December - Sinterklaas is huiswaarts

December – Sinterklaas is huiswaarts – De kerstman in aantocht, Kerstmis en het nieuwe jaar 2020 staan voor de deur

Leven

Na een dag of tien begint het, altijd weer. Plots is het er. Er is geen aanleiding voor, heb er niet eens aan gedacht en niets wijst erop. Ben ook niet bezig met iets speciaals waardoor het gevoel of de gedachten kunnen worden opgewekt. Ik zit op de bank, misschien lees ik de krant, ben bezig in het atelier of zit op de fiets en dan ‘plop’. December, Sinterklaas is huiswaarts, de kerstman in aantocht, Kerstmis en het nieuwe jaar 2020 staan voor de deur.

Een paar dagen nadat de goedheiligman is vertrokken overvalt het mij. Heb dan hier en daar een foto gezien over de kerstboom die al in volle glorie in de kamer staat of iets gelezen over een kerstdiner (waar wij overigens niets mee hebben) en dan bekruipt mij het gevoel van ‘de donkere dagen voor kerst’.

Elk jaar weer opnieuw. Jarenlang werd ik er onrustig van, maar nu kan ik er beter mee omgaan. Laat het gewoon gebeuren en weet dat het vanzelf ook weer overgaat. Dat neemt niet weg dat ik er geen last van heb, het is geen prettig gevoel.

Een beetje somber en donker zijn die dagen. Ik heb weinig energie, niet veel zin ook om iets te doen, voel mij een beetje ‘allenig’ of zelfs een eenzaam gevoel kan me overvallen. Dat laatste probeer ik weg te beredeneren. Er zijn toch mensen en Man is er ook. Ga veel naar buiten en op de fiets. Doe boodschappen of bezoek de kringloopwinkel of het atelier van de verstandelijk beperkte mensen die in het dorp wonen. Kijk naar hun werk, maak een praatje en soms koop ik er iets. Kleine hebbedingen, kaarten of keramieken beeldjes van behoorlijk dikke dames, rondbuikig met borsten die schots en scheef naar boven wijzen.

Ook geniet ik ontzettend van de vogels die dicht bij huis komen eten, de bonte specht in de boom, de eenden, de ganzen en de aalscholvers waarvan er onlangs een op een plankje voorbij kwam drijven. Dat is het mooie hier op het park, het water, de vogels, de rust en wonen in de natuur, hoewel de meeste bomen en struiken nu natuurlijk kaal zijn.

Echt eenzaam kan ik dus niet zijn. En gelijktijdig borrelt er ook iets diep van binnen. Een kerstboom wil ik, een met ballen en lampjes. Die spullen heb ik vorig jaar in de kringloopwinkel gekocht, de eigen kerstspullen immers nog altijd in een doos in de opslag. Ik wil toch weer het huis een beetje kerst-gezellig maken én het jaarlijkse kerstreces inplannen. Die gedachten helpen om het ietwat minder opgewekte december-gevoel te lijf te gaan.

Maar eerlijk gezegd, ditmaal is het heftiger. Er was verdriet door het kwijtraken van mensen dichtbij en mensen die ziek zijn geworden. De eigen gezondheid die te wensen overlaat. Het missen van een echt ‘thuis’. De grootste wens die ik vorig jaar had heb ik nu nog, een huis met mogelijkheid voor een atelier. Telkens weer bij een bezichtiging is er hoop, maar is het toch niet het huis waar ik blij van word of het is veel te duur. Het is moeilijk iets te vinden. De gekte van de woekerprijzen op de huizenmarkt en parallel daaraan het op slot gaan van de markt doen er geen goed aan. Ik zou, zeker weten, deze kerst niet meer op het park wonen, weer een eigen atelier hebben en in een gezellig en warm huis wonen met de eigen spullen.

Ik weet dat deze toestand van een beetje bedrukt voelen weer verdwijnt. Al voordat de maand december voorbij is ben ik altijd weer mijn gewone opgewekte zelf die zin heeft om van alles te doen. Zodra het kerstreces kan beginnen is daar al het fijne gevoel van niets hoeven en de gedachte die ik ook weer elk jaar heb, komend jaar wordt mijn jaar.

Wat dat precies inhoudt weet ik ook niet, maar enkel die gedachte geeft zo’n heerlijk blij en zeker-weten gevoel dat alleen daardoor ik al snel opkikker en geïnspireerd raak. Dan wil ik weer schilderen, schrijven, lezen, ondernemen, alles wat de dagen tot leuke dagen maakt, want het was ook een leuk jaar. Wat betreft het schilderen heb ik veel groei doorgemaakt. Kijk eens op mijn kunstpagina

Ik heb spullen aangeschaft die ik in het atelier kan gebruiken om weer nieuwe technieken uit te proberen. Ik heb een andere website, er waren uitstapjes, ik heb musea bezocht, etentjes met vrienden gehad en veel mooie fietstochtjes gemaakt.

En intussen staat de kerstboom in de kamer. Het is 19 december. Nog een dag of twaalf dan knallen de kurken. Maar eerst vandaag de verjaardag van Man. We gaan op stap. Samen iets ondernemen vinden wij het leukst als een van ons jarig is. De jarige bepaalt wat we doen. Vandaag bezoeken we de meest favoriete platenzaak van Man . Jullie begrijpen dat het cadeautje daarvandaan gaat komen en ook nog zelf uitgezocht mag worden.

Mijn kerstreces begint dus feestelijk met een uitstapje, taartjes en een uitgebreide lunch. Rest mij nu alleen nog jullie een mooie decembermaand toe te wensen. Veel geluk, een goede gezondheid en veel warmte en liefde voor het nieuwe jaar. Dan kom ik hier terug en hoop jullie ook weer te zien. Dat is een van mijn wensen voor 2020 😊

 

 

Vorig bericht
Afscheid nemen – uiteengaan – vertrekken – een vaarwel – van iemand of van iets.
Volgend bericht
Zo ben ik intussen het nieuwe jaar 2020 ingegleden | Een paar hoogtepunten uit de afgelopen weken.

22 reacties. Plaats een nieuwe

 • Lieve Ellie echt een verhaal voor de maand december en einde van het jaar. Geeft mij deze tijd ook een gevoel weer een jaar voorbij zeker wanneer wij ouder worden. Maar ook met dankbaarheid terugkijkend op het haast voorbije jaar.
  Straks wanneer de eerste kopjes van de crocusjes boven de grond staan denk ik altijd weer een nieuw jaar mij gegeven. Hoewel ik nog gezond ben en veel bezigheden dagelijks verricht. Dankbaarheid vervult mij zeker in deze hectische tijd. Hoop dat veel ten goede keert in het werelds gebeuren. Dat baart mij grote zorgen. Ellie heb net als jij een echte kerstboom opgetuigd. Zo gezellig en warm in huis. Lichtjes schijnen in donkere dagen voor het Kerstfeest. Wens jou en je man gezegende fijne kerstdagen toe.

  Beantwoorden
  • Lieve Trudy, prachtig mooie woorden geef jij ons. Hiermee laat jij zien hoe jij deze dagen ervaart en net als velen ook mijmert wat was en waar we heengaan. De boom met lampjes geeft gezelligheid in huis, een warme toevoeging in deze donkere dagen.

   Beantwoorden
 • Dag Ellie,

  Man en jij ook natuurlijk van harte gelukgewenst op z’n verjaardag. Toevallig verjaart ook onze vierde kleinzoon, vandaag. Wij maken er een mooie dag van.

  Tja, die donkere en sombere dagen. Grrr… mistroostig, dus daar schreef ik ooit een stukje over. Op Woordenbrei. Benieuwd ernaar, even klikken op:
  https://woordenbrei.wordpress.com/2017/11/07/it-giet-oan/

  Hopelijk komt volgende jaar een eind aan jullie vruchteloze zoektocht naar het betaalbare droomhuis. Wie weet ligt er iets moois in verschiet.

  Kortom fijne feestdagen en een hoopgevend 2020 toegewenst.

  Beantwoorden
  • Dank voor je felicitaties Robert, het was een fijne dag samen! Voor jou alsnog proficiat met de geboortedag van kleinzoon.
   Zojuist heb ik je blogpost gelezen, je hebt het mooi verwoord. En ja mistroostig is wel een goed woord dat past bij sombere en donkere dagen. Soms word ik er wel eens moedeloos van, maar blijf hoopvol wat betreft de zoektocht naar een fijne plek om te wonen, wil dat ook, hoopvol zijn, positief 😊

   Beantwoorden
 • Een goed kerstreces en een heel gelukkig 2020, maar eerst nog gezellig Mans verjaardag vieren. De donkere dagen zijn ook bedoeld als rustperiode, weinig zon, dus weinig energie. Laat het gebeuren, het is goed.

  Beantwoorden
  • Mariëlle, dank voor je reactie. Het lijkt erop dat jij deze dagen ook min of meer ervaart als een beetje ‘donker’. Heb het van meer mensen zo begrepen, ook in gesprek.

   Beantwoorden
 • Marleen Hansen
  december 19, 2019 10:04

  Allereerst Ellie een dikke proficiat voor Wilko! Heb n leuke dag samen in Venlo!!!
  Deze tijd van het jaar zijn er bij mij ook altijd mijmeringen over wat er was. Bij alles even stilstaan en dan hup door naar n nieuw jaar! Zolang we die nog elk jaar hebben zijn we er nog!!!!
  Alvast n heel mooi gelukkig gezond creatief nieuw jaar gewenst!
  Marleen

  Beantwoorden
  • Dank voor je felicitaties Marleen, de dag was gezellig ondanks dat ik Venlo niet leuk vind, maar de platenzaak, de boekwinkel en de tapas van Bij de Buren, zorgden voor het genieten! Mijmeren of nadenken over alles wat was is inherent aan deze dagen denk ik, maar ik voel ook zeker ‘op’ naar weer een nieuw jaar met geluk en creativiteit, de dagen leuk maken!

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  december 19, 2019 13:08

  Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van Man, Ellie. En ik wens jullie ook fijne feestdagen en een gelukkig en voorspoedig, maar vooral gezond 2020 toe. En, het wordt al snel de kortste dag, dan gaan de dagen weer lengen. Elke dag weer een beetje meer licht, totdat het ineens weer voorjaar is. Dan fluiten de vogeltjes ook, maar dan anders! Iets met belofte of zo…… 😉

  Beantwoorden
  • Jannie, wat leuk dat je de ‘langste dag’ noemt, in mijn overpeinzingen bij mij nog niet naar boven geplopt, maar je hebt gelijk! De dagen lengen en met de lichtjes in de boom en de gezelligheid ervan wordt het donker zeker verdreven. Het voorjaar vind ik altijd heel inspirerend, houdt voor mij ook beloftes in, nieuwe dingen, zoiets 🍀

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  december 19, 2019 19:11

  Hoi lieve Ellie, Wilko is jarig, van harte gefeliciteerd. Heerlijk zo’n dag samen op pad te gaan en iets leuks te vinden en te doen. Mooi hoe je je wedervaren met ons deelt. Hoe je het donker trotseert met al je bezigheden, creativiteit en niet te vergeten je kerstboom! We wensen allemaal dat jouw wens voor een heerlijk eigen thuis met atelier in vervulling gaat, dat zal zeker een steentje bijdragen. En wat is een mooier jaartal voor zo’n glorieus moment dan 2020. Dat is mijn liefste wens voor jou/jullie, ingeluid door mooie muziek, rust en lichtjes, heel veel lichtjes. Tot in het nieuwjaar Ellie.

  Beantwoorden
  • Anne, dank voor je felicitaties. Uitstapjes samen zijn altijd leuk en daarbij een platenzaak, ook nog een boekwinkel en heerlijke hapjes hebben er een heuse feestdag van gemaakt, we hebben ervan genoten.
   Wat een mooie en lieve woorden geef je mij nu ik een beetje worstel met de donkere en sombere dagen. Maar door het schrijven en de fijne reacties, de boom met lampjes die voor extra warmte en licht zorgen, zijn de gevoelens over deze dagen al bijna als sneeuw voor de zon verdwenen. misschien is het reflecteren juist wel heel goed. Ik heb alweer genoeg plannen, ook zin om weer nieuwe dingen te creëren en vooral ook zin om elkaar te stimuleren met onze bezigheden in het nieuwe jaar. En graag wat mijzelf betreft vanuit een eigen atelier waar ik mij weer helemaal senang kan voelen. Ik ben hoopvol gestemd over 2020 ❤️

   Beantwoorden
 • athy van meerkerk
  december 19, 2019 22:53

  Allereerst gefeliciteerd met Wilko en gefeliciteerd met jouw afgelopen jaar. Lastig vanwege je fysieke problemen maar wat heb jij je geweerd. Inderdaad, je hebt veel gedaan, onderzocht en geleerd. Je hebt veel kunst gemaakt. Je hebt laten zien dat je een sterke persoonlijkheid bent die na sombere dagen weer overeind staat en met eigen humor weer alles aanpakt. Je weet dat ik grote bewondering voor je heb zoals jij in het leven staat. Hoop op regelmatig contact in het nieuwe jaar, gaan we weer samen als Jut en Jul de musea in. Goede dagen Ellie, goed nieuw jaar.

  Beantwoorden
  • Athy, dank voor je felicitaties en complimentjes. Je noemt het dat ik mij heb geweerd, maar ik denk dat er geen andere keuze is, bij de pakken neerzitten past niet bij mij. Ach, dat weet je, jij kent mij wel een beetje. Het contact met jou en anderen zorgt ervoor toch bezig te blijven, praten met elkaar helpt daar zeker bij, toetsten over levensvragen en de kunst zorgt er wel voor door te gaan. Dat doe jij toch ook? En creëren hoort bij ons leven. Nieuwe ontmoetingen komen er zeker weer in het nieuwe jaar!

   Beantwoorden
 • Wilma Phillipson
  december 20, 2019 10:09

  Gefeliciteerd met “man”.
  Sinds mijn kinderen groot zijn kan ik mijn draai niet meer vinden in het “kerstgevoel” wat iedereen lijkt te hebben. Zelfs vorig jaar, toen mijn ouders en mijn dochters met kinderen bij ons waren bleef dat “kerstgevoel” uit. Dit jaar heb ik besloten dat ik geen “kerstgevoel” hoef te hebben. Dat scheelt voor mij een hoop denkwerk hoe het kan dat ik dat niet heb. Daar komt nog bij dat ik beide kerstdagen moet werken en het gevoel wat bij mij dan overheerst is “Ik hoef niets met kerst, want ik ben moe als ik uit mijn werk kom. Goh, wat heerlijk eigenlijk”. Ik begrijp dat jouw gevoel van heel andere aard is, maar dit wil ik toch even met je delen.

  Beantwoorden
  • Dank voor de felicitaties, Wilma. We hebben een leuke dag gehad.
   Niet iedereen heeft een kerstgevoel wat dat dan ook moge zijn, bovendien is dat gevoel volgens mij ook voor iedereen anders. Dat kan en dat mag, zoals jouw gevoel of denken erover prima is als jij je er goed bij voelt. Dank dat je het hier deelt. Ik moet wel zeggen dat de laatste paar jaar het gevoel bij mij toch ook een beetje anders is, maar heeft denk ik te maken met mijn gevoel over dit tussen-thuis dat niet echt een thuis is.

   Beantwoorden
 • Gefeliciteerd met Wilko!! Jouw verhalen zijn mooi en ik lees ze graag, Ook wens ik jullie bij deze gezellige
  kerstdagen en een heel gelukkig nieuwjaar**
  met veel liefde en gezondheid!!!!
  leo,

  Beantwoorden
  • Leo, wat leuk je hier te zien, welkom!! Dank voor je leuke bericht en je compliment, ben er blij mee! Ook wij wensen jou en je familie mooie kerstdagen en voor het nieuwe jaar alle goeds, veel geluk, een goede gezondheid en natuurlijk creativiteit! Tot ziens hier en elders, groetjes 😊

   Beantwoorden
 • Mooi geschreven en was een fijne verjaardag, genoten van deze dag samen. 😘🤗👍🏻

  Beantwoorden
 • Het was een gezellige verjaardag, ingevuld zoals we het graag willen, met z’n tweeën op pad en de jarige kiest. Ik heb ook genoten 😊❣️

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan