Kunst Beeldentuin Kröller-Müller Museum Veel emoties Wakker, het is pikkedonker

Wakker, het is pikkedonker

Kunst, Leven

Nog niet geslapen en al twee slagen van de kerkklok gehoord. Plots schrik ik wakker, het is pikkedonker. Ik kan het niet laten om te kijken hoe laat het is. Nog niet eens half drie. Een hazenslaapje, het heeft nog geen half uur geduurd.

Alsof er een knop wordt omgezet. In mijn hoofd draait het meteen op volle toeren. Heb ik alles? Zijn de schilderijen goed ingepakt? Dat inpakken heb ik al een paar keer eerder gedaan om met het werk naar een koper te gaan, maar nu zijn het meer schilderijen en moet er ook meer mee in de auto.

Een bolderkar, weliswaar ingeklapt, twee tuinstoeltjes, het tafeltje, de mand met proviand, nog een doos met kaarten van mijn werk en visitekaartjes, niet te vergeten vier ezels en de doos met wat kleine spulletjes zoals pennen en een notitieboek, een pet voor Man en de zonnehoed voor mij.

Alles in de Polo en dan ook nog met zijn tweeën erbij. Dat lukt niet. De ezels zijn onhandig en liggen tegen de passagiersstoel aan die ik helemaal naar voren heb geschoven en waarvan de rugleuning ook naar voren is geduwd. Man kan ik niet dubbelklappen, maar vind het wel fijn als hij erbij is. Zelf wil hij dat ook graag. We rijden dus met twee auto’s.

Maar ik dwaal af. Terug naar ‘het hoofd op volle toeren’. Heb ik wel de goede schilderijen uitgezocht? Een van de voorwaarden is dat ik er maximaal vier mag laten zien en ze moeten ook nog voldoen aan een bepaalde grootte. Had ik niet beter dat of dat doek kunnen meenemen? Jammer dat ik de inktportretten of ander werk op papier niet kan laten zien. Dat kan natuurlijk wel altijd hier

Uiteindelijk heb ik gekozen voor drie tweeluikjes en een groter doek. Zo heb ik het gevoel dat ik meer kan laten zien. Werk waar ik volkomen achtersta. Het zou anders nooit naar de buitenwereld gaan en tenslotte staan deze uitverkorenen ook al op de website.

De hele nacht lig ik wakker. Klaas Vaak nergens te bekennen en honderden schapen geteld. Ik kan het wel vergeten en loop naar beneden. Zal ik alvast het brood smeren? Misschien moet ik wel gewoon het boek pakken, maar lezen gaat niet, de concentratie is er niet. Er is geen ruimte voor in het hoofd, ben alleen bezig met de volgende dag. Weer terug in bed en opnieuw schapen tellen. Om zes uur rammelt de wekker en schrik ik uit de sluimerstand. De slaap was op weg naar mij, maar ik had er geen tijd meer voor.

Een heerlijk ontbijt met koffie en dan de laatste dingen in de auto. We gaan. Eenmaal op weg merk ik dat ik mijn sjaal vergeten ben. Zonder kan ik echt niet. Je kunt er mij mee uittekenen. Al knipperend met de richtingaanwijzers stoppen we langs de kant van de weg. Man gaat terug naar huis. Ik rijd door. Onderweg voelt dat toch niet goed. Ik stop bij een tankstation en laat Man weten dat ik op hem wacht. Na wat heen en weer ge-app en nog een keer bellen heeft hij de trofee gevonden. Zo voelt dat voor mij.

Intussen ben ik toch een beetje nerveus geworden. Zijn we bijtijds? Als hij mij belt vraag ik mij net af waar hij blijft. Sta ik aan de ene, hij aan de andere kant van de benzinepompen. De rest van de rit gaat voorspoedig, de file die er was is gelukkig opgelost. Thuis hebben we alles zo goed in orde gebracht dat het opstellen van de ezels, ook de goede hoogte, in een vloek en een zucht is gebeurd.

Op mijn gezicht voel ik de glimlach, van blijheid, tevredenheid of van trots, misschien wel van alles een beetje. Wat ziet het er mooi uit. Vooral hier. Voor en achter ons grote groene grasweiden, de golfbanen en de zon die schijnt. Een prachtige ambiance voor deze expositie. Het belooft een mooie dag te worden.

Op een paar kleine opstartproblemen na en een nacht niet slapen is het dat absoluut geworden. Vooral ook door de komst van lieve vrienden van verre en van dichterbij. En niet te vergeten de bezoekers. Met een aantal heb ik fijne gesprekken gehad en leuke en ook lovende reacties gekregen. Ook met collega-kunstenaars die in de buurt staan. Hoe zij werken. Over wel of niet een eigen atelier. Of zij vaker deelnemen aan kunstmarkten en kunstbeurzen. Over het werken in een gezamenlijke ruimte of alleen. En zo waren er veel dingen te bespreken, maar daar was geen tijd voor. En dat omdat ik veel bezoekers heb gehad.

Natuurlijk waren er ook kijkers die gewoon langs zijn gelopen en geen enkele interesse in mijn schilderijen hadden. Zo gaat dat met kunst. Je voelt je ertoe aangetrokken of niet.

Wat mij wel heeft verbaasd dat er kunstenaars zijn die meer schilderijen bij zich hebben, ook groter dan de toegestane grootte, grotere tafels hebben neergezet en schilderijen verkocht zonder dat bij de organisatie aan te geven. Er moest natuurlijk ook commissie worden afgedragen. Alles anders dan bij inschrijving onder de voorwaarden te lezen was. Op mij heeft dat geen enkele invloed gehad. Ik kijk met plezier en heel tevreden terug op deze expositie ‘Een Kilometer Kunst’

Het was heerlijk na drie jaar weer een keer met schilderijen naar buiten te kunnen nu ik hier geen gelegenheid heb mensen te ontvangen om mijn werk te bekijken.

Vorig bericht
Zo druk voor de expositie – Zo ontspannen nu
Volgend bericht
Blog ‘Isolement’

24 reacties. Plaats een nieuwe

 • Wilma Phillipson
  september 24, 2020 09:23

  Klinkt als een heerlijke dag en beleving.

  Beantwoorden
 • 👍 Een geslaagde expositie, wat fantastisch voor je.

  Beantwoorden
 • Marnel Van Dartel Berkhey
  september 24, 2020 12:04

  Wat leuk om je dag te lezen. Lang naar uitgekeken en een goed, blij gevoel. Wat wil je nog meer? Je hebt ook wel mooie meegenomen! Top Ellie!

  Beantwoorden
  • Dankjewel voor je compliment, Marnel! De keuze was lastig, ik wilde graag nog meer laten zien, maar er waren voorwaarden. Alles werkte ook mee, Zelfs het weer, het kon niet anders dan leuk zijn!

   Beantwoorden
 • Rita de Maertelaere
  september 24, 2020 12:04

  Ze zijn prachtig Ellie!
  Je verhaal is ook weer zeer mooi neergeschreven en beschreven zoals het in werkelijkheid gaat op die kunstmarkten!
  Hier kan je alleen maar uit leren en volgende keer hetzelfde doen, maar wij zijn soms veel te eerlijk!
  Het belangrijkste is dat je een leuke ontspannende dag had !

  Beantwoorden
  • Dankjewel Rita voor je mooie compliment! Het zou in mij niet opgekomen zijn alle regels aan de laars te lappen. Het is toch fijn dat dit georganiseerd wordt? Het is voor kunstenaars toch een mogelijkheid hun werk aan het publiek te kunnen tonen. Maar goed, ik ben er voor mijzelf heengegaan en heb van deze dag ontzettend genoten!

   Beantwoorden
 • Ria Knijnenburg
  september 24, 2020 12:14

  De spanning van te voren en het daarna genieten van een heerlijke dag. Fijn om te lezen en je zo zien te genieten van je opstelling en prachtige schilderijen. Je mag er terecht nog lang van nagenieten🌹.

  Beantwoorden
 • Een mooie enerverende dag moet het geweest zijn. Geweldig dat het zo geslaagd was.

  Beantwoorden
 • LeuK Ellie heb het gelezen.
  Het weer was zonnig, wat een bof voor iedereen. daardoor je verwachtingen hoop ik geslaagd.
  Zo te lezen een hele voorbereiding. Maar een dag plezier met en voor elkaar.

  Liefs van Trudy 👒⛱

  Beantwoorden
  • Trudy, ik kon niet anders dan genieten. Alles was er, mooie ambiance, de zon, de bezoekers en de mede-exposanten met hun vaak mooie werk. Het was de voorbereiding zeker waard! 💚

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  september 24, 2020 14:49

  Wat is het toch een heerlijkheid, kunst in de natuur, echt een plek voor jou en je werk: puur natuur.
  Ik heb ervan genoten en glimlach weer van oor tot oor nu ik je lees en terugzie 🙂 🙂 🙂

  Beantwoorden
  • Ik voel de blijdschap van zondag weer nu ik je lees! Anne, het was een geweldige verrassing dat jij en Kees ineens voor mijn neus stonden. De ambiance was prachtig en met de zon erbij, het kon niet beter 🙌🏻🌞

   Beantwoorden
 • Berna van der Linden
  september 25, 2020 11:17

  Heerlijk om je zo op pad te zien gaan, Ellie. wat zag het er verzorgd uit. Wat fijn dat manlief zo meedenkt en helpt. Die sjaal is herkenbaar, ik voel me zonder ook niet gekleed. Ondenkbaar dus. Slim om tweeluiken op je ezeltjes te zetten en wat een handige ezels eigenlijk. ❤️

  Beantwoorden
  • Berna, wat was het een heerlijke dag en mét sjaal. Natuurlijk de sjaal, voel mij anders kaal en niet helemaal aangekleed 😉 dank voor je complimentje! Voor mij ‘moet’ het er mooi en verzorgd uitzien. De ezels zijn expo-ezels van van Beek, licht en gemakkelijk neer te zetten ❤️

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  september 25, 2020 11:22

  Fijn dat het geslaagd was Ellie, nou ja, behalve je nachtrust dan, maar dat heb je vast de afgelopen week weer ‘ingehaald’. Het ziet er heel mooi uit op de foto’s en ik zie jou stralen. Blij voor jou! xxx

  Beantwoorden
  • Jannie, kan het niet genoeg zeggen, het was een heerlijke dag en ik heb enorm genoten. De nacht ervoor was minder, maar heeft niets aan de dag afgedaan. Mooi weekend ❣️

   Beantwoorden
 • Francien Vos - van de Vorst
  september 26, 2020 09:17

  Prachtige schilderijen….tja …ik herken veel in je verhaal….toch mis ik het dit jaar …hier helemaal geen kunstroute…geniet nog maar even van de voorpret die je had en van de heerlijke dag zelf…😉…lekker weer gaan schilderen…ik geniet van je werk..❤️

  Beantwoorden
  • Francien, wat een lieve, leuke reactie.Dit jaar is het wat kaal wat betreft kunst laten zien en bekijken, maar deze expositie was een goed alternatief. Heb erg genoten! Dank voor je complimentjes ❤️

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  september 27, 2020 15:11

  Wat een mooi verhaal Ellie, die man van jou, geweldig. Daarbij, echt heel mooi werk van jouw hand, kleuren en compositie, ik hou zo van jouw werk.
  Een mooie uitbraak van kunst in deze uitbraak gevoelige tijd. Fijn dat het kon en fijn dat je hebt genoten. Proficiat.

  Beantwoorden
  • Afhy, wat een ontzettend leuk en lief bericht van jou. Zoveel complimentjes, ik gloei er van binnen van en het spoort mij ook aan door te gaan op de ingeslagen weg, dat te doen waar mijn hart ligt! Mooi verwoord ook zoals jij het ziet, ‘een uitbraak van kunst in een uitbraak gevoelige tijd’. Ik was er blij mee, zo kon ik een keer met mijn werk naar buiten!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan