Dromen

Dromen – 9

Leven

Scheutig met avances ben ik niet, nooit geweest, ook niet in mijn dromen. Toch is dat wat er gebeurt. Ik kus zomaar een wildvreemde man op de wang. Ben erna totaal in de war.

Ik droom vaak, maar meestal is bij het wakker worden alles wat zo echt leek totaal verdwenen. Kan mij dan niets meer herinneren van het dromen. Deze keer is het net alsof ik de droom opnieuw droom terwijl ik wakker ben. Kan hem helemaal terughalen. Mijn vingers gaan razendsnel over de toetsen.

Man en ik zijn in een oud pand. Precies wat we zoeken. Een oude vrouw en haar zieke zoon in een rolstoel wonen er. Het is wel raar dat er zoveel mensen zijn. Meteen kopen we het huis ook al zijn we er pas net voor het eerst binnen.

Zo plots als we na binnenkomst het huis kopen, zo plots staan we daarna ook weer buiten. Daar is het een grote gribus. De huizen bouwvallig, het oogt armoedig en overal rotzooi. Dozen met oud papier, planken groot en klein, er ligt verroest ijzer en er staat een auto zonder wielen bij een houten schuur. Bij aankomst hebben we daar niets van gezien.

Ineens ben ik ook weer binnen. Alleen. Een vrouw komt de keuken in en gaat koffie zetten. Ik sta daar gewoon. Weet niet meer wat het huis heeft gekost en hoe het er uitziet. Ik voel mij ook ontzettend akelig over de mensen die er wonen, maar ben vooral bang dat Man en ik iets heel verkeerds hebben gedaan.

‘Jullie hebben iets gekocht, jullie komen dadelijk wat tegen’ zegt de vrouw en loopt weer weg. Het klinkt zo onheilspellend, maar ik weet niet wat zij bedoelt. Alles is vreemd. Als Man en ik de eerste keer samen naar buiten gaan neem ik notabene afscheid van de zoon met een kus op de wang en zeg, ‘tot ziens’. ‘Dat zullen we nog wel eens zien’, zegt hij. Dan word ik wakker.

Wat ben ik blij dat dit een droom is. Het is wel een afspiegeling van wat er in ons leven speelt, behalve de avances. We zoeken inderdaad een huis, maar nog nooit heb ik zomaar een wildvreemde man gekust bij een bezichtiging.

Vorig bericht
Ik loop er nogal eens tegenaan|Wat moet ik mij er bij voorstellen |Normaal|Wat is normaal?
Volgend bericht
Inspiratie is er – Dan lukt het schrijven zeker – Of toch niet?

28 reacties. Plaats een nieuwe

 • Gelukkig Ellie was het maar een droom

  Beantwoorden
 • Robert Steur
  januari 23, 2020 08:59

  👍

  Beantwoorden
 • Ha Ellie, zoals je weet, droom ik ook vaak en, omdat ik in waak/slaap alles nog een keer herhaal, herinner ik me veel details. Meestal betekenen symbolen in dromen iets anders, dan op het eerste gezicht lijkt. Ik ga heel hard duimen voor je dat je het huis van je dromen vindt en niet het huis van deze droom. Haha lieve groet <3

  Beantwoorden
  • Oh Berna, liever niet het huis van deze droom en ook niet in zo’n buurt. Ik ben geen droomdeskundige, denk ook wel eens ‘het is maar een droom’ en toch is het natuurlijk ook verwerking van gevoelens en gedachten. Zou leuk zijn als er hier een echte droomdeskundige leest die wat algemene uitleg geeft want nieuwsgierig naar verklaringen ben ik wel.

   Beantwoorden
 • Wilma Phillipson
  januari 23, 2020 09:16

  Dromen, het zijn rare dingen. Ik droomde laatst dat we de sleutel van ons nieuwe huis kregen en bij binnenkomst bleken de oude bewoners er nog te wonen. Zij hadden nog geen ander huis gevonden en wij mochten zo lang wel in de logeerkamer. Phoe, ik was blij dat ik wakker werd.

  Beantwoorden
  • Wilma, wát een droom, naar tijdens het dromen denk ik, maar toch ook hilarisch vind ik ‘m. Kan het me ook wel voorstellen want je bent natuurlijk toch bezig met je nieuwe woonplek!

   Beantwoorden
   • Wilma Phillipson
    januari 25, 2020 19:51

    Ik moest er bij het wakker worden ook wel om lachen en begrijp ook wel waar die droom vandaan komt. Wij zijn een poosje geleden bij de huidige bewoners langs geweest om kasten over te nemen. Zij vertelden dat ze eigenlijk helemaal niet van plan waren om te verhuizen. Die beslissing namen ze onverwacht en toen bleek het huis al heel snel verkocht. Zij moesten op dat moment nog op zoek naar een ander huis. Dat hield mij erg bezig denk ik, zeker nu de verhuizing dichterbij komt. Maar……………………je moet er toch niet aan denken dat dit echt gebeurt?

    Beantwoorden
    • Neen, je moet er niet aan denken dat dit in het echt gebeurt 🙂 de bewoners nog aanwezig en jullie op de logeerkamer. En opknipt een huis met allerlei rare of erge gebreken. Verheug jij je nou maar lekker op je nieuwe woonplek, ik probeer hoopvol te blijven dat het ons binnenkort lukt een huis te vinden dat bij ons past.

     Beantwoorden
 • Goed verhaal Ellie. Wat het ook betekent, dít overkomt je niet!

  Beantwoorden
 • Marleen Hansen
  januari 23, 2020 09:50

  Dromen bevatten verborgen boodschappen over je gevoelens, angsten, verlangens. Sleutel tot je onderbewustzijn! Je hebt je droom in een mooi jasje gestoken!!!

  Beantwoorden
  • In een droom zijn we eigenlijk best wel druk met verwerken wat ons bezighoudt. Mijn echte droom heeft zich geroerd in de slaap! Wie weet is het de opstap naar een woonplek!

   Beantwoorden
 • Wat een nare droom om mee wakker te worden. Je verlangen naar een eigen plekje voor jullie brengt dit allemaal samen lijkt het wel. Angst, verlangen, weten wat jullie willen, maar die man zoenen is wel het toppunt. Goed beschreven!

  Beantwoorden
  • Het verlangen naar en de dagelijkse gedachten over een huis zijn druk in de weer geweest tijdens de droom. Dat zoenen … bizar, maar ook hilarisch.

   Beantwoorden
 • Bijzonder deze droom Ellie. Net wat Marleen Hansen hier zegt, het zijn verborgen boodschappen.
  Ik hecht veel waarde aan dromen. Vooral bij het wakker worden komen bepaalde dromen heel dichtbij. Daar word je bij bepaald.laten je niet los.
  Vooral uit ervaring als dromen zijn uitgekomen in je leven ga je er toch anders over denken.
  Maar ieder heeft hier zijn eigen mening over. Is een persoonlijke complexe zaak. Lieve groeten van Trudy

  Beantwoorden
  • Mooi zoals jij het dromen benadert, Trudy. Het heeft jou als ik het goed begrijp van heel nabij dingen gebracht. Het is niet zo gek dat ik deze droom heb gedroomd, we zijn tenslotte al lang op zoek naar dat ene ‘huis en een thuis’.

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  januari 23, 2020 10:55

  die kus op de wang van de zoon vind ik nou juist zo veelbelovend ~ bij het verlaten van de oude gribus het kussen van het jonge, nieuwe – dit kan eng lijken omdat je er je dagbewustzijn over laat oordelen, o jee ik ga vreemd en nog wel met een jong figuur; mij zou het niet verbazen als het een belofte inhoudt, een spannende belofte van iets heel nieuws – maar dat kan ook mijn droom voor jou/jullie zijn: je plek vinden, te huis, je thuis… ik duim!

  Beantwoorden
  • Anne, wat wil ik graag dat het is wat jij beschrijft. Verlaten en opnieuw beginnen, veelbelovend. Ontzettend lief dat je het beschrijft als ‘maar dat kan ook mijn droom voor jou/jullie zijn: je plek vinden, te huis, je thuis… ik duim!’ Die laatste zin van jou geeft mij zoveel hoop dat het staat te gebeuren <3

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  januari 23, 2020 11:26

  Misschien is het zoenen van die zoon in zijn rolstoel de situatie waarin jullie nu nog verkeren Ellie. Ik lees het als het overwinnen van al die stappen die nog gezet moeten worden om jullie droom van een nieuwe woning te verwezenlijken. De zoen is de beloning en de wens dat alles goed mag blijven gaan als het eenmaal zover is. Ik geef hier nu zomaar een invulling aan hoor, gewoon een beetje logisch beredeneerd, ben geen droomdeskundige, maar probeer het te herleiden. 😉

  Beantwoorden
  • Jannie, ik vind dat jij een bijzonder mooie uitleg aan mijn droom geeft. Voor mij zeer veel om over na te denken. Ik weet het niet precies wat deze droom betekent, wel dat ik stoei met gedachten en gevoelens en ervaringen.

   Beantwoorden
 • Mieke Schepens
  januari 23, 2020 12:24

  Een nieuwe start voor jullie denk ik als ik dit lees.
  Graag gelezen!

  Beantwoorden
  • Ook al van jou, net als van Mariëlle een mooie opsteker, Mieke. Wie weet, is er binnenkort al een ontmoeting met het huis 🙂 dat woordje ‘start’ vind ik heel hoopvol!

   Beantwoorden
 • Sonja Grinwis
  januari 23, 2020 12:31

  Lieve Ellie, een intrigerend stuk heb je geschreven en zoals beloofd zou ik er uitgebreid op terugkomen. Zoals je weet ben ik geen zweverig type, maar door alles wat ik heb meegemaakt en waar ik nog dagelijks tegen aanloop met mijn hersenaandoening weet ik dat deze droom niet zomaar is. Onze hersenen zijn een machtig orgaan met veel mysteries omgeven. We weten al veel maar nog lang niet alles. De symboliek van elk detail en elke figurant in je droom kan ik je niet uitleggen, ik ben geen dromenexpert. Wat ik wel begrijp is dat je onderbewustzijn je iets duidelijk wil maken. Iets belangrijks wat blijkbaar door je rationele denken niet opgepikt wordt. Mijn advies is om te gaan freewriten, begin met je droom en laat tijdens het schrijven je onderbewustzijn het maar overnemen. Je hebt de sleutel al in handen, maak er gebruik van 😘

  Beantwoorden
  • Sonja, wat een mooie reactie van jou. Ik ben het helemaal met je eens dat hersenen machtig én mysterieus zijn, dat we daardoor ook handelen zoals we handelen, de sturing die er is. De droom is denk ik wel een weergave van verlangen naar en behoudendheid. Graag willen, maar misschien ook voorzichtig. Sowieso zet jij mij aan het denken, zoals meer mensen hier doen. Iets wat nog niet duidelijk is… Freewriting doe ik wel, maar niet consequent hoewel ik dat ook ontzettend fijn vind om te doen, ook goed om de duizend-en-een-gedachten kwijt te raken. Heb ook al wel eens iets gepost hier onder de noemer ‘non-stop’. <3

   Beantwoorden
 • PS: mag er een like knop op je blog? Ik lees je altijd maar heb soms gewoon geen puf te reageren maar wil je wel graag laten weten dat ik je lees. Snappie? 😉
  xx

  Beantwoorden
  • Lieve KliefJe, zo ontzettend fijn en leuk dat je mij leest. Bij de bouw van deze website, van .com naar .org is het niet mogelijk gebleken een like-knop te plaatsen, vind dat zelf ook heel jammer. Zal het er toch nog eens met de vakvrouw over hebben. Je bent niet de enige die het vraagt. ‘Het weten’ dat je mij leest is heel fijn, maar dat je niet altijd puf hebt te reageren snap ik. Misschien heel soms een keer of een duim omhoog bij de reacties zou super zijn, maar ik laat het aan jou!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan