Schrijfdag – Blogdag

Leven, Schilderen

Met een pijnlijk hoofd en ook nog slaperig zit ik in het atelier, het is schrijfdag – blogdag, te leuk om zomaar voorbij te laten gaan. De hele nacht heb ik wakker gelegen en vanochtend even een paar uur geslapen. Misschien zijn er mensen die de dag dan toch fris en kwiek doorkomen, ik niet. Voel me een dweil en ook wat kribbig. Niet fijn.

Met een kom warme door Man gemaakte soep als ontbijt en een paar koppen koffie probeer ik mijzelf op te peppen. Warme soep als ontbijt hoor ik jullie vragen? Ja, ik kan er echt van opkikkeren, veel mensen vinden het iets raars, maar ik voel mijn motortje warmlopen. Wie van jullie neemt ook wel eens soep als ontbijt?

Het begon er gisteravond mee dat ik iets hoorde in het water. Niet zomaar een geluidje, plons plons en vol volume. Dat ging zo een tijdje door. Het is pikkedonker buiten, ondanks de aangeschafte lampjes op zonne-energie. Ik kan nog niet zien wat er gebeurt. Een vermoeden heb ik wel. De bever? De marter? Kan die laatste zwemmen?

Een poosje geleden heb ik al geschreven over de kerstboom in het water. Tot nu toe heeft Man ’s ochtends de boom er al een paar keer uit moeten halen. We horen van alles, geritsel en een niet te omschrijven geluid. Kan mij zo voorstellen dat het lijkt op het geluid van een inbreker die frunnikt om raam of deur open te krijgen. Maar nog steeds hebben we niet kunnen achterhalen welk dier de kerstboom mee het water in sleept.

Een paar dagen geleden heeft Man de boom in een gat in de grond gezet en zagen we dat de top nog verder afgeknaagd was. Tot gisteravond is de boom bij het gat, natuurlijk is het een hol, blijven staan. Maar vanochtend heeft hij de boom weer uit het water gehaald en was er nóg meer afgeknaagd. Wie weet kan ik jullie nog een keer vertellen welk dier speelt met de kerstboom 2020.

De afgelopen week heb ik video’s van online workshops bekeken. Ik had het in mijn laatste blog al verteld. En het was zo leuk al jullie reacties op die blog te lezen. Bedankt daarvoor, ik ben er blij mee! Geschilderd heb ik natuurlijk ook. Elke dag ben ik in het atelier, de ene dag met wat meer pep dan de andere, maar iedere ochtend loop ik er rechtstreeks heen en het is heerlijk om daar bezig te zijn.

In mijn gedachten de kunstmarkt van begin juni waarvoor ik mij heb ingeschreven. Hoop natuurlijk dat deze doorgaat en Corona niet opnieuw spelbreker is. Weer eens met mijn werk naar buiten nu ik geen eigen atelier heb om mensen te ontvangen. Alleen al het kunnen laten zien van mijn werk maakt dat ik met nog meer plezier bezig ben met kwast en doek. Werk op voorraad zal ik maar zeggen is er genoeg, maar het is fijn naar een doel toe te werken en iets nieuws te tonen.

Eindelijk heb ik ook de schilderijen die klaar waren, maar nog niet gelakt een vernisje gegeven. Stel dat altijd uit. Vind het een spannende bezigheid, bang dat het niet goed lukt, dat er een streep of strepen zichtbaar zijn. Dan zou ik weer van voren af aan beginnen, het doek opschuren en weer schilderen.

Nog een leuke anekdote. Jarenlang heb ik geroepen ‘die oude knarren vind ik niets aan, die hoef ik niet te zien’. Over wie ik dat zei? Over onder andere Rembrandt en Vermeer, Jozef en Isaac Israëls, Breitner, Tadema, van Gogh, Hendrik Willem Mesdag en anderen. Daar ben ik de laatste jaren van teruggekomen. Heb mij er meer in verdiept, vast ook omdat ik steeds meer schilder en opensta voor dat wat was. Voor wie ook meer over deze kunstschilders wil weten of bekijken is dit een mooie site.

Ik kijk ook met ontzettend veel plezier naar ‘Project Rembrandt’ en naar ‘Het geheim van de meester’. Ik vind het telkens weer jammer als de aflevering voorbij is en ik weer een week moet wachten. Gelukkig zijn er kunstboeken, heerlijk met zo’n boek op schoot in het atelier.

Volgende week hier weer een gast, ik kijk er naar uit hem voor te stellen.


Foto boven tekst eigen werk

Acryl en gewassen inkt
Op Khadipapier 30×42 cm en ingelijst 39×51 cm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorig bericht
Nagenieten na de verjaardag
Volgend bericht
Collages van Willem Adelaar

16 reacties. Plaats een nieuwe

 • Hoi Ellie,

  Die kerstboom van jullie moest kunnen praten, wat die allemaal meemaakt!
  In principe kan elk vierpotig dier zwemmen. Maar ze vinden het niet allemaal leuk natuurlijk. Jullie Sam zal niet willen, vermoed ik. Die kun je dus uitsluiten van kerstboom-gesleep. Een otter of misschien een bever, het zou kunnen. Weet de beheerder niet wat er voor dieren zitten in jullie gebied? Ik word zo langzamerhand wel nieuwsgierig hoor.
  Ik hoop dat je je vandaag beterder voelt en dat je een fijne dag hebt. En over die soep als ontbijt: het schijnt heel goed te zijn om warm te ontbijten. Pap is meer gebruikelijk dan soep, sommige mensen ontbijten met de restjes van het avondeten die ze even opwarmen. En wat denk je van de warme koffie of thee om mee te beginnen? Heel gewoon, op de keper beschouwd, een opwarmertje om de dag mee te beginnen.

  Groetjes, hej då,

  Mariëlle

  Beantwoorden
  • Bevers en marters zijn naast alle andere water bewoners bekend in het park, of er ook otters in de vennen verblijven dat weet ik niet. Ik begin ‘s ochtends meteen met koffie, dat moet en dan eet ik een grote bak fruit met daarbij ongezwavelde abrikozen, dadels, cranberries, ongebrande noten en gedroogde pruimen. Maar regelmatig grijp ik naar de soep als Man weer een pan vers heeft gemaakt, dat is voor mij dan echt krachtvoer als ik mij niet zo fit voel en doet mij heel goed, pap is niet aan mij besteed, ik gruwel er eerder van 🤣

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  februari 25, 2021 10:32

  Goedemorgen lieve Ellie. O, dat slapen! Ik slaap heel licht en wordt per nacht drie keer wakker om vervolgens wel weer redelijk snel in te slapen. Sinds twee nachten oefen ik voor diepe slaap, nodig voor herstel van je fysieke functies. Dit weet ik dankzij een college op youtube. Ook hoe je in een dag of tien dit kunt bereiken. En ik merkte vannacht al resultaat: 1 x wakker en daarna 5 uur aan een stuk geslapen voor het eerst sinds heel lang. Misschien zijn er meer mensen die dit willen proberen. Hier de link, maar misschien werkt die hier niet: https://www.youtube.com/watch?v=zVIg_-rJecY
  Ik ben een echte warm ontbijter, fruit even opbakken in de koekenpan, koffie met croissant, bouillon, vers gekookt eitje. Warme pap een halfjaar in alle variaties geprobeerd, niets voor mij.
  Vergeet ik helemaal te vertellen hoe leuk dit blog weer is, en hoe knap dat je dat elke week weer voor elkaar krijgt. Mooie dag!
  O ja, waarom laat je de dieren niet doorgaan met waar ze aan beginnen? Zou ik altijd doen. Ik vermoed een bever, want marters kunnen zwemmen, heb ik vaak gezien in ons vijvertje in de bergen, maar ze gaan geen bomen verslepen. Hoe mooi zou het zijn als bevers een burcht bij je huisje gaan bouwen. Gelovend in synchroniciteit zie ik dit ook als teken van de natuur: bouwen aan een nieuwe woning! Gewoon laten gebeuren. Zou zomaar kunnen dat dit je iets laat zien over je eigen nieuwe huis. Haha, ja, mijn fantasie is wijd en zijd berucht sinds ik drie was.

  Beantwoorden
  • Anne wat goed van jou de link van Youtube hier te vermelden. Als ik zo om mij heen luister zijn er veel vrouwen die slecht slapen, wie weet hebben zij er ook baat bij dit eens te proberen. Ik begin ‘s ochtends altijd eerst met koffie, dat moet gewoon en daarna de grote bak met fruit aangevuld met van alles zoals ik hierboven al heb geschreven. Ben ik niet zo kwiek grijp ik naar de soep als die er is en anders maak ik een beker bouillon. Pap is aan mij niet besteed, fruit opbakken heb ik nog nooit gedaan (een idee) en het warme eitje is ook favoriet, maar dan op een boterham bij de lunch, zalig!
   Het mysterie van de kerstboom is er nog en liefst zouden wij de boom gewoon laten liggen op de plek waar de bever of welk dier hem heen sleept, maar op een park gelden regels en halen wij de boom niet uit het water dan wordt het wel gedaan. Helaas, hier gelden de regels van de natuur niet en dat is waar wij ook zo van houden. Ik heb al vaak staan kijken bij het hol en dan denk ik aan ‘het huis’ van het dier dat daar woont en als vanzelf gaan mijn gedachten dan ook naar een huis voor ons, ergens, maar zich nog niet heeft laten zien. Dank ook voor je complimentje.

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  februari 25, 2021 12:42

  Weer prachtig werk op het Khadipapier Ellie en ik zie er ook leuke verfspatten tussen. Plezierig om naar te kijken. Ik heb geen idee welk dier jullie naaldboom zo lekker vindt, zou leuk zijn als iemand daar een nachtcamera neer zou hangen, dan ben je er snel achter. Misschien een tip voor de beheerder of een boswachter? Hopelijk voel je je vandaag weer wat beter, zodat je weer volop kunt genieten van je schilderwerk. Lieve groet!

  Beantwoorden
  • Het werk op Khadipapier was zo fijn om te maken, het is echt prachtig papier om op te werken. Heb je het intussen ook al aangeschaft, Jannie? Al zouden we zeuren dan nog komt er geen camera, geen interesse voor, misschien wil een boswachter het wel doen, maar mag dat gewoon niet op het park. Eigen bedrijf met eigen onderhoud. Wel jammer, wij zijn intussen ook heel benieuwd naar het dier dat hier zo’n pret heeft midden in de nacht!

   Beantwoorden
 • Ha lieve El, mooie manier om over de dweil te groeien. Gewoon een stukje schrijven. Helpt altijd. Inderdaad, laat de kerstboom eens slachtoffer zijn en kijk wat ermee gebeurt.
  Ik bewonder je keurige afmaak. Daar zit bij mij nog het hiaat. Staat wat ik doe op doek, dan is het moeilijk om tot het gaatje te gaan. Je maakt prachtig werk.
  Wat je met de oilbar ook kan doen is de strepen aandikken, grof werk en daarmee onvoorspelbaar. Dit valt me nu ineens in. Goed bezig lieverd. <3

  Beantwoorden
  • Voor alles is een oplossing, ook voor het dweil gevoel. Vooral niet te lang bij stilstaan, veel warmte en kracht naar binnen werken zodat je je weer mens gaat voelen en dan komt dat stukje vanzelf weer, Berna. We zouden de kerstboom heel graag willen laten liggen waar het dier ‘m heen sleept, maar dan halen de mannen van het park hem wel uit het water. Ander regels hier dan in de natuur. Ik vind het heel fijn mijn werk ook zo af te werken, maar soms heb ik er geen geduld voor, gelukkig is daar Man die helpt met inlijsten en samen lukt het dan. Ik wil liefst weer verder met kwast en doek 😉 dank voor je tip en vooral ook voor je complimentje, blij mee 🧡

   Beantwoorden
 • Leuk, die werken boven aan je blog. Rechts lijk ik een hoed te zien en links heeft iets weg van een gezicht, maar als ik langer kijk ook weer niet.

  Beantwoorden
  • Dankjewel voor je compliment, Wilma. Ik ben ook blij met dit tweeluik. Water en inkt heb je niet echt in de hand, het werk ontstaat min of meer, maar leuk om mee bezig te zijn, een hele fijne techniek.

   Beantwoorden
 • sonja griniws
  februari 25, 2021 19:02

  Oeh, wat spannend wie of wat er zo geobsedeerd is door jullie kerstboom. Het geeft in elk geval genoeg stof voor je blogs. Ik hoop dat je inmiddels wat beter in je vel zit en lekker doorgaat met schrijven en schilderen.
  ik stuur alvast veel liefde en positiviteit jouw kant op

  Beantwoorden
  • Dankjewel voor je lieve woorden, Sonja! Intussen ben ik wel opgeknapt en heb ik alweer geschilderd en een aantal doeken tweemaal gelakt zodat die in een lijst kunnen. Doorgaan in het atelier is voor mij ook een goed medicijn!

   Beantwoorden
 • Lieve Ellie- Je krijgt het toch altijd weer voor elkaar ook wanneer je niet fit bent.
  Altijd toch maar bezig. En steeds weer nieuwe werk.
  En dan het kerstboom mysterie. Denk ook misschien een bever.
  Ja een mysterie blijft altijd een onbegrijpelijk iets, een raadsel.
  Ben benieuwd naar de oplossing. Nog even en dan wordt het lente.
  Liefs en groetjes van Trudy

  Beantwoorden
  • Trudy, ik zou mij nog minder fit voelen als ik niet in het atelier bezig zou kunnen zijn. De ruimte, de potten met verf, de kleuren en de schilderijen, dat alles geeft mij energie. Daar staat ook de laptop en schrijf ik de wekelijkse blog. Ik hoop dat ik jullie het mysterie van de kerstboom eens uit de doeken kan doen, we zijn er zelf ook nieuwsgierig naar. Lieve groet 🧡

   Beantwoorden
 • Marnel van Dartel Berkhey
  februari 26, 2021 10:40

  Wat een prachtige tweeluik open je weer mee. hoop dat je nu weer jezelf beter voelt na de zonnige dagen. Wat een gedoe met die kerstboom van jullie 😅. Heb even zitten kijken en je krijgt echt een mooie, vind ik, collectie Ellie. Wat kan ik me voorstellen dat je een ruimte wilt hebben waarin je mensen kunt laten zien wat jouw passie is en wat er achter schuil gaat. Geniet van je fietsritje 😉 .

  Beantwoorden
  • Wat een prachtige opening van jouw reactie, Marnel. Ik raak er nog meer door geïnspireerd. Zeker ook met het idee dat er werk van mij bij jullie hangt, dat is echt zo’n fijne gedachte! En je hebt mijn werk nog eens bekeken, ook daar word ik blij van en ja inderdaad, ik zou ontzettend graag in een eigen atelier de schilderijen weer willen laten zien, daar kijk ik ook echt naar uit! Dankjewel voor al je complimentjes 🧡

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan