Voorjaar - Schoonmaak Inspiratie - Inspirator Kunst

Inspiratie-Inspirators

Leven, Schilderen

Ik heb al wel eens eerder over schilderen geschreven, over inspiratie en inspirators. Vandaag nog een keer. Ik krijg de laatste tijd steeds vaker vragen over het schilderen. Hoe ik het aanpak. Waarmee ik schilder. Welke materialen ik gebruik. Hoe blijf ik geïnspireerd, vooral in deze situatie waarin we al bijna een heel jaar leven met beperkingen door Corona.

Allereerst het zit in mij, het moet. Ik kan niet anders, word onrustig als ik niet schilder. Overal kun je schilderen. In de keuken, de woonkamer, in de slaapkamer, onderweg, buiten op de tuintafel, maar nog nooit heb ik mij zo belemmerd gevoeld met schilderen als in dit tijdelijke overgangshuis.

In het begin was het tijdelijk bedoeld als een poosje hier verblijven en dan is er weer een eigen plek met atelier. Ik vond het helemaal niet erg hier te wonen. Nu, na drie jaar vind ik het wel iets moeilijker. De inspiratie is wat verder weg, maar hoe ik dan toch geïnspireerd blijf?

Door buiten te zijn, te fietsen in de natuur, maar vooral rust geeft mij energie. Ik laaf mij aan kunstboeken van mijn favoriete kunstschilders, aan virtuele exposities van musea, video’s van schilders en zo probeer ik aan de gang te blijven. Het lukt mij redelijk hoewel ik ook het gevoel ken het uit mijn tenen te moeten halen. Natuurlijk zijn dat de momenten dat het even helemaal niet meer lukt. Gelukkig is daar Man die dan zegt waar het op staat en kan ik weer verder want meestal heeft hij gelijk 😉.

De video’s zijn intussen een belangrijk onderdeel geworden. Heerlijk om bij te ontspannen en inspiratie op te doen, maar ook leer ik ervan. Veel van mijn kunstboeken zijn ingepakt in dozen in de opslag. Gelukkig hebben we de twee jaar voor Corona nog vaak een museum bezocht en kunstboeken gekocht. Een mooi bezit, pure rijkdom vind ik het waar ik enorm van geniet en waar ik inspiratie uithaal.

En regelmatig pak ik het schetsboek, verf en of medium, krijt, water, allerlei hulpmiddeltjes en ga spelen. Ik heb gemerkt dat dát juist op zijn tijd nodig is om ook inspiratie uit te halen. Vaak begin ik ’s ochtends zo, het geeft mij enorm veel plezier.

Ik schilder altijd op linnen en mooi papier. Paneeltjes liggen ook op maat gezaagd klaar, die te gebruiken komt nog. De tubes olieverf in een kist ook in de opslag. Ik gebruik nu acryl van onder andere Amsterdam, Ara en Schmincke, soms gemengd met wax. Ik werk met grote en kleine kwasten, spalters, fijne penselen en allerlei dingen waarmee je structuur kunt maken.

Hoe ik iets maak is niet een twee drie uit te leggen. Laag over laag, altijd als ondergrond structuur, goed zichtbaar of fijntjes, net waar ik op dat moment tevreden mee ben. Als ik nog niet weet welke kleuren ik ga gebruiken pak ik de basis, rood, geel en blauw, wat wit en zwart erbij en daar kun je alle kleuren mee mengen en zo ontstaat er vanzelf een palet waarmee je verdergaat aan het schilderij. Het gebeurt, het ontstaat.

Gaat het vanzelf? Soms gaat het wel van een leien dakje, maar vaak is het ook zwoegen. Zeg maar gerust een gevecht met het doek én met mezelf. Het hoort erbij. Uiteindelijk wil ik natuurlijk graag dat het lukt. Het schilderij mooi is, er harmonie op het doek is, dat ik het gevoel heb ‘het is klaar’, dat ik er blij van word, misschien ook trots ben.

Sinds ik deze werken hier heb gepost krijg ik ook regelmatig vragen welk papier ik heb gebruikt. Waar het van is gemaakt, kan het ook voor olieverf of krijt worden gebruikt, waar kun je het kopen.

Wat is Khadi papier? Het papier is gemaakt van 100% katoenen lompen. Het heeft een lange vezel en is uitzonderlijk sterk. Alle vellen zijn handgeschept en hebben schepranden en zijn in de stof gelijmd en vervolgens in de oppervlakte gelijmd met gelatine. Het is zuurvrij en is in verschillende maten te koop bij winkels voor kunstschilders benodigdheden. Je kunt er alles over lezen op Khadi papers

Ik hoop dat ik anderen met deze blog heb geïnspireerd, zou ontzettend leuk zijn. Lees het graag in de reacties.

Foto boven de tekst eigen werk
Tweeluik in witte baklijst 40×50 cm
‘Stillness’ Acryl, wax en pastel op linnen
Nog meer te zien op mijn kunstpagina

 

 

 

 

 

 

 

Vorig bericht
Een beeldverslag als blogpost
Volgend bericht
Favoriete auteurs

13 reacties. Plaats een nieuwe

 • Mariëlle+ten+Berg
  november 26, 2020 09:14

  Hoe herkenbaar, dit alles! Leuk hoe je erover vertelt. Hopelijk krijg je gauw weer je eigen vaste plek.

  Beantwoorden
  • Mariëlle, het is leuk om te delen waarbij ik hoop dat ik iemand inspireer. Voor mij geldt hetzelfde, altijd leuk om door anderen geïnspireerd te worden of weer wat te leren, ik wil mij blijven ontwikkelen. Fijn dat je weer ‘hier’ was!

   Beantwoorden
 • LEM van der Linden
  november 26, 2020 10:12

  Ik ken het proces, ook al ben ik op een andere manier aan het zoeken en experimenteren. Hier is ook de drang, maar vooral in het vinden van mijn eigen had. Volgens mij heb jij die van jou al gevonden. Je werken zijn inspirerend en herkenbaar als echte ‘ Ellies’. Je deelt veel en dat is net zo’n stimulans om niet op te geven en te blijven zoeken. Echt ruimte om los te gaan is er niet maar met kwast en olieverf kom ik een eind. Dankzij jou heb ik de Khadi-papers ontdekt en ben er echt heel blij mee. Prachtig geschept papier. Daar ben ik je sowieso eeuwig dankbaar voor. 😉 <3 Ik bewonder je optimisme ondanks de jaren in dit overgangshuis. Wens je een prachtig atelier toe. <3

  Beantwoorden
  • Ik denk Berna, dat het niet uitmaakt hoe we zoeken en experimenteren. Ik vind het iets om trots op te zijn dat we dat juist nog steeds willen, dat onze honger naar ontwikkeling wat betreft kunst maken, ernaar kijken en erover lezen, er nog altijd is. Als ik je tekeningen zie komt jouw hand naar voren , die is er echt.
   Ik hoop dat door het delen en vertellen ik mensen kan inspireren, geloof ook wel dat het gebeurt en ik raak weer geïnspireerd door bijvoorbeeld jou, hoe jij dingen aanpakt, je dagelijkse blog, je bezigheden. Heerlijk deze uitwisseling en wisselwerking, daar word je toch alleen maar rijker van?! Ik hoor ook wel of ben ook wel op de vingers getikt dat delen over werkwijze not done is, voor mij geldt dat niet. De mens achter dat doek en hoe die werkt met kwast of penseel in de hand is toch ook leuk om te leren kennen? En natuurlijk blijf ik hopen op een fijne ruimte om in te kunnen werken, tot dan moet ik geduld hebben. Dank voor je mooie compliment over mijn werk, ben er blij mee ❤️

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  november 26, 2020 10:16

  Dat is nog eens een fijne duik in jouw wereld Ellie, zo leuk hoe je ons meeneemt in je werkwijze, je materialen en gereedschap en vooral ook je inspiratiebronnen. Je openheid inspireert mij altijd om stil te staan bij hoe ik dat doe. Ik herken de jeukende handen en het spelen. Het materiaal maakte mij nooit uit, als het maar tastbaar was en ik het kon verkennen. Dat heb ik gedaan met lapjes stof, draden, papier, schelpen, bloemen, verf en alles waar die verf op kon. En dan ineens verzeil je in een kunstvorm die tot het uiterste drijft. In mijn geval mozaïek. Aanvankelijk gebruikte ik alles wat me voor handen kwam. Gaandeweg merkte ik dat elk materiaal, glas, aardewerk, porselein, tegels, kopjes, borden, anders reageert op mijn handen en het weer. Zo bleken mijn eerste tuinobjecten niet vorstbestendig. Ook lijm en voegmiddel bleken per soort heel verschillend. Al doende leerden materialen, gereedschap en ondergronden mij hun (on)mogelijkheden. Precies zoals jij dat hebt met schilderen! Van jou hoor ik kwasten, verven en papiersoorten waarvan ik niet wist dat ze bestaan. Khadi papier. De naam alleen al! En hoe nieuw en sprankelend jij daar op werkt! Dan zie ik dat jij door je ondergrond/materialen net zo geïnspireerd raakt als ik. Mijn gereedschappen koop ik in vakwinkels, mijn materiaal vind ik onderweg, vaak in de Kringloop, maar ook in afvalcontainers, op het strand en in het grint. Ik krijg ook veel. Dingen waar mensen geen raad mee weten. Vijftig kleuren eierdopjes en 5000 gekleurde knikkers. Aanvankelijk rotzooide ik maar wat aan, nu weet ik bij het vinden al wat het materiaal vraagt. Aardewerk lijkt makkelijk, maar het dikke, brokkelige baksel vraagt een andere techniek dan porseleinen kopjes, die flinterdun zijn maar ijzersterk. Dat ontdekken van eigenschappen van materiaal is een reis die ik niet voorzien had, maar die een inspiratiebron op zich is. Dit herken ik bij jou. De wax, het zand, het papier, de lijst – alles heeft een eigen taal en die verstaan is de kunst. Heerlijk hoe jij dit in beeld brengt.

  Beantwoorden
  • Anne, een heerlijke bijdrage aan mijn blog. Heel inspirerend voor mij, voor iedereen die dit leest en openstaat voor materialen, voor het (onder)duiken in wereld van creëren. Ervaren, uitwisselen, kijken naar, luisteren naar, lezen over, er is zoveel waar je in je groei of bezigheden rijk van wordt. Zo voel ik dat. Ook ik heb mij altijd met wel ‘iets’ beziggehouden. Lapjes, knoopjes, steen zacht en hard, papier, verf, als ik maar kon creëren, uitzoeken en vooral genieten. En uiteindelijk ook daar gekomen waar ik mij fijn bij voel, waar kleuren en materialen ook een grote rol in spelen, voor mij ook een reis. Jouw werken inspireren mij zeer. Ook jij deelt daar zoveel over, dankjewel! Je weet, ik heb al met jouw hulp een kleine kei geprobeerd en het is denk wel een liefde net als schilderen! Het porselein en het aardewerk lonken en ik wil ermee aan de slag. Maar liever doe ik dit werk in een eigen ruimte waar ik mij niet druk hoef te maken over knoeien of iets dergelijks, waar ik vrij mijn gang kan gaan. Dat neemt niet weg dat ik een klein voorwerp al wel kan beplakken 😀 dat gaat ook gebeuren, maar werken voor de kunstmarkt heeft nu voorrang. ❤️

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  november 26, 2020 15:52

  Wat een fijn blog Ellie en voor mij is die tip over het papier ook heel interessant als handboekbinder, want geschept papier is één van mijn favoriete papiersoorten. Mijn interesse gaat uit naar het Khadi papier, voor mij dus een heel fijne tip. Dank je wel! xxx

  Beantwoorden
  • Jannie, leuk dat je door mijn blog níeuwsgierig wordt naar het Khadi papier. Je kunt er van alles over lezen als je de link van Khadi papers opent en daar staat ook waar in verschillende landen verkooppunten zijn en natuurlijk is het ook online te koop. Dat laatste zul je misschien niet willen, je wilt het papier natuurlijk voelen. Er zijn ook verschillende diktes te koop. In de winkel voor kunstschilders benodigdheden is ook veel handgeschept papier te koop. Het duurt nog even voordat ik jarig ben, maar andere maten Khadi staan al op mijn verlanglijstje.

   Beantwoorden
 • Leuk Ellie dat je altijd zo bezig bent, je blijft ons altijd verrassen.
  Acryl en gewassen inkt op Khadi papier. Ik vind de twee afbeeldingen heel mooi.
  Ga nu slapen welterusten Ellie💖

  Beantwoorden
  • Wat leuk Trudy dat je dat zo zegt, dat ik blijf verrassen. Dat geeft mij extra stimulans te blijven creëren.
   Zo geniet ik van jouw gedichten. Het contact met elkaar voelt ook als rijkdom. Mooi weekend ❤️

   Beantwoorden
 • Weer fijn om je te lezen. Ik weet dat het nu een moeilijke tijd voor je is om inspiratie te krijgen. De plek en je eigen spullen mis je zo. Maar ik vind het heel goed dat je toch door blijft gaan. Je blijft creëren 🙂 Mooi!!!!!

  Beantwoorden
 • We hopen allebei op weer een eigen plek, het zou fijn zijn. Gelukkig heb ik naast jou ook hier en op social media contact met mensen die mij inspireren. Doorgaan wil ik, dat weet je, het moet 😊

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan