Een gastblog van Sonja Grinwis - Schrijfhart

Een gastblog van Sonja Grinwis – Schrijfhart

Leven, Schrijven

Deze week een gastblog van Sonja Grinwis – Schrijfhart, precies zo geschreven zoals ik haar ken. Leuk dat ook zij aan mijn verzoek gehoor heeft gegeven. Ik houd de inleiding kort, des te meer aandacht voor het verhaal dat zij heeft geschreven.

Gastblog voor Ellie

Het verzoek van Ellie kwam nogal onverwachts en vrijwel direct zei ik ja. Dat doe ik eigenlijk nooit meer, meteen ja zeggen als me iets wordt gevraagd te doen. Door schade en schande wijs geworden is mijn standaardantwoord tegenwoordig dat ik erover na zal denken en dat ik na een x aantal dagen antwoord zal geven. Maar nu niet, want het is wel Ellie natuurlijk.

Laat ik me nu eerst maar eens voorstellen. Sonja is de naam, Sonja Grinwis om precies te zijn. Geboren en getogen in Rotterdam in het jaar 1969, reken zelf maar uit hoe jong of oud ik dus ben. Net als Ellie schrijf ik graag, onder de naam Schrijfhart komen mijn blogs, verhalen en gedichten online.

Dat is ook hoe Ellie en ik elkaar hebben leren kennen, door het schrijven. Volgens mij was het op Facebook waar we elkaar in een van de vele schrijfgroepen tegenkwamen. Hoe dat precies gegaan is weet ik niet meer, het is al heel wat jaren geleden. Wat ik wel weet is dat we direct een klik hadden en die klik resulteerde in herkenning, erkenning en inmiddels een online vriendschap.

Nog even over die schade en schande gesproken. Zoals ik dus al schreef, zeg ik tegenwoordig niet meer overal meteen ja tegen. Dat is namelijk mijn valkuil, ik vind te veel dingen leuk en ik ben te snel enthousiast. Bovendien stort ik mezelf volledig op een project en kan daarin helemaal doorslaan.

Dit resulteerde jaren geleden in een ernstige burn-out en de daarbij vaak voorkomende paniekaanvallen. De medicijnen die ik daarvoor kreeg hadden bij mij helaas een hele verkeerde uitwerking waardoor ik in een psychose raakte en uiteindelijk een half jaar op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis belandde. Dat wil ik echt nooit meer meemaken en ik heb mijn lesje dus wel geleerd.

Voor Ellie maak ik graag een uitzondering. Er is altijd een uitzondering op de regel en dat is in dit geval dus ook zo. Het idee van Ellie om andere bloggers de ruimte op haar platform te geven vind ik echt super leuk. Nu is het al een tijdje geleden dat Ellie mij gevraagd had en inmiddels is er heel wat gebeurd. Mijn motivatie voor het wekelijks schrijven van blogs was weg. Wat eerst mijn uitlaatklep was, waar ik zoveel plezier in had voelde als een last. De reden laat zich niet zo makkelijk raden maar ik moest hier wat aan doen want zo wilde en kon ik niet verder.

Ik besloot de knoop door te hakken en een andere koers te gaan varen. Ik plaatste een post op Social Media, stuurde een bericht naar de abonnees zodat ik me niet meer kon bedenken. Opgelucht en trots op mijn dappere besluit zette ik de website op zwart.

Ineens komt het besef, ik had Ellie een gastblog beloofd. Oei daar had ik even geen rekening mee gehouden. Ellie had niet alleen begrip voor mijn besluit maar had er ook geen moeite mee als ik van het gastblog af zou zien. Maar belofte maakt schuld en eigenlijk knaagde er ook iets van binnen. Want niet meer schrijven, dát is echt geen optie. Het schrijven is mijn uitlaatklep en iets waar ik altijd veel plezier aan heb beleefd. De onvrede zat ergens anders in.

Het komt regelmatig voor dat ik door Ellie geïnspireerd raak. Bovendien ben ik enorm fan van haar inktportretten en ben ik inmiddels de trotse eigenaar van de mooie dame zoals ik haar noem. Ellie en ik herkennen veel bij elkaar. Twee creatieve geesten die daar ieder op hun eigen manier uiting aan geven. Wat ik bewonder aan haar is dat ze het schrijven en haar schilderkunsten op geheel eigen wijze weet te combineren.

Jaren geleden had ik samen met een vriendin een bedrijf. Wij organiseerden creatieve workshops en feestjes. Voor kinderen en volwassen. Daar hebben we destijds veel plezier aan beleefd en ik denk daar nog vaak met weemoed aan terug. Ineens weet ik welke kant ik op wil met mijn schrijven en met mijn website. Ik moet aan de slag.

Zodra de gastblog geplaatst wordt bereik ik weer een nieuwe groep mensen via Ellie. Het zou toch zonde zijn als die op een niet functionerende website stuiten. Binnen een paar dagen heb ik een nieuwe website gebouwd, een nieuwe huisstijl, een nieuw logo. Heb ik drie nieuwe artikelen geschreven, waaronder een stap voor stap workshop om zelf oorbellen te leren maken. Heb ik bovendien twee oude artikelen opgefrist en aangepast en een boel nieuwe foto’s voor de website gemaakt. De passie is weer helemaal terug. Ik plan een Social Media campagne en tevreden en opgewonden zit ik op zaterdagavond onderuitgezakt op de bank.

‘Waar gaat je gastblog over?’ Meneer Schrijfhart, zoals ik mijn echtgenoot online altijd noem, laat me in een klap van de bank afkomen. Het is toch niet te geloven, zou ik bijna nóg vergeten mijn belofte aan Ellie na te komen. Lang leve het ADD brein!

Wie weet zie ik je op mijn website
Veel liefs, Sonja

Vorig bericht
Voorjaar – Schoonmaak
Volgend bericht
Toen en nu

18 reacties. Plaats een nieuwe

 • Michiel Geurtse
  april 7, 2021 23:07

  Leuk om Sonja hier tegen te komen. 🙂 Vanaf de site van Ellie: heel veel succes met je vernieuwde site! En leuke gastblog ADD-er! 🙂

  Beantwoorden
 • Hoi Ellie, hoi Sonja,

  Ellie, je hebt weer een leuke gast gekozen, wat een goed idee toch om regelmatig iemand uit te nodigen voor een gastblog.
  En Sonja, ik ken je niet maar na deze blog heb ik het gevoel dat ik je al aardig ken. Wat heb je een keurige boekenkast! Ik heb er echt met bewondering naar zitten kijken. De mooie dame zal trots zijn hoor, dat ze daar mag staan. Ik ga zeker op je website kijken. Inderdaad: verruimd publiek.

  Groetjes,

  Mariëlle

  Beantwoorden
  • Mariëlle, Ik vind het ook leuk Sonja als gast op mijn website te hebben. Ik volg haar al langer en ben natuurlijk ook blij dat zij mij al een hele poos geleden benaderde voor ‘de mooie dame’! Leuk ook om haar in haar nieuwe huis terug te zien!

   Beantwoorden
 • Monique Landskroon
  april 8, 2021 09:59

  Beste Ellie,

  Wat dapper van jou, om de draad weer op te pakken, na zo’n heftige periode.
  Ik ben heel benieuwd naar jou schrijven…
  Ik wens je veel schrijf plezier.

  Groetjes Monique’s gedichten.

  Beantwoorden
  • Hallo Monique, welkom op mijn website, leuk je hier te begroeten! Alle credits zijn voor Sonja, zij heeft na een heftige periode de draad weer opgepakt, heel moedig! Mocht je Sonja al volgen en wil je mij ook volgen, dat kun je regelen, er is een aanmeldoptie onderaan elke pagina op deze website.

   Beantwoorden
 • Mieke Schepens
  april 8, 2021 10:25

  Graag gelezen, Sonja! Het smaakt naar meer.

  Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  april 8, 2021 14:26

  Wat een genot om met de deur in huis te vallen, in dit geval in hart en ziel van Sonja en haar verbondenheid met Ellie. Twee verwante zielen die elkaar de ruimte geven en hun lezers meesleuren in hun reilen en zeilen. Ik zat er helemaal in, jammer dat het uit is, maarrr…. we weten nu waar we jullie (stuk voor stuk) kunnen vinden!

  Beantwoorden
  • Anne, zo fijn dat je Sonja’s verhaal kunt waarderen. Het is zoals ik haar ken uit al haar verhalen, schrijven gewoon zoals het is, dat waardeer ik ook zo.

   Beantwoorden
 • Sonja Grinwis
  april 8, 2021 15:12

  Lieve lezers en Ellie vooral,

  Met een dankbaar en warm hart, lees ik jullie reacties. De eerste bezoekers die via hier op mijn website zijn terechtgekomen heb ik al mogen begroeten. Het is mij een eer en genoegen om bij Ellie op bezoek te zijn en ik ga mijn uiterste best doen om mijn lezers deze kant op te krijgen. Zo helpen we elkaar onze dromen en passies vol te houden en stapje voor stapje te verwezenlijken.

  Veel liefs,
  Sonja

  Beantwoorden
  • Dat is wederzijds Sonja, ook voor mij een compliment dat je gast op mijn website wil zijn. De reacties hier en op facebook zijn heel positief, erg fijn! Ook jij bedankt hè 🧡

   Beantwoorden
 • Marnel van Dartel Berkhey
  april 9, 2021 10:36

  Wat eerlijk en open geschreven Sonja. Heb jouw site opgeslagen. Ook omdat wat je hebt meegemaakt bij 1 van mijn werkzaamheden. Bedankt voor jouw woorden.

  Beantwoorden
  • Marnel, heel fijn dat je geïnteresseerd bent in Sonja’s website, dat kan ik goed begrijpen met het werk dat je doet voor de Stichting Onzichtbaar Ziek. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn, op deze site kun je over de stichting lezen https://onzichtbaarziek.nl/
   Open en eerlijk zijn de woorden die bij Sonja passen voor zover ik dat kan beoordelen nadat ik haar een aantal jaren geleden heb leren kennen. In het dagelijks leven hebben we elkaar nog niet ontmoet, wel hier en daar op social media.

   Beantwoorden
  • Sonja Grinwis
   april 9, 2021 19:59

   Dank je wel Marnel. Ik ga zeker eens een kijkje op de website onzichtbaarziek nemen

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  april 14, 2021 10:42

  Wat een leuk gastblok Ellie en Sonja, ik kreeg er een blij en positief gevoel bij. En natuurlijk ben ik nieuwsgierig naar je verdere blogs, Sonja. Heel veel succes en vooral veel plezier met je vernieuwde website.

  Beantwoorden
 • Wat leuk Jannie dat je blijheid en positiviteit voelde bij het lezen van Sonja’s verhaal. En intussen heb je misschien haar website al bezocht, dat zou leuk zijn!

  Beantwoorden
  • Jannie Harmsen
   april 15, 2021 11:09

   Dat klopt Ellie en me zelfs al aangemeld om een berichtje te kunnen ontvangen wanneer ze ( net als jij) weer een nieuw blog heeft klaarstaan. 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan