Dilemma

Dilemma

Kunst, Schrijven

Of schrijven danwel schilderen, het blijft een dilemma, wil allebei veel en onbeperkt en elke dag. Dat laatste lukt natuurlijk niet. Is het een aantal maanden een goede strategie geweest een vaste dag per week in te plannen, nieuwe blogpost te schrijven of al een eerder gemaakte uit voorraad te halen (ik noem het de schatkist) en eventueel op te poetsen, vandaag heb ik er niets aan. Het lukt niet. 

Het atelier lonkt. Ik wil schilderen, doeken met structuur voorbewerken en Iets creëren. Bewegen in plaats van met laptop voor me aan tafel te zitten of op de bank en het ding op schoot. 

Een poos geleden heb ik een cursus portret tekenen gevolgd. Dat is mij zo goed bevallen dat ik een dezer dagen aan nog een cursus wil beginnen. Daarna weer oefenen en zoveel mogelijk. Sowieso wil ik een poos, misschien wel een half of heel jaar lang, elke dag een portretje maken. Niet pas volgend jaar op 1 januari beginnen, maar binnenkort. Morgen, of overmorgen en allemaal op papier. In de toekomst misschien ook op wel doek. 

De laatste tijd ben ik door een paar mensen enorm aangemoedigd. Bekijk kunstboeken en magazines op zoek naar portretten en natuurlijk ook op het internet. Lang leve die mogelijkheid want van werkelijk alle kunstenaars van toen en nu is er wel iets te vinden. 

Onlangs ben ik naar een expositie van Lita Cabellut geweest. Wat een kunstenaresBen totaal overrompeld door zoveel werk. Bijna allemaal dit jaar gemaakt. De schoonheid ervan. De gebruikte technieken. Prachtige portretten. Vooral heel groot. Ik zou al blij zijn als het mij op kleiner formaat lukt. Zeker nu ik sinds een paar maanden in de greep van het portret ben. 

Een tweede keer naar deze expositie gaan zou geen straf zijn. Tijdens zo’n bezoek raak ik altijd ontzettend geïnspireerd en wil ik ook aan de gang. Alleen maar bezig zijn in het atelier. Maar ook schrijven op woensdag en als het zo uitkomt op andere dagen. Wil teveel. Tijd tekort. Dilemma.

Maar op deze woensdag is het mij toch weer gelukt. Eenmaal bezig gaat het schrijven vanzelf. Morgen spelen in het atelier.

 

Vorig bericht
Vriendschappen – Rijkdom
Volgend bericht
Van blogpost plaatsen – Naar blogpost schrijven

40 reacties. Plaats een nieuwe

 • Proficiat, het is je gelukt wat jij zo graag wilt. En schrijven én tekenen. December lijkt mij n prima maand om samen Lita te bezoeken. Plannen? Fijne teken/ schilderdag vandaag xxx gr. Marleen

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 17:14

   Haha, ja het is gelukt, schrijven en portretjes tekenen, heerlijk! Lijkt mij een heel goed idee samen te gaan. Soms word je van het werk afgehaald, daarna lukt het niet meer. Dat gebeurde vandaag…toch nog even fijn bezig geweest.

   Beantwoorden
 • Tijd! Het zou fijn zijn als je daar af en toe iets van kan bijkopen.

  Beantwoorden
 • Wat een prachtige werken heeft deze kunstenares gemaakt, Ellie! Daar zou ik ook vaker naartoe willen, gewoon om inspiratie op te doen en vrolijk van te worden. Ze heeft wel techniek van portret geleerd, de verhoudingen kloppen allemaal.
  Heerlijk als/dat jij jezelf ook ruimte en vrijheid geeft!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 17:25

   Marjolein wat let je naar exposities te gaan, Jos wil vast wel mee 😊 deze vrouw heeft een enorme kennis van techniek en materialen in huis. Er is van haar onlangs in oktober een mooie documentaire op tv geweest bij ‘close up’, een herhaling van 19 maart 2017. Zeer de moeite waard voor als je geïnteresseerd in haar bent.

   Beantwoorden
 • athyvanmeerkerk
  november 22, 2018 11:27

  Je dilemma goed verwoord en goed verbeeld. Waar is die tentoonstelling en hoe lang. Niet op te grote afstand, dan ga ik graag een keer met jou samen. Heb dank zij jouw foto’s al weer een idee voor mijn portret dat ik onder handen heb.
  Je bent een kanjer mevrouw Schmitz…..
  Misschien moet je jouw kalender wat elastischer maken, schrijven wanneer het voelt, schilderen wanneer het voelt. Je dagelijkse eigen leidraad .
  Dagdag, ik ga naar dat portret. Heb het goed Ellie.

  Beantwoorden
  • uit mijn hart gegrepen

   Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 17:33

   Wat fijn dat je door de foto’s wordt geïnspireerd, Athy. Ben heel benieuwd en verwacht een foto 😉 Dat loslaten van wanneer schrijven en wanneer schilderen geeft onrust, heb het lang zo gedaan. Ben ik met het een bezig wil ik ook nog het andere en omgekeerd, vandaar toch een vaste schrijfdag ingepland. Die dag blogpost en soms schrijf ik al meerdere concepten, ligt aan de inspiratie en lees het een en ander enz. De expositie is in het Jan van der Togtmuseum in Amstelveen.

   Beantwoorden
 • mooi geschreven Ellie

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 17:41

   Anne, de reactie van jou ‘uit mijn hart gegrepen’ is op een of andere manier verdwenen, maar ik wilde schrijven ‘in mijn hart gekomen’. Dank ook voor het compliment en zeker voor de moeite die je hebt gedaan, las dat weer ergens anders 😊 blijf het toch vreemd vinden dat het zo lastig is op de website te reageren.

   Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 23:45

   Onderstaande reactie schreef Anne ook nog, maar WordPress weigerde deze te posten. Wil jullie deze niet onthouden en heb ‘m gekopieerd:
   aan creativiteit geen gebrek Ellie! en je schrijft er aanstekelijk over. ook deze kunstenares die ik niet ken(de). het portret waar jij ook op staat vind ik het mooist.
   weet je, ik ben opgehouden met kiezen en indelen en agenda’s; het is voor mij veel gemakkelijker en leuker om spontaan te doen wat in me op komt. Ik heb gemerkt dat er dan veel meer uit mijn handen komt dan wanneer ik me iets voorneem en ik voel me er ook veel gelukkiger onder – zo ben ik bijvoorbeeld onlangs begonnen met het beschilderen van zonnetjes uit de kringloop, niets verheffends of origineels, gewoon leuk! Mijn zin in verven bleef zonnig toen ze allemaal geverfd waren, dus ging ik toen een vogelvoederhuisje verven en dat was ook weer zo leuk dat Kees van de weeromstuit een mussenflat ging timmeren en die heb ik inmiddels ook beschilderd en nu ben ik bezig met het bijna vergane tuinsetje dat van mijn moeder was en tussendoor neem ik een kopje koffie of thee en als ik dan eenmaal zit, krijg ik vanzelf zin om wat te lezen en te schrijven – moet je maar kijken wat een lap tekst er ongevraagd onder je blog verschijnt 🙂

   Beantwoorden
   • Ellie Schmitz
    november 23, 2018 09:47

    Anne, dank voor je super leuke reactie die nu dan toch eindelijk onder mijn blogpost terecht is gekomen 😊 Ik weet hoe heerlijk het is zonder kiezen, zonder agenda en zonder indelen, maar deze ene sinds een aantal maanden geplande schrijfdag zorgt er wel voor dat ik de onrust niet meer zo voel van of schrijven of schilderen, behalve deze laatste woensdag. Voor de rest ook meestal gewoon zoals het uitkomt, maar schilderen en nu ook studies maken van portretjes gaat vanzelf, elke dag heb ik er zin in en elke dag weer word word ik er blij van 😍

    Beantwoorden
 • Prachtig, Ellie. Je bent allereerst mens; een mens met wensen en emoties die geuit moeten worden op de een of andere manier. Laat nooit toe dat je van regeltjes aan elkaar hangt. Op dat moment zou je ophouden mens te zijn. Graag gelezen, Ellie!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 17:43

   Dank Mieke, voor je mooie compliment. Het enige regeltje is dit, een dag plannen om te schrijven omdat het anders te druk in het hoofd blijft met twee leuke bezigheden die om voorrang vragen. Carpe Diem….Lieve groet xx

   Beantwoorden
 • Mooi verwoord. Schrijven of schilderen? Nee schrijven en schilderen. Dat is wat je het liefst wilt doen, ik weet het en is af en toe moeilijk maar je doet het wel. Mooi.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 17:46

   Wat zeg je dat mooi, ‘schrijven EN schilderen’. Zonder kan ik niet, dat weet jij en daar geef jij alle ruimte voor 😊

   Beantwoorden
 • Wow ik ben erg onder de indruk van de schilderijen. Wat heerlijk dat je zo geïnspireerd kunt raken door kunst. Het dilemma, schilderen of schrijven is inderdaad lastig want je geniet van allebei en ik van allebei de uitkomsten die je met ons deelt. Misschien geen schrijf of schilderdag inplannen maar een creatieve dag en bekijk per keer wat je hart aangeeft. Hoe dan ook blijf doorgaan met beide want daar raak ik weer door geïnspireerd.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 17:52

   Groot compliment geef je mij, Sonja. Fijn dat je geïnspireerd raakt. Wederzijds is het genieten, dat doe ik ook van jouw blogpost. Ik zou de geplande schrijfdag wel los kunnen laten, maar dan is het elke dag een beetje onrustig, of schrijven of schilderen, heb het lang zo gedaan. Voorlopig houd ik mij toch maar aan de ‘woensdag – schrijfdag’, dan weet ik zeker dat er op donderdagochtend een blogpost is 🙂

   Beantwoorden
 • MOOOOOI Je gaat lekker!!! X

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 17:57

   Hoop dat je Lita nog bezoekt, je zult erg genieten! Ik geniet ook enorm van jouw kunst, ons contact (nog benoemd in voorgaande blogpost) en vooral ook van al je lessen xx

   Beantwoorden
 • Dag Ellie

  Wat een prachtig werk van deze kunstenares/kunstenaar. Heel professioneel.
  Heerlijk zo iedereen bezig te zien en zijn.Heel veel succes met alles op zijn tijd.
  Groetjes van Trudy 👁❤️

  Beantwoorden
 • Daar zitten juweeltjes bij zeg!
  Ben benieuwd naar je nieuwe werk.
  Xx

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 20:16

   Het is een prachtige expositie, Ka! Ik maak alleen nog maar studie’s, later komt er meer. Vind het wel ontzettend leuk iets geheel nieuws te onderzoeken, maar het abstracte werk blijft ook!

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  november 22, 2018 20:42

  Lieve Ellie, gewoon doen hoor! Mooie reportage, ik zag jou ook nog op één van de foto’s en dit blog heb ik weer graag gelezen. Maar……ik herken de tweestrijd. 😉

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 20:59

   Fijn dat je me weer graag hebt gelezen Jannie! Ik houd het voorlopig op een schrijfdag en de andere dagen in het atelier voor zover ik dat kan, dat is genieten! Dat jij als fotografe en creatieve vrouw de tweestrijd herkent, begrijp ik heel goed! Volg maar gewoon je hart. Lieve groetjes xx

   Beantwoorden
 • Je moet doen wat je hart je ingeeft. Is dat portretten schilderen dan ga je portretten schilderen. Alles waar je passie voor hebt, zal iets moois opleveren. Zoals je stukjes schrijven. Maar niet forceren zou ik zeggen. Go with the flow en het zal zijn weg vinden.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 21:44

   Wijze woorden, Mies. Daar kan ik mij helemaal in vinden, go with the flow doe ik elke dag behalve die ene geplande ‘woensdag -schrijfdag’. Tijdens het schilderen was ik altijd bezig met een blogpost nog te maken of na te lezen of of of, nu weet ik dat er altijd een klaar is om verstuurd te worden, dat geeft rust en kan ik des te meer genieten van portretjes schetsen, het abstract werk en gewoon van het zomaar zitten in het atelier ☺️

   Beantwoorden
 • Coby kraaijeveld
  november 22, 2018 21:47

  Heb je stukje weer graag gelezen Ellie en bijzonder genoten van de foto’s …echt prachtige portretten!
  Ik kan goed begrijpen dat je erdoor bent gegrepen hoor, ze komen echt binnen.
  Van de kunstenares had ik nog nooit gehoord maar heb even verder gekeken op internet …ze maakt echt heel mooie schilderijen.

  Succes met het schilderen Ellie! ik ben erg benieuwd naar jouw nieuwe werk

  Lieve groet Coby

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 22, 2018 21:55

   Dank voor je mooie en lieve reactie, Coby! Bij ‘close up’ op npo is er in oktober een prachtige documentaire van Lita Cabellut geweest, kun je nog kijken via ‘uitzending gemist’. Zeer zeer de moeite waard!! Ik maak nu alleen nog maar studies van portretjes. Later wil ik graag meer en misschien ook op doek en ook laten zien, hoewel ik nu al wel eens een portretje op papier op Instagram post.

   Beantwoorden
 • Mooie tentoonstelling Ellie. Fijn dat je ons laat meekijken.

  Beantwoorden
 • Wonderlijk Ellie, ik dacht dat ik je allang had beantwoord. Go with the flow en zien waar het ‘licht’ je brengt is de beste manier. Laat gedachten binnenkomen maar ook weer gaan. Begin naar waar de behoefte ligt en dat is iedere dag weer anders. Luxe eigenlijk, dat we daar mee bezig kunnen zijn en dergelijke afwegingen mogen maken. Volgen en scheppen, Iets mooiers is er niet. <3

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 25, 2018 19:18

   Berna, je had al op Facebook gereageerd, dank! Je drukt het heel mooi uit. ‘Go with the flow’ volg ik ook, behalve op woensdag en inderdaad, het is een rijkdom dat wij zo kunnen leven. Die woensdag wil ik juist plannen om de onrust over én schrijven én schilderen uit het hoofd te krijgen…anders komt van beide niet veel terecht. Lieve groet ❤️

   Beantwoorden
 • Beste Elly, de dingen hebben soms hun beloop en dat vraagt om acceptatie. In mijn geval was ik vroeger eerder met schilderen bezig dan met gedichten schrijven. Ik ben daar uiteindelijk mee gestopt. Ik kan erg van kunst genieten, maar liever omschrijf ik die in mijn poëzie. Dat is een keuze en daar ben ik niet rouwig om. Ik geloof in de flow inderdaad: dat de dingen die je doet hun tijd hebben en anders maar niet. Forceren maakt het vaak gekunsteld. Maar dat neemt niet weg dat je moet doen wat je passie heeft. Daar is soms wel discipline voor nodig…. Lieve groeten, Elbert.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 26, 2018 20:51

   Elbert wat een mooie bijdrage aan mijn blogpost. Het is dat ik erg onrustig werd van twee dingen willen doen, nl. schrijven en schilderen. Door de onrust kwam ervan allebei niet veel terecht, vandaar de keuze voor de vaste schrijfdag, maar ik ben het met je eens dat de flow wel veel waarde heeft. Lieve groetjes, Ellie

   Beantwoorden
 • […] the flow’ wat ik eigenlijk ook het liefst wil. Lukt momenteel niet. Wie het gemist heeft kan het hier nog […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan