingen in een dag zijn. Die niet alleen maar receptjes uitschrijft, ook het gesprek aangaat en met mij overlegt.

Daags van tevoren belt hij mij. De extra prik in de bil is dan al een dag of 12 geleden, maar blijkt niet genoeg te zijn. Een extraatje in de vorm van mooie roze pilletjes kan ik bij een apotheek ophalen. Daarmee kan ik in elk geval gaan. Wat de dag zelf voor mij in petto heeft daar denk ik niet over na.

Wat ben ik blij dat ik mij ingeschreven heb. Het is een groot kunstproject en een bijzondere ervaring en plein air op een grote weide te schilderen. Er staan 500 panelen, opgesteld in een ellipsvorm en een ervan is van mij. Tijdens de voorbereiding van het project heb ik al gehoord, gelezen en op foto’s gezien hoeveel werk er elke dag is verzet om dit te organiseren.

En dan tijdens de schilderdagen die al op 15 april zijn begonnen ook nog elke dag panelen op de goede hoogte zetten, het gras dat regelmatig gemaaid moet worden, de verf moet op tafels worden klaargezet, steuntjes in de rug uitdelen voor de een of de ander die dit nodig heeft en de deelnemers worden ook nog verwend met koffie en koek, water, soep en boterhammen. Kortom, de organisatie maakt er voor iedereen een topdag van.

Nerveus ben ik wel, maar eenmaal een paar gele streken gedaan is het over. Hoe ik er ook tegen op heb gezien vanwege het grote doek, het stoort mij helemaal niet meer. Buiten lijkt het kleiner heb ik al gehoord en het klopt. Ben totaal niet meer met de afmeting bezig geweest.

Gelukkig heeft het niet geregend, de zon is er en het is warm, heel warm. Beter gezegd, bloedheet. De verf droogt aan de kwast en dat maakt het werken ook een beetje moeilijk. Structuur aanbrengen met het een of ander materiaal is er nauwelijks bij hoe vlug ik ook probeer te werken. En telkens weer trek ik een kledingstuk uit, lang leve de laagjes. Eerst een trui, dan een t-shirt, de schoenen gaan ook uit, slippers aan en ook die weer uit, op blote voeten verder.

Nadat men beseft dat Man mij niet komt brengen en weer ophalen aan het einde van de dag wordt hij onmiddellijk als vrijwilliger ingeschakeld. Hij is steunpilaar, fotograaf hier en daar, helpt mee panelen te verplaatsen en vanwege de brandende zon een zeil boven de deelnemers op te zetten en hij gaat hooien. Niet alleen de kunstenaars puffen van de warmte, ook Man die binnen 10 minuten de blaren in zijn hand heeft.

Bovendien heeft hij op de grond gelegen om voor mij de onderkant van het paneel te beschilderen. En nu een aantal dagen later spijt het mij nog steeds dat ik juist daar geen foto van heb gemaakt. Gelukkig heeft vriendin L. hem wel met schort voor op de prent gezet.

Door de organisatie en media wordt veel aandacht aan dit kunstproject thecolorfieldperformance.nl gegeven. Het bezoekersaantal bij dit project is sowieso hoog. Al meer dan twintigduizend mensen die zijn komen kijken en er zijn ook bezoekers die regelmatig terugkomen.

Ook zaterdag is er de hele dag aanloop van mensen en zelfs speciaal voor mij. Vrienden en bekenden komen kijken en dat voelt absoluut als een steun in de rug, dank jullie wel. Het geeft mij des te meer een trots gevoel daar te staan. En op mijn website merk ik de laatste dagen ook veel ‘aanloop’, zelfs heb ik er een paar nieuwe volgers bij gekregen en daar ben ik natuurlijk heel blij mee.

 

Vorig bericht
Paar weken – Niet genoeg
Volgend bericht
Na mijn schilderdag

22 reacties. Plaats een nieuwe

 • Mieke Schepens
  juli 8, 2021 10:34

  Goed dat je jezelf in hebt geschreven. Mooi resultaat, Ellie!

  Beantwoorden
 • Wat fijn dat dit evenement waar je zo naar toe leefde, door kon gaan en dat jij er kon zijn! Het ziet er prachtig uit, geanimeerd, kleurrijk. Jouw doek springt van mijn scherm af, mooi!

  Beantwoorden
  • Cora, zoveel mooie woorden van jou, ik gloei ervan, maar ook nog van het feit dat ik mee heb kunnen doen. Daar ben ik dankbaar voor, het was zo’n bijzondere ervaring!

   Beantwoorden
 • Trudy Faber
  juli 8, 2021 12:18

  Leuk Ellie deze bijzondere dag.wat een voorbereiding.Fijn dat je weer bezig bent en wat opgeknapt. veel succes en fijne vakanteIe.
  Liefs trudy

  vakantie maanden

  Beantwoorden
  • Trudy, ik ben zo blij dat ik deze dag heb kunnen schilderen. Het is bijzonder daar bezig te zijn, het is een enorm project! Schrijven heb ik weer opgepakt en schilderen blijf ik natuurlijk ook al staat alles nu nog op een wat op een lager pitje.

   Beantwoorden
 • Wilma Phillipson
  juli 8, 2021 12:42

  Wat een heerlijk verslag van een heerlijke dag. Ik kan lezen en zien dat je genoten hebt. Mooi doek dat je geschilderd hebt. Ik heb tijdens de workshop schilderen met paletmes een aantal deelnemers bezig gezien met abstract werk. Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd, het past denk ik ook niet bij wat ik graag doe. Maar ik heb wel gezien hoe intensief men daarmee bezig was.
  Petje af dat je met die hitte hebt staan schilderen en petje af voor man die zoveel werk verzet heeft.

  Beantwoorden
  • En wat is dit een heerlijke reactie van jou Wilma, dankjewel, ik ben er blij mee. Man zei gisteren hetzelfde, ‘op de foto’s is te zien hoe je geniet’ en ik heb absoluut genoten! Ik ga nog een keer een workshop met het paletmes doen, het is leuk nieuwe technieken te leren en te ontdekken wat het beste bij je past, hoe je het liefst werkt. Wel is voor mij helder dat ik meer neig naar abstract en als uitstapje het imperfecte portret. In tegenstelling tot jouw werk, maar daarvoor moet je kunnen tekenen en dat kan ik absoluut niet, mij aanregeltjes houden is lastig 😎 maar zo hebben we gelukkig allemaal onze eigen voorkeuren en werkwijzen en blijft kunst aangenaam om te bekijken en te beluisteren!!

   Beantwoorden
 • Mariëlle
  juli 8, 2021 14:31

  Hoi Ellie,

  Zo goed dat je gegaan bent, zo knap dat je dit gedaan hebt!
  Een dag als deze, daar kun je een hele tijd op teren. Je hebt ook een heel goed werk gemaakt, een echte “Ellie” zoals ik al eerder schreef. En het ondersteunende team, dat verdient ook een pluim!
  Ik ben ook blij dat je alweer zover bent dat je er een blog over kunt schrijven.
  Ik heb gelachen om de randjes, het komt bij mij vaak voor dat ik die vergeten blijk te hebben. Kan ik terug naar mijn ezel om ze alsnog te doen…
  Wat gebeurt er met alle kunstwerken die tijdens dit evenement gemaakt worden?

  Groetjes,

  Mariëlle

  Beantwoorden
  • Mariëlle, ik ben ook zo blij dat het juist met de extra hulp én de mooie roze pilletjes is gelukt. Het is zo bijzonder daar tussen al die panelen te staan, 500 stuks die bij elkaar één groot kleurenfestijn in de natuur vormen. Echt uniek! Het schrijven heb ik deze week opgepakt, het schilderen kan nog niet, het hoofd wil wel, maar daar is alles mee gezegd. Tot en met september is dit kunstproject elke dag te bezoeken, dan wordt het afgebroken. De schilderijen gaan naar de kunstenaar of naar een nieuwe eigenaar, ze zijn te koop! Lieve groetjes!

   Beantwoorden
 • Hoi Ellie,

  Leuk om over je belevenissen te lezen. Knap dat je de stap gezet hebt en je werk is weer mooi!

  Beantwoorden
  • Sophie, wat ontzettend leuk je hier te kunnen begroeten, welkom! Deze dag was een en al beleving, zo bijzonder en ik geniet nog steeds na, zeker als ik de foto’s nog eens bekijk. Het zijn er veel meer dan ik hier heb laten zien, teveel om te posten 😀

   Beantwoorden
 • Anne Berenbak von Drehle
  juli 9, 2021 16:15

  Ellie, wat heb je er een mooi verslag van gemaakt. De dag was precies zo, zoals je hem beschreven hebt. En ik ben zoooo blij dat je erbij kon zijn, dankzij, zoals ik lees, je arts/specialist, die met je meedenkt. Lieve groet Anne

  Beantwoorden
  • Anne, dank voor je compliment! Ook ik was erg blij dat ik mee kon doen en dan ook nog samen met jou, dat maakte de dag nog specialer!

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  juli 10, 2021 13:05

  Wat leuk om jouw verslag te lezen van de hele dag Ellie. Zo fijn voor je dat je er bij kon zijn en wat een sympathieke arts ook. Ik heb de foto’s met aandacht bekeken en er van genoten, je zo bezig te zien en zoveel steun ook van je Man. Top! Hopelijk ga je er nog heel lang van nagenieten en heeft het je ook geïnspireerd voor je verdere werk in de toekomst. Hou het vast en ga ervoor! Veel liefs en groetjes van Jannie. xxx

  Beantwoorden
  • Jannie, dankjewel voor je lieve en ook inspirerende reactie! Die geeft mij, net als het werken daar en plein air net zoveel boost om te gaan voor dat waar mijn hart ligt, het schilderen! Ik geniet nog steeds na en voel ook een beetje trots ☺️ Lieve groetjes ❤️

   Beantwoorden
 • Mies Huibers
  juli 10, 2021 14:35

  Prachtig in woord en beeld. Het moet een heerlijke ervaring zijn geweest.

  Beantwoorden
  • Mies, het was heel bijzonder! Zo leuk om daar in het open veld te werken en ook met de andere kunstenaars en bezoekers te praten. Volgende editie ben ik er weer bij!

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  juli 11, 2021 00:23

  Geweldig Ellie, je hebt het gedaan, het ging goed voor jou en je doek. Inspirerend. En Man, de schat die je ook nu weer ruggensteun geeft. Heerlijke foto’s die goed weergeven hoe het er daar uitzag, hoe veel hoe kleurrijk hoe warm. Groots.

  Beantwoorden
  • Nou, hier zit er een te blozen. Dank voor je mooie woorden Athy, het was inderdaad zo fijn daar te zijn en te schilderen, een belevenis die met mij meegaat op mijn verdere schilderreis!

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  juli 24, 2021 11:47

  Alsof ik er bij ben. Wat een kleurenfestijn. Niets kan jou weerhouden als je iets wilt. Je weet de sleutel te vinden, gaat ervoor en geniet dubbel en dwars, met mooi resultaat. Goed gedaan!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan