Voeten in de aarde Van blogpost plaatsen- naar blogpost schrijven

Van blogpost plaatsen – Naar blogpost schrijven

Leven, Schrijven

22 november 2018
Van blogpost plaatsen naar blogpost schrijven, elke donderdag plaats ik verse blogpost. Ook afgelopen donderdag over dat een schrijfdag voor mij nu beter is dan wanneer ik het schrijven laat gebeuren. Zeg maar ‘go with the flow’ wat ik eigenlijk ook het liefst wil, maar dat lukt momenteel niet. Wie het gemist heeft kan het hier nog lezen.

Deze dag is ook de start van een jaar lang elke dag een portretje schetsen, dat moet te doen zijn. Met potlood, met houtskool of met inkt, met dat wat mijn hand oppakt en soms gebruik ik alle materialen. Dan is de ‘flow’ er en maak ik er meer of gebruik verschillende materialen in een portretje en er komt ook wel eens verf aan te pas.

’s Middags heb ik bezoek gehad van F., een jeugdvriend die ik ruim vijftig jaar later weer onverwacht ontmoet. ‘s Avonds heb ik voor twee dagen een ovenschotel met veel groenten en geitenkaas gemaakt.

23 november 2018
Vrijdag. Overdag heb ik gerommeld. Getekend, een beetje geschilderd en veel geluierd. Koken hoeft niet. De helft van de ovenschotel van een dag eerder is er nog. Na het eten met Man en vrienden in de ECI Cultuurfabriek in Roermond naar een optreden van Def Americans geweest. Geen grote mensenmassa. Kleinschalig in de theaterzaal.

24 november 2018
Zaterdagmiddag zijn we op huizenjacht geweest. Daarna gaan we naar zus. ’s Avonds lui voor de televisie. Via Netflix. Ja, we hebben daar een abonnement op. Zo nu en dan kijken we een serie. Kaasplank erbij en een glas wijn. Totale ontspanning na drukte of gebeurtenissen die veel aandacht opeisen.

25 november 2018
‘Zondag–huisbroek-dag’. Kaarsjes aan en binnenshuis. Man heeft plaatjes gedraaid. Wat ik heb gedaan? Krant gelezen. Waarschijnlijk wat gerommeld. Een portretje geschetst. Misschien wel meer dan een. Doek met textuur voorbewerkt? Geen idee. Heb het ook niet opgeschreven.

In de agenda staat elke week na de zondag een quote. Deze keer staat er ‘Alles wat je nodig hebt, is liefde of meer chocolade’. Klopt dat? Wat denken jullie?

26 november 2018
Maandag vind ik geen fijne dag. De overgang van gezellig weekend naar start van de week vind ik te groot. Als het ook maar enigszins kan houd ik ‘m vrij. Gek genoeg vliegt de dag toch altijd snel voorbij. Meestal ben ik in het atelier te vinden.

27 november 2018
Dinsdag. Man nog vroeger dan anders de deur uit. Vandaag reist hij met het openbaar vervoer naar zijn werk in Eindhoven. ’s Middags haal ik hem met auto op. Ik wil inkopen voor het atelier. Een voorraad linnen doeken, potten verf, nieuwe penselen en nog zo het een en ander aan papier en potloden.

Erna een late lunch en gaan we ook nog op pad voor kleding. Man heeft het een en ander voor de winter nodig. Altijd naar dezelfde winkel en geholpen door een ‘eigen’ verkoper.  Vooraf laten we weten dat we komen. Er ligt van alles klaar. Man duikt meteen het pashok in. Ben telkens benieuwd hoe hij weer uit dat hok komt. Hij moet ‘werken’. Ik hoef niets. Zit in een fijne stoel. Als jullie nu denken dat het saai is, steeds naar dezelfde winkel en bij dezelfde man, dan hebben jullie het mis. Het is altijd leuk, er zijn nieuwe dingen en deze verkoper weet precies wat Man graag draagt en wat bij hem past. Gemakkelijker en leuker kan het niet.

28 november 2018
Woensdag. Boodschappen gedaan. Een eindje gefietst en deze blogpost geschreven. Morgen kunnen jullie ‘m lezen. Voor mij is het dan ook een gedenkwaardige dag.

Morgen is het zeventien jaar geleden dat ik afscheid van mijn vader heb genomen. Nog zo helder voor ogen. Koester de herinneringen.
06-09-1919 – 29-11-2001 Joseph Otgerus Schmitz. Roepnaam Sef.

Vorig bericht
Dilemma
Volgend bericht
Willen weten – Leren

26 reacties. Plaats een nieuwe

 • Zo gaan de dagen in stille regelmaat … (uit welk gedicht is deze regel ook al weer?). Met weinig chocola naarmate er meer bezigheden aandacht vragen en meer mooie dingen gebeuren. Ik vind het soms zo’n troostend besef dat mijn ouders in mij doorleven, bij hen stil staan betekent dan stilstaan bij wat van hen door mijn aderen stroomt … en daar het goede van zien.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 29, 2018 15:55

   Cora, dank voor je openhartige mooie bijdrage aan mijn tekst. Mijn ouders zijn er ‘gewoon’, maar op speciale dagen nog meer en vier ik hun leven 💕 tellen de mooie dingen en zeker dat wat zij hebben meegegeven.
   ‘Zo gaan de dagen in stille regelmaat’ is een prachtige zin, maar ik weet niet uit welk gedicht. En ook rijgen de dagen zich aaneen met dat wat het hart wil en toelaat.

   Beantwoorden
 • Mooi schilderij 😉

  Beantwoorden
 • Toch wel leuk dat we op dezelfde dag schrijven en plaatsen. Hoewel ik het sinds een paar weken al gewoon op woensdagavond on line zet als het klaar is. Mijn rustigste avond. Mijn vrouw geeft dan gymles en kan ik lekker doortikken.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 29, 2018 16:00

   Ik vind het heel gezellig elkaar op donderdag te ontmoeten, Mies. Op woensdagavond plan ik ’m in, maar slaap er dan toch eerst nog een nachtje over. Moeilijk om door te tikken als je vrouw thuis is…dat kan hè 🙂

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  november 29, 2018 11:51

  Sterkte vandaag, Ellie. En verder was het gezellig om met jou de afgelopen week door te nemen. Graag gelezen!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 29, 2018 16:03

   Dank je wel, Jannie. Altijd weer een speciale dag en vanzelf komen er op zo’n dag meer herinneringen boven.
   Fijn dat je ‘mijn week’ graag hebt gelezen. Lieve groet.

   Beantwoorden
 • Ellie elke dag is nieuw. Soms is er planning soms zonder agenda, zonder moeten.
  Doen wat je het liefst zelf zo doet. Elke dag heb ik nieuwe inspiraties Voor mij het meest ontspannend en geeft mij voldoening.
  Veel succes Ellie met het schilderen en het maken van gedichten e.a.
  Dank voor het lezen van mijn gedichten en je ze mooi vindt.
  Liefs Trudy

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 29, 2018 16:08

   Ik laat de dingen gebeuren, wat het hart ingeeft, waar ik zin in heb, maar waarvan bezigheden in het atelier bovenaan staan. Op woensdag wel de geplande schrijfdag, dat geeft mij veel rust. Dank ook jij Trudy, dat je hier weer gekomen bent. Het is fijn jouw gedichten te lezen. Zou willen dat ik daar wat vaardiger in was 😊 vaak is het ook inspirerend werk van anderen te bekijken. Lieve groet xx

   Beantwoorden
 • Elke dag liefde is genoeg. Dat is voor mij het belangrijkste. Al is chocola niet te versmaden (en eten we elke avond een stukje 70% chocolade), dan nog is liefde belangrijker.
  Je doet veel, in zo’n week en je legt jezelf ook best veel op. Een jaar lang dagelijks een portretje maken vind ik heel veel van jezelf gevraagd!
  Sterkte vandaag bij het her- en gedenken van je vader x

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 29, 2018 16:16

   Elke dag liefde verdient eigenlijk ieder mens Marjolein, vind je niet? Maar helaas, de wereld zit zo niet in elkaar. Koester dat wat je hebt en soms ook nog chocola erbij is toch heerlijk 😉 Soms zijn de weken wel eens druk, tussendoor dan wel opgesloten in huis omdat de pep volledig op is, voor jou herkenbaar waarschijnlijk. Ik zie het absoluut niet als een druk elke dag een portretje te schetsen, soms zelfs een paar, dat gaat vanzelf en ontzettend leuk om te doen. Het zijn oefeningen net als dat je andere dingen vaak moet doen voordat je het beheerst. Zo alleen zal ik uiteindelijk ‘mijn hand’ vinden…😊

   Beantwoorden
   • Ja, ieder mens verdient liefde.
    Wat fijn dat zo’n portretje voor jou zo goed werkt. Ik heb dat met borduren, dat is ook ontspannend.

    Beantwoorden
    • Ellie Schmitz
     november 30, 2018 16:53

     Alles wat ik doe en met schilderen heeft te maken is mijzelf nog steeds hierin ontwikkelen, kortom, ter lering en vermaak 😊
     Borduren vond ik ook altijd zo fijn, de kleurtjes, het zien ontstaan van iets. Mooi weekend!

     Beantwoorden
 • Coby kraaijeveld
  november 29, 2018 17:01

  Lieve Ellie ik ben al helemaal gewend aan jouw donderdagse stukjes…
  Ik vind het zo leuk eventjes met je mee te lopen door de afgelopen week, stil te staan bij de dingen die jou raken en niet te vergeten de liefde en de chocolade…

  Liefs en een warme groet Coby

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 29, 2018 20:57

   Coby, en ik kijk uit naar telkens nieuw werk van jou, ik kijk mijn ogen uit, zo mooi! Fijn dat je hebt meegelopen. Lieve groetjes ❤️

   Beantwoorden
 • Leuk, zo’n week met Ellie.
  Liefs Joke G.

  Beantwoorden
 • Leuk om je ‘logboek’ mee te lezen Ellie en je week mee te beleven; de dagen vliegen voorbij en zo zie je hoeveel je ermee doet!
  Je gaat een behoorlijke uitdaging aan volgend jaar, elke dag een portret! Kan samen zo’n leuke jaarkalender worden als van de Flow – dus als je ze nu allemaal op dezelfde maat maakt en dan kopieert en en en, dan geef ik me nu vast op voor deze jaarkalender!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 29, 2018 21:05

   Soms is er van alles leuks te beleven, Anne. Ik ben al begonnen aan de dagelijkse portretjes, niet alles op hetzetlfde papier, maar kan ik misschien vanaf nu wel doen. Als ik voor het eerst iets oppak gebruik ik minder duur tekenpapier. Vandaag heb ik met inkt en water gewerkt op mooi aquarelpapier. Het idee van de jaarkalender is natuurlijk heel leuk. Het mooiste portretje van de maand ook goed? Elke dag mooi, weet niet of ik dat al kan, maar wie weet 😉 gisteren heb ik ook de mooie kalender van de Flow gehad. En het leuke schriftje er nog bij…xx

   Beantwoorden
 • Elke dag een portretje schetsen gaat vanaf april 2019 niet meer lukken Ellie. Liefde heb je nodig, geen chocolade. Daar word je alleen maar dik van.😀

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 29, 2018 21:13

   Denk je dat het vanaf dan niet meer lukt? Zou je best eens gelijk in kunnen hebben met jou in de buurt 😂😂 misschien als ik elke dag heel vroeg opsta? Liefde én chocola én flinke wandelingen…allemaal nodig.

   Beantwoorden
 • Lieve Ellie
  Sterkte nog!
  Fijn dat je zo lekker bezg bent!! en ieder dag een portret….ik weet er alles van….je leert er zoveeeel van, super gaaf, maar tis wel pittig hoor. Tip…accepteer als het een dag niet is…..echt!! XX

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 30, 2018 09:04

   Dank je wel, Yvon! De portretjes ontstaan gewoon, alleen een ondergrond of met wat kleur erbij en nu dus ook met inkt, zoals ik het op dat moment voel, niet meer, niet minder. Ik weet dat als het eens niet lukt, dat niet erg is, maar het idee vind ik wel leuk, oefenen, leren, zoeken naar dat wat bij mij past…plezier hebben 😀 fijne dag xx

   Beantwoorden
 • Heerlijk om zo de week met je mee te beleven. Het ‘gewone’ dagelijkse leven is juist zo bijzonder. Genieten van wat is en kan en niet meer dan dat.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 30, 2018 16:49

   Liefst heb ik het ‘gewone’ dagelijkse leven met af en toe wat frivools 😉 tussendoor. Heerlijk om dan met schrijven en schilderen en op mezelf te zijn, weer op te laden, Sonja. Probeer balans te houden wat overigens niet altijd lukt…xxx

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan