Betekenisvol

Betekenisvol

Leven

Vandaag heb ik wat moeite met opstarten. Hoe dat komt? De dag van gisteren is te druk geweest. Ik ben erg moe en strompel een beetje door het huis. Denk na over het onderwerp voor deze blogpost. Er komt van alles voorbij, natuurlijk gebeurt er altijd wel iets, maar voor mijn gevoel niets om er een blogpost aan te weiden.

Ik gun mijzelf gewoon nog even in de lage versnelling te blijven. Eerst lezen wat mijn favoriete bloggers hebben gepost. En dan springt er ineens een woord uit dat mij aanzet tot schrijven, ’betekenisvol’. Het staat in een mooi stukje, geschreven door Berna van der Linden. Lees het hier

Het woord alleen al roept bij mij allerlei gedachten op. Wat betekent het eigenlijk? Betekenisvol: Veelbetekenend-Veelzeggend-Zinvol. Hoe kun je betekenisvol zijn? In het nu. Voor een ander. Voor de toekomst.

Het doet mij onder andere denken aan iets ‘nalaten’. Wat laat ik na? Er is, dat hoop ik, altijd wel iets wat voor een ander waardevol blijkt te zijn. Al is de ander zich er misschien nog niet meteen van bewust. Een gesprek of een gebaar, hoe klein ook. Het kan niet zo zijn dat je in het leven nooit wordt opgemerkt.

Aan hulp geven aan een ander. En dan bedoel ik niet om er plezier voor eigen gewin uit te halen. Dat neigt voor mijn gevoel naar egoïsme. Iets overhebben voor iemand. Puur omdat je het de ander gunt iets voor haar of hem te doen.

Het doet mij ook denken aan onmin of nog erger, ruzie. Hoe mensen elkaar kunnen kwetsen. Geen respect voor de ander hebben. Erop los leven ten koste van anderen. We kunnen toch zeker wel een beetje aardig voor elkaar zijn. Rekening houden met elkaar. Van betekenis zijn voor een ander. Of ben ik nu naïef? Is het een utopie in het leven van nu waarin drukte, stress en gejaagdheid op de loer liggen en ons dagelijks leven beheersen? Dat iemand door de stress en haast die ander niet eens opmerkt. Geheel opgaat in de eigen wereld. Niet eens de behoefte voelt er voor een ander te zijn.

Waar denken jullie aan bij het woord ‘betekenisvol’?

Misschien niet helemaal passend in dit stukje. Of toch wel? Ook in de natuur is het goed zichtbaar. Ik zie het dagelijks in ‘onze’ achtertuin. Welke dieren voor elkaar zorgen en voor het veilige geheel. Hoe zelfs, en dat vind ik ongelooflijk, de reiger op afstand wordt gehouden. Kost wat kost beschermen ma en pa Meerkoet en Zwaan het kroost en elkaar. Zij hebben iets voor elkaar over. De meerkoeten jagen de eenden weg. De zwanen jagen de ganzen weg. En de ganzen op hun beurt maken er het beste van. Zij zijn gewoon op strandvakantie gegaan.

 

Vorig bericht
Woensdag
Volgend bericht
Tijd tekort

18 reacties. Plaats een nieuwe

 • Bij het woord ‘betekenisvol’ denk ik aan reacties die me verrassen. Van personen waar ik een andere reactie van verwacht had. De onverwachte reactie is voor mij betekenisvol omdat ik dan op een andere manier naar deze persoon kijk dan ik gewend was.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   juli 4, 2019 21:37

   Mieke, dat is ook een mooie uitleg van ‘betekenisvol’ en wat het met jou doet. Fijn om te lezen. Lieve groet!

   Beantwoorden
 • Trudy Faber
  juli 4, 2019 18:32

  Betekeningsvol is een prachtig.woord. niet ik maar de ander. Elkaar helpen en steunen, respectvol te zijn.
  Zo wil ik dit woord benoemen Ellie. Maar ook te wijzen op zaken die niet goed zijn, zeker in deze tijd. Je mening niet onder stoelen of banken steken.Een lief woord op ze’n pas doet zoveel.

  Lieve groeten van trudy

  Beantwoorden
 • Betekenisvol is Ubuntu. Alleszeggend!!! Ik heb ooit n schilderij met die naam gemaakt. Jij bent omdat wij zijn!!!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   juli 4, 2019 21:42

   ‘Mensen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; dat is de essentie van de Afrikaanse filosofie ubuntu. Een wijsheid die we in het Westen soms vergeten.’
   Gelukkig genoeg mensen die toegewijd zijn aan elkaar 😊 xx

   Beantwoorden
 • Ik denk dat ik het werk doe wat ik doe omdat ik betekenisvol wil zijn.
  En ik geloof dat ik dat ook wel ben, voor veel mensen.
  En daar word ik dan weer gelukkig van.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   juli 5, 2019 12:56

   Wat leuk dat jij ook vertelt waar ‘betekenisvol’ je aan doet denken, Ka. En jij voert de betekenis ook letterlijk uit, al is het alleen al door je werk!

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  juli 5, 2019 16:59

  vandaag is mijn vader 30 jaar dood ~ juist in de terugblik zie ik, voel ik, besef ik hoeveel hij voor mij betekend heeft – niet omdat hij daarop uit was, maar door wie hij was. zijn gebaren winnen met de tijd aan betekenis. hoe hij zat in een zelfgetimmerde wiebel tuinstoel, een vloeitje tussen zijn vingers draaiend, wat hij amper merkte – hij staarde in het niets, het Blaue hinein, hoorde het vuurpadje kwaken, zag de koperwiek overvliegen, een ritselend blad, een windvlaag, ophippend kwikstaartje, hij zweeg en glimlachte zo betekenisvol, dat ik er nog lang niet bij kan.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   juli 8, 2019 07:47

   Anne, wat heb je een mooie bijdrage toegevoegd en zo persoonlijk. Dat je na zo’n lange tijd de houding en gebaren van je vader nog zo kunt ‘voelen’. Daaruit blijkt wel hoeveel hij voor jou heeft betekend. Wat moet het fijn zijn zo terug te kunnen kijken. Sowieso weet ik van jou hoeveel jij van hem geleerd hebt over de natuur en alles wat er leeft.

   Beantwoorden
 • De natuur is voor mij heel belangrijk Ellie, ik zoek de details en de momenten die voor mij betekenisvol zijn, want in het kleine schuilt vaak het grote.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   juli 8, 2019 07:07

   Heel mooi Jannie, dat jij zo van de natuur geniet. Dat het ‘buiten zijn’ zoveel voor je betekent en jij ons van je foto’s die je tijdens je tochtjes maakt, ook laat genieten.

   Beantwoorden
 • Juist in deze drukke en gehaaste maatschappij is omkijken naar elkaar zo betekenisvol! Mooie foto ook!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   juli 8, 2019 07:09

   Ik sluit mij zeker aan bij het ‘omkijken naar elkaar’, Erika. Een woord, een gebaar kan zo belangrijk zijn. Mensen hebben mensen nodig, zo belangrijk!

   Beantwoorden
 • Betekenisvol is een mooi woord voor een schrijftafel. Overigens schreef ik een spiegelelfje naar aanleiding van jou blogje en naar wat mij de laatste maanden bezig houdt. Het past immer weer zo mooi in elkaar.

  Groot.
  Groter dan.
  Zo groot als.
  Meer dan groot of
  klein?
  Het mag er zijn,
  klein of groot,
  kleiner dan.
  Fijn.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   juli 8, 2019 07:33

   Margo, wat mooi dit spiegelelfje over wat het woord ‘betekenisvol’ bij jou oproept. Het blijft gelukkig hier bewaard. Zo kan ik of iemand anders het zo nu en dan nog eens lezen.

   Beantwoorden
   • Dank voor je lieve reactie, Ellie. Het elfje komt binnenkort ook op mijn blog op het atelier in Buren. Het is zo fijn dat er wee genoeg rust in mijn hoofd is om dit zo maar op te voelen borrelen. Ik zal een linkje plaatsen naar jouw blogje. Wie weet levert het ook jou extra lezers op.

    Beantwoorden
    • Ellie Schmitz
     juli 10, 2019 09:02

     Margo, wat fijn dat je tot rust bent gekomen en de creativiteit zomaar gaat stromen, heerlijk voor je! Ik moet jou ook bedanken voor deze reactie. Leuk dat je dit elfje op je blog zet en en passant de link naar mijn blogpost erbij, heel lief. Wij schrijvers, bloggers, kunstenaars, ‘moeten’ elkaar steunen 😊

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan