Blog 400 - Jubileum

Blog 400 – Jubileum

Leven

Vandaag lezen jullie blog 400, een jubileum. Ik denk dat de trouwe lezers mij intussen wel hebben leren kennen, maar voor diegenen die mij pas sinds kort lezen of misschien nu wel voor het eerst op mijn blog zijn, lees dit maar eens, dan weten jullie precies waar ik in mijn leven voor sta, waarde aan hecht of blij van word. Voor de trouwe lezers misschien ook leuk om nog eens te herlezen. Bij dit bijzondere aantal blogs vind ik het een goed idee weer eens wat vragen te beantwoorden waardoor jullie mij nog beter leren kennen.

Pak het boek dat het dichtst bij je ligt, ga naar pagina 18 en zoek regel 4.
Het is een boek van Ahmet Altan ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’ met als ondertitel ‘Aantekeningen uit de gevangenis’ en dit is de vierde regel: ‘Met hun lang gegroeide baarden, vermoeide ogen, blote voeten en bezwete lichamen leek het alsof de grenzen die hun wezen bepaalden waren gesmolten en ze waren getransformeerd in een enorme, bewegende massa van vlees.

Strek je linkerarm zo ver uit als je kan. Wat kan je aanraken?
Een pot met kleur- en kohlpotloden. Ik zit te schrijven aan een kleine tafel in het atelier. Deze tafel gebruik ik ook om portretten te schetsen of met allerlei materiaal zoals papier en verf studies te maken die misschien gebruikt kunnen worden voor het maken van een schilderij.

Wat deed je voordat je deze tag ging invullen?
Ontbijten, douchen en aankleden. Met Man buiten gekeken welke plantjes hij gaat kopen om onze potten te vullen zodat het terras deze zomer ook weer gezellig is.

Wat hoor je op het moment?
Het zoemen van mijn laptop, maar daarbovenuit gelukkig de vogels die fluiten dat het een lieve lust is. Dat begint al ’s ochtends vroeg en gaat de hele dag door.

Wanneer ben je voor het laatst buiten geweest? Wat deed je toen?
Vanochtend na het ontbijt. Met Man overlegd welke plantjes hij gaat kopen.

Heb je  afgelopen nacht gedroomd?
Ik kan het mij niet herinneren. Meestal weet ik het bij het wakker worden. Waarschijnlijk heb ik dus vannacht niet gedroomd, wel onrustig geslapen, vaak wakker. Is het trouwens een droom die ik kan navertellen en bijzonder of juist vreemd is, dan schrijf ik ‘m snel op zodat ik erover kan bloggen. Hier op deze pagina kun je er een paar lezen.

Wanneer heb je voor het laatst gelachen? Waarom?
Gisteravond in bed. Man kan nogal onverwacht, gek en grappig uit de hoek komen. Daar ben ik dan op dat moment niet op bedacht en lig dan dubbel.

Wat hangt er aan de muur van de kamer waar je in bent?
Er hangt niets aan de muur. In dit tijdelijke tussenhuis mogen we geen spijker in de muur slaan. Ik zit in het atelier en voor mij staat mijn werkblad op schragen en er staan een paar grote schilderijen waar ik aan bezig ben tegen de muur. Bovenop de rand van een paar staan enkele kleintjes die al klaar zijn, maar te kwetsbaar om op de grond te zetten.

Links naast mij staan alle schilderijen die af zijn, groot en klein erbovenop. Achter mij staat de kledingkast van Man en rechts van mij stellages met verf, ingelijste schilderijen en inktportretten. Kunstboeken, manden met lijsten en oude handdoeken, dozen met uitgescheurde plaatjes, touw, lijm en spietjes. Schetsboeken en mappen waarin ik studies van portretten op losse vellen papier bewaar en kisten met voorraad verf.

Zou je het ooit overwegen te emigreren?
Toen ik jong was heb ik mij wel eens afgevraagd hoe het zou zijn in een ander land te wonen, maar dan altijd binnen Europa. Nu zou ik niet meer weggaan uit Nederland tenzij ik ergens in Frankrijk bijvoorbeeld een klein huisje als atelier zou kunnen kopen. Het blijft waarschijnlijk toch bij ‘dromen over’.

Door wie ben je voor het laatst gebeld?
Afgelopen dinsdag door vriendin L. Zij schildert ook en we hebben vooral gepraat over het werk waar we aan bezig zijn. De situatie waarin we nu leven met het virus en hoe dat ook belemmert om te exposeren bijvoorbeeld, maar het ons wel de gelegenheid geeft zonder druk bezig te zijn met schilderen. Dat is trouwens ook wat we het liefst doen. Het is altijd fijn even met een gelijkgestemde te sparren.

Laatste keer dat je in een zwembad zwom?
Dat ik in een bad heb gezwommen is jaren geleden. Ik weet echt niet meer wanneer. Herinner mij wel dat het in een besloten lesuur met extra verwarmd water was. Alleen voor reumapatiënten. Ik keek ernaar uit, maar ben al snel gestopt. Er werd alleen maar over ziek-zijn gepraat, daar had en heb ik totaal geen zin in.

Luister je op het moment naar muziek?
Tijdens het schrijven en ook als ik een boek lees luister ik nooit naar muziek. Het leidt mij teveel af. Kan me dan niet concentreren, word er zelfs een beetje kribbig van.

Welke kleur heeft de vloer van je slaapkamer?
Er ligt hier in huis in alle slaapkamers lichtgrijs laminaat. Ik vind het ontzettend lelijk. Heb niets tegen laminaat, maar wel graag met een warme tint. Ik houd niet van grijs en zwart in mijn huis.

Als je iets kon veranderen aan je huis (ook al is het niet handig of mogelijk), wat zou het dan zijn?
De zwarte tegelvloer in de woonkamer wil ik er wel uithalen en een mooie houten vloer ervoor in de plaats leggen, maar ik kan en mag in dit huis natuurlijk niets veranderen. Wel hebben we de hele inrichting op zijn kop gezet om het hier wat gezelliger te maken en het de enige mogelijkheid is dat Man zijn muziekkamer heeft en ik mijn atelier.

Wat is het laatste wat je hebt gekocht?
Online: haarbanden en net met de post binnengekomen.

Ooit op een motor gereden?
Nooit, hoewel ik altijd het motorrijbewijs heb willen halen, maar het toch niet heb gedaan. Wel achterop gezeten op een flink opgevoerde Zundapp of Kreidler van mijn jeugdvriend G.

Wat is het verste weg waar je ooit bent geweest?
Ik heb nog niet zoveel gereisd, ben geen globetrotter. Van de paar Europese landen die ik bezocht heb is Turkije het verst weg. Ik heb het aan Man moeten vragen, topografisch gezien ben ik een ramp.

Heb je wel eens een trofee/beker gewonnen?
Wil meteen schrijven ‘nooit iets gewonnen’, maar tegelijkertijd komt de herinnering. Met het zaalhandbalteam, veertien of vijftien jaar zal ik zijn geweest, ben ik kampioen geworden. Daar hoorde een beker bij voor in het clubhuis.

Hoe heette je eerste huisdier?
Een eigen huisdier heb ik nooit gehad. Wel was er vroeger een kat in huis, de naam ben ik kwijt of ze had er geen en werd gewoon ‘Poes’ genoemd. Drie teckels gehad waarvan er een Sjuul heette. De namen van de andere ben ik vergeten, maar het kan best zijn dat ze allemaal dezelfde naam hebben gehad.

Wat is de laatste film die je in de bioscoop hebt gezien?
Rocket Man over het leven van Elton John. Dat is al even geleden, juni 2019.

Wat doe je als je je verveelt?
Vervelen komt eigenlijk nooit voor. Ik kan wel eens ongedurig zijn en niet weten waar ik aan zal beginnen. Dan ga ik door het huis lopen of naar buiten de tuin in en weer naar binnen of het atelier in of ik plof neer op de bank. Het kan ook zijn dat ik social media bekijk of het nieuws op internet ga lezen. Daarna ben ik blijkbaar zo afgeleid dat ik gewoon verderga. Pak iets op om te doen alsof ongedurig zijn niet bestaat.

Wat wilde je vroeger worden?
Ik wilde lerares Nederlands worden. Dat is door omstandigheden nooit gebeurd. Blijkbaar heeft het ook zo moeten zijn waardoor mijn hang naar schilderen zich heeft kunnen ontwikkelen. Maar de taal betekent nog altijd veel voor mij. Een boek schrijven zal er nooit van komen, wel schrijf ik graag teksten en door het bloggen heb ik het gevoel dat ik iets doe met mijn passie voor taal. Ook lees ik veel.

Met welke auto rijd je?
Ik rijd een Volkswagen Polo. Al jarenlang. Daarvoor heb ik in een Fransman en in Suzie gereden. De Polo heeft iets stoers, daar houd ik wel van.

Wat voor jobs heb je gehad?
Altijd op het gebied van administratie en boekhouden. Ik heb gewerkt bij de belastingdienst, een verslagbureau, bij een woningbouwvereniging en een steenhandel. Ik heb mij er nooit prettig bij gevoeld. Was te zeer gebonden, voelde mij totaal opgesloten. Het was nooit waar mijn hart lag, maar waar ik inrolde en wat mij in mijn tienerjaren en in mijn latere huwelijk, ik was toen nog heel jong, werd opgedragen. De vrije geest is pas later tot uiting gekomen en nu met schilderen voel ik mij helemaal vrij. Dat is wat ik diep in mijn hart altijd heb gewild, iets maken, met mijn handen werken, zelfstandig zijn.

Hoe ver van je geboorteplaats woon je?
Zoals jullie weten woon ik nu tijdelijk op deze plek en het is ongeveer tien kilometer van het Sint Laurentiusziekenhuis in Roermond waar ik ben geboren. Vanaf dat mijn moeder met mij uit het ziekenhuis naar huis ging ben ik opgegroeid in een naburig dorp, ongeveer vijftien kilometer hier vandaan.

 

 

 

 

 

 

Vorig bericht
Vakantie aan huis
Volgend bericht
Herinneringen aan mijn moeder

30 reacties. Plaats een nieuwe

 • Marleen Hansen
  mei 21, 2020 08:04

  Gefeliciteerd Ellie met je 400e!!!!
  Dat is wel even iets om bij stil te staan!
  Geniet van alles wat je doet en dat wens ik je bij deze in goede gezondheid!
  Lieve groet en zonnige dag!
  Straks n paar bubbels op je jubileum!
  Marleen Hansen

  Beantwoorden
  • Dank je wel, Marleen. Ik ben van plan om hier nog lang door te gaan. Het bloggen is leuk en zeker het contact met de lezers! Mooie dag, lieve groetjes!

   Beantwoorden
 • Wat een feestelijk jubileumratjetoe, gefeliciteerd Ellie, ik lees je graag en blijf dat zeker doen. Gelachen ook deze keer, ik noem het geografisch dement 😉 (zal het verhaal daarover weer eens opdiepen). Liefs!

  Beantwoorden
  • Dank, Cora. Wat leuk dat je het een feestelijk ratjetoe noemt, dat spreekt mij wel aan, de vragen zijn ook erg divers. Fijn dat je mij blijft bezoeken, maakt mij blij op deze feestelijke dag 🌷 geografisch dement is trouwens een geweldige uitdrukking!

   Beantwoorden
 • Gefeliciteerd met je 400e blog….op naar de 500!
  Dat zijn er al heel wat geweest, ook al reageer ik lang niet altijd, lezen doe ik ze wel.
  Leuk om je blog weer te lezen, liefs, Ans xxx

  Beantwoorden
 • Geweldig! Blog 400! Ik heb ze allemaal gelezen Ellie. Ook ik drink er vandaag een glaasje op! En nu op naar de 500!

  Beantwoorden
 • Irma Kurpershoek
  mei 21, 2020 10:56

  Van harte gefeliciteerd, Ellie, met je 400ste blog. Moeiteloos zie ik je voor me bij de antwoorden die je geeft. Ik hoop dat jullie toch op korte termijn een 🏠 vinden waar jullie je thuis gaan voelen.

  Beantwoorden
  • Irma, wat leuk je hier vandaag weer te ontmoeten! De huizenjacht gaat onverminderd door, eens zullen we onze plek zien, zal het hier dan zeker laten weten. 🍀

   Beantwoorden
 • Mies Huibers
  mei 21, 2020 11:24

  400 alweer. Een flink aantal. Een feestje waard. Van harte en lekker doorgaan.

  Beantwoorden
  • Dank je wel, Mies. Jij bent ook op weg, denk dat jij de 300 ook gepasseerd bent. Ik ga door, hopelijk jij ook, lees je graag!

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  mei 21, 2020 11:59

  Gefeliciteerd met je jubileum! Je 400ste ~ je schrijft wekelijks, dus dat is een heel aantal jaren van delen wat jou raakt. Origineel om dat te vieren met een interview met jezelf! Leuk idee van dat boek, en dan de zin die eruit komt! Ik ga het gelijk ook even doen.
  Bij mij ligt een stapeltje, de bovenste is ‘Zaadbommen ~ guerrilla tuinieren met bloemen’ van Josie Jeffery – pagina 18 is een collage van bloemen en handen die zaadjes verzamelen en rondstrooien ~ daaronder ligt ‘Luisteren naar dieren’ van Ted Andrews ~ pagina 18, regel 4 (en die erna om het compleet te maken): …het is om die reden dat bestudering van natuurtotems van groot belang is voor het begrijpen hoe het spirituele zich manifesteert in ons leven te midden van de natuur’.
  Daaronder ligt ‘het geïllustreerde kruidenhandboek’ van mijn lievelingskruidenvrouw Juliette de Baïracli Levy die dierenarts wilde worden maar beroerd werd van de universitaire methode en toen in de leer ging bij boeren en zigeuners rond de middellandse zee die ze te voet met haar windhonden en onderweg verwekte en gezond geboren twee kinderen rondliep en alles leerde. Haar zin: evenals bij de bladeren moet men er de steeltjes afknippen, wanneer men de bloemen wil drogen.
  De andere vragen za ik maar niet beantwoorden 🙂 🙂 🙂 ~ mooie dag Ellie!

  Beantwoorden
  • Anne, leuk dat jij ook nav mijn blog naar je boeken hebt gekeken en wat een prachtige zinnen laat je ons hier lezen. Ik wil nu eigenlijk onmiddellijk de boeken bestellen van Ted Andrews en de kruidenvrouw 😊
   De vragen zijn divers en je mag ze natuurlijk ook gebruiken in een blog. Ik vond het wel een mooie aanvulling over wie ik ben bij de 400ste. Al enkele jaartjes bezig, maar dat ben jij ook. Ik heb al wel wat ‘oude’ post van jou gelezen, maar heb mij voorgenomen nog eens uitgebreid bij jou op de website te komen en te genieten van jouw blogs.

   Beantwoorden
 • Trudy Faber
  mei 21, 2020 16:12

  Gefeliciteerd Ellie op naar nog vele blogs. je hebt altijd veel te schrijven en leuke onderwerpen. Blijf benieuwd Ellie naar je schrijfsels. Veel succes!
  Lieve groetjes Trudy

  Beantwoorden
  • Dank je wel, Trudy! Net als jij benieuwd bent naar mijn blog, ben ik dat naar je gedichten die ik ook altijd lees. Lieve groetjes 😊

   Beantwoorden
  • Diana Hendriks
   mei 23, 2020 16:28

   Gefeliciteerd met je 400ste blog Ellie! Een prestatie, niet op de laatste plaats de groei die je hebt doorgemaakt! De leukste blogs vind ik misschien wel die van “ik heb eigenlijk niks te vertellen” en dat je over dat niks toch een leuk verhaal weet te schrijven. Knap, zegt veel over je belevingswereld, en daar is niks mis mee!
   Veel succes en plezier met je volgende 400 blogs.
   Lieve groeten, Diana

   Beantwoorden
   • Diana, wat leuk dat ik je hier zie! Dankjewel voor je complimentjes, ben er blij mee en geven mij ook de inspiratie om door te gaan. Gewoon ‘op’ naar de volgende blogs zeg ik tegen mezelf! Ja, die blogs van ‘ ik heb eigenlijk niks te vertellen’ gaan vaak nog het meest vanzelf, eenmaal aan de gang komt er steeds meer bovendrijven en ook dat schrijf ik dan weer op. Lieve groetjes xxx

    Beantwoorden
 • Mariëlle tB
  mei 21, 2020 16:43

  Hoi Ellie, ik sta paf van de overeenkomsten. We hebben nog heel wat te bepraten…

  Beantwoorden
 • Wilma Phillipson
  mei 21, 2020 18:52

  Leuk! En gefeliciteerd met je 400e blogverhaal.

  Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  mei 21, 2020 19:29

  Wat een leuke vragen allemaal, Ellie, en gefeliciteerd met je 400e blog, een mooi resultaat! Op naar nog veel meer fijne blogs. Lieve groet! xxx

  Beantwoorden
  • De vragen heb ik van iemand gekregen, vond die ook heel leuk en meteen voor de lezers weer wat meer kennis van mij. Dank dat je weer bent geweest Jannie en lieve groetjes ook van mij xxx

   Beantwoorden
 • Ha Ellie, gefeliciteerd, grappig idee, al die vragen. Heb het gevoel je al veel langer te kennen. We lopen ook al weer een tijdje samen op. Mijn blz 18, regel vier is uit het boek van Ildefonso Falcones: De Erfgenamen: ‘ In de menigte zag hij mijnheer Arnau, die er wat krom bij stond’. En uit het gewicht van de woorden van Pascal Mercier: (Lag een anderboek opengeslagen met de bladzijden naar beneden) Tom Courtenay, ‘Dear Tom’ met als ondertitel: ‘Letters from Home’ Opgewonden nam Leyland het in zijn handen.
  Dag lieverd, op naar de volgende 400 <3

  Beantwoorden
  • Ha Berna, wat fijn dat je hier bent. Ook ik heb het gevoel dat wij elkaar al heel lang kennen ❤️ Leuk dat jij ook je boeken erbij hebt gepakt en ook mooie zinnen laat je ons lezen. Denk trouwens dat het boek van Ahmet Altan jou ook zal bevallen! Liefs!

   Beantwoorden
 • Leuk dat je ‘m ook hebt ingevuld… :)))

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan