Bijna vakantie-Boekentips welkom

Vakantie-Boekentips welkom

Boeken, Leven

Wie heeft er voor mij een paar? Bijna vakantie en boekentips welkom. Trouwens, deze zijn niet alleen voor in de vakantie, natuurlijk ook voor erna. Een leven zonder boeken kan ik mij absoluut niet voorstellen.

Vandaag is het zover. Dit is de laatste blog voor onze vakantie begint. Morgen is de eerste vrije dag van Man en dan twee weken lang. Ook al werkt hij al maanden verplicht thuis, het is fijn samen vrij te zijn zonder de hectiek van zijn werk.

Zoals ik al eens eerder heb laten vallen is het, als je al wat langer een verplichte ‘thuis-zit’ hebt, wel eens lastig om elke week iets leuks te schrijven. Ben het totaal niet beu om thuis te moeten blijven, ben een echte huismus en kan mij uitstekend vermaken, maar er gebeurt niet zoveel. Te weinig of niet leuk genoeg om er een blog over te schrijven en de dagen lijken veel op elkaar. Misschien is het goed een paar weken vrij te hebben en nieuwe inspiratie op te doen.

Man werkt, ik schilder, schrijf en lees en geniet van de natuur en de jonkies meerkoet, gans en zwaan in het water in ‘onze achtertuin’. Soms rummikub of scrabble met Man, een serie op Netflix en de dagelijkse fietsronde. Contacten zijn er nauwelijks. Natuurlijk wel via social media en de website. Gelukkig, anders zou het wel heel stilletjes zijn.

Rond deze tijd van het jaar zijn we meestal al een keer naar de zee en in Bergen naar onze favoriete boekwinkel geweest en staat de tweede trip naar daar al op de planning. Nu niet. Ook een traditie is de inkoop in de boekenweek. Altijd weer gaan we met een stapel boeken naar huis. Nu niet. Komen we in een kringloopwinkel of op een boekenmarkt gaan we ook steevast met een boek of meer naar huis. Nu niet. Liggen er nog maar een of twee boeken op voorraad begint het te kriebelen. Wil ik weer op pad. Feestjes zijn dat. Nu niet. Allemaal een gevolg van dat beestje dat ons nog altijd in zijn greep houdt.

Boeken online bestellen deed ik nooit. Nu wel. Ben er heus heel blij mee, maar het is toch anders dan naar een boekwinkel gaan. Ik wil kijken, vastpakken, voelen, de flaptekst lezen en de eerste pagina. Zoveel leuker dan de webwinkel opzoeken, het boek aanklikken, in winkelmandje leggen, naar de kassa en afrekenen. Dat alles zittend in de stoel. Toch gaat het helaas nu zo.

Heb net het boek van Stefan Brijs ‘Zonder liefde’ uitgelezen. Een geweldig boek van een van mijn favoriete auteurs. Het laatste boek dat klaarligt is ‘Knecht, alleen’ van Gerbrand Bakker. Ook een van mijn favorieten. Dit boek is het vervolg op ‘Jasper en zijn knecht’. Dagboekfragmenten van het dagelijks leven van deze schrijver.

Jullie begrijpen misschien wel dat ik nu wat onrustig word. Geen boeken op voorraad kan ik mij niet voorstellen. Wie heeft tips? Literatuur, Nederlandse en buitenlandse. Kan nu niet een twee drie namen van schrijvers opnoemen. Al mijn boeken immers in dozen in de opslag, weet gewoon niet meer welke ik allemaal heb.

Misschien ben ik ook wel ‘in’ voor spanning van een Scandinavische auteur. Al een aantal jaren niet meer gelezen, wel altijd erg van genoten. Heb alles van Henning Mankell gelezen, veel van Jo Nesbo, ook Jussie Adler Olssen las ik graag. Allemaal in de opslag.

Niet met de ‘Zeven zussen’ op de proppen komen. Ik heb het geprobeerd, maar kom er niet doorheen. Bij de hype rondom deze serie voelde ik al weerstand en heb mij toch over laten halen eraan te beginnen. Wist meteen weer waarom ik weerstand voelde. Het is een gevoel, kan het niet goed in woorden uitdrukken, maar er zullen hier vast lezers zijn die weten wat ik bedoel, dat gevoel herkennen. Voor wie deze boeken ‘zalig lezen’ is, prima, geniet er vooral van.

En zojuist zie ik dat ik lang geleden een blog heb geschreven waarin namen van een paar van mijn favoriete auteurs Zou daar een vervolg op schrijven. Besef dat ik dat nooit meer heb gedaan. Slordig, maar heb mij nu voorgenomen dat binnenkort een keer te doen. Misschien hebben andere lezers daar weer wat aan. Duurt het te lang, vraag er gerust naar.

Ik laat mij graag verrassen. Kom maar op met jullie tips. Het zal voor een groot deel een leesvakantie worden, waarschijnlijk zal ik ook gewoon schilderen, kan niet zo goed zonder kwast en doek en sowieso fietsen daar waar weinig kans is mensen tegen te komen. Tot over een paar weken, dan ben ik er weer.

Als je wilt reageren graag, daarvoor even verder naar beneden scrollen, voorbij de foto’s.
Ik zou het leuk vinden, dank daarvoor.

Note:
Het schilderij ‘Violet’ is eigen werk, acryl mixed media.
Nog meer schilderijen te zien op www.ellieschmitz.nl/kunst

 

 

Vorig bericht
De Corona regels versoepeld
Volgend bericht
De vakantie voorbij – Weer een nieuwe blog

37 reacties. Plaats een nieuwe

 • Allereerst een hele fijne vakantie, lieve Ellie. Wat de leestips betreft, het is best lastig om iemand tips te geven. Maar deze staan op mijn wensenlijstje:

  – Niet door water, maar door vuur, James Baldwin

  – De leugens die ons binden, Kwame Anthony Appiah

  – Brief aan Cooper en de wereld, Dalilla Hermans

  Ga lekker genieten van deze anders dan anders vakantie en de uiteindelijke belevenissen zien we vast weer hier voorbij komen.

  Beantwoorden
  • Dank je wel, Sonja. Mooie tips waarvan ik alleen James Baldwin heb gelezen. De andere zijn nieuw voor mij, leuk! De vakantie is welkom en inspiratie zal ik vast wel opdoen, dat lees je dan zeker hier.

   Beantwoorden
 • ha lieve Ellie, wat fijn dat jullie vakantie hebben. Musea zijn nu de aanraders, op afspraak en met weinig tegelijk ben je er. Lekker naar de Pont of het Noord Brabants museum. Kringloop kan al, maar wel goed uitkijken en als mondoekje mee, plus gel voor je handen.
  Boeken heb er een aantal al besproken, op mijn stapeltje liiggen: De erfgenamen van Ildefonso Falcones, Het labyrinth der geesten van Carlos Ruiz Safon, een bijzondere moet zijn July Zeh ‘Ons soort mensen’.. De brieven van Vincent(uit een kringloop). Op de verlanglijst staan inmiddels: Cecile en Elsa, strijdbare freules van Elizabeth Leijnse en Bart Chabot, de hand van mijn vader(voor de leesclub)
  De spaanse romans zijn dike pillen.
  Net als de roman van Pascal Mercier: Het gewicht van de woorden die ik nu aan het lezen ben. Lieve groet,

  Beantwoorden
  • Berna, aan musea heb ik wel gedacht, maar er mogen toch wel meer mensen binnen dan voorheen of vergis ik mij? Ben ook bang dat ik niet door de gezondheidscheck kom, ik hoest heel veel, nogal regelmatig en hoest ook hevig ondanks medicatie. Ben niet besmet, maar het hoesten is erg aanwezig. Misschien een beeldentuin als alternatief, ook altijd mooi en inspirerend. De boekentips heel welkom. Ben al een lijstje aan het aanleggen voordat ik vanavond in de stoel zit, aanklik, in de winkelmand doe en afreken 🙂 Bart Chabot is een aanrader, heb ik al gelezen, de andere titels en auteurs zijn nieuw voor mij.

   Beantwoorden
   • Ze zijn niet per definitie ‘makkelijk’, ik kwam bij Odette, een collegablogger, haar boek tegen, die heb ik toch besteld. Het heet ‘Over de vloer’en leest vlot weg. Haar naam is Odette wolff. Lees vooraf de andere boeken even in bij Bookspot of zo. Dan weet je of het wat voor jou is. Ik hoest ook zo veel trouwens. Ik dacht dat het nog te maken had met het RS virus van januari.
    In het museum mogen nu maar honderd mensen op afspraak.<3 De hortussen zijn misschien ook nog een idee.

    Beantwoorden
    • Leuk, nog een tip van jou. Boeken hoeven niet altijd gemakkelijk te zijn, ik wil er ook over na kunnen denken of er over kunnen praten. Bookspot denk ik nooit aan terwijl ik weet dat het er is. Goed, genoeg stof van jou om mee aan de gang te gaan. Dank lieve Berna <3 Ook voor de hortussen, daar heb ik nog niet aan gedacht.
     Dat hoesten is zo vermoeiend, vind je niet? Ik vind het erg voor je dat jij daar ook zo'n last van heb, maar eigenlijk is het inherent aan copd, dat weten we allebei. Mooie dag nog!

     Beantwoorden
     • Daarom. Hoesten is altijd naar en soms ben ik weer zo kortademig. Vervelend dat dit weer ook niet alles is voor ons. Sterkte El. Maar ach, het gaat op en af gelukkig. Er zijn ook veel goede momenten <3 Fijn om allemaal leuke dingen uit te zoeken. Dat is al een feestje op zich 😉

      Beantwoorden
      • Hier ook op en af en we weten intussen wel hoe we er toch een zo leuk mogelijk leven van kunnen maken. Benauwd voelen en kortademig is ook heel naar, vind dat wel eens ‘eng’ vooral midden in de nacht…:-)

       Beantwoorden
       • Juist dan Ellie, soms bij het inslapen. Ik heb geleerd om de angst de schuld te geven. Geen angst, het gaat goed komen, spreek ik mezelf toe. Als ik de benauwdheid vertaal in angst, word ik rustiger. 😉

        Beantwoorden
        • Dat is mooi Berna dat je het voor jezelf zo kunt uitleggen. Soms gebeurt het zo onverwacht en juist dan ben ik bang. Als het kortademig voelt vind ik niet leuk, maar probeer mezelf dan af te leiden of een extra puf te nemen, dat helpt soms ook wel.

         Beantwoorden
 • Heb je ooit iets gelezen van Murakami? Zo nee, doen! En dan beginnen met Norwegian Wood. Zo ja, dan maar een thriller. Arnaldur Indridason omdat je van Scandinaviërs houdt. Maar mogelijk ken je die ook al. Ik vindt hem de beste uit het hoge noorden.
  Een heel fijne vakantie.

  Beantwoorden
  • Mies, Norwegian Wood van Murakami vond ik geweldig! Veel boeken van hem in de dozen, Man is ook groot fan van hem. Arnaldur Indridason is voor mij ook een van de top geliefde Scandinaviërs. Misschien moet ik de laatste nieuwe maar weer eens aanschaffen, heb ook een hele poos overgeslagen omdat ik in de ‘literatuur-mood’ zat. Dank voor je tips en de vakantie in aantocht is heerlijk!

   Beantwoorden
 • Er komen op Facebook, via e-mail en app nog meer boekentips binnen. Ik zal deze aan het eind van de dag hier delen zodat alle lezers er inspiratie uit kunnen halen.

  Beantwoorden
 • Een hele fijne vakantie! Leesvoer zal ik je niet geven, dat bestaat bij mij hoofdzakelijk uit medische boeken van de patiënt zelf of alles wat we toegestuurd krijgen om er op te reageren en aantekeningen mee te geven. Ik ga dus 2 weken me daar van buiten houden. Lezen is bij mij bijna een moeten geworden. Komt wel weer goed hoor 😉 .
  Lekker 2 weken doen waar je zin in hebt…..geniet ze samen!

  Beantwoorden
 • Leuk blog Ellie. Jij hoeft niets mee te maken om toch te inspireren.
  Tot mijn 40ste verslond ik boeken, ineens was de rek eruit. Het was of ik alles al een keer gelezen had.
  Toch heb ik aanraders.
  Martin Bril en Guus Kuijer vanwege hun taalgebruik. Schijnbaar eenvoudig. Beeldend. Raak.
  Jan Bolink – Schelpen rapen. Hij was kunstenaar en schreef zijn jeugdherinneringen uit de jaren 20 zoals het was.
  Juliette de Baïracli Levy – De horizon en daar voorbij – hoe zij met honden en kinderen rond de Middellandse `zee trok en leerde van boeren en zigeuners. (Over wolfsmelk zegt zij niets 😉 )

  Beantwoorden
 • Wat een mooi compliment Anne, dank! Ik heb ook een poos gehad dat ik niet las, hier op deze plek, maar ik heb de weg naar de boeken gelukkig weer gevonden. Voor mij is een boek lezen een manier om het hoofd totaal leeg te maken en ik geniet daar dan ook erg van. Wat ben ik blij met jouw tips, was de naam van Juliette de Baïracli kwijt, vergat steeds je ernaar te vragen. Dat boek ga ik opzoeken. Van Martin Bril al van alles gelezen en in doos in opslag, weet niet meer wat ik van hem heb. Guus Kuijer ken ik van naam, nooit iets van gelezen, nieuw voor mij, leuk! Je laatste zin laat mij glimlachen, fijn dat je weer grapjes maakt na het debâcle met de wolfsmelk.

  Beantwoorden
 • Trudy Faber
  juli 9, 2020 12:16

  Lieve Ellie allereerst een heel goede vakantie toegewenst voor
  jullie beiden.
  Dat het zonnetje veel schijnen mag.
  Wil je een boek aanraden wat ik kort geleden las: titel Ezau en Jacob
  Schrijver Machado de Assis.
  Blijft actueel
  Juist de boeken uit verleden tijden blijven voor mij een zoektocht.

  Russische schrijvers.
  Noem er een Konstantin Paustovskij.
  DE ROMANTICI

  Verder ben ik dol op de schrijfster Hellas Haasse.
  Zij heeft een groot aantal Boeken op haar naam staan.
  Keus veel.

  Nogmaals veel leesplezier

  Lfs. Trudy

  Beantwoorden
 • Trudy, dankjewel voor je wensen en de boekentips. Ik ga alles wat ik niet ken opzoeken. Van Hella Haasse heb ik wel het een en ander gelezen, Ezau en Jacob ken ik niet en de Russische auteur ook niet, nieuwe namen voor mij, fijn!

  Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  juli 9, 2020 13:58

  Dag Ellie, Ik heb kort geleden het boek ‘Maannachten’ van Marja Visscher gelezen, over het leven van de kunstenaar Johan Barthold Jongkind in 19- eeuws Parijs. Erg mooi! Het volgende boek van haar hand ‘ De dame van het voorhuis’ ligt nu klaar om te lezen en ook ik bestel tegenwoordig via Internet. Ik hou erg van historische boeken en heb ook het werk van Diney Costelloe gelezen. En de boeken van Suzanne Wouda kan ik je aanraden. Fijne vakantie!

  Beantwoorden
  • Jannie, wat heb jij ook mooie tips. Alles zeer de moeite waard en hoop ook echt dat de lezers onder ons veel inspiratie uit jouw en andermans tips halen. Dank voor je bijdrage. Is online bestellen voor jou ook in de lockdown geboren of is het iets wat je blijft doen, denk je?

   Beantwoorden
   • Jannie Harmsen
    juli 9, 2020 20:51

    Ellie, dat deed ik al, maar met de lockdown in ieder geval. Ik ben erg tevreden met Bookspot, de informatie is goed en het wordt snel geleverd. Dus ja, dat blijf ik vaker doen en ook bij BOL is het fijn om te bestellen.

    Beantwoorden
    • Jannie, fijn dat je nog even reageert. Ben altijd benieuwd hoe anderen het aanpakken en nu in de lockdown zijn we toch sowieso gedwongen. Ik maak er ook gebruik van, maar normaal gesproken ga ik liefst naar de boekwinkel.

     Beantwoorden
 • Mariëlle ten Berg
  juli 9, 2020 14:14

  Hoi Ellie, als je een e-reader hebt: in het Gutenberg Project is heel veel te vinden. Klassiekers, oud, wat minder oud, alle genres. Ik heb zojuist de boeken van Roald Amundsen gelezen, over de ontdekking van de Zuidpool en over de Noordwestelijke doorvaart. Veel kou, ijs en mist. Onvoorstelbare werelden waar je een inkijkje in krijgt. Nog onderhoudend geschreven ook.
  Indridason, heerlijk. Henning Mankell ook, alles gelezen. Het mooiste? De boekenkast afgezocht maar ik kan het niet vinden. Het begint en het eindigt hetzelfde, met een wolvin in de herfst of zo, een sterk natuurbeeld.
  Een klein boekje, echt iets voor jou, is dat van Erling Kagge, titel: “Stilte. jezelf staande houden in een wereld vol lawaai”.
  Er zijn er zo veel. Marianne Fredriksson, die in het boek “ Anna, Hanna en Johanna” drie generaties vrouwen volgt, Vooral het leven van de oudste generatie is mooi om te lezen. Rauw, dat wel. Of moet ik schrijven rouw? Dat ook.
  Er is zó veel geschreven! Je vindt echt wel wat moois. Fijne vakantie, geniet van het samen zijn. Zelfs het weer knapt wat op.
  Groetjes!

  Beantwoorden
 • Mariëlle, fijne bijdrage, dankjewel daarvoor. Ik heb een e-reader, gebruik ‘m weinig, alleen ‘s nachts als ik niet kan slapen hoewel ik daarvoor nu ook wel eens de Ipad gebruik, maar het Gutenberg Project is een hele goede aanrader. Ja, deze Scandinaviërs die jij noemt staan bij mij hoog in het vaandel en van Mankell heb ik alles en alles gelezen (heb gehuild toen hij overleed), van Indridason de laatste paar jaar niet meer, daarvoor wel, wil ook weer. Mies hierboven heeft het vlammetje voor hem weer opgewekt. Marianne Fredriksson ontzettend van genoten, alles van gelezen en in de dozen in de opslag. En nog meer Scandinavische vrouwen, ook spannende boeken. Wat zal ik blij zijn als ik al mijn boeken weer in een kast kan zetten en kan zien.

  Beantwoorden
 • Mariëlle noemt deze blog op Facebook een ‘verbroederingsblog’, dat is nog eens mooi uitgedrukt.

  Hier zijn nog meer tips waarvoor dank aan allen.
  Wat zou ik het leuk vinden als jullie lezers van mijn blog er ook door geïnspireerd worden, ik in elk geval wel.

  * Ingo Audenaerd
  ‘Aardkinderen’ van Jean M. Auel en alles van James A. Michener;

  * Klaartje Heijnis (lieve nicht)
  ”t Hooge Nest’ van Roxane van Yperen;

  * Eric de Munnik
  ‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik
  ‘De avond is ongemak’ van Marieke Luca Rijneveld;

  * Christiane Librecht
  leest graag de boeken van Griet op de Beeck;

  * Manuela Vonk
  ‘In hechtenis’ van Nicci French
  ‘Trouw’ van Sarah Domogala
  ‘Becoming’ van Michelle Obama
  ‘De tweede sekse’ van Simone de Beauvoir;

  * Selma Hoste-van Dongen
  houdt vooral van romans van Jenny Colgan, Katie Fforde en Reina Bakker/Crispijn, de historische romans van Simone van der Vlugt en ‘De Amerikaanse prinses’ van Annejet van der Zijl;

  * Neeltje Hille
  ‘Suikerbastaard’ van Jaap Scholten
  ‘Doe je best’ van Marjoleine de Vos

  * Annemiek
  ‘Christina’, een serie van drie delen van Bernadette van Dreien die zij beschrijft als ‘boeiend en inspirerend in deze “nieuwe” tijd;

  * Frans van den Muijsenberg
  ‘Eindpunt U-Tapao’ van Ellen van Boggelen over haar avontuurlijke reis langs de hippietrail;

  * Lonneke
  ‘Een jongensleven’van Stephen Fry
  ‘Uit het leven van een hond’ van Sander Kollaard
  ‘Liefde als dat het is’ van Marijke Schermer
  ‘Tsjaikovskistraat 40’ van Pieter Waterdrinker

  * Gwendolyn van Essen
  ‘The mirror and the light’ van Hilary Mantel
  ‘Rodham’ vanCurtis Sittenfeld
  ‘De reiziger’ van Diana Gabaldon
  ‘Alibi’ van Denise Mila

  * Coby Kraayeveld
  Zij tipt de boeken van Anja Feliers en beschrijft die als spannend met net een tikje meer;

  * Folkert Buiten
  ‘Dag & Nacht’ – ‘De hemel verklaard’, een prachtig boek van twee topvertellers Helga van Leur & Govert Schilling

  Beantwoorden
 • Irma Kurpershoek
  juli 10, 2020 12:55

  Hoi Ellie,
  Allereerst wens ik jou en Man (😊) fijne vakantie.
  Een boek dat ik onlangs in een keer heb uitgelezen is “Wie omkijkt” van Jeanine Cummins.
  Een boek over een moeder die samen met haar 8 jarige zoon vlucht voor de leider van een drugskartel. Op naar het beloofde land, de USA, via de gevaarlijke smokkelroutes.
  Ook ik lees graag Jussi Adler Olsen. Zijn nieuwste uit de Q serie, Selfies, vind ik helaas minder. En de 7 zusters… Ik kwam niet door deel 1 geworsteld 😃

  Beantwoorden
 • Irmaatje, dank voor je wensen en heerlijk dat je ‘naast’ mij staat wat betreft de ‘Zeven zussen’. Ik heb nog gedacht, moet even doorzetten, maar daarna toch opgegeven, vond het echt verschrikkelijk.
  Dank voor je boekentips, ik ga deze op de website zetten, trouwens je reactie helemaal, je bent de enige die iets zegt over de zussen … 😉

  Beantwoorden
 • Carlita van Rossum
  juli 12, 2020 09:58

  Geniet van je vakantie Ellie! Qua boeken zou ik je de trilogie ‘De Witte Stad’ van Eva Garcia Saenz de Urturi willen aanraden: prachtig! Lang niet zulke mooie boeken gelezen.

  Beantwoorden
  • Carlita, leuk je hier te zien, welkom! Dank ook voor je wensen. Ik heb de auteur opgezocht en kom uit bij ‘De stilte van de witte stad’, die boeken bedoel je? ‘De stilte van de witte stad’ – ‘De riten van het water’ – De heren van de tijd’, is zo ook de volgorde 1 2 en 3 ?

   Beantwoorden
 • Diana Hendriks
  juli 17, 2020 18:28

  Heerlijk Ellie, een paar weken niks! Hooguit heel veel lezen…Weer een leuke “aflevering” deze blog, voor iedereen die van lezen houdt. Deze gaat in mijn archief, om al die favorieten nog eens op te kunnen zoeken.
  Mijn favorieten: Murakami, Peter Buwalda, Jo Nesbo (zijn laatste schijnt erg goed te zijn), Leon de Winter.
  Veel leesplezier en fijne vakantie!
  Lieve groeten,
  Diana

  Beantwoorden
  • Wat leuk dat je er bent Diana, weet dat deze blogpost ook voor jou mooie boekentips heeft. Fijne bijkomstigheid is dat wij onze boeken aan elkaar uitlenen, zo kunnen we allebei lekker veel lezen en dat ga ik deze vakantie ook zeker doen! Lieve groetjes 😀

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  juli 27, 2020 15:09

  Zo te zien heb je boekentips tot in de eeuwigheid. Maar ik heb er ook een voor je:
  Stede Vaart, de laatste van Jan Brokken. Een aantal steden worden beschreven met daarin een wonend kunstenaar, van alle disciplines . Heel boeiend geschreven. Jan Brokken is sowieso een aanrader, hij schrijft fantastisch en interessant.

  Beantwoorden
  • Athy, wat leuk dat je hier ook nog bent met een tip, dankjewel. Wat je zegt over Jan Brokken kan ik alleen maar bevestigen, heb meerdere boeken van hem, altijd van genoten. Als mens ook een sympathieke man, we hebben ooit een lezing van hem bijgewoond.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan