Kunst maken

Zo ben ik intussen het nieuwe jaar 2020 ingegleden | Een paar hoogtepunten uit de afgelopen weken.

Kunst, Leven

In een hoekje van de vensterbank zie ik haar zitten, een beker koffie in de hand en met een grijns op haar gezicht kijkt zij mij doordringend aan. Door haar blik haalt zij het bloed onder mijn nagels vandaan. Ik wurm mij door de menigte heen, het is er druk. Man is in geen velden of wegen te bekennen, ben hem in de mensenmassa kwijtgeraakt. Als ik langs haar loop haal ik uit. Met mijn beker koffie tik ik recht op haar neus. Zij haalt uit met een klap en ik word wakker met een klap. Dat was vanochtend. Het kerstreces voorbij en is vandaag ook weer een gewone schrijfdag met een paar hoogtepunten uit de afgelopen weken. Zo ben ik intussen het nieuwe jaar 2020 ingegleden.

19 december 2019
De vrije dagen beginnen met de verjaardag van Man en we gaan samen op pad. Dat doen we altijd als een van ons jarig is. We gaan naar Venlo. Voor hem een feest om bij Sounds elpees uit te zoeken, voor mij een feest in de boekwinkel en daarna hebben we ‘Bij de Buren’, letterlijk naast de elpees, heerlijke tapas gegeten.

20 december 2019
Voor onderzoek ben ik bij de ‘witte-jassen’ geweest en voordat we naar huis gaan lopen we nog bij het van Abbe Museum in Eindhoven binnen. Bij de kunst die er meestal ligt of hangt voel ik niets, Man evenmin. Totaal geen emotie, maar deze keer hebben we erg genoten van de expositie van Ad Snijders en nog meer bekende kunstenaars uit de vaste collectie zoals Matisse, Jan Sluijters en Kandinsky. Wel geniet ik altijd van de plek, het is mooi zoals het oude en het nieuwe gebouw met elkaar zijn verbonden.

25 december 2019
Eerste kerstdag zijn we me vrienden naar het Kröller Müller Museum geweest. Het was er verschrikkelijk druk. Blijkbaar weten meer mensen met kerst de weg naar een museum te vinden. Anders dan een aantal jaren geleden toen men er nog van uitging dat de musea gesloten waren.

Wat hebben we genoten van de tentoonstelling ‘Het leven getekend’. Pastels, aquarellen en prenten uit de periode 1850-1950. Het alledaagse leven door de ogen van de kunstenaars getekend. Werken die zelden of nooit worden vertoond van onder andere Jan Toorop, Picasso, George Breitner, Isaac en Jozef Israëls en Piet Mondriaan. Nog te zien tot zondag 19 januari en voor wie van kunst houdt en bij wie deze kunstenaars na aan het hart liggen, gaan!

26 december 2019
Tweede kerstdag heb ik een uitzondering gemaakt. Liefst blijf  ik thuis, zeker na een uitstapje een dag eerder, maar we zijn toch met vrienden uit eten gegaan en dat was natuurlijk ook gezellig. Voor ons is dit een drukke kerst geweest. Meestal zijn we gewoon thuis, dat vinden we het fijnst, tenzij we naar een museum gaan.

31 december 2019
Oudejaarsavond zijn we zoals altijd met z’n tweeën. Sam heeft onder het bed gelegen en is zelfs de hele nacht binnen geweest, dat gebeurt nooit. ‘s Nachts is normaal gesproken de tijd om te jagen, maar het blijft onrustig buiten. Het is bovendien de hele dag onrustig geweest. Zoveel vogels als hier dagelijks te zien zijn, hippend over het grasveld en tussen de struiken of hangend aan de pindakaaspot en aan de zaadcontainer, die dag geen vogel gezien. Het is natuurlijk al vaak gezegd of geschreven, maar ik sluit mij daar toch bij aan: Hopelijk wordt dit jaar al het afsteken van vuurwerk verboden.

1 januari 2020
De eerste dag van het nieuwe jaar en traditiegetrouw ruimen we dan alle kerstspullen op. De boom uit de kamer en met andere spullen maken we het weer gezellig.

6 januari 2020
De verjaardag van mijn moeder. Ze zou 98 jaar zijn geworden, maar zij is al bijna 20 jaar geleden overleden. Als de dag van gisteren zo duidelijk nog in mijn herinnering en de vaste lezers weten dat ik de verjaardag van mijn moeder en vader altijd vier met een tompouce. Vandaag ook.

Wanneer precies weet ik niet meer, maar ik heb ook nog de bouwmarkt bezocht. Een van mijn favoriete winkels. Jullie weten het misschien nog, die ene waar ik niet zo lang geleden ook ben geweest. Dat bezoekje heb ik in een andere blogpost beschreven en dat is hier te lezen.

Deze keer ben ik op pad voor een schuurmachientje. Niet zo’n zware, maar toch wel een met een beetje vermogen. Na eerst heen en weer te hebben gelopen klamp ik een verkoper aan.

‘Kunt u mij helpen? Ik wil graag een schuurmachientje.’
‘Zo te zien zoekt u een licht schuurmachientje.’
‘Ik zoek er een ja, maar hoe kunt u zien dat ik een licht schuurmachientje zoek?’

Geen reactie en de man stevent op een rek af.

‘Hier, deze is wel iets voor u, kost maar 25 euro en nog wat en daarmee kunt u goed in de hoekjes komen.’
‘Ik hoef geen hoekjes te schuren’ en leg hem uit waarvoor ik het nodig heb.
‘Wil er graag een met een ander schuurblad.’
‘Oh, een vlakschuurmachine’ en haalt meteen een loodzwaar geval van de plank.
‘Hebt u ook een lichtere?’
‘Hier, deze heb ik nog en daarmee kunt u mooi in de hoekjes komen van bijvoorbeeld de traptrede….’
‘Hoekjes hoef ik niet te schuren. En deze dan?’
‘Dat is een aanbieding. U krijgt er schuurblaadjes bij. Van die zelfklevende dingen en alles in een kistje. Daar kunt u dan weer iemand blij mee maken.’
???
‘Deze neem ik. Ligt goed in de hand en is niet al te zwaar. En het kistje houd ik zelf. Het komt namelijk goed van pas in mijn atelier.’

De man kijkt mij aan. Zegt niets. Kijkt nog eens, grijns op zijn gezicht en draait zich om. Ik pak een kistje van de stapel en loop naar de kassa. Daar gebeurt net als vorige keer weer een en ander met de klantenkaart. Heb het maar gelaten voor wat het was.

Afgelopen dagen
Het is altijd even wennen als Man tussendoor extra vrije dagen heeft gehad en daarna weer naar zijn werk gaat. Maar nu lopen de dagen weer vanzelf. Het gewone leven met gewone alledaagse dingen. Lezen, schilderen en ook heb ik weer meer gefietst. Met vrije dagen komt dat er vaak niet van. En tussendoor heb ik ook allerlei aantekeningen gemaakt. Dat doe ik altijd. Meestal is het stof voor nieuwe blogpost en de eerste van dit jaar is een feit.

 

Vorig bericht
December – Sinterklaas is huiswaarts – De kerstman in aantocht, Kerstmis en het nieuwe jaar 2020 staan voor de deur
Volgend bericht
Ik loop er nogal eens tegenaan|Wat moet ik mij er bij voorstellen |Normaal|Wat is normaal?

24 reacties. Plaats een nieuwe

 • Heerlijk jouw leven lezen. Matisse vind ik schitterend. Onze Kerstdagen en overgang naar nieuw jaar verschilden niet zo veel. Laat het voor jou en man een mooi jaar worden. Gezond en creatief. Jullie nieuwe vaste stek vinden. <3

  Beantwoorden
  • Marnel, dankjewel voor je mooie complimentje. Denk dat jullie het tijdens de feestdagen ook leuk hebben gehad, fijn! Van alle kunst heb ik enorm genoten, de kleuren, het pastelachtige of juist het felle, voor mij was het heel inspirerend. Wens jou en Peter heel veel goeds en geluk en voor jou speciaal een stabiele gezondheid ❤️

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  januari 9, 2020 11:02

  Altijd gezellig jouw dagboek waarin we je tijdreis meebeleven, een periode vol intrigerende beelden ditmaal, Ellie, en wat sluit je het trefzeker af met die beker koffie! Hoe kom je erop!
  Ik ben gek op schuurmachientjes. Ik heb nu mijn derde en die heeft het helemaal. De eerste had alleen een driehoek, de tweede een rechthoek, nu heb ik een gecombineerde van Bosch – hij zuigt zelf zijn zaagsel op, kan hele tafelbladen aan, maar ook piepkleine hoekjes. Ben benieuwd waar jij hem voor gebruikt. Ik koop bij de Gamma, daar werken leuke vrouwen die mij inmiddels door en door kennen en weten wat ik bedoel en nodig heb. Kees gaat naar een mannenwinkel, BMN of zoiets.
  Je ziet hoe je me altijd inspireert tot een lang verhaal.

  Beantwoorden
  • Anne, fijne reactie, ben er blij mee en leuk dat ik je inspireer tot zo’n uitgebreide reactie 😊 Die droom…er zal misschien wel wat onmacht of iets uit hebben gemoeten, maar moest zelf wel een beetje lachen toen ik wakker was en nog wist wat ik gedaan had. Vroeger heb ik tafels en vloeren, kasten en bankjes geschuurd, man man, wat was ik dan in mijn element. Heb er destijds ook zeker twee versleten, heb samen met andere Man twee huizen gerenoveerd|casco afgebouwd en veel meubels gerestaureerd. Nu heb ik een schuurmachientje van Black en Decker en ben er heel blij mee, gebruik het in het atelier. Hilarisch dat je schrijft dat Kees naar een mannenwinkel gaat en jij naar de Gamma. Ik ga naar Groenen bouwmarkt.

   Beantwoorden
 • Trudy Faber
  januari 9, 2020 11:19

  Ellie allereerst een gelukkig en gezond 2020.
  Dankbaar voor alles.
  Lees weer alle leuke belevenissen. Bezoek musea, gezellige etentjes.
  Ervaringen van mensen wederzijds.
  Ellie wij hopen met elkaar weer op een productief jaar. Veel energie en liefde voor elkaar.
  Liefs van Trudy

  Beantwoorden
 • Trudy Faber
  januari 9, 2020 11:22

  Ging even begin mis. Misschien kun je het verwijderen Ellie het eerste.

  Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  januari 9, 2020 11:25

  Jouw eerste blogpost van 2020 is inderdaad weer een feit en ik heb het met interesse gelezen Ellie. Ik kijk met plezier uit naar de volgende. xxx

  Beantwoorden
  • Wat lief, Jannie! Dat lees ik graag dat je met plezier uitkijkt naar de volgende blogpost! Ik kijk ernaar uit jou dan weer hier te zien ❣️

   Beantwoorden
 • Marleen Hansen
  januari 9, 2020 11:32

  Leuk kijkje in je dagboek Ellie!!!
  Ik wens je heel veel succes met je aangekochte schuurmachine waarmee je geen hoekjes hoeft te schuren! Enne…….. Vlgs mij mag jij je handen wassen (leuke beginfoto)
  Een heel nieuw jaar ligt voor ons. Ik wens jou en man een boeiend kleurrijk gezond 2020!!!
  Lieve groetjes
  Marleen Hansen

  Beantwoorden
  • Marleen, dank voor al je lieve woorden! Een heel nieuw jaar met nieuwe kansen, hartstikke leuk! Wens jou ook een kleurrijk en creatief jaar en voor jullie drietjes een goede gezondheid 🍀 lieve groetjes!

   Beantwoorden
 • Mooi weer, die beschouwende blik over de afgelopen dagen/weken. En hilarisch je verhaal over de man in de bouwmarkt. Lezend dacht ik: als je gewoon blijft zwijgen, wat de ander ook zegt of aangeeft, dan hoef je ook nooit uit je eigen cocon te komen. Tja, dat soort filosofische gedachten, ik vind ze heerlijk.

  Beantwoorden
  • Het was trouwens ook heerlijk even een stap terug te doen uit het gewone dagelijkse en een beetje te lanterfanten, het heeft mij goed gedaan! Cora, ik weet niet of je de andere blogpost ook nog hebt gelezen of al had gelezen, maar ik geloof dat de mannen daar niet zo goed raad weten met vrouwen die gericht komen kopen en weten wat ze willen. Misschien ‘bang’ voor mondige vrouwen, dat vind ik nou leuk om te bedenken 😉

   Beantwoorden
 • Het klinkt als een heerlijke Kerst. Genoten van je droom. Ben je zo, of zou je zo willen zijn?
  Veel schilder en schrijfplezier in het komende jaar, Liefs, Margo

  Beantwoorden
  • Margo, misschien heb ik er wel wat frustratie om het een of ander ’uitgedroomd’ 😂 maar bij het wakker worden voelde ik mij toch wel raar. En neen, ik zou zo niet willen zijn. Ik wens jou ook veel schilder, vilt- en schrijfplezier voor dit jaar ❤️

   Beantwoorden
 • Fijn dat jullie het gezellig hebben gehad met al die dagen ik zie het helemaal voor me in die winkel toch eens een andere winkel proberen

  Beantwoorden
  • Het waren inspirerende dagen Agnes, gezellig ook! Maar ik ga niet naar een andere winkel hoor, heb er nog wel lol aan dat de heren daar niet zo overweg kunnen met vrouwen die weten wat ze willen hebben 😀

   Beantwoorden
 • Wilma Phillipson
  januari 9, 2020 16:26

  Voor jullie allebei een heel goed 2020 gewenst. Leuk om te lezen wat je zoal gedaan hebt.
  Bij mij ook traditie om op1 januari de kerstspullen op te ruimen. Verder is er bij mij weinig schrijf-inspiratie aanwezig. Dat laat ik dan ook maar gebeuren. Misschien komt het terug, misschien ook niet. Ik zie wel.

  Beantwoorden
  • Wilma, fijn dat ik je ‘zie’ en ik wens jou ook veel geluk en goede gezondheid in dit nieuwe jaar. Soms is de inspiratie bij mij ook wat minder, of soms is de animo om te schrijven wat minder, juist omdat ik dan helemaal in de flow van het schilderen ben. Bij jou zal het waarschijnlijk ook zo verlopen, je tekent en schildert ook, je speelt nog piano, treedt wel eens op en bovendien heb je ook nog je werk. Allemaal dingen die leuk zijn en dan kan het een of ander wel eens wat minder zijn.

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  januari 15, 2020 13:31

  Inspirerend dame, zoals altijd. Ga ook een schuurmachientje kopen, voor mijn tafelblad, daarvan gaat de lak stuk. Het is mijn oude ateliertafel, kn ik geen afstand van doen.
  Zoals jij schrijft, zie ik je dingen doen, zie ik je door je huis bewegen, de kat onder het bed verstopt.
  Heerlijk, er is een nieuw jaar om vol te schrijven. Ik verheug mij erop.

  Beantwoorden
  • Ha Athy, lief dat jij je verheugt op mijn schrijfjaar. Ik ga er zeker mijn best voor doen! Maar ook geef je mij nog een groot compliment, blijkbaar heb ik beeldend geschreven, altijd fijn zo’n feedback in reacties te lezen. Als je alleen voor één tafelblad een schuurmachine nodig hebt kun je er dan niet een huren bij de bouwmarkt? Of als je de rust hebt kun je ook wachten tot we afspreken, neem ik het mee! Binnenkort…!

   Beantwoorden
   • athy van meerkerk
    januari 15, 2020 22:53

    Je laatste idee bevalt me, machientje en een afspraak. Maar dacht dat ik naar jou toe kom; met beter weer, dat wel.

    Beantwoorden
    • Lieve Athy, natuurlijk ben je heel welkom, maar nu het weer nog niet zo geweldig is, het reisseizoen nog niet echt geopend is, kom ik binnenkort met het machientje naarjou toe ❤️

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan