Kunst Een ratjetoe Zoveel leuks

Zoveel leuks

Leven, Schilderen

Waarschijnlijk vanwege zoveel leuks is afgelopen week omgevlogen. Het lijkt wel alsof de week niet heeft bestaan, heel raar.

Donderdag heb ik zoals gewoonlijk de nieuwe blog op Facebook en Instagram gepost. Sinds een tijdje plaats ik ‘m wel al op woensdagavond op de website en verstuur dan ook de e-mail naar mijn volgers. Dat doe ik bewust want de volgende dag pas posten betekent voor mij ’s ochtends vroeg opnieuw lezen en altijd weer schaven en schrappen. Ik vind de blog nooit goed genoeg. Vandaar nu ‘woensdag-schrijfdag-en-meteen-ook-website-post-dag’.

Ook donderdag een bericht of ‘Elise’ ingepakt kan worden. Het schilderij is een verrassing, een verjaardagscadeau. Ik word er blij van en het inspireert mij door te gaan. Vrijdag wordt het opgehaald bij de ingang van het park. Zo is ‘Elise’ verhuisd naar een nieuw huis en herenigd met haar ‘Familla’. Nog steeds vind ik het bijzonder dat er werk van mij bij mensen in huis hangt.

Hebben jullie op deze dagen ook de verkiezingen in Amerika gevolgd? Vonden jullie het spannend? Ik wel en wilde niets missen van het nieuws. Ik ben blij met de uitslag. Hopelijk kan de nieuwe president nakomen wat hij heeft beloofd, die dingen waar hij voor staat.

In het weekend zijn we weer op huizenjacht geweest. Meestal gaan we op zaterdag. Koffie, brood en iets lekkers mee in een picknickmand. Daar zorgt Man voor. We maken er een leuk ‘uitje’ van. Het gebied waar we zoeken wordt groter. Zien we op Funda huizen te koop staan en lijkt het ons dan rijden we erheen. Van tevoren hebben we alles op internet opgezocht. Is er groen in de buurt, zijn er winkels voor de dagelijkse boodschappen, is er een huisarts, een dierenarts? Misschien ook gezelligheid? Een terras of een restaurant, een film- of cultuurhuis?

Liefst in een straal van een uur afstand van Eindhoven. Al rijdend verkennen we de omgeving. Zouden we hier willen wonen? Zijn er misschien huizen te koop die niet op Funda staan? Elke week gaan we hoopvol op pad, tot nu toe zoals jullie weten nog niets gevonden.

Op zondag hebben we samen het huis gepoetst. Muziek, boeken en atelier zijn dan de beloning achteraf.

Maandag heb ik geschilderd. Trouwens vanaf de laatste blog vorige week heb ik elke dag zoveel mogelijk tijd in het atelier doorgebracht. Ik ben aan een paar doeken tegelijk bezig en lijsten daarvoor heb ik ook al besteld. Kan mij er zo op verheugen dat die hier worden afgeleverd. Het wordt de hoogste tijd dat ik meer ruimte krijg!

Zomaar uit het niets heb ik andere kleuren gebruikt, dat gaat vanzelf. Herfstrood, zwart en crème, hier en daar een vleugje nachtblauw.

Lange tijd was ik met schilderen enkel gericht op aardetinten. Gelukkig heeft mijn ‘mentor’ jaren geleden mij opdrachten gegeven bepaalde kleuren verplicht te gebruiken. Wat heb ik op die man gemopperd, wat heb ik geworsteld, maar het heeft mij wel geholpen ook met andere tinten te gaan werken. Langzamerhand lukte het mij andere kleuren te gebruiken. Soms blijft het bescheiden van kleur, soms feller. Niets is van tevoren gepland, het ontstaat. Op deze pagina kun je zien dat ik nu zowat alle kleuren gebruik.

Anne heeft voor mij een prachtig mozaïek gemaakt. Al langer geleden heeft zij werk van mij gereserveerd. Dat zou ik gaan brengen, maar Corona heeft roet in het eten gegooid. Voordeel van deze situatie is dat je andere mogelijkheden gaat zoeken om elkaar te zien en te spreken. Ergens op een mooie picknickplaats aan de Maas in Heumen hebben we ons werk uitgewisseld. Het was een warm en blij weerzien en met allebei een nieuw kunstwerk zijn we weer op huis aan gegaan.

Nog een leuk nieuwtje, wel nog ver weg, maar deze week afgerond. Ook al eerder geregeld, maar de factuur is er pas sinds een paar dagen. Ik heb meteen betaald en nu is het pas echt. In april begint The Colourfield Performance en ik ben erbij op zaterdag 3 juli 2021.Tegen die tijd kom ik er zeker nog op terug, maar jullie kunnen hier al foto’s bekijken en alles lezen over dit geweldige project. Geschilderd wordt er in landschapspark Lingezegen tussen Arnhem en Nijmegen. Daar kan het publiek ook komen kijken.

Gelezen heb ik natuurlijk ook nog, bijna alle dagen. Ben bezig in ‘Otmars zonen’ van Peter Buwalda en bij de post het nieuwste boek van Arthur Japin, ‘Mrs. Degas’.

Vandaag is woensdag, mijn schrijfdag, maar voor velen zal het een dag met ‘verdriet’ zijn. Het is namelijk 11 november en op deze dag wordt jaarlijks het carnaval officieel geopend. Vooral in het zuiden van het land is het één groot feest. Dat is dit jaar anders. Er zullen geen festiviteiten zijn, maar ik heb al gelezen dat er op verschillende plaatsen toch een opening via de regionale televisie te zien is.

Voor mij heeft carnaval geen enkele betekenis, nooit gehad en zeker in deze tijd niet, hoewel ik begrijp dat we allemaal behoefte hebben aan ontspanning en ook weer graag onze familie en vrienden willen zien. Nu beter van niet , houd vol zodat er voor ons allen weer een fijne(re) tijd komt.

Op een van mijn fietstochtjes heb ik de schapen weer gezien. Afgelopen dagen was de kudde in de vlindertuin en sinds afgelopen zomer staat er ook een insectenhotel. Het is zo’n mooi plekje, ik fiets er elke dag langs. Kan het niet laten deze foto’s met jullie te delen.


Foto boven de tekst is eigen werk

Acryl en gewassen inkt op Khadipapier
Ingelijst met passe partout 39×51 cm

 

 

Vorig bericht
Agenda 2020
Volgend bericht
Een beeldverslag als blogpost

24 reacties. Plaats een nieuwe

 • Leuk Ellie wat je toont hier. Vooral de kleuren zijn zo mooi gecombineerd.
  Je gebruikt ze nu meer lees ik.
  Je bent zo ambitieus.
  Wens je heel veel succes.
  Deze tijd spoort ons aan allen met elkaar door te gaan.Elkaar te stimuleren.
  De waarheid maakt ons vrij!

  Lieve groeten,
  trudy🌹🌞

  maakt ons vrij.

  .

  Beantwoorden
  • Trudy, deze tijd spoort ons zeker aan elkaar te stimuleren en met elkaar door te gaan. Het is een tijd van inkeer en gelijktijdig ook van nieuwe mogelijkheden. Zo voelt het voor mij. Ik weet niet of ik echt ambitieus ben, ik wil nog wel leren en groeien en schilderen en er samen met andere mensen van genieten of over praten, is daar waar mijn hart ligt. Lieve groetjes ☺🧡

   Beantwoorden
 • Wat een mooie week, Ellie. Prachtig mozaïek dat je hebt geruild tegen jouw mooie schilderij. Fijn zo’n ontmoeting met Anne buiten. Daar kun je nu zo’n behoefte aan hebben.
  Ik vind het schilderij met de roodbruine tinten en het grijswit erboven erg mooi. Doet me denken aan een herfstbos met dikke bewolking erboven.
  Fijne week!

  Beantwoorden
  • Anne Vellinga
   november 12, 2020 10:51

   dankjewel voor je warme woorden Selma

   Beantwoorden
  • Selma, wat fijn en leuk je hier weer te zien! De week zat vol met mooie en inspirerende dingen, rijkdom vond ik het. Dat ruilen van kunst is blijkbaar al heel vroeg ontstaan. Kreeg gisteren op Facebook een reactie op mijn post en daarin werd verteld dat van Gogh, Bernard en Gaugain ook al werken ruilden. Ik wist dat niet. En nu was het heel bijzonder uit te wisselen, zo konden Anne en ik elkaar toch ontmoeten. In deze bijzondere tijd van Corona goud waard. En voor jou onbewust, maar het kan zomaar zijn dat je mij aan een titel voor het schilderij hebt geholpen! Lieve groetjes 🙂

   Beantwoorden
 • Mariëlle+ten+Berg
  november 12, 2020 09:40

  Wat een blije blog! Ik heb genoten van je verhaal en je foto’s.

  Beantwoorden
 • Nou, dat is toevallig. Ook hier Mrs Degas besteld. Er is digitaal een link naar Kunstvensters, die de kunstwerken die ter sprake komen tonen. https://kunstvensters.com/2020/09/22/een-kunstgids-bij-mrs-degas-van-arthur-japin/
  Lekker veel kijk plezier. Fijn dat het zo’n goede week was. Geniet van alles, je mooie doeken, het kleurgebruik, je verbeelding. <3

  Beantwoorden
  • Berna, zo fijn je weer hier te lezen en dat je die link achterlaat. Wist niet van het bestaan, maar inderdaad enig ook nog kijk plezier te hebben naast het boek. De week was er een van ‘eigenlijk alleen maar mooie dingen’, heerlijk en het inspireerde mij enorm…en nog! 💛

   Beantwoorden
 • Wat een energieke week, ondanks alle beperkingen, prachtig te zien dat er ondanks altijd kansen voorbij komen. En dat jij ze grijpt en er iets van maakt, ook als ze niet (meteen) gerealiseerd worden. En je kleurenpalet verrijkt, prachtig!

  Beantwoorden
  • Cora, ik word een beetje stil van zoveel complimentjes, dankjewel 💛 nu jij het zo schrijft en ik er nog eens over nadenk, kansen zijn er meestal wel, ook in deze tijd. Die grijpen lukt mij natuurlijk ook niet altijd, maar het is fijn in deze situatie van Corona en het wonen hier op het park, toch een blik te richten op ‘leuke dingen in het verschiet’. En het kleurenpalet ben ik wel blij mee. Jaren geleden gebruikte ik ook de aardetinten, daarna kwam ‘de kleur’ en liet de aardetinten links liggen na een opmerking op een schilderij dat het depressiviteit opriep…..Nu weet ik hoe dat in mijn achterhoofd is blijven stoken, enorm beïnvloed werd, maar gelukkig sta ik wat schilderen betreft nu weer steviger in mijn schoenen. Ben zelf heel blij dat ik nu ingetogen of uitbundig kan werken op het doek.

   Beantwoorden
 • Marnel Van Dartel Berkhey
  november 12, 2020 10:48

  Wat een prachtige schilderwerken heb je weer geplaatst. Ik kan me je ”angst” voor kleuren wel begrijpen. Ben dol op kleuren, maar vaak bij een ander…. Je hebt een mooie ruil gedaan 😉 ! Blijf hopen op een eigen plek voor jullie, is zo gegund en wel een keer tijd. Heb weer genoten van je inkijkje van de week.

  Beantwoorden
  • Dankjewel voor je complimentjes, fijn ook dat je hebt genoten van mijn blog, Marnel. Aardetinten passen erg bij mij, maar veel kleuren gebruiken was meer een kwestie van hoe doe ik dat? Gelukkig heb ik dat gaandeweg geleerd, proberen, vragen, lezen en een online 5-daagse cursus. Er bestaan regels voor, maar ik ga meestal op mijn gevoel af en je weet, ik houd van imperfectie 😉 Nu word ik er ook vrolijk van en het is heerlijk met allebei te kunnen werken, uitbundig of ingetogen. Van de kunstruil werd ik zo blij, ik geniet heel erg van de mozaïek. De huizenjacht wordt steeds intensiever, het zal zeker een keer lukken.

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  november 12, 2020 10:57

  Wat een top-week, Ellie, het enthousiasme spat ervan af, in woorden en kleuren!
  Mijn foto doet jouw schilderij geen recht, live sprankelt jouw werk van de kleur en verrassingen die vanuit de onderlagen meespelen; ik ben er heel blij mee en kijk er steeds naar!

  Beantwoorden
  • Anne, het was een week vol rijkdom van klein en groot en daardoor ook heel inspirerend. Het is lief dat je zo complimenteus bent over mijn schilderij en ik ben blij dat je er zo van geniet. Ik ben blij met jouw foto, die straalt zoveel sfeer uit en het is leuk te zien waar het hangt. Bovendien ken ik de plek, dat maakt het natuurlijk nog leuker. En iedereen kan het schilderij nog zien, het staat op de website. Op https://www.ellieschmitz.nl/abstract/ kun je het bekijken. Zo leuk dat we elkaar hebben ontmoet en werk hebben uitgewisseld. Ik geniet ook erg van jouw mozaïek.

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  november 12, 2020 11:12

  Wat een fijn blog Ellie, er gaat veel blijdschap vanuit. Mooi werk ook met prachtige kleuren, ik zie een hele sterke groei in jouw doeken. Ook leuk dat je zo’n mooi mozaïek van Anne in je bezit hebt en zij een mooi werk van jou. 11 november is bij ons in België de dag van de wapenstilstand WO1, een dag om echt even bij stil te staan. En je hebt al weer nieuwe dingen gepland voor het volgende jaar. Nu nog echt een goede ruimte vinden voor al je mooie werk en misschien in de toekomst een expositie in eigen huis. Zou leuk zijn! Groetjes en liefs!

  Beantwoorden
 • Wat fijn dat je het lezen van mijn blog zo voelt Jannie, dat er blijdschap van uitgaat. Er zijn ook zoveel bijzondere en mooie gebeurtenissen geweest, de ontmoeting met Anne , het schilderen, het uitkijken naar gebeurtenissen ook al zijn ze nog ver weg, een nieuw boek. En dan geef je en passant ook nog een groot compliment over groei, dankjewel! Het is een wens in eigen ruimte mensen uit te nodigen, ik vertrouw erop dat het gaat gebeuren, dat er ergens een huis staat waar ik ook een atelier kan maken. Lieve groetjes 💛

  Beantwoorden
 • Sonja Grinwis
  november 13, 2020 14:30

  Wat fijn om te lezen dat je zo’n heerlijke week hebt gehad. Lees ik ook nog eens dat jullie nu ook naar een huis kijken, een uurtje rijden van Eindhoven vandaan. Dan is Zevenbergen dus ook een optie, ik zeg het maar even ;).

  Beantwoorden
  • De week zat vol ‘rijkdommetjes’, Sonja! Ik heb naar de afstand gekeken, maar heb met het westen van Noord-Brabant nog niet zo’n goed gevoel en waar dat aan ligt weet ik niet. Maar wie weet, het wordt intussen toch de hoogste tijd voor weer een eigen warme en veilige plek 😊

   Beantwoorden
 • athy van meerker
  november 15, 2020 15:41

  Ellie, wat een blog. Heerlijk. Fijn dat je zo in ontwikkeling bent met nieuwe kleuren er bij en toch helemaal van jouw hand, dat is gewoon duidelijk te zien.
  Binnen de grenzen van het bestaan gaat het je goed en kun je ook zo nu en dan uitbreken. Je avontuur met Anne is daar een voorbeeld van. Geweldig.
  Meer dan 40 jaar geleden kozen wij er voor om niet aan een auto te beginnen, het klimaat was toen al een zorgenkind. Bovendien, wonend in Amsterdam wat moet je met zo’n ding. Nu heb ik soms spijt. In deze coronatijd zou het gemakkelijker zijn mij te verplaatsen. Helaas, het isolement op alle vlakken valt niet mee en toch, in mijn kleine kring hier in Maarssenbroek heb ik een paar goede mensen wonen die een verschil maken. Mooi het kunstwerk van Anne, wat zal dat staan in jullie latere huis maar nu in je huidige woning zal het zeker ook mooi en vrolijk staan. Zulke voorvallen zijn het zout des levens. Oei, nu voel ik mij tachtig.

  Beantwoorden
 • Athy, wat een fijne opening van jouw reactie, een en al compliment, zo voelt dat, dankjewel daarvoor! Ik probeer inderdaad zoals jij het noemt ‘binnen de grenzen van het bestaan’ toch bezig te blijven, maar in deze Corona situatie geldt dat voor ons allemaal, denk ik. We zijn nu toch allemaal beperkt, maar het geeft ook nieuwe mogelijkheden, zo ervaar ik het ook! Jij hebt zeker ook fijne mensen in de buurt, denk nu ook aan het kopje soep van de buurvrouw, de kinderen waar je op de fietst heen kunt gaan. De ontmoeting onderweg met Anne was ontzettend leuk en het is zo fijn dat we allebei blij zijn met een nieuw kunstwerk in huis. Houd vol, blijf gezond en er komt weer een tijd dat we elkaar kunnen zien! Ik heb er vertrouwen in!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan