Blogpost terugblik reces abces

Reces – Abces

Leven

Precies vier weken geleden heb ik de laatste blogpost geplaatst met daarin onder andere een terugblik en wat ik in het reces zou gaan doen, niet gerekend op een abces. Wie ‘m niet heeft gelezen, het kan hier nog.

Het kerstreces is anders verlopen. Op de tweede dag komt Man rillerig en met spierpijn van zijn werk thuis. Koorts heeft hij ook. Met paracetamol en op de bank met een deken om zich heen, kijken we via Netflix naar een spannende serie. Het is de avond voor zijn verjaardag. Ook cadeautjes worden uitgepakt. Een traditie die ik van huis uit heb meegekregen en te leuk vind om aan de kant te zetten.

Het is niet laat geworden. Uiteindelijk wil hij liever naar bed. Griep. Dat denken we, hoewel er onmiddellijk nog iets anders door mijn hoofd spookt. Op de verjaardag zelf slaapt hij. Zo nu en dan maak ik hem wakker om paracetamol in te nemen en te proosten met een glas water. De koorts gaat van laag naar hoog en van hoog naar laag. De griepverschijnselen blijven. Het heerst ook.

Na een week, het duurt te lang, bel ik met de huisarts in het dorp. Bij onderzoek constateert zij wel het een en ander, maar weet niet waar het vandaan komt. Vanuit de praktijk stuurt zij ons regelrecht naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Daar blijkt dat zij ons al heeft aangemeld. We zijn snel aan de beurt. Meteen een arts erbij. Niet wetend wat er aan de hand is behalve hoge koorts, is het voor haar duidelijk dat Man ziek is. Er komen vragen en onderzoeken. Laat op de avond horen we dat in overleg met een internist, Man wordt opgenomen. Men vermoedt een bacterie in de bloedbaan. Daarnaast een enorm tekort aan vocht, ondanks de vele glazen water. Allemaal door de hoge koorts uit-getranspireerd. Het is kerstavond.

Intussen is wel duidelijk geworden dat wat er aan de hand is, waarschijnlijk te maken heeft met een abces in de kaak. Daarvoor is Man twee weken eerder behandeld bij de tandarts. Dat was wat steeds in mijn hoofd is blijven zeuren. Ik vond het raar dat de koorts bleef, ondanks het medicijn dat de tandarts had voorgeschreven.

We zijn opgelucht dat we in het ziekenhuis zijn. Er wordt iets gedaan. Nadat Man naar de acute opname is gebracht, aangesloten aan het infuus met vocht en medicatie, rijd ik naar huis om spullen op te halen. In de dagen erna ontwikkelt zich onder twee andere kiezen weer een nieuw abces. Daar schrikken we wel van. De kaakchirurg is er echter van overtuigd dat Man zo ziek is geworden van het eerste abces dat zich heeft doorgezet naar een volgend. Het nieuwe abces wordt aangepakt en de kiezen worden er ook uitgehaald. Een heftige behandeling. De wortels zijn poreus en in de kaak vergroeid.

Gelukkig slaat het medicijn goed aan en kan ik Man na een midweek weer naar huis halen. Weliswaar met het medicijn, minder kiezen en ook magerder, maar hij is blij weer thuis te zijn. In eigen omgeving uitzieken.

Het gaat nu weer goed met hem. Aan energie en conditie komt hij bij inspanning nog een beetje tekort. Verder is hij weer ‘de oude’.

Het kerstontbijt hebben we op 30 december gehad. De kaasfondue voor kerstavond hebben we oudjaarsavond op tafel gezet. Ook een fles met bubbels. Bij het openen ervan een harde knal erger dan vuurwerk en daarbij een raar geluid van Man. Raak nooit in paniek, maar de eerste gedachte is man in auto en weer naar het ziekenhuis. Dat hoeft gelukkig niet. Behalve een bodempje, geen bubbel meer in de fles. De hele keuken ‘bezaaid’ met drank. Het plafond, de kastjes, de vloer, het fornuis, het aanrecht, het fruit, de tomaten en uien en de flessen met olie en azijn. Werkelijk alles plakt. Snel veeg ik hier en daar met een theedoek. Op nieuwjaarsdag wordt de keuken gepoetst. ’s Middags drinken we met lieve vrienden M. en H. een nieuwjaarsborrel.

Van de vier weken reces is meer dan de helft opgegaan aan heen en weer vliegen, zorgen voor de zieke, aan spanning en slecht slapen. Verder heb ik niets gedaan. Niet geschreven of geschilderd. De website niet bijgewerkt. De stapel boeken ligt er nog steeds. Niet aangeraakt. Te moe en mijn hoofd stond er niet naar.

Ondanks de drukte heb ik wel Vriendinnen J. en A. gezien. Die bezoekjes hebben goed gedaan. Ook de telefoontjes en appjes die ik heb gehad. Andere Vriendin J. heeft mij in huis geholpen. Zij heeft gestofzuigd, het bed verschoond en boodschappen gedaan. Goud waard.

Nu pas begin ik zin te krijgen in alles wat ik had willen doen. Misschien neem ik binnenkort nog wel een pauze. Geen afspraken, geen social media, niets van dat alles. Puur bezig zijn met creëren en dingen doen waar ik op dat moment zin in heb. Ik laat het jullie weten, maar vanaf nu ben ik er weer.

 

Vorig bericht
Mijmerend
Volgend bericht
Alleen op de wereld

36 reacties. Plaats een nieuwe

 • ~ gelukkig nieuwjaar ~ 😉
  Tjeempie, wat een jaar was het vorige… en wat een afsluiting ~ je hebt je er dapper doorheen geslagen en ‘Man’ is er relatief goed vanaf gekomen… nu graag een jaar waarin de andere kant van de medaille aan de beurt is, na alle geduld en zoeken en wachten en hopen is het tijd voor Goudelsje in de gouden regen, zoals in het sprookje van Vrouw Holle, dikke liefs!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 11, 2019 10:09

   Voor jou ook een gelukkig nieuwjaar, Anne.
   Het was inderdaad een heftige afsluiting van 2018, maar vol goede moed koers gezet naar een mooie toekomst in 2019. Daar vertrouw ik op, zeker na alle geduld, zoeken, wachten en hoop. ‘Goudelsje”, wat is het toch eigenlijk een mooie naam <3

   Beantwoorden
 • Wat een ellende zeg.
  Blij dat hij weer beter is én om wat van jou te lezen.
  Die pauze kan erg lekker zijn, heb het ook wel eens gedaan. Om daarna terug te keren, haha! 😉
  xx

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 11, 2019 10:13

   De ellende weer voorbij, op weg naar mooier of beter of gewoon goed, maar in elk geval op weg naar een fijne plek, Ka! Zo’n pauze voor mijzelf ‘moet’ voor mij zo nu en dan, blijf er een leuker mens door. 😉 xx

   Beantwoorden
 • Elly, wat een verhaal. Alsnog sterkte voor jou en Man. Ik hoop dat jullie allebei weer snel ‘de oude’ zullen zijn.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 11, 2019 10:20

   Dank voor je lieve woorden, Ingrid. Zoiets is spannend, vooral als je niet weet wat er aan de hand is, maar het gaat nu alweer bijna helemaal goed, bijna weer ‘de oude’ ‘-)

   Beantwoorden
 • Wat een afsluiting van 2018. Goed te lezen dat het gelukkig de juiste kant opgaat met man en jij nu gewoon even de verlangde pauze inlasten. Als je er nog aan denkt dan heb je dat nodig <3. Fijn dat je lieverds om je heen had. Hopelijk komt in 2019 alles op de juiste plek!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 11, 2019 10:26

   Weer lieve woorden van jou onzi54, dank daarvoor. Het gaat gelukkig weer goed. Jij drukt het goed uit: ‘als je er nog aan denkt dan heb je dat nodig’. Binnenkort neem ik het er nog even van, heb het nodig. De lieverds om mij heen waren goud waard!!! Een nieuw jaar geeft nieuwe kansen, daar vertrouw ik op <3

   Beantwoorden
 • Sterkte Ellie !

  Beantwoorden
 • Oh, Ellie! John Lennon zei: ‘life is what happens while you’re busy making other plans.’ Wat is de mens toch een kwetsbaar wezen. Dit zal je en jullie niet in de koude kleren zijn gaan zitten, een kerst om nooit te vergeten. Fijn dat jullie weer overeind krabbelen. Een warme knuffel voor jullie allebei en een welgemeende wens dat dit jaar goed en gezond, zo gezond als mogelijk is, zal verlopen. liefs! Cora

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 11, 2019 10:34

   Cora, wat fijn je hier weer te ontmoeten. John heeft gelijk gehad. Op onverwachte momenten gebeuren de meest leuke, maar ook soms de meest erge, zelfs verschrikkelijke dingen. Volgens mij is het dat en is het leven zo aaneen geregen. Wakker geschud word je wel, toch weer, ondanks dat wij ons bewust zijn van onze kwetsbaarheid. We zijn met vertrouwen het nieuwe jaar ingegaan. Dank voor je lieve woorden, doen heel goed <3 Liefs xx

   Beantwoorden
 • Coby kraaijeveld
  januari 10, 2019 11:15

  Lieve Ellie, wat heftig allemaal. Wat een narigheid! zo vlak voor de feestdagen Ben blij te lezen dat het nu weer een beetje de goede kant op gaat en dat schrijven en schilderen komt heus wel weer hoor ..
  FIjne dag en een lieve groet

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 11, 2019 10:41

   Wat erg goed doet zijn de vele mooie reacties, van jou en alle andere lieve mensen. Zowel hier als via e-mail en telefoon. Het geeft de juiste spririt gebeurtenissen aan te kunnen. Dankjewel, Coby. Warme groet <3

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  januari 10, 2019 11:27

  Lieve Ellie, wat een toestand! Gelukkig dat de gezondheid van Man weer goed is en ik hoop dat hij weer helemaal de oude wordt. En jij was er voor hem, dat is goud waard. Neem je rust, pak je creativiteit en geniet wanneer jij er behoefte aan hebt en natuurlijk ook van elkaar. Lieve groet!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 11, 2019 11:17

   Janny, het allermooiste is dat Man weer zo goed als ‘de oude’ is. Er voor elkaar zijn dat gebeurt gewoon op zo’n moment, elkaar helpen gaat vanzelf, daar hoef je geen moeite voor te doen. Ik ben vol vertrouwen op het nieuwe jaar afgekoerst….met alles wat zich weer aandient 😉
   Lieve groet <3

   Beantwoorden
 • Jullie hebben nogal wat voor de kiezen gekregen!
  Fijn dat het weer goed gaat met Man. Verwennen is altijd goed, ook als ze zeggen dat het weer beter gaat.
  Succes en veel plezier met wat je wilt doen.
  Warme groet

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 11, 2019 11:21

   Mieke, dank voor je fijne reactie. Het was ook een tijd om even stil te staan en tijd voor extra verwennerij 😉 Gelukkig gaat het weer ‘zo goed als goed’. Lieve groet <3

   Beantwoorden
 • En ik maar zeggen als reactie op jouw reactie op fb: “Gelukkig niks ergs”. Nou als ik het zo lees was het allemaal erg genoeg.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 11, 2019 11:26

   Haha Wilma, je kon het ook nog niet weten. Was èn met ‘kerstreces’ èn had de blogpost nog niet geplaatst. Maar bovenal veel dank dat je ernaar vroeg. Het is heel fijn te weten dat er mensen zijn die je missen op social media.Het heet denk ik niet voor niets ‘social’ 🙂 Het was heel heftig, vooral voor Man zo ziek te zijn, maar gelukkig bijtijds hulp in ziekenhuis.

   Beantwoorden
   • Het viel me gewoon ineens op dat ik al heel lang niets had gezien van je. Dan komt er, niet bij iedereen overigens, een soort bezorgdheid over me. Overigens fijn dat het allemaal goed afliep.

    Beantwoorden
    • Ellie Schmitz
     januari 11, 2019 11:54

     Lieve Wilma, het is echt fijn te weten dat mensen je missen, bezorgd zijn, mee-leven. Vaak is het ‘ieder voor zich’ en zo steek ik ook niet in elkaar. Een beetje empathie voor de ander is toch nog wel op te brengen, denk ik dan…

     Beantwoorden
 • Dat waren geen leuke kerstdagen, maar fijn dat het nu weer goed gaat. Probeer alles maar weer wat op te pakken. Liefs Ans xxx

  Beantwoorden
 • Jee, wat heftig allemaal en wat een geluk dat het nu weer beter gaat. Dat je zo ziek kunt zijn van een abces. Maar ontstekingen zijn ook verraderlijk.
  En dan nu weer een beetje bijkomen en leukere zaken oppakken.
  Een beter jaar dan dit begin toegewenst!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 11, 2019 11:37

   Dank voor je lieve woorden! Het gaat gelukkig weer beter. Het verraderlijke van een abces in de kaak is dat de bacterie ervan in de bloedbaan terechtkomt en zich dan graag op de hartklep nestelt, met alle gevolgen van dien, hartfalen, lekkende hartklep, operatie….en dat was het spannendst van allemaal. Gelukkig sloeg het medicijn in het infuus onmiddellijk aan waardoor dat enge beestje geen kans meer kreeg. We zijn het nieuwe jaar weer vol vertrouwen ingegaan, nieuwsgierig naar wat het brengt 🙂

   Beantwoorden
 • Ha, maar goed dat we nog n heel leven voor ons hebben. Proost!!!! Op de toekomst xxx groetjes Marleen

  Beantwoorden
 • Wat een nare ‘feest’-dagen zo! Erg hoor, om zo lang zo ziek te zijn. Gelukkig is man weer beter en ligt er een nieuw jaar met veel nieuwe kansen voor jullie.
  Fijn dat het goed is afgelopen <3

  Beantwoorden
 • Allereerst Ellie een gelukkig nieuwjaar toegewenst ook voor je man die gelukkig weer beter is. Een nieuw jaar waarin wij verder gaan in een zeer verdeelde wereld met elkaar.
  Het waarnemen van deze feiten dient ons de ogen open te houden!
  Maar wij mogen strijdbaar zijn als volk der Nederlanden.
  Wens je veel succes met alles in 2019.

  Op onze toekomst en liefs van Trudy

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 11, 2019 11:47

   Ik wens jou ook een heel mooi nieuw jaar 2019. Veel geluk en creativiteit, maar vooral een goede gezondheid. Zomaar uit het niets gebeuren er soms heel dichtbij vreemde dingen, daarom de dagen genieten en (be)leven. Verdeeldheid kan verder weg, maar ook dichtbij zijn, het is overal, Trudy. Daarom juist de dagen ‘maken’.

   Beantwoorden
 • Lieve Ellie, wat een zorgen hebben jij en je partner deze jaarwisseling moeten doormaken. Fijn dat het weer beter gaat. Ik hoop dat het schilderen en schrijven je helpt om deze periode snel te vergeten. Het brengt misschien nieuwe inspiratie voor je mooie werk. Liefs uit Buren.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 11, 2019 12:03

   Lieve Margo, fijn je hier ook te zien. Het doet zo goed als mensen mee-leven. ‘In het echt’ en hier, dankjewel voor je fijne reactie. Ik ben nu heel moe, er komt nog niet veel onder mijn handen vandaan, maar de gebeurtenis heeft zeker inspiratie gegeven, niet in de laatste plaats om de dagen nog beter te (be)leven. Liefs Ellie <3

   Beantwoorden
 • Oei, wat een narigheid dan allemaal he? Dat zit niemand op te wachten. Het behoort in elk geval weer tot het verleden. Hoop dat het een gezond jaar voor jullie wordt!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   januari 13, 2019 00:15

   Dank 😊 Het was heftig, maar we zijn met veel vertrouwen op het nieuwe jaar afgestevend! Wens jou en je familie ook alle goeds!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan