Collage

Collages van Willem Adelaar

Kunst

Deze week laat ik collages van Willem Adelaar zien. Mijn tweede gast, dichter, maker en performer. Ik ben er blij mee dat hij aan mijn verzoek gehoor heeft gegeven en heb hem gevraagd zichzelf aan jullie voor te stellen.

Vanaf mijn zestiende jaar schrijf ik gedichten. Heb je eenmaal de passie voor het schrijven opgevat, dan is het moeilijk om ermee te stoppen. Dichten is voor mij een even natuurlijke handeling geworden als ademen. Ik zie dichten als het reinigen van je wezen en het ordenen van iets vreemds als je eigen gemoed. Dichten is tegelijkertijd een manier van vragen stellen. Vragen aan het leven. Vragen bij het raadsel van de taal. Een vragen dat met spelvreugde gepaard gaat.

Er zijn momenten in het leven geweest, dat het schrijven mij even niet goed lukte, dat het als wezensuiting even had afgedaan. Op zulke momenten, bijna wanhopige momenten, gaat een dichter op zoek naar andere mogelijkheden om zich te uiten. Een mens wil blijven communiceren. Ik ben iemand die aan het maken wil blijven.

Toen ik vastliep met de inkt, diende zich plots het vetkrijt aan. Ik ging experimenteren met vormen en kleur. Ik nam een zwart krijt en onderzocht hoeveel verschillende vormen er mogelijk waren, hoeveel verschillende beeltenissen, figuratief of abstract er uit de beweging van een enkele hand tevoorschijn kunnen komen. Ik liet me verrassen door mijn eigen haast onbewuste handeling. Aldus legde ik de basis voor een nieuwe passie die uiteindelijk is uitgemond in deze collages.

Klik steeds op de eerste foto van elke rij

Curriculum vitae
Willem Adelaar is op 18 oktober 1953 geboren te Eindhoven en is vader van twee kinderen. Hij heeft acht dichtbundels op zijn naam staan en publiceerde gedichten in Brabant Cultureel, ‘Naar Morgen’ en ‘Op ruwe planken’. Hij was voorzitter van ‘Literair Landschap Eindhoven’ en hielp in die hoedanigheid vijftien dichters aan een debuutbundel.

Voor contact en boekingen kun je een bericht sturen naar standpunt@hotmail.com
Wil je de website van Willem bekijken dan kan dat op deze pagina

‘Drie in de mist’ is de titel van de collage boven de tekst

 

Vorig bericht
Schrijfdag – Blogdag
Volgend bericht
Autodidact of les in schilderen

24 reacties. Plaats een nieuwe

 • Connie Harkema
  maart 4, 2021 08:38

  Mooi werk en een leuk initiatief van jou, Ellie.

  Beantwoorden
 • Hoi Ellie,

  Kleurrijke gastcolumnist heb je deze week! Gedichten gelezen (op zijn site), natuurlijk niet allemaal. Collages bekeken. “Verloop” boeit me door de subtiele kleuren en het heerlijke lijnenspel. “Life hurts” vind ik prachtig, de compositie en de kleuren plus manier waarop de titel geschreven is. En “ Blue walk” , vind ik ijzersterk, de niet complete figuren, zijn ze verscheurd of zie je twee figuren met een plank van een schutting oid ervoor? Het feit dat het blauw niet egaal is, dat de achtergrond niet effen is, heel interessant. Passend bij nu ook, actueel. En het “Terras”, vrolijke toekomstmuziek.

  Groetjes, bedank Willem Adelaar,

  Mariëlle

  Beantwoorden
  • Mariëlle, wat een mooie reactie, vol van complimentjes voor mijn gast Willem. Hij verdient het zeker, prachtige collages en helaas niet in het echt aan de muur in mijn atelier, maar wel op mijn website op een digitale muur. Mooi ook hoe jij het werk ervaart, wat jij denkt en voelt bij het zien. En vooral ook de gedichten niet te vergeten. Genoeg reden om zijn website meer dan een keer te bezoeken.

   Beantwoorden
 • Marnel van Dartel Berkhey
  maart 4, 2021 10:08

  Fijn begin van de morgen met zoveel om te lezen en zien. Heb de site opgeslagen, ben een gedichten liefhebster, al waardeer ik zeker ook doeken van Willem.
  Goede keuze weer Ellie!

  Beantwoorden
  • Fijn Marnel, dat je nog eens wilt genieten van de collages en gedichten op de website van Willem Adelaar, zeker doen! En hier kun je natuurlijk ook altijd terugkomen, genoeg te zien in deze bijdrage van hem.

   Beantwoorden
 • Mieke Schepens
  maart 4, 2021 10:12

  Superwoman!
  Ik heb weer kunnen genieten, Ellie.

  Beantwoorden
 • Coby Kraaijeveld
  maart 4, 2021 10:14

  Een mooi stukje weer Ellie en deze keer voor mij zo herkenbaar

  als woorden ontbreken
  spreken gevoelens een eigen taal
  vertellen kleuren en vormen
  hun eigen verhaal

  Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  maart 4, 2021 10:41

  Wat een bijzondere kennismaking.
  Willem is een geboren kunstenaar, veelzijdig, diep en raak in woord en beeld.
  Knap hoe je deze pagina als een expositie hebt neergezet, Ellie.

  Beantwoorden
  • Wat mooi Anne hoe jij deze kennismaking met Willems werk omschrijft, ‘veelzijdig, diep en raak in woord en beeld’, precies zo ervaar ik de collages mét hun titels. Misschien had je al wel eens eerder gedichten gelezen of collages gezien? Het was in elk geval fijn dit werk van hem hier neer te zetten.

   Beantwoorden
 • Sonja Grinwis
  maart 4, 2021 11:39

  Wat een mooi begin van de dag. Een blog, mooie kunst en een nieuwe website vol gedichten ontdekt. Een cadeautje dit.

  Beantwoorden
 • Wat een mooie kleuren daar wordt je vrolijk van

  Beantwoorden
 • Trudy Faber
  maart 4, 2021 16:52

  Wat leuk en interessant Ellie. Een succes de gastbloggers.
  Ga de gedichten lezen op zijn site.
  Prachtige collages en kleuren,
  Lieve groeten Trudy

  Beantwoorden
  • Leuk dat je de gasten op mijn website zo waardeert, Trudy! Deze week vooral veel kleur en de gedichten staan op de website van Willem. Misschien heb je die al bezocht en een en ander van Willem al gelezen.

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  maart 4, 2021 17:28

  Graag gelezen en bekeken, leuke gastcolumn in de vorm van een kleine expositie op mijn scherm. 🙂
  Hartelijke groet!

  Beantwoorden
 • Lieve Ellie,
  Wat een heerlijke gast heb je deze maand uitgekozen en wat boeiend om te lezen hoe hij uiteindelijk tot het maken van deze spannende collages is gekomen. Niet alleen de dichter roept iets op maar zeker ook deze collages. Ze zijn prachtig, maar vooral oneindig om naar te kijken. Dank jullie beiden. Wat werkt dit concept goed Ellie. Een verrijking van wat al heel rijk was/is. <3 Dank Willem voor deze mooie inkijk op je leven.

  Beantwoorden
  • Lieve Berna, zo’n mooie woorden van jou en kan het eigenlijk alleen maar met je eens zijn. Ook ik ben onder de indruk van het werk van Willem, zowel de gedichten (waarvan een paar bundels in de opslag) als zijn werk, maar zeker ook hoe hij tot het maken van de collages is gekomen. Een ware kunstenaar wiens werk binnenkomt! ❤️

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  maart 7, 2021 14:01

  Ellie, wat geweldig inspirerend. Hoe jij jouw site als een klankbord gebruikt voor anderen en hoe jij je gasten kiest.
  Prachtig werk en mooi om te lezen hoe een mens zich ontwikkeld in zijn persoonlijke groei.
  Nogmaals, zo inspirerend.

  Beantwoorden
  • Lieve Athy, dank voor je mooie reactie. Ik hoop de lezers te inspireren met de gasten zoals zij mij ook inspireren, maar naast de gasten zijn er meer mensen die dit complimentje verdienen en daar ben jij er ook een van. Ook jij inspireert met je foto’s en je waarnemingen daarbij.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan