Mijmerend

Herinneringen

Mijmerend over de kerstboom en een nieuw jaar dat voor de deur staat, plopt er van alles naar boven. Het jaar 2000 ligt nog vers in mijn geheugen, het millennium. Hoeveel erover werd gepraat. Een jaar later had men het over de euro die eraan kwam,  nog heel lang hebben mensen hun aankoop teruggerekend naar de gulden. Is dat echt al zo lang geleden?

Ik woonde alleen en begon in het atelier van een kennis met schilderen. Schrijven deed ik altijd al, maar alles voor mijzelf. Tonen aan de buitenwereld kwam niet in mij op. Zou het niet gedurfd hebben. De schilderijen haalde ik niet eens in huis. Het schrijfwerk werd geprint en in dozen gestopt.

Ik bezocht datingsites, maar de afspraakjes telkens een teleurstelling. Het is voorgekomen dat ik iemand twee keer ontmoette. Zelfs met een man drie maanden ‘onderweg’ ben geweest, maar bij allen voelde ik niet mezelf te kunnen zijn. Er waren ook mannen die enkel een vrouw in huis én in bed wilden, die niet alleen konden zijn. Die nog niet eens de dood of de scheiding van hun vrouw verwerkt hadden. En mannen die nogal wat voorwaarden stelden. Je moest financieel onafhankelijk zijn. Altijd in de weekenden op pad willen gaan. ‘In’ zijn voor verre reizen en trektochten. Of willen zeilen. Allerlei vakanties en plannen werden al bij de eerste ontmoeting of in het eerste e-mailcontact, duidelijk gemaakt. Van die mannen nam ik meteen afscheid.

Ik had niet veel geld, was niet bereisd en ook niet van plan het te worden. Kortere vakanties dichterbij of weekendjes weg, daargelaten. Ik hield niet echt van uitgaan, dat heb nooit gehad. Van de eisen, zo voelde het, kreeg ik meer dan genoeg. Keek naar wat ik had, wat ik kon, wat ik graag deed en wat bij mij paste. Hoe ik woonde en welke mensen ik om mij heen had en besefte hoe blij en gelukkig ik met mijn leven was. Ook zonder verre reizen en zonder geld om zomaar aan iets leuks uit te geven en schreef mij onmiddellijk uit als zoekende op de datingsite.

Na een paar jaar, ik was totaal niet meer bezig met het zoeken naar een partner, kwam ik onverwacht toch nog iemand tegen. Het was een van de laatste dagen in 2008. Deze man interesseerde het niet of ik veel of weinig geld had. We hielden wel allebei van boeken, muziek en films. Van gezelligheid in huis, koken en lekker eten, weekendjes weg naar zee en ’s zomers op de fiets. Met hem durfde ik het wel aan, al heeft het een poos geduurd voordat ik overstag ging.

In de voorbije jaren zijn er in de familie dierbaren overleden en kinderen geboren. Heb ik van alledaagse gebeurtenissen en veel extra’s genoten. Nieuwe mensen leren kennen. Een paar verhuizingen zijn er geweest. En eindelijk kwam ik ook naar buiten met het schrijven en schilderen.

En nu is het jaar 2018 weer bijna voorbij. Het afgelopen jaar heb ik veel geschreven en geschilderd. Daarin doelen gesteld. Cursussen gevolgd. Heb dingen voor elkaar gekregen waarvan ik dacht dat ik die nooit onder de knie zou krijgen. Geleerd uit boeken, uit gesprekken en het bekijken van video’s. Steeds weer nieuwe vaardigheden. Nieuwsgierig blijf ik. Dat was te lezen in Willen weten – Leren Er waren leuke ontmoetingen. Ik heb vriendinnen bezocht, exposities en musea. En natuurlijk ook de zee gezien. Daarheen gaan sla ik geen jaar over.

Intussen staat de kerstboom in de kamer. Vandaag is het zeventien december. Nog veertien dagen dan knallen de kurken en het vuurwerk. Dat laatste zou verboden moeten worden. Misschien trap ik nu bij de een of de ander op lange tenen. Dat deert mij niet. Arme honden, vogels, poezen en konijntjes, het vee op stal. Sam laat zich niet zien. We proberen haar met zoete woorden en iets lekkers te lokken en binnenshuis te houden. Haar mand en de brokjes in de kamer. Ze kijkt er niet naar om. Verstopt zich. Zelfs wij kunnen haar niet vinden.

In vogelvlucht of in een notendop. Al mijmerend schrijf ik deze laatste blogpost van het jaar. Een week eerder dan gepland ga ik met kerstreces. Wil van alles doen waar ik niet aan toegekomen ben. Een stapel boeken lonkt. Nog wat ideeën uitwerken die ik met schrijven en schilderen kan gebruiken. Vriendin bezoeken. Ook nog andere Vriendin. Met M. naar het museum. En vooral ook luieren en opladen.

Daarom nu al wens ik jullie mooie laatste weken in dit jaar. Een goed begin en vervolg in het komende. Veel geluk, een goede gezondheid en veel liefde met elkaar. Tot in het nieuwe jaar. Dan ben ik weer op deze plek. Zie jullie graag terug.

 

 

Vorig bericht
Blogpost-plaatsen-dag
Volgend bericht
Reces – Abces

36 reacties. Plaats een nieuwe

 • Eerlijk naakt verhaal, hele fijne dagen Ellie !

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   december 17, 2018 15:31

   Fijn dat het zo over komt, Peter. Dank voor de goede wensen, insgelijks natuurlijk en volgend jaar zien we elkaar weer hier of bij jou 😉

   Beantwoorden
 • Mooi om even stil te staan 🙂 het is een mooie terugblik geworden op een jaar waarin veel is gebeurd en waarin je hard hebt gewerkt en veel hebt geleerd en gedeeld ~ de aloude wens komt bij me boven voor jou ‘veel heil en zegen in het nieuwe jaar’

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   december 17, 2018 15:36

   Dank voor je mooie reactie, Anne. Letterlijk stilstaan is natuurlijk niet goed, maar op deze wijze kan het weer leiden tot nieuwe inzichten. Wens jou ook alle geluk voor het nieuwe jaar ❤️

   Beantwoorden
 • Mooi geschreven Ellie, wens jullie hele mooie kerstdagen en voor 2019 veel geluk en vooral gezondheid! xxx

  Beantwoorden
 • Ellie, wat een mooie overpeinzing en terugblik op de afgelopen bijna twintig jaar. Zo eerlijk ook, en evenwichtig. Over hoe je ervaringen waren met mannen via de datingsite, alle eisen en verwachtingen die er leven en waar je jezelf niet in herkent. Om dan een keuze te maken en tot de conclusie te komen dat je het voorlopig maar beter dicht bij jezelf kunt zoeken. En dat je dan toch nog een fijne partner ontmoet. Het staat elk jaar bij de terugblik op mijn verlanglijst. Het gaat jullie heel goed in het nieuwe jaar!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   december 17, 2018 15:49

   Ben stil van jouw reactie, mooi en empathisch, maar je bent ook open over jezelf. Ik ben lang alleen geweest, altijd voor mezelf de grenzen bewaakt tijdens de ‘zoektocht’ via een datingsite. Tot nu toe blij dat ik niet overstag ben gegaan voor ‘buitenkant’, maar voor de persoon en de dingen die bij mij passen, al is het dan nog niet altijd gemakkelijk. Ik wens jou ook alle geluk, een goede gezondheid en hopelijk ontmoet jij ook een lieve partner. Soms gedijt een mens beter met iemand naast zich dan altijd alleen.

   Beantwoorden
 • Mooi om even terug te kijken.
  Ook voor jullie fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2019.
  En denk er aan: Carpe Diem!
  Warme groet.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   december 17, 2018 15:51

   Mieke, dank voor je mooie reactie. Wens jullie ook alle goeds in het nieuwe jaar. Vooral ook sterkte met het afscheid nemen van daar waar je gelukkig bent geweest. Lieve groet xx

   Beantwoorden
 • Mooi geschreven Ellie. Veel dingen zijn voor mij zó ontzettend herkenbaar.

  Beantwoorden
 • Anne von Drehle
  december 17, 2018 13:30

  Een mooi en helder verhaal! Dank dat ik er deelgenoot van mag zijn. Een fijne kersttijd en een goed, gezond en creatief 2019 wens ik je van harte.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   december 17, 2018 15:59

   Anne, een mooie reactie, dank daarvoor. Ik wens jou ook het allerbeste van alles, geluk, hoop, moed en gezondheid, daarnaast natuurlijk ook heel veel inspiratie xx

   Beantwoorden
 • Mooie uiteenzetting Ellie.Heb het gelezen. Zo hebben wij allemaal onze belevenissen waarop wij terugzien.Wens jullie goede Kerstdagen en een Gelukkig 2019 toe. Tot in het nieuwe jaar!
  Liefs van Trudy

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   december 17, 2018 16:04

   Iedereen draagt ervaringen mee, mooie, pijnlijke, blije of leuke en nog meer. Dat maakt ons tot wat we zijn geworden. Het is goed om eens stil te staan, ook al is het in vogelvlucht, maar dat maakt je weer helder of juist moediger of dankbaarder. Dat is goed. Wens jou ook het allerbeste van alles voor in het nieuwe jaar. Lieve groet xx

   Beantwoorden
 • Mooie overdenking Ellie.
  Leuk dat je terugtelt naar 2000…bijzonder was dat.
  Ik hoop overigens wel dat het vuurwerk blijft (eventueel onder begeleiding) voor onze Janneman.
  Mijn wensen zijn onderweg.
  Liefs Joke G.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   december 17, 2018 21:23

   Joke, dank voor je compliment. Wat het vuurwerk betreft begrijp ik wel dat het voor Jan erg leuk is, voor veel mensen ís het dat, maar ik heb echt compassie met de beesten, vind het voor hen verschrikkelijk erg.

   Beantwoorden
 • Coby kraaijeveld
  december 17, 2018 19:59

  Mooi geschreven weer Ellie en wat fijn dat je een maatje hebt gevonden om de dingen mee te kunnen delen.
  Ik wens jullie goede feestdagen
  en een gelukkig maar vooral gezond nieuwjaar.
  Liefs Coby

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   december 17, 2018 21:25

   Coby, dank voor je lieve reactie. Ik wens jou het beste van alles, gezondheid, geluk en ook veel inspiratie zodat ik en anderen ook van jouw werk kunnen blijven genieten! Liefs xx

   Beantwoorden
 • Een veelbewogen jaar, Ellie. Ik wens je fijne dagen en vooral een heel mooi nieuw jaar toe, met hopelijk een goedvoelende eigen nieuwe plek om te wonen.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   december 18, 2018 07:39

   Dankjewel voor je lieve woorden, Selma. Een nieuwe eigen plek staat hoog op mijn wensenlijstje…ikvertrouw erop dat het gaat lukken! Alle goeds voor jou en je gezin!

   Beantwoorden
 • Heerlijk mijmeren in de laatste maand van het jaar! Terugkijken, herbeleven, meenemen dat wat nodig is en lekker verder leven. Ik wens je veel Ubuntu. “Ik ben omdat wij zijn”. We gaan elkaar nog zien dit jaar. Kunst !!!! Lieve groet. Marleen

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   december 18, 2018 09:16

   ‘Ubuntu’.
   ‘Meenemen, dat wat nodig is’.
   Je drukt precies uit dat dat juist hetgeen is om weer verder te kunnen. Dank voor je mooie reactie en tot binnenkort xxx

   Beantwoorden
 • Je mooie terugblik lezend, denk ik te mogen stellen dat jullie het bijzonder met elkaar getroffen hebben. Je hebt je ook prachtig ontwikkeld. Ik lees je het komende jaar weer met veel plezier. Ik denk trouwens dat ik je voorbeekd van dat reces eens mooi ga volgen. Geniet van deze rustperiode.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   december 18, 2018 15:33

   Hier zit iemand van binnen te gloeien ☺️ Wat een mooie complimentjes Mies, veel dank. Zou het kerstreces ook maar laten beginnen, het is toch heerlijk even wat meer rust, doe maar! En ik ga jou het komende jaar natuurlijk ook lezen. Tot dan en veel groetjes, Ellie.

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  december 18, 2018 15:28

  En ik zie jou ook graag terug Ellie! Heel fijne feestdagen gewenst samen met de mensen die je lief zijn en een gelukkig en gezond 2019. <3

  Beantwoorden
 • Mooi geschreven Ellie! Het jaar 2019 wordt een top jaar. Daar gaan we voor!

  Beantwoorden
 • Liefje mooi verhaal. We luiden het jaar 2018 samen mooi uit en een goed begin in 2019 👍🏻🤗😘

  Beantwoorden
 • […] Precies vier weken geleden heb ik de laatste blogpost geplaatst. Daarin onder andere een terugblik en wat ik in het kerstreces zou gaan doen. Wie ‘m niet heeft gelezen, het kan hier nog. […]

  Beantwoorden
 • Ellie Schmitz
  januari 10, 2019 09:30

  We hebben dat gedaan, weliswaar met wat hobbels te nemen, vooral aan het eind van het jaar, maar het is gelukt 😊

  Beantwoorden
 • […] een kerstreces in te lassen, vandaag de laatste blog in 2021. Ik doe dat geloof ik elk jaar, ook in deze blog ga ik op […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan