Het Nationale Ballet en Frida Kahlo

Het Nationale Ballet en Frida Kahlo

Leven

Vandaag vertel ik over het afgelopen weekend. Man had een lang weekend vrij, ik was jarig en op vrijdag heb ik al een pré-verjaardags cadeau gehad. Echt een verrassing en een heel bijzonder cadeau. We zijn naar een uitvoering van het Nationale Ballet geweest waarin het leven van Frida Kahlo werd gedanst.

Het Nationale Ballet en Frida Kahlo

Erbij te zijn, sowieso ben ik nog nooit naar een balletvoorstelling geweest, is een geweldige belevenis. Alles, de dans, de ambiance, de kleuren en de muziek, het is ontzettend mooi. Ik heb er zo intens van genoten dat ik niet weet hoe mijn emoties te beschrijven. Kan de woorden ervoor niet vinden, maar ik denk dat ik in deze paar zinnen wel een beetje een idee heb gegeven.

Frida Kahlo heeft in haar leven veel tegenslagen gehad. Kinderverlamming, een busongeluk waarna zij voor altijd invalide was en haar huwelijk met overspel en miskramen. Haar depressies en de pijn die zij voortdurend had bestreed zij onder andere met alcohol. Niet bepaald een leuk leven, maar ontzettend  knap hoe zij ondanks alles haar tegenslagen levendig en met veel kleur kon uitbeelden in haar werk. Haar wilskracht of haar veerkracht, hoe je het ook wilt noemen en haar doorzettingsvermogen hebben op mij al jaren geleden diepe indruk gemaakt. Voor mij is zij een grote inspiratiebron.

Op zaterdag zijn we naar de winkel voor kunstschilders benodigdheden geweest en heb daar heel mooi Khadi papier gekocht. Het is ruw met rafelige randen, handgeschept. Binnenkort ga ik ermee werken in mijn atelier  ‘s Avonds hebben we heerlijk gegeten, een serie op Netflix gekeken, cadeautjes uitgepakt en bubbels met lekkere hapjes gehad. Pure verwennerij en ik was nog niet eens jarig.

Zondag, na twee dagen op pad en veel emoties een rustdag. Relaxen met muziek, een boek, heerlijke chocoladetaart en natuurlijk nog een keer bubbels en lekkere hapjes. Tenslotte ben ik op deze dag jarig. Normaal gesproken gaan we op verjaardagen samen op pad, maar dat uitje heb ik al gehad en ik geniet er zo van na dat ik geen behoefte meer heb nog ergens heen te gaan. Mijn hoofd is vol, tijd voor ‘Het vollehoofdenboek’.

Trouwens, cadeautjes krijgen op de avond voor de verjaardag is een traditie uit mijn jeugd. Zo werd het in ons gezin gedaan met daarbij een spreuk in het dialect. Kan ‘m niet vertalen in goed Nederlands en zou ook niet weten hoe ik de spreuk kan opschrijven in het Limburgs dialect, dat heb ik nooit geleerd.

Van anderen hoor ik wel eens dat een dag eerder cadeautjes uitpakken een typisch Limburgse gewoonte is. Ik weet het niet. Als iemand die dit leest weet of dat zo is dan lees ik het graag bij de reacties. In elk geval vind ik het een leuke traditie en heb er altijd aan vastgehouden sinds ik het ouderlijk huis heb verlaten.

Maandag had Man ook een vrije dag en hebben we wat gerommeld in huis en nog een paar kleinigheden voor in het atelier gekocht. Een klein en groot passe-partout, schrijfwaren en twee gekleurde opbergdozen. Voorlopig heb ik genoeg spullen om mee vooruit te kunnen.

Een lang weekend en het was een feestelijk lang weekend alsof ik alle dagen jarig was. En ik ben van plan er weer een mooi nieuw levensjaar van te maken, daar heb ik zin in.

 

Vorig bericht
Kunst en Schilderen
Volgend bericht
Griep

26 reacties. Plaats een nieuwe

 • Van harte, Ellie! Een prachtige overdenking van een heel tevreden, dankbaar mens, lees ik. Mooi!

  Beantwoorden
 • 👍 GFLCTRD!

  Beantwoorden
 • Heerlijk, jouw verjaardag weekend! Hoe je erover schrijft ook, het feestelijke gevoel komt helemaal over Ellie!
  Leuk, de avond vóór je verjaardag de cadeautjes! Ik kende het niet, ben ook geen Limburgse.

  Beantwoorden
  • Het waren fijne dagen Mariële, voelde mij gewoon het hele lange weekend ontzettend jarig. En nu weer, nu ik alle mooie wensen van de lezers lees.

   Beantwoorden
 • lieve

  Lieve Ellie allereerst gefeliciteerd Ellie met je verjaardag en nog veel goede en gezonde jaren wens ik je toe. Het Nationaal ballet ken ik heel goed uit mijn jongere jaren. Ken een bekende danseres die vele jaren danste bij het nationale ballet.
  Helaas is er zoveel veranderd. Zoals zoveel in deze tijd.
  Maar jij hebt genoten zoals ik lees een mooi cadeau voor je verjaardag.
  En de prachtige voorstellingen leven nog altijd voort in mijn herinnering.
  Groetjes van Trudy

  Beantwoorden
  • Lieev Trudy, hartelijk dank voor je mooie en lieve woorden. Ik heb enorm genoten, mijn eerste voorstelling ooit van ballet, een heel bijzonder cadeau was het. Ook een mooie herinnering gemaakt.

   Beantwoorden
 • Marleen Hansen
  februari 20, 2020 10:34

  Heerlijke verjaardag, gevuld met leuke versnaperingen! Een bijzonder goed nieuw levensjaar gewenst!

  Beantwoorden
 • Wat heerlijk om te lezen over die mooie en feestelijke dagen. Ze zijn je zo gegund. Pluim voor man! Ken de traditie ook niet, weet wel dat zus het altijd kreeg anders was niemand in staat te slapen die nacht 😉 .

  Beantwoorden
  • Wat een mooie anekdote over je zus ‘anders was niemand in staat te slapen die nacht’ 😉 Waar deze traditie vandaag komt weet ik niet. Jammer genoeg nooit aan mijn ouders gevraagd, dat is nu wel spijtig, ben er toch wel nieuwsgierig naar. En ja, ik was behoorlijk verwend.

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  februari 20, 2020 11:32

  Wat een heerlijk verslag Ellie! En dat handgeschepte papier lijkt mij ook heel geschikt voor het maken van leuke boekjes. Bedankt voor de naam, formaat en het gewicht. Ik hoop dat je/jullie nog dagen napret hebt van dit leuke weekend.

  Beantwoorden
  • Wat een heerlijke reactie van jou, Jannie. Ik denk dat het papier zeker geschikt is voor het maken van boekjes. Laat je mij weten of je het gaat gebruiken? Ik heb het bij van Beek in Eindhoven gekocht. Het ligt er nu te wachten vanwege het ziek zijn, maar ik word er wel blij van als ik het zie liggen, het is zó mooi.

   Beantwoorden
 • Sonja Grinwis
  februari 20, 2020 11:45

  Dat leest als een heerlijke verjaardag. Een heerlijke verrassing door je man. Wij mogen op deze manier ook meegenieten. Ik wens je een heel mooi nieuw levensjaar dat je dromen en wensen mogen uitkomen en dat er veel genoten mag worden, je verdient het

  Beantwoorden
  • Alleen maar goede wensen en lieve woorden van jou, Sonja. Ben er heel blij mee en zijn ook een verjaardagscadeautje, trouwens alle wensen hier zijn cadeautjes. Ik ga ervoor een mooi nieuw levensjaar te maken met mooie en fijne contacten, nieuwe blogs, schilderijen, herinneringen en vooral het genieten niet te vergeten!

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  februari 20, 2020 11:52

  wat een kleurrijke verjaardag van begin tot eind; leuk dat ook als lezer stilletjes mee te maken vanuit een kamer met zicht op een stukje blauw met daaromheen wolken in alle kleuren – alsof je boodschap zich om mij heen voltrekt ~ de levenswijsheid van Frida en Ellie, een schilderachtig leven

  Beantwoorden
  • Anne, dank voor jouw reactie, kleurrijk in woorden. Nu ik dit lees en beantwoord is er ook hier een stukje blauw met daaromheen wolken in alle kleuren. Hoe mooi is dat?!!

   Beantwoorden
 • Wilma Phillipson
  februari 20, 2020 16:15

  Wat leuk om over je verjaardag te lezen.
  Ik kom uit een familie waar bijna een taboe ligt op het vieren van je verjaardag eerder dan dat je jarig bent. Zelf doe ik het wel als het zo uikomt, maar mijn moeder zou het niet in haar hoofd halen. Haar moeder, mijn oma was daar nog veel hardnekkiger in. Die vierde haar verjaardag alleen op de dag dat ze jarig was. Er voor en er na was niet bespreekbaar.

  Beantwoorden
  • Wima, leuk om te lezen hoe het in jouw familie gewoonte is een verjaardag te vieren. ‘Vroeger’ vierde ik ook mijn verjaardag met familie en vrienden, taart, hapjes en een glas. Tegenwoordig vinden Man en ik het ‘t fijnst samen een dagje weg te gaan, of gewoon ergens een lunch te pakken en naar de film te gaan. In elk geval iets doen met z’n tweeën, daar genieten we enorm van.

   Beantwoorden
 • Mieke Schepens
  februari 20, 2020 17:19

  Graag gelezen. Het is meegenieten!

  Beantwoorden
 • Lieve Ellie, natuurlijk nog van harte gefeliciteerd! Zonder je verjaardag was deze blog er niet geweest. Ben benieuwd wat jij met het prachtige khadi papier gaat doen. Zelf heb ik een idee maar dat idee blokkeert me wel. Lastig hoe de menselijke geest werkt.

  Beantwoorden
  • Leuk Mariëlle dat je hier twee keer komt, ik geniet daar zeer van 😉 Het Khadi papier ligt er nog voor als ik weer fit ben, de inspiratie is nu ook even naar de achtergrond, maar wat ben ik blij met het papier, het is prachtig! Maar ik ben ook heel benieuwd wat jij voor idee hebt…

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  februari 24, 2020 14:53

  Heb duidelijk met gemankeerde ogen gekeken, je hele verjaardag laten schieten. Foei toch.
  Maar van harte wens ik je alsnog geluk voor een nieuw levensjaar met zo goed mogelijke gezondheid en veel creatieve inspiratie.
  Lieve Ellie, van harte gefeliciteerd.

  Beantwoorden
  • Athy, een mens kan niet alles voorhanden hebben, er is zoveel om te onthouden, van te genieten of aan te moeten denken. Je bent hier en dat is al een cadeautje. Dank voor je lieve wensen 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan