Favoriete auteurs Kunst

Favoriete auteurs

Boeken, Leven

Van jongs af aan heb ik veel gelezen en in de loop der jaren krijg je dan natuurlijk favoriete auteurs. Lang zijn dat alleen maar buitenlandse schrijvers geweest. Omstreeks de tijd dat we hier zijn gaan wonen drie jaar geleden is het lezen minder geworden. Ik heb een enorme leesdip gehad. Die heeft wel een poos geduurd, maar gelukkig heb ik er geen last meer van.

En nu met dit jaargetijde, somber en donker buiten, lekker warm binnen en de kaarsjes aan is er niets heerlijkers dan met een boek, de fleece deken en natuurlijk Sam op de bank te kruipen. Sam slaapt, ik lees.

Vorige week werd ik geattendeerd op talkshow M, daar zou Connie Palmen te gast zijn. In plaats van dat er werd gepraat over haar dertigjarig schrijf jubileum, dat zij de volgende dag vijfenzestig jaar zou worden, dat haar eerste boek ‘de Wetten’ toe is aan de veertigste druk, werd de tijd die er was grotendeels opgesoupeerd aan haar rookverslaving en alcoholgebruik.

Die twee laatste dingen zijn wel bij iedereen bekend schat ik zo in. Liever had ik gehoord of en wanneer er weer een boek van haar verschijnt, over het schrijverschap of over I.M., het boek dat eind dit jaar als vierdelige dramaserie wordt uitgebracht.

Jarenlang heb ik de Nederlandse auteurs links laten liggen totdat ik ‘De Vriendschap’ van Connie Palmen had gelezen. Een boek waarin voor mij zo veel herkenbare details worden beschreven zoals haar en ook mijn bezoek aan de bibliotheek dat ik wat Connie Palmen betreft ‘om’ was. Meteen snelde ik naar de boekhandel en rekende ‘De Wetten’ af. Thuisgekomen heb ik het in een ruk uitgelezen.

Ik was verkocht. Niet alleen aan Connie Palmen, ook niet omdat we in hetzelfde dorp zijn opgegroeid hoewel dat natuurlijk een leuke bijkomstigheid is, maar door haar boeken werd ik nieuwsgierig naar andere Nederlandse auteurs. Vanaf toen, dat is in 1995 ben ik die gaan lezen. Eerst nog mondjesmaat en geleidelijk aan heb ik meer Nederlandse schrijvers in huis gehaald. Ik zal er een paar noemen, wie weet is het inspiratie voor de lezers onder jullie.

Momenteel lees ik van Esther Gerritsen ‘De Terugkeer’. Van haar heb ik eerder al een aantal andere boeken gelezen. Erg mooi vind ik ‘De Trooster’ en ‘Normale dagen’.

De boeken van Gerbrand Bakker koop ik blind. Heb alles van hem gelezen en lees ook zijn blog. Ik wacht met smart op weer een boek.

De boeken van Christine Otten staan normaal gesproken in de boekenkast, maar nu ligt zij net als de andere schrijvers in een doos in de opslag.

Leon de Winter is ook favoriet. Van hem heb ik al veel gelezen, bijvoorbeeld ‘Het recht op terugkeer’.

Gerard van Emmerik, met stip een van mijn favorieten. ‘De Kippenjongen’ is zo mooi en wat heeft deze auteur een prachtige schrijfstijl. Ik heb meer boeken van hem en wacht met ongeduld op zijn volgende dat eind 2021 verschijnt.

Dan zijn er nog Carin Crutzen waarvan ik erg genoten heb van ‘Uit het zuiden’ en Conny Braam die mij inpakte met ‘Zwavel’.

Ook van Jan Brokken liggen de boeken in een doos. Van hem heb ik er een aantal, prachtig. ‘In het huis van de dichter’ en ‘de Vergelding’ bijvoorbeeld. Een paar keer zijn Man en ik naar een lezing van hem geweest. Zo genoten, wat kan die man vertellen.

Van Renate Dorrestein niet alles gelezen, maar wel veel. Na haar overlijden is ‘Dagelijks werk’ – ‘Een schrijversleven’ nog uitgekomen. Dat heb ik natuurlijk ook gelezen.

Van Man heb ik het nieuwste boek van Arthur Japin gekregen, ‘Mrs. Degas’. Van zijn boeken heb ik genoten, onder andere van ‘Maar buiten is het feest’, ‘De man van je leven’ en ‘De zwarte met het witte hart’.

Rosita Steenbeek heb ik ook in mijn hart gesloten. Net als zo veel auteurs ligt zij ook in een doos. Hier in huis heb ik ‘Wie is mijn naaste?’, haar verhaal over de vluchtelingenopvang.

Jan Siebelink. Wie kent hem niet? Net als Connie Palmen verguisd en aanbeden als auteur. Hij heeft ontzettend veel geschreven en niet al zijn boeken heb ik, maar wel veel.

En eigenlijk wil ik er Nederlandstalig van maken want er zijn ook Belgische auteurs die ik ontzettend graag lees zoals Stefan Brijs, Griet op de Beeck, Kristien Hemmerechts en Jos Vandeloo.

Eerlijk gezegd weet ik niet precies meer wat er aan boeken in de opslag is, vast nog meer favoriete auteurs. Daar kan ik dan ooit na het uitpakken van alle spullen nog eens op terugkomen.

Welke Nederlandse en Belgische auteurs zijn bij jullie favoriet? Ik lees het graag.

Foto boven de tekst eigen werk
‘The light below’ Acryl mixed media
op linnen 80×120 cm
Nog meer te zien op mijn kunstpagina

 

Vorig bericht
Inspiratie-Inspirators
Volgend bericht
De dag na de persconferentie

14 reacties. Plaats een nieuwe

 • Anne Vellinga
  december 3, 2020 10:45

  Wat heb je weer een inspirerend blog geschreven, Ellie. Hoe heerlijk bij jou te lezen hoeveel geweldige Nederlandse schrijvers er zijn! Ik ken alleen Connie Palmen, zij schrijft niet alleen intieme verhalen, maar heeft ook heerlijk taalgebruik. Ik kom niet meer aan lezen toe en schrijf amper nog. Eigenlijk alleen/vooral bij jou omdat jij het uit me weet te halen. Hou je vast, hier komt mijn leesgeschiedenis.
  Vanaf het moment dat ik lezen kon, verslond ik boeken. Elke fase kent zijn eigen verhaal.
  Op de lagere school was ik veel ziek en mijn moeder fietste dagelijks naar de bieb om nieuwe boeken te halen tot ik alles gelezen had wat de bieb voor mijn leeftijd had: Sonja voor het eerst op school, die wonderlijke reis van lelie Swalijs, Sanneke Suikerzak, Pim Pander, Biggles, Ilja, Alleen op de wereld. Daarna moest ik het doen met de boeken uit mijn vaders boekenkast: boeken van Teun de Vries, de rest was in het Duits, Frans, Engels en te moeilijk.
  Op de middelbare school kwamen Top Naeff en Leni Saris om de hoek, waarbij opviel dat de inhoud voorspelbaar was. Ik verplaatste mijn aandacht naar boeken die iets wisten wat ik wilde weten: Freud, Jung, Adler. Mijn interesse in de menselijke geest was gewekt. ik wilde psychiater worden. Ik werd onderwijzer.
  Voor het zover was, zat ik op de PA en studeerde af op Picasso en jeugdliteratuur. Wat een ontdekking waren de literaire jeugdboekenschrijvers! Tonke Dragt, Paul Biegel, Astri Lindgren. Deze liefde resulteerde na mijn tijd in het onderwijs in het werken in een kinderboekwinkel waar ik alles las en in mijn enthousiasme wist te verkopen. Vaders gingen met hele stapels naar hun weekendkind.
  Naast mijn werk voor de winkel las ik ook weer boeken die iets wisten wat ik wilde weten: natuurgeneeskunde, astrologie, antroposofie, handleeskunde, sjamanisme, numerologie, de hele mikmak.
  Toen was ik verzadigd en schreef tien jaar columns voor een krant. Verhalen liggen op straat. Aan lezen kwam ik niet meer toe.
  Na de ontslaggolf bij de krant bekroonde ik mijn boekenleven met het schrijven van twee eigen boeken.
  Nu werk ik in de tuin en mijn werkschuur, waar ik mijn eigen grond en kleur ontdek en uit.

  Beantwoorden
  • Anne, wat een geweldige bijdrage aan mijn verhaal, het is zowat een blog. Ook ontzettend leuk voor de mensen die hier komen lezen, dankjewel daarvoor! De boeken die je moeder in de bieb haalde heb ik geen van allen gelezen, wat dan wel? Ik weet het niet meer, wel de latere namen staan me nog bij zoals Teun de Vries, Jan de Hartog, Top Naef en Freud en Jung, Kafka. Jouw jeugdboekenschrijvers ken ik nu, destijds ook niet. Het is mooi hoe jij altijd dàt wat je je hele leven hebt meegedragen hebt gebruikt en laten zien. Nu nog steeds is het van grote betekenis. De taal en creativiteit, dat je onderwijzer werd, afgestudeerd bent op Picasso en jeugdliteratuur. Dat je alleen Connie Palmen kent begrijp ik wel, je draagt al zo’n lees bagage bij je, misschien is dat genoeg voor altijd! Je schrijven is minder geworden, voor de krant en op je blog heb je dit ook jaren gedaan, dat is dus niet zo gek en wie kan zeggen dat zij-hij het schrijversleven met twee boeken bekroond heeft en daarna een punt van verzadiging bereikt en andere talenten of verlangens wil aanboren zoals jij je mozaïek gebruikt om jezelf te doorgronden, te ontdekken, je leven te leven zoals het nu bij je past. Het is geweldig wat voor kunst jij maakt, want kunst is het.

   Beantwoorden
 • Heb met belangstelling jouw boekenkeus gelezen Ellie.
  Leuk dat je in de Nederlandse literatuur zo vaak Connie Palmen tegenkomt en haar boeken. Vooral door vrouwen veel gelezen. Heb er zeker een tiental in mijn boekenkast staan. Ook andere namen komen mij bekend voor. De boeken van Vestdijk ook heel bekend. En natuurlijk mijn hobby gedichtenbundels vele dichters ken er velen bij naam.
  Heb vooral ook veel boeken gelezen van Russische schrijvers. De verhalen boeiden mij zo toen ik jong was.Noem er een Paustovski en dan de bekende grote namen uit de wereldliteratuur. In mijn tijd toen ik op de hbs de schoolbibliotheek verzorgde met een Nederlandse lerares. Wij aan de leerlingen boeken
  uitleenden voor de examens heb ik veel geleerd en gelezen. Ik ben nu nog altijd bezig gedichten te schrijven. Ook kleine verhalen weer aan begonnen te schrijven.
  Zo blijven wij gezellig bezig Ellie. Was een leuk onderwerp. Misschien heeft de Sint nog een mooi boek voor ons in de zak.Liefs van Trudy ✍️📚

  namen.

  boor

  Beantwoorden
  • Trudy, wat mooi dat jij net als Anne ook over je leesgeschiedenis vertelt en ontzettend leuk dat je met de lerares Nederlands van de hbs de boekenuitleen verzorgde. Vestdijk en ook Carmiggelt, Hella Haase en nog veel meer gelezen, maar voor nu had ik een ‘greep uit’ gedaan. Dichtbundels heb ik ook, maar in de dozen in de opslag, hier heb ik er een paar liggen die ik cadeau heb gekregen. Jouw gedichten lees ik altijd en graag, leuk dat je ook weer kleine verhalen schrijft, misschien publiceer je wel eens, ben er heel benieuwd naar! Lieve groetjes 😊

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  december 3, 2020 16:48

  Ik heb het lezen en de taal niet van huis uit meegekregen Ellie. De Nederlandse taal en de verhalen op school vond ik vanaf het begin van mijn schooltijd al prachtig, maar met boeken lezen begon ik vrij laat. Toen ik voor het eerst in een bibliotheek kwam wist ik niet wat te kiezen, het was mij te overweldigend allemaal. Pas op latere leeftijd ben ik steeds meer schrijvers gaan ontdekken en waarderen. Een grote verrijking en ook het ontdekken van auteurs die ik nog niet ken kan heel verrassend zijn. Ook van jouw lijst word ik dus blij. Dank je!

  Beantwoorden
  • Jannie, dat hebben we gemeen, mijn ouders lazen ook niet, maar ik heb ondanks dat gelezen, wel tot ongenoegen van mijn moeder. Op de mulo moest het en eenmaal het huis uit kon ik mijzelf niet meer bijhouden wat betreft lezen. Een verrijking vind ik het nog steeds, geniet ervan! Nederlands is op school altijd mijn lievelingstaal geweest, Nederlands studeren had ik graag gewild, maar werd niet toegestaan en later is het er niet meer van gekomen. Fijn dat je lees inspiratie uit mijn blog haalt.

   Beantwoorden
 • Marnel Van Dartel Berkhey
  december 3, 2020 18:05

  Wat heerlijk om weer wat boeken mee te krijgen van je. Het is een wens van me weer normaal te kunnen lezen (of luisteren) i.p.v. alleen maar medisch, chronisch en dat soort boeken die we toegezonden krijgen of waar ze een recensie van willen. Nu ben ik bezig met het net verschenen boekje van Randy Timmers, journalist van muziekblad OOR: Hoe Leonie ontplofte. Heel leuk, maar ik heb ook een boek liggen van Michelle Obama (die ik enorm bewonder) en dat schiet niet op dus. Connie Palmen ken ik ook. Haar boek over Ischa maakte veel indruk op me. In ieder geval pak ik wat titels over 😉 .

  Beantwoorden
  • Wat heerlijk dat je ook graag leest en inspiratie uit mijn blog haalt. Dat je voor je werk verplicht moet lezen is niet altijd leuk, dat begrijp ik heel goed. Hopelijk weet je toch tijd te vinden om weer een ‘gewoon’ boek te lezen zoals bijvoorbeeld Michelle Obama, lijkt mij ook heel interessant. Ik kijk uit naar I.M. op televisie,
   geschreven door Hugo Heinen en geregisseerd door Michiel van Erp is in de kerstperiode, tussen 28 december en 1 januari dagelijks te zien op NPO 1 bij AVROTROS.

   Beantwoorden
 • Anne von Drehle
  december 3, 2020 18:49

  Ik lees! Ik lees om te ontspannen, vlak voor het slapen. Nederlandse boeken lees ik niet zoveel. Maar op dit moment lees ik het boek van Hella Hasse ‘Heren van de Thee’. Maar niet bewust gekozen. Mijn man had het gelezen en was enthousiast, vandaar. Ik lees heel graag Duitse boeken, mijn moedertaal. Veelal zijn het verhalen over de oorlog, vluchtelingsverhalen. Mijn moeder is gevlucht vanuit Pommern en kwam in het dorp te wonen waar ik geboren ben. Zij kan/wil er niet over praten. Ik probeer het te begrijpen. Onlangs heb ik het boek ‘De Bakkersdochter’ gelezen van Sarah Mac Coy, een intrigerend verhaal!

  Beantwoorden
  • Anne, wat leuk dat jij ook leesten je voorkeur voor Duitse boeken is natuurlijk te begrijpen. Wat moeilijk voor je moeder dat zij niet over haarvlucht kan praten, eigenlijk té erg, wat zal zij veel hebben meegemaakt. Ook jammer voor jou dat je met vragen rond blijft lopen en haar dan via boeken probeert te begrijpen. Zal ook moeilijk voor je zijn, je zou toch graag iets willen weten. Het boek van Sarah Mac Coy ‘De Bakkersdochter’ heb ik ook gelezen. ‘Heren van de Thee’ van Hella Haasse lang geleden ook toen ik Nederlandse auteurs het huis binnenhaalde.

   Beantwoorden
 • Ha Lieve Elli, goeie vraag. Het is teveel om op te sommen. Ik heb een brede smaak ontwikkeld sinds mijn allereerste boek:’Alleen op de wereld’van Malot. De studie MOA Nederlands heeft daar nog een verhelderende duit bij gedaan. Ook de naturalisten lees ik heel graag steeds weer. Naast de Nederlandse literatuur ook veelvuldig literatuur ui thet buitenland.. Ik ben gek op de boeken van Pascal Mercier. Verder veel jeugdliteratuur en als ik een goed boek heb gelzen dan blog ik erover. Nu is Mrs Degas aan de beurt, zoals jij al weet. Heerlijk, heerlijk. <3

  Beantwoorden
  • Hoi lieve Berna, het is zo leuk te lezen waar ieders voorkeur naar uitgaat. Omdat ik je volg op je blog weet ik natuurlijk wat je (graag) leest. Voor mij is het ook teveel om op te noemen, stapels boeken heb ik er doorheen gejaagd. De buitenlandse literatuur is ook sterk in de boekenkast (lees: dozen in de opslag) vertegenwoordigd en van Emile Zila ook het een en ander. Ook hier een brede smaak. Dank dat je weer even bent komen lezen ❤️

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan