Een inkijkje Herinneringen aan mijn moeder

Een inkijkje

Leven

Een paar jaar geleden kreeg ik via e-mail een verzoek of ik een inkijkje wilde geven over mijzelf. Waar ik vandaan kom, over normen en waarden en over de dingen die mij bezighouden. Wat echt bij mij past.

Een paar weken geleden zo’n zelfde verzoek. Nu van iemand die mij sinds kort leest. Ik heb besloten de woorden van toen met hier en daar wat aanpassingen nog eens te gebruiken. Zoiets als ‘een inkijkje in de keuken van’. Voor de lezers die mij nog niet goed kennen of de mensen die later of pas onlangs op mijn blog hebben aangehaakt. En ik heb begrepen dat er mensen zijn die  zich afvragen waarom ik doe wat ik doe. Dat kan natuurlijk en dat zal ook altijd zo blijven. Niet iedereen staat op dezelfde manier in het leven. Evenknieën kom je maar sporadisch tegen.

Wie ben je
Ik denk mij goed te kennen, maar nu het rechtstreeks wordt gevraagd vind ik het moeilijk onder woorden brengen. Door de jaren heen ben ik natuurlijk net als iedereen, veranderd. Men wordt volwassen, leert en ontmoet mensen. Richt het leven in op een manier die prettig is.

In het verleden heb ik regelmatig de eigenschappen van de Waterman en de Vissen bekeken. Ik ben een paar dagen Waterman. Ik herken mij er niet in. Een beetje, maar ook in Vissen een beetje. Wie ben ik dan heb ik mij vaak afgevraagd.

In elk geval erg op mezelf. Een rasechte huismus. Anders-denkend hoor ik vaak. Niet aangeleerd zoals men wel eens voetstoots aanneemt en mij dan ‘apart’ noemt. Ik ben in de loop der jaren natuurlijk wel over sommige zaken anders gaan denken. Maar dat terzijde.

Ik ben empathisch, creatief, autodidact en ongeduldig. Af en toe ook opvliegend. Zie soms beren op de weg, maar over het algemeen ben ik positief en met weinig tevreden. Geef niets om luxe en heb een hekel aan arrogantie. Laat mij gewoon mijn vrijheid met lezen, schrijven en schilderen en je hebt geen hinder van mij.

Uit welk gezin kom je en waar woon je nu
Ben opgegroeid in een klein dorp in Midden-Limburg. Volgens de verhalen ben ik op een zonnige zaterdag voor carnaval in het ziekenhuis geboren. Mijn vader kwam pas veel later geschminkt en verkleed bij mijn moeder en mij op bezoek. Hij had carnaval gevierd.

Ben de jongste uit het gezin met vier kinderen. Vader was mijnwerker ondergronds, moeder zorgde voor de kinderen en het huishouden. Na een paar relaties en verhuizingen woon ik nu tijdelijk met Man en poes Sam in Heel.

In een notendop
Ik ben drie. Zit op mijn hurken. Speel met een aluminium kookpan. Steeds weer vul ik die met zand en water, maak ‘m leeg en vul hem weer opnieuw met zand en water. Niet lang daarna verhuizen wij. De spullen op een fietskar. Mijn kale pop ligt bovenop. Het is een heldere herinnering.

Vaak vlucht ik het huis uit. Kruip in een hoekje van de garage buiten de drukte van het gezin. Droom van een lichte kamer met veel boeken en tekenspullen. Dat is een paar jaar later begonnen.

Na de lagere school mag ik na veel gezeur en op voorspraak van het hoofd van school naar de mulo. Met het diploma op zak wil ik Nederlands studeren. Daar komt natuurlijk niets van terecht. Er moet geld worden verdiend. Met een ‘kruiwagen’ en straffe blik word ik op een kantoor geplaatst. Op jonge leeftijd heb ik Limburg al verlaten. Nu weet ik dat het goed is geweest eigen ontwikkeling te zoeken en te maken.

Wat wil je een kind meegeven
Ik zou het vooral meegeven naar haar of zijn gevoel te luisteren. Dat het er mag zijn. Dat het de kansen grijpt. Vooral op zo’n manier mag leven waar het zich prettig bij voelt zonder meteen egoïstisch te zijn. Zich niet door angst laat belemmeren. Dat eerlijkheid en vriendelijkheid goede waarden zijn. Humor en zelfspot te omarmen en empathie te hebben voor de medemens.

Wat wil je nog het liefst
Volgens mij doe ik nu wat ik altijd heb gewild. Bezig zijn met taal, lezen en schrijven. Creëren. Met kwast, ezel en doek voel ik mij gelukkig. Het is allemaal ontstaan uit een verlangen dat er altijd is geweest. Uiteindelijk heb ik de kans gekregen en die ook gepakt. Duidelijk is dat ik niet zonder woord en beeld kan. Niet voor niets staat er op mijn website ‘Passie voor taal en kunst’. En natuurlijk vind ik het leuk als mensen mijn stukjes lezen en er plezier aan beleven. Of een schilderij van mij in huis willen hebben. Daar ben ik trots op. Zo geniet ik nu mijn leven en zo wil ik ook verder. In vrijheid en zonder opgelegde belemmeringen.

Mij op het lijf geschreven
Afkomst ATELIER Alexander Calder Anders BLOGGEN Buiten Bergen Noord-Holland Bomen Boeken Creativiteit Curiosa Concert Dieren Denken Dromen Empathie Eten Evenwicht Fietsen Fruit Film Fantasie Fairtrade Gedicht Genieten Groente Gast aan tafel GEZONDHEID Herinnering Hoop Hobby Indrukken Intuïtie Jawoord Jasmijn Kracht Kringloop KUNST Kleur Kaas Koesteren Koffie Lezingen Lachen LIEFDE MAN Marsepein Museum Muziek Moeder Natuur Noten OPGEWEKT Optimistisch Positief Praten Rothko Relaties Respect Ruimte RUST Sef Schrijven Schilderen Sociaal TROUW Toekomst Thuis Uitstralen Vriendschap Vrijdag VERWONDERING Vrijheid Verlies Vogels Welzijn Water Zee Zondag Zalm ZEN

 

 

 

 

Vorig bericht
Tijd tekort
Volgend bericht
Een lange stop

6 reacties. Plaats een nieuwe

 • Iedere keer neem ik mezelf voor om die vragen ook eens te beantwoorden. Het komt er steeds weer niet van. Het drijft weer weg uit mijn doen en laten. Tegelijkertijd vind ik het heel leuk om jouw antwoorden te lezen.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   juli 18, 2019 20:06

   Misschien alvast een keer aan beginnen, dan beklijft het beter in plaats van dat het wegdrijft. Het zou leuk zijn Wilma, lees het graag!

   Beantwoorden
 • Wat ontzettend leuk dit over je te lezen. Leuk geschreven ook.
  Conclusie: je bent een leuk/mooi/creatief mens!

  Beantwoorden
 • Trudy Faber
  juli 18, 2019 17:19

  Met belangstelling gelezen Ellie. Geniet het leven zoals je het zelf wilt en gelukkig in bent. Elke dag ons gegeven is een.uitdaging Ellie.

  Je bent creatief en altijd actief.

  Liefs Trudy

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   juli 18, 2019 20:11

   Wat fijn dat je de blogpost met aandacht hebt gelezen Trudy, doet goed. Wat ik doe maakt mij gelukkig, het past bij mij. Dank voor je mooie reactie, Trudy! Lieve groetjes xx

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan