Kunst en schilderen

Kunst en Schilderen

Kunst, Schilderen

Als ik niet schrijf ben ik in mijn atelier te vinden. Het tijdelijke atelier in een slaapkamer, daar kan ik genieten van het schilderen en van kunst. De badkamer is ernaast, de kledingkast van Man staat dichtbij en de onderstellen van de bedden rechtop tegen de muur. Daarvan kwam er nog niet lang geleden een naar voren. Precies op mijn gezicht en ik lag eronder op de grond. De bril nauwelijks nog herkenbaar als bril en veel pijn want wat is zo’n onderstel van een boxspring zwaar.

Gelukkig was Man thuis en kon hij de deur openduwen en het bed overeind zetten zodat ook ik weer overeind kon. Een paar dagen later blauwe plekken op voorhoofd en neus. Die hebben alle kleuren van de regenboog gehad, maar zijn intussen weg en de bril kon nog worden gemaakt.

In de kamer één raam. Er komt óf een beetje goed daglicht naar binnen óf de zon en dat is niet goed. Dan kan ik de intensiteit en de echtheid van de kleuren niet zien, die schitteren dan op het doek. Nu in deze tijd van het jaar heb ik de eerste uren van de ochtend en vanaf een uur of twee ’s middags te somber licht. Ook dan kan ik niet meer werken ondanks een aangeschafte daglichtlamp die ik op de werktafel heb geklemd. Hoe ik hem ook draai of buig, het is net niet het goede licht, ook schittering. Eigenlijk blijven er zo maar een paar uur over dat ik echt goed door kan werken.

Tussentijds stop ik wel even om weer energie op te doen en het werk te bekijken of eventueel te laten drogen. Er staan ook nog wel andere doeken waarmee ik aan de slag kan, maar soms wil ik alleen met dat ene schilderij bezig zijn. Heb daar dan de meeste inspiratie voor.

Ik bekijk ook vaak foto’s gemaakt in het Kröller-Müller Museum in Otterlo, in de Fundatie in Zwolle of in het Singer Museum in Laren. Er zijn genoeg plekken waar ik al eens of al vaker ben geweest. En ik volg kunstenaars op social media, op Instagram of Facebook. Bekijk video’s via Youtube om te leren over een nieuwe schildertechniek of gewoon om te zien hoe andere kunstenaars beginnen of aan een schilderij bezig zijn. Ik vind dat enorm inspirerend.

Dit is mijn tussentijdse atelier, zo werk ik binnenshuis. Het ziet er goed uit, maar mis de ruimte om grote schilderijen te maken. Op de grond zitten werkt voor mij niet. Heb dan niet echt het overzicht over het doek en fysiek is dat wat moeilijk, vandaar dat ik in deze tijdelijke woonperiode voornamelijk kleiner werk maak.

Soms mis ik de spullen uit het oude atelier en de tafels om aan te werken. Heb nieuw materiaal gekocht, dacht niet dat het zo lang zou duren voordat er weer een ander atelier zou zijn. Zo heb ik straks meer dan genoeg ‘hulpmiddelen’ om te gebruiken. Blijkbaar was ik ook wel verwend met een atelier aan huis waar ik eigen baas was. Niet hoefde na te denken of iets wel kon en vooral niet bezig hoefde te zijn met een spetter verf hier of daar op de muur of per ongeluk knoeien op de vloer.

Maar goed, ondanks het tijdelijk wonen op het park kan ik hier gelukkig wel schilderen. Werk van mij is trouwens ook op deze website te zien, kijk maar eens op mijn kunstpagina
Moet er niet aan denken een leven zonder kwast of doek, kan het mij niet eens voorstellen. Ik verheug mij wel op het voorjaar, dan kan ik buiten op een schaduwrijk plekje bij echt daglicht aan de gang. Nog even geduld hebben, maar ik tel af.

Vorig bericht
Bergen en de zee in Egmond aan Zee
Volgend bericht
Het Nationale Ballet en Frida Kahlo

33 reacties. Plaats een nieuwe

 • Anne Vellinga
  februari 13, 2020 09:44

  Wat een sfeervol inkijkje in je atelier. En een leuke foto van jou in je schilderschort! Misschien kun je je schort ook nog even in volle glorie op de foto zetten en hierbij doen, een kunstwerk op zich.
  Mooi hoe je ingaat op het licht, hoe essentieel dat is als je met kleuren werkt. Natuurlijk roept dit weer een herinnering op aan mijn moeder! Die werkte aan haar ezel in een woonkamer die tot atelier was omgevormd en schilderde dan objecten. Ik zie haar nog in de weer met diverse lichtbronnen tot het in orde was. Uiteindelijk leidde dit tot een serie stillevens, waarin de schaduwen het overnamen van de objecten, heel apart en bijzonder.
  Dankjewel voor je inspirerende inkijkje.

  Beantwoorden
  • Anne, je hebt natuurlijk volkomen gelijk met je opmerking een foto van het schort te plaatsen. Intussen heb ik dat gedaan en natuurlijk hoort die foto erbij, een kunstwerk op zich. Én het maakt het plaatje van het atelier compleet. Dank voor je opmerking. Dat licht is inderdaad van groot belang. Wat heerlijk dat ik je terug laat denken aan je moeder die ook zocht naar het juiste licht, jij de woonkamer in je herinnering krijgt en haar bezig ziet. Je moeder heeft prachtige werken gemaakt, ik vind het heel bijzonder enkele ‘in het echt’ te hebben gezien. Fijn dat het inkijkje in het atelier inspirerend voor je is.

   Beantwoorden
 • 👍 😎

  Beantwoorden
 • Sonja Grinwis
  februari 13, 2020 10:13

  Dan blijkt het tóch gelukt met die blog en wat voor één! Een heerlijk inkijkje in je atelier en werkwijze. Ik heb ervan genoten

  Beantwoorden
  • Ja, uiteindelijk komt er altijd wel iets op papier, dat weet jij ook wel. Dank voor je complimentje en leuk dat je van mijn stukje hebt genoten!

   Beantwoorden
 • Ellie weer een hele leuke aflevering. Een gezellig inkijkje in je nieuwe atelier. Wat een leuke foto van je.
  Weet hoe het voelt altijd jij bezig met de penceel en schilderkwast en het maken van een nieuw werk.
  Ik met het bedenken van een nieuw gedicht. Het houdt ons dagelijks bezig.
  Maar het werkt ontspannend. Ik bewonder echt je schilderwerk vind het heel knap.
  Veel succes met alles Ellie.
  Lieve groeten Trudy

  Beantwoorden
  • Trudy, wat lief zoals je alles uitdrukt. Fijn dat je van mijn stukje geniet en mij en passant weer een complimentje geeft, dankjewel. Mijn hoofd is altijd bezig met creëren, zo ervaar jij dat met je gedichten waar ik dan weer van geniet, jouw passie! Lieve groetjes.

   Beantwoorden
 • Och Ellie toch, wat vertel je weer beeldend, ik zie je gewoon spartelen op de grond, gelukkig is het goed afgelopen. Je maakt van deze ruimte en mogelijkheden gebruik, wachtend op beter. Een wonder of in ieder geval een hele prestatie dat er ook nu zulke prachtige werken uit je handen komen!

  Beantwoorden
  • Cora, mooie woorden voor mij, complimentjes ook, daar ben ik blij mee. In het leven is niet alles vanzelfsprekend, ook niet een eigen atelier of een woonplek, maar ik zal zeker nog eens verhuizen naar daar waarvan ik denk dat het een ‘thuis’ is en waar ik gewoon verder ga met schilderen. Zoas ik in het stukje vertel is het voor mij onvoorstelbaar zonder kwast of doek. En weet je, je laatste zin geeft mij een ‘hoppa-vooruit-gevoel’ en inspiratie.

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  februari 13, 2020 11:12

  Oei, uitkijken met dat onderstel hoor Ellie. Hopelijk staat die nu wat steviger zodat het niet weer op je gezicht kan vallen. Ik vind dat je de kamer heel goed benut, maar begrijp heel goed dat je de vrije(re) ruimte mist. Ik moet ook wegens gebrek aan een fijne eigen ruimte mijn eigen plan trekken zoals ze dat hier in België noemen. Dat is best lastig en gaat soms ten koste van de creativiteit en vooral die van mijn handboekbinden. Gelukkig heb ik voor mijn digitale foto’s en mijn berichten mijn computer. En daar kan ik ook voor mijn andere schrijfwerk terecht. Ik moet dus soms ook noodgedwongen allerlei kunstgrepen uithalen om de variatie erin te houden. Hopelijk krijg jij binnenkort weer een fijn en ruimer atelier voor je mooie kleurrijke werk. Groetjes! xxx

  Beantwoorden
  • Het onderstel staat weer stevig, dat was eigenlijk ook altijd. We weten niet waardoor het gevallen is, een trilling of iets?? Gelukkig liep het voorval met een sisser af, was wel blij dat Man thuis was en mij van het spartelen kon afhelpen 😉
   Jannie, je begrijpt goed dat het lastig kan zijn, een ruimte die niet volstaat voor dat wat je wilt doen, maar ik vind het nog altjd een zegen dat ik wel kán schilderen ook al is het kleiner werk. Het grotere komt straks wel weer! Misschien komt er voor jou ook nog eens een ruimere werkplek, gun ik jou ook, want wat ben jij ook een ‘doener’, schrijven, fotograferen, boekbinden en wat je al niet meer doet. Ontzettend knap! Lieve groetjes <3

   Beantwoorden
 • Wat een mooie foto van jou

  Beantwoorden
 • Mooie foto’s Ellie. De ruimte is nu wat klein maar het ‘echte’ atelier aan huis komt wel! Houd moed!

  Beantwoorden
  • Ik vertrouw erop dat het atelier en een ‘thuis’ binnenkort weer werkelijkheid worden! Dank voor je ‘pep’, Lisette en dat je hier was 😉

   Beantwoorden
 • Geweldige blog weer! Gelukkig dat het bed zo viel dat Man nog naar binnen kon, dat de deur niet geblokkeerd was! Maar wel uitkijken hoor.
  Je hebt de ruimte goed benut, het ziet er gezellig uit maar het wordt duidelijk tijd voor iets van jezelf, hoop dat dat binnenkort lukt.

  Beantwoorden
  • Leuk, ook van jou een complimentje Mariëlle, dank. Dat bed viel zonder dat ik het in de gaten had, een trilling of wat het ook veroorzaakt heeft, maar gelukkig niets ernstigs, het was wel even schrikken. Ik probeer ook te denken en te geloven en erop te vertrouwen dat binnenkort weer een goede woonplek in zicht komt.

   Beantwoorden
 • Wat een fijn inkijkje in je atelier. Leuke foto’s. En ik hoop ook dat de lente gauw tevoorschijn komt.

  Beantwoorden
  • Selma, wat fijn je hier te zien, leuk! De lente komt eraan, het licht buiten wordt al lichter, fijn hè!
   Dank voor je complimentjes.

   Beantwoorden
 • Op verzoek van Anne Vellinga een foto van het schort, die heb ik nog erbij in de blogpost geplaatst. Daar heeft Anne natuurlijk volkomen gelijk in, het is intussen een kunstwerk op zich geworden, maar het maakt het plaatje van het atelier compleet.

  Beantwoorden
 • Marleen Hansen
  februari 13, 2020 15:55

  Weet je wat ik zou doen? De woonkamer inrichten als atelier en wat nu atelier is gewoon er bij betrekken! Het herinnert mij aan vroeger toen ik vaker n huisje aan zee huurde voor n maand! Ik woonde, werkte en sliep in de woonkamer!!!! Heerlijk gaan slapen tussen het werk en smorgens wakker worden omringd door je schilderijen! Het werkt inspirerend en de verplichte kijkmomenten inclusief n wijntje met versnaperingen…………… heerlijk!!! Ik zou het gewoon doen!!!

  Beantwoorden
  • Haha, leuk dat jij dat idee ook hebt. Dat is hier al vaak over tafel gegaan, maar dan met betrekking tot een ander huis. Is het klein, maar is het hét huis, dan wordt de woonkamer gewoon atelier. Inspirerend, dat geloof ik meteen en met een glaasje prik en versnapering erbij zal het een feest zijn! Misschien gebeurt dat hier toch ook nog, wie weet als het echt nog lang duurt 😀

   Beantwoorden
 • Wilma Phillipson
  februari 13, 2020 19:11

  Leuk, zo met al die foto’s er bij. En ik hoop van harte dat jullie snel een huis naar je zin vinden. Doordat wij het ene huis niet kochten kwam de makelaar ineens met een ander huis dat nog niet eens op Funda stond.
  Bij mij zitten alle schilderspullen al in dozen en teken ik zo af en toe met potlood of inkt. Maar ik mis het schilderen wel.

  Beantwoorden
  • Dank je wel, Wilma. Ik snap dat je de schilderspullen mist, maar voor jullie is het aftellen begonnen, toch? Fijn dat jullie zo het huis vonden, wij hebben ook makelaars ingeschakeld die ons op die wijze proberen te helpen en zelf blijven we natuurlijk ook zoeken, maar de markt is al een poos zeer vreemd 😶

   Beantwoorden
   • Wilma Phillipson
    februari 14, 2020 16:49

    Ja, het aftellen is begonnen. Over drie weken wonen we daar.
    Dan zijn we ook eindelijk van onze luidruchtige buren af. Misschien dat ik daar na de verhuizing een verhaal over plaats.
    Zo’n makelaar die meezoekt is echt heel fijn. Die weet beter waar het huis staat dat je zoekt dan dat je dit zelf weet.

    Beantwoorden
    • Verlost zijn van luidruchtige buren maakt het vele werk bij een verhuizing meer dan waard, herkenbaar Wilma. Veel succes met alles!

     Beantwoorden
 • Lieve ellie het is een schitterende en inspirerende plek. De ezel kan je door het hele huis neerzetten en dan kijken waar het licht goed valt. Toevallig heb ik de ezel vorige maand weer in de woonkamer staan, nadat ik aan de bank gekluisterd was. Zoonlief slaapt nu op zolder, daar is tijdelijk geen plek meer. De tuin is dan te ver weg en nog kleiner dan jouw huidige atelier. Geen probleem. Van de zomer ga ik weer buiten werken. Heerlijk. Heb genoten van de mooie sfeerfoto’s en de heerlijke beschrijving. Een riem om de boxspring heen heeft iedereen je vast al aangeraden Lieve groet <3

  Beantwoorden
  • Lieve Berna, met de plek an sich is niets mis, er is groen, water, dieren, maar het is geen ‘thuis’ zonder je eigen spullen hoewel we er een ‘tijdelijk thuis’ van hebben gemaakt. Krijg regelmatig de opmerking ‘het is toch een Ellie huis’ 😀 ik schilder ook gewoon waar het kan ivm het licht, in de woonkamer liggen of staan ook doeken, ik maak er wel wat van, maar eigen habitat waar je vrij kunt bewegen is toch het beste voor mij ook al is het niet zo groot, ik betrek er dan gewoon ruimtevaart hier of daarbij. In Jouw tuin schilderen is denk ik het mooiste wat er is, middenin de natuur en jouw plekje. Lieve groetjes ❤️

   Beantwoorden
 • Wat een geweldig inkijkje. Kan me je oude atelier nog voor me halen. Fijn dat je nu een plekje hebt, maar….. 😉

  Beantwoorden
  • Fijn dat je het leuk vindt even bij mij binnen te kijken, Marnel! Afgelopen week ook nog foto’s van het oude atelier bekeken, maar ik vertrouw erop dat de nieuwe plek niet lang meer op zich laat wachten 😊

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  februari 17, 2020 12:07

  Met mijn geklutste hoofd loop ik een beetje achteraan. Maar wat een heerlijk inspirerende tekst. Ik kijk verlangend naar mijn portretten maar dat is nog een brug te ver.
  Ook ik scharrel naar het licht met verf of krijt. De grote slaapkamer is mijn atelier en het licht op het noord-westen, dat is goed schilderlicht.
  Je hebt vertrouwen dat een nieuw plekje niet meer zo lang op zich zal laten wachten. Dat klinkt mij als muziek in de oren en ik gun het je van harte.
  Heb het goed. Tot ziens, dikke knuffel.

  Beantwoorden
  • Lieve Athy, heerlijk dat je hier weer ‘binnenkomt’, dat betekent volgens mij ook dat je weer herstellende bent. Ik hoop het van ganser harte en dat ook jij weer bezig kunt zijn in je atelier. Ik kijk uit naar je portretten! Fijn ook dat mijn tekst je inspireert. Tot snel weer, liefs!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan