Nagenieten na de verjaardag Kunst

Nagenieten na de verjaardag

Herinneringen, Leven

Vandaag is het woensdag en mijn schrijfdag, weer terug naar gewoon, maar wel nagenieten na de verjaardag. Dat was gisteren, ik was jarig zoals veel van jullie wel weten. Normaal gesproken gaan Man en ik op onze verjaardagen op stap. De jarige mag zeggen wat we die dag gaan doen. Behalve vorig jaar, toen werd ik verrast en hoe. Kijk hier maar eens waar we heen zijn geweest.

Ondanks beperkingen door de regels waaraan wij ons moeten houden heb ik gisteren een heerlijke dag gehad. Gewoon thuis. We zijn graag thuis, beter gezegd, we zijn echte huismussen. Eigenlijk begon het feest al de avond ervoor. Dat zit zo.

In het gezin waar ik ben opgegroeid kreeg je de avond voor je verjaardag cadeautjes. Er bestaat een spreuk in het dialect, die kan ik nog steeds horen en is tot op de dag van vandaag nog altijd in mijn gedachten. Of die uitspraak voor heel Limburg werd gebruikt of iets plaatselijks was dat weet ik niet. En voordat jullie vragen welke spreuk dat is, ik kan ‘m niet in keurig Nederlands vertalen en ook niet in het dialect opschrijven.

In elk geval heb ik die traditie van ‘cadeautjes de avond ervoor’ in ere gehouden al zolang ik het ouderlijk huis uit ben. Eerst hebben we maandagavond een lekkere salade gegeten door Man gemaakt en ons daarna op de bank genesteld. De mand met cadeautjes ernaast, klaar voor de marathon. We hebben oude afleveringen van detective Lewis gekeken. Heerlijk ontspannend en tussen de afleveringen door heb ik zo nu en dan een cadeautje uit mogen pakken.

Gisteren dé dag met een verrukkelijk ontbijt op bed, kaartjes en cadeautjes bij de post, felicitaties via social media, bloemen, Man een vrije dag en voor het eerst sinds een poosje ook weer gefietst. Het kan nu de sneeuw en het ijs zijn verdwenen. Hoe ik ook kon genieten van de witte wereld, nu vind ik het weer heerlijk elke dag rondom het water te kunnen fietsen.

Soms maak ik een ander ommetje, maar rondom het water en geen verkeer is het heerlijk daar te zijn. Bij mooi weer ga ik er ook wel eens op een bankje zitten. Gewoon daar zitten is al genoeg om tot rust te komen. Dat kan natuurlijk ook in onze achtertuin, maar ik zie er allemaal dezelfde huizen en hoor de auto’s voorbijkomen. Bij het water is er alleen de natuur om van te genieten.

Vandaag is ook weer een heerlijke dag, nagenieten en schrijven. De rest van de week is bestemd voor online workshops. Het zijn er twee. Natuurlijk niet handig, twee tegelijk, maar ze overlappen elkaar. Bovendien zijn de lessen op video nog een paar dagen langer te bekijken.

Een ervan gaat over collages maken. Dat heb ik wel eens gedaan, maar merk dat ik het moeilijk vind om te beginnen, wat en hoe. En hoe gebruik je deze techniek met schilderen. Ik heb wel eens collages op een schilderij gebruikt, maar of ik het zo goed doe? Als Corona er niet was geweest had ik het samen met Anne geprobeerd, zij is er heel bedreven in en ik had haar weer andere technieken kunnen laten zien zoals bijvoorbeeld met verf en wax te werken.

De andere workshop is meer toegespitst op het schilderen. Van alles komt aan bod, onder andere compositie en kleur. Ook hoe je naar je werk kijkt, waar word je blij van, hoe kijkt een bezoeker naar je werk, wat spreekt iemand aan met kunst kijken en waarom is nou net dat ene werk aantrekkelijker dan een ander?

Ben nog altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Ik wil nog altijd leren, ontwikkelen, groeien in dat wat ik doe. Nu we zo aan huis gebonden zijn vind ik juist ook deze tijd heel geschikt nog iets te doen waarvan ik leer. Prikkels krijgen en nieuwe ideeën al moet ik er eerlijk bij vertellen dat ik niet goed ben in het volhouden een week lang elke dag nieuwe lessen te bekijken en de teksten erbij te lezen.

Ik heb vaak de rust niet om iets te volgen, ik wil schilderen, werken, doorgaan. Maar juist rust nemen is mij al vaker gezegd is goed om fris en uitgerust verder te gaan, weer met andere blik naar het werk te kijken. Daar komt ook nog bij dat ik niet graag gebonden ben. Heb ik altijd al gehad, drang naar vrijheid. En toch blijft de nieuwsgierigheid naar leren, ontwikkeling en groei.

Hebben jullie dat ook? Wie doet er nog wel eens een workshop of volgt er een cursus van het een of ander? Een taal of een schrijfcursus, fotografie, boekbinden, kunstgeschiedenis, portret of abstract schilderen, tekenen of aquarelleren? Ik lees het graag in de reacties.

Foto boven tekst eigen werk
‘Purper’ Acryl mixed media
in witte baklijst 50×60 cm

 

 

 

 

Vorig bericht
Winter – Een witte wereld
Volgend bericht
Schrijfdag – Blogdag

25 reacties. Plaats een nieuwe

 • Mieke Schepens
  februari 18, 2021 00:18

  Die drang naar vrijheid is heel herkenbaar, Ellie.
  Graag gelezen

  Beantwoorden
 • Dag Ellie, jij vierde je geboortedag, las ik zojuist. Mijn hartelijke felicitaties. Natuurlijk ook voor Man. Maak van elke nieuwe dag een feestje…

  Beantwoorden
  • Robert, wat leuk je hier weer te kunnen begroeten. Dank voor je felicitaties en meestal is er elke dag wel iets waar je blij om kan zijn of wat feestelijk voelt 🙂

   Beantwoorden
 • Hoi Ellie,

  Wat hebben jullie er een gezellige verjaardag van gemaakt! Goed gedaan, ik ben blij voor je.
  Twee workshops in een week. Ik zou dat ook zwaar vinden hoor. Maar ze lijken me wel nuttig, allebei. De laatste trekt me nog net iets meer dan de eerste.
  Dat leergierige, dat heb ik ook. Altijd gehad, dat zal wel blijven. Wat ik er op het moment mee doe? Best wat eigenlijk: de cursus aquarelleren, dat weet je. Ik begon eraan omdat ik die techniek ook wilde beheersen. Leer ik ook nog eens heel goed tekenen! Een cursus met een goed fundament dus. Blij dat ik deze doe.
  Dan ben ik bezig me te bekwamen in de technieken van het kantklossen. Torchon. Niet het mooiste, wel de beste manier om mee te beginnen. Je weet dat ik eigenwijs ben en niet bang ben om een keer de mist in te gaan, vandaar dat ik op het moment probeer om eens wat vrijer te werken en geleerde technieken wat zelfstandiger toe te passen. Kijken wat ik al kan. Even een ommetje, even een frisse neus, even los. Ga ik daarna weer verder met de cursus.
  Verder ben ik bezig met het leren van een taal. Heerlijk. Via Duolingo, online, dat gaat niet met rijtjes woorden en grammatica stampen maar op de natuurlijke manier. Zoals je een taal leert als kind, of wanneer je ergens alleen tussen anderstaligen bent. Je pikt dingen op. Dat gaat goed, het werkt echt. Alleen bij moeilijkere grammaticale verschillen, bijvoorbeeld tussen bijvoeglijk naamwoorden en bijwoorden, is het weleens frustrerend en wil je als volwassene gewoon “de regel” weten. Gelukkig zijn er native speakers in een discussieforum, die leggen een probleem dan wel uit. Dat is fijn. Nu weet je nog niet met welke taal ik bezig ben: ik leer Zweeds. Jag lär mig svenska. En dat doe ik omdat ik het heerlijk vind in Zweden. Ik merk dat ik best wat woorden geleerd heb van de keren dat we daar waren. Een van de charmes van een buitenlandse reis is voor mij altijd de taal. Dat Zweeds leren, dat is een dagelijks terugkerend gebeuren. Meestal na de lunch. Sims lang, soms kort, wat ik maar wil.
  Ik hecht ook erg aan mijn vrijheid. Anderen moeten die niet te zeer inperken, me de wet niet voorschrijven. Dat mag ik alleen doen.
  Wat lijken we toch op elkaar!

  Groetjes,

  Mariëlle

  Beantwoorden
  • Mariëlle, ik vind het zo knap dat jij al die cursussen volgt. Ik kan dat niet hoor, hoewel de nieuwsgierigheid naar iets om de zoveel tijd weer naar boven komt. Ik schrijf mij dan in voor iets dat een paar dagen duurt, maar altijd een gok of ik het volhoud en niet voortijdig weer afhaak. Ik wil gewoon vrij zijn, niet gebonden aan regels, zelf de dingen uitzoeken en als ik echt vastloop vraag ik gewoon iemand om uitleg.

   Beantwoorden
 • Wilma Phillipson
  februari 18, 2021 10:00

  Ik volg de online opleiding Realistisch Fijnschilderen van Art Partout. Binnenkort kan ik, hopelijk, naar een praktijkdag om nieuwe schildertechnieken te leren. Ik vind het fijn om te doen en doordat alles altijd lang moet drogen heb ik tijd genoeg om aan een eigen schilderij te werken.
  Tja, en pianoles, dat heb ik al jaaaaaaaaaaren. Daarvoor kerkorgelles, wat achteraf minder goed bij me paste maar wat evengoed wel heel leuk was om te doen.

  Beantwoorden
  • Wilma, ik vind het zó knap als mensen de moed op kunnen brengen een langdurige cursus of zoals jij doet, lang muzieklessen te volgen. Daarnaast moet je natuurlijk thuis ook nog iets doen. Echt knap. Ik heb het vroeger vaker geprobeerd, maar kan het niet. Deze online lessen zin binnen een week afgelopen en wil ik de video’s niet meer bekijken of vind ik het niets dan laat ik het voorbijgaan.

   Beantwoorden
 • Fijn dat jullie samen je verjaardag hebben kunnen vieren en dat je weer naar buiten kunt fijn toch.en dat je weer van alles kunt ondernemen gr Agnes

  Beantwoorden
  • Agnes, de verjaardag was gewoon ook met tweeën gezellig, zoals je weet gaan we normaliter samen een dagje op stap. De online lessen zijn zo goed als afgelopen, de deur uitgaan ergens heen om te leren is niet aan mij besteed.

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  februari 18, 2021 10:16

  Ellie, wat een goed verhaal om te lezen en ik herken je behoefte aan cursussen en tegelijkertijd willen doorgaan en niet vast zitten. Ik leer niet echt uit boeken en misschien ook niet echt uit video’s. De computertechniek alleen al zou mij helemaal opslokken.
  Cursussen heb ik te over gedaan alsmede een paar opleidingen. Schrijfcursussen, schildercursussen, uit die twee onderwerpen put ik nog steeds.
  De andere opleidingen hebben mij verder als mens gevormd al was het mijn bedoeling daarmee te werken met anderen, door omstandigheden kreeg ik dat niet voor elkaar.
  Ik kijk heel veel naar de schildergroepen op fb. vooral de abstracte schilders en ik kijk naar natuurfilms, ook om te zien hoe land ontstaan is. Kortom, bezig op mijn manier.
  En natuurlijk kijk ik en lees ik naar en van jou. Ondanks de ellende van corona word jij een constante in mijn leven van nu. En dat vind ik echt een hele leuke ontdekking.

  Beantwoorden
  • Athy, ik leer ook niet zo uit de boeken en regels opvolgen in bijvoorbeeld schilderen maakt mij rebels, dat kan ik gewoon niet, kijk maar naar mijn imperfecte portretjes. Ik ben ook een doener en ik moet iets zien, geen lappen tekst, aan mij niet besteed. Vroeger vaak geprobeerd, heb wel de schrijfcursus afgemaakt, een of twee middagen workshop schilderen, maar voor mij hoeft dat allemaal niet meer, wil mijn eigen gang gaan en van elkaar leren, de contacten met jou en andere gelijkgestemden. Deze online lessen probeer ik dan te bekijken omdat ik toch wel nieuwsgierig blijf en vooral nieuwe materialen wil ontdekken waarmee ik kan werken. Dank voor je complimentje. Het voelt wederzijds zo en bij veilige kust kunnen we elkaar eindelijk weer ontmoeten.

   Beantwoorden
 • Een heerlijke verjaardag dus. Belangrijk om daar met liefde op terug te kijken, zeker nu. Lijkt met leuk voor je die workshops. Succes! Dat van geen rust vinden herken ik wel, altijd heb ik het idee dat ik nog zoveel gemist heb en dat, qua lichaam, de tijd dringt, soms tot wanhoop van man. Veel doe ik nog, maar wat ik volg heeft te maken met de stichting en momenteel (helaas, maar reuze interessant) corona en hen die de besmetting hebben opgelopen. Pas nog workshop gevolgd over het gebruik van je lichaam als je van gezond naar beperkt leven gaat. Er is bijna niets wat mijn interesse niet heeft, vroeger en nu nog. Dank weer voor de leuke inkijk in jouw jaarfeest!

  Beantwoorden
  • Marnel, zo herkenbaar wat je schrijft. Ik wil ook nog altijd zoveel doen, maar dat vermaledijde lijf werkt ook hier niet altijd mee. Wil eigenlijk ook nog van alles leren, maar wel in vrijheid, niet gebonden aan lessen buiten de deur. Dus zo’n online workshop van een paar dagen is dan wel te proberen, nieuwsgierigheid naar leren is er nog steeds, al kijk ik de video’s soms niet helemaal af…dan wil ik de vrijheid weer voelen. Bedankt dat je hier weer was, ik voel dat echt als compliment!

   Beantwoorden
 • Ha lieve Ellie, ook weer een herkenbaar verhaal. Fijn dat het zo’n heerlijke verjaardag was en wat een leuke manier om te vieren. Oudjaarsavond is met recht gechikt om zo het nieuwe jaar in te glijden. Ik heb heel veel cursussen gedaan maar ineens was ik het , ik denk twee jaar geleden, zat. Ik wilde inderdaad zelf. Ik lees veel, ik kijk veel naar de uitzendingen online, zoals Het geheim van de Meester, maar ik wil niet meer bezig zijn met onderwerpen die me niet na aan het hart liggen. Toen ik op een gegeven moment met iets bezig was, wat totaal niet in mijn natuur paste, kon ik er een streep onder zetten. En nog altijd ben ik daar dolblij om. Heb nog eens online een en ander gevolgd, maar ik wil dan interactie. Altijd lastig. Dus zelf lekker los gaan is waar ik nu voor kies. <3 Het wordt wer tijd voor je fietstochten en wie weet wat voor inspiratie we dan opdoen. Lieve groet. <3

  Beantwoorden
  • Wat zeg je dat mooi, Berna ‘Oudjaarsavond is met recht geschikt om zo het nieuwe jaar in te glijden.’ Ik ben mij er dan ook van bewust er weer een mooi jaar van te maken. Voelt toch anders dan op 31 december.
   Zo nu en dan probeer ik weer wat te volgen aan online dingen, maar houd het bijna nooit vol, maar die nieuwsgierigheid naar iets neemt dan de overhand. Het is nu afgelopen en heb niet eens alles bekeken, heb er warempel nog iets leuks uitgehaald qua kleuren mengen bij het schilderen, echt een eye-opener. Ga het jou in een ander berichtje uitleggen. Wat ik deze keer ook leuk vond, weinig tekst, kijken naar hoe de kunstenaar het doet. Iemand bezig zien geeft mij prikkels. Ik wil ook gewoon vrij zijn en doen wat ik voel, wat mij stuurt, kleur of vorm of wat dan ook. Aan regels gebonden zijn heb ik nooit goed gekund. Ik lees ook veel, kijk ook naar ‘het geheim van de meester’ en ‘sterren op het doek’ en project Rembrandt natuurlijk ook bekeken. Kunstboeken zijn er ook, zowel hier als in de opslag, altijd fijn om in te kijken.

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  februari 18, 2021 11:48

  Wat een super start van je nieuwe levensjaar! En zo mooi dat je de traditie van je afkomst trouw bent gebleven. Zo doen de lieverds van toen nog altijd mee.
  Ik loop gauw warm voor zowat alle vormen van creativiteit, in mijn enthousiasme over schilderen, dromen, tekenen, weven, schatzoeken ging ik dat altijd al doorgeven, dus enkelingen, groepjes en gezelschap buiten in het bos op geheime expedities, in de kringloop catwalks met mijn kringloopvriendin tot plezier van de hele kringloop, of simpel rond de keukentafel en dan samen doen wat leuk is en daar alles leren. Had ik als kind al. En nog steeds, vandaar dat ik met mijn vriendinnen altijd rond de keukentafel gewoon begin en dan leren we van elkaar vol warmte en vuur, lekkere hapjes en humor – collage, verf en wax bijvoorbeeld! Verheug me nu al, Ellie.

  Beantwoorden
  • Het is altijd een heel fijn ‘op weg zijn naar weer een nieuw jaar’, ik geniet er steeds weer van! Anne, ik herken mij wel een beetje in jou wat betreft alle vormen van creativiteit, ik heb het altijd alleen in mijn eentje gedaan, maar vroeger een tijdlang wekelijks met zus en vaak hele weekenden met schoonzus. Nu mis ik het wel eens met iemand samen het werk te bekijken, erover te praten of gewoonweg samen bezig te zijn aan de keukentafel, maar voor jou en mij ligt er nog iets in het verschiet! Collage, verf en wax, ik verheug mij ook heel erg!

   Beantwoorden
 • Ellie nog een hartelijke felicitatie van mij. Je bent verwend lees ik voor je verjaardag.
  Voorjaar in zicht om weer te wandelen en te fietsen, genieten van de ontluikende natuur.Alles heef ze’n charmes.
  Leuk weer le lezen. Liefs Trudy

  Beantwoorden
  • Trudy dankjewel voor je felicitaties en je mooie reactie. Op het moment is het voorjaar, wat een verschil met de mooie witte wereld van vorige week, maar hier geniet ik ook erg van. Het licht en naar buiten kunnen is heerlijk. Lieve groetjes!

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  februari 18, 2021 16:49

  Ik volg op het moment voor de tweede keer de online cursus ‘Binden en Banden’ die ik 5 jaar geleden ook heb gevolgd. Ik mocht weer gewoon instappen en dat geeft mij het juiste zetje om weer in de Flow te komen, Ellie. Ik vind het heerlijk om weer inspiratie op te doen via deze weg en wat leuk dat jij een cursus volgt met collages maken, dat lijkt me ook heel leuk om te doen, want ik loop tegen dezelfde hindernissen aan als die jij hebt opgenoemd. Heerlijk om creatief bezig te zijn! Lieve groet!

  Beantwoorden
  • Jannie, leuk dat je deze cursus weer volgt en daardoor weer in de flow komt. Ik heb het hierboven al geschreven, een vast stramien voor een bepaalde tijd is voor mij niet geschikt, maar om mijn nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen te bevredigen probeer ik af en toe wel eens online workshops van een paar dagen. Moet eerlijkheidshalve wel bekennen dat ik ze niet altijd afmaak. Dan is de drang naar vrijheid weer op de voorgrond.

   Beantwoorden
 • Liefje
  Het was een mooie week.
  Genoten van de dagen. De avond voor je verjaardag en de dag zelf. Was ontspannen en relaxed.
  En mooi om je bezig te zien met de workshops. Je blijft jezelf ontwikkelen en staat niet stil. Hou vol en ga door. Blijf investeren in jezelf 🤗👍🏻😘

  Beantwoorden
  • Klopt helemaal wat je zegt, mooie dagen en fijne verjaardag, ook zonder ons uitstapje op de dag zelf. De online workshops zijn weer voorbij. Het is fijn om op die manier inspiratie op te doen, maar je weet wel hoe moeilijk ik het vind mij aan die structuur van les volgen te houden, vrijheid trekt 😊

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan