Woensdag - Schrijfdag

Woensdag – Schrijfdag

Leven

Een poos geleden heb ik dat besloten en het bevalt mij goed. Woensdag-schrijfdag. Als je zoals ik al lang niet meer buitenshuis werkt en zoals nu ook nog in een vakantiehuis woont, verder weg van iedereen, geen auto ter beschikking hebt en Man lange dagen van huis is, het fysiek soms moeilijk is veel met het openbaar vervoer te ondernemen, komt toch zo nu en dan het ‘niets-doen’ of ‘het-geen-zin-hebben’ om de hoek kijken. Dat past totaal niet bij mij.

Voor even is het hier prima. We zijn blij met een dak boven het hoofd en wonen niet op de schopstoel op dit park, maar intussen wel al een jaar. Dat was natuurlijk nooit de bedoeling. We verlangen weer naar een eigen plek met eigen spullen. Onlangs nog een bezichtiging gehad, maar helaas teveel mitsen en maren. Ik dwaal af.

De structuur van woensdag-schrijfdag werkt voor mij beter dan wanneer ik dagelijks moet bedenken of ik ga schilderen óf schrijven. Allebei vind ik fijn en kan niet zonder. Het ‘moet’ vanuit mijn binnenste. Terwijl ik niet houd van een totaal gepland leven is structuur hierin wel belangrijk.

Voorheen gebeurde dit: Schilderen en steeds bedenken dat ik ook wilde schrijven en weer nieuwe blogpost plaatsen. Schilderde niet meer vanuit gevoel. ‘Zat’ teveel in het hoofd. Of schrijven en in mijn hoofd steeds bezig dat ik verder wilde met kwast, ezel en doek. Dat werkte ook niet. Kon zelfs geen onderwerp meer verzinnen.

Alleen al daarom is het beter structuur aan te brengen. Het geeft meer rust en bovendien ben ik op zo’n schrijfdag niet alleen met de blogpost bezig, ik schrijf ook andere korte teksten. Probeer eens een gedicht te schrijven. Herinneringen die plots naar boven komen schrijf ik op. Steekwoorden. Eigenlijk alles wat mij te binnenschiet.

Ooit, telkens zeg ik tegen mijzelf als er rust en weer een eigen plek is, komt er een schifting in al die schrijfsels. Misschien is het een verkeerd uitgangspunt om zo te denken. Nu woon ik immers hier. Kan ook gewoon de dingen doen. Toch lukt mij dat niet altijd. Voel mij in deze omgeving niet op mijn best. Ben gevoelig voor sfeer in een huis. Die is hier niet.

Op de andere dagen ben ik in mijn atelier. Op het moment bekijk ik regelmatig opnieuw de lessen van de online schildercursus. Over losjes schilderen en schetsen. Intuïtief. Uit het hoofd. Oefen veel. Heerlijk vind ik het. Daarnaast werk ik nog aan een schilderij. Een uit een serie van drie. Het is voor mijn gevoel nog niet af. Het staat op de ezel. Ik kijk ernaar. Steeds weer.

Nu ik dit schrijf lig ik trouwens heerlijk onder het dekbed. Laptop op schoot. Vandaag is er een poos geen verwarming, geen warm water. Er wordt op het park gewerkt aan het gasnetwerk. Trui aan, dikke sokken en een dekentje bij de hand aan tafel, kan natuurlijk ook. Dit is warmer. Daar houd ik van. Ben een koukleum. Koffie en ontbijt naar boven gehaald. Een extraatje op deze woensdag-schrijfdag.

Vorig bericht
Eigen
Volgend bericht
Vriendschappen – Rijkdom

34 reacties. Plaats een nieuwe

 • Anne Vellinga
  november 1, 2018 09:18

  je bent thuis in jezelf, Ellie; uitnodigend geschreven

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 1, 2018 20:37

   Thuis zijn in jezelf, dat is waar Anne, zo moet het zijn. Nu ben ik af en toe een stukje kwijt en dat is de plek waar het thuis zijn ten volle gevoeld kan worden. Fijn dat je hier weer was ❤️

   Beantwoorden
 • Heerlijk zo’n Schrijfdag

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 1, 2018 20:39

   Tot nu toe, ik heb het pas een poosje geleden ingevoerd, bevalt het mij uitstekend, Hennie. Dat wil niet zeggen dat ik op andere dagen niet snel een paar aantekeningen maak, maar op woensdag ga ik er echt voor zitten.

   Beantwoorden
 • Dat is zo’n slecht idee nog niet. Ik heb dat zelf ook gedaan. Wat structuur voor jezelf en de lezers weten elke woensdag dat er iets verschijnt van je. Ik vind het wel prettig moet ik zeggen zo’n vaste schrijfdag.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 1, 2018 20:41

   Het bevalt mij ook goed, Mies. En van jou weet ik het, elke donderdagochtend ook post van jou! Overigens, ik schrijf op woensdag, post op donderdag 😊

   Beantwoorden
 • Wat een geweldig goed idee zo’n vaste schrijfdag Ellie. Ik begin er ook al op ingesteld te raken 😊.
  Leuk om een Woensdag-schrijfdag met jou mee te beleven.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 1, 2018 20:43

   Ik zou nog wel vaker willen schrijven, doe dat soms toch ook nog wel dmv aantekeningen maken als mij iets te binnenschiet. Maar schilderen wil ik ook, het werd een issue wat te doen. Dit is voor mij nu een goede oplossing, Joke 🙂

   Beantwoorden
 • Structuur werkt meestal goed. Fijne Woensdag-schrijfdagen!

  Beantwoorden
 • Nog niet geprobeerd, zo’n schrijfdag. Werkt voor mij niet denk ik. Bij mij ontstaat het verhaal in mijn hoofd, zelfs als ik over mijn kleinkinderen schrijf (gewoon naar wat ik observeer). Wanneer het in mijn hoofd af is moet het “op papier”.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 1, 2018 20:49

   Tussendoor schrijf ik natuurlijk ook wel Wilma, vooral plotse ideeën, die moeten natuurlijk onmiddellijk opgeschreven worden. Werk zo’n concept dan later uit, vooral op woensdag 😉 nooit gedacht dat ik die structuur in het schrijven moest toepassen, maar teveel afgeleid door het schilderen dat ik ook wil doen. Voor nu werkt het!

   Beantwoorden
 • Leuk Ellie woensdag een schrijfdag. Las ook iets over het schrijven van gedichten
  Lijkt me leuk, zoveel keuze te maken uit onderwerpen, natuur, bloemen etc.
  Ben er erg benieuwd naar,

  Groetjes Trudy✍️🌺

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 1, 2018 20:53

   In dichten ben ik niet goed Trudy, probeer het soms wel. Wie weet besteed ik daar in de toekomst wel eens meer tijd aan en post ik die dan ook hier. Heb nog zoveel ideeën 😊

   Beantwoorden
 • Ze zeggen altijd structuur is goed voor je. Wie ben ik om dat tegen te spreken 😉 ? Weer een leuk stuk om te lezen, maar toch lees ik heimwee naar een eigen plek waar je gevoel je structuur kan zijn… Toch blij van je schrijfsel te kunnen genieten nu :-).

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 1, 2018 20:55

   Spijker op de kop, Marnel…Fijn dat je nu geniet van mijn stukjes van hier en hopelijk dan ook straks als ik stukjes schrijf van daar 😉

   Beantwoorden
 • athyvanmeerkerk
  november 1, 2018 16:59

  Zou wel dichterbij willen wonen; zo even langs lopen voor een kop koffie en dan weer terug naar eigen plek. Allebei opgeladen en geïnspireerd. Maar we verzinnen wat anders.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 1, 2018 20:57

   Athy, dat zou zeker leuk zijn, iets dichter bij elkaar wonen. Het is altijd inspirerend tijd met jou door te brengen en dingen uit te wisselen.

   Beantwoorden
 • Dus als je op woensdag schrijft mag je op alle andere dagen lekker schilderen. Bofkont!!! Xxx

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 1, 2018 21:00

   Ja ja, zo is het wel, Marleen. Vooral op die woensdag zorgen voor verse blogpost. Als die er is dan mag ik verder elke dag het atelier in, heerlijk!!! Kan mij niets fijners voorstellen xxx

   Beantwoorden
 • Coby kraaijeveld
  november 1, 2018 22:14

  Leuk Ellie, zo eventjes een dagje met je meelopen. …ik lees jouw stukjes graag en ben natuurlijk zeer benieuwd naar jouw eerste gedichtje.
  Aantekeningen maak ik ook vaak wanneer ik iets moois hoor of een heel mooi woord lees, of gewoon iets meemaak wat me raakt.

  Een vaste dag heb ik niet om te schilderen of te dichten ik begin gewoon en zie wel …
  Nogmaals heel veel succes met de huizenjacht zodat je snel weer tussen je eigen spulletjes zit.

  Liefs en voor straks alvast weltrusten

  Beantwoorden
 • Ooit ga ik er eentje van je kopen! Beloofd!
  Nu is even niet de handigste tijd 😉
  Maar ik vind ze prachtig.

  Beantwoorden
 • Ik voel je ” hick up ” , inspiratie en structuur lopen niet altijd samen, geen zin hebben las ik ook tussen de regels door, mitsen en maren helpen dan niet. Structuur helpt in organisatie in je agenda, inspiratie kun je niet afdwingen. Ik weet dat veel schrijvers gewoon ook die structuur volgen, om negen uur s ochtends gewoon beginnen. Inspiratie of niet ! Dat geldt niet alleen voor schrijven, maar denk ook voor schilderen !

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   november 2, 2018 09:27

   Peter, met de woensdag-schrijfdag heb ik sowieso altijd wel een onderwerp voorhanden, anders kun je zo’n dag vooraf niet plannen. Zonder onderwerp en inspiratie komt er helemaal niets van terecht. Ik kan niet gaan zitten en staren, voorheen wel geprobeerd. Ik heb zoveel aantekeningen, korte teksten enz. die ik op zo’n dag altijd kan uitwerken, voorwaarde dat ik mij nog steeds kan vinden in het onderwerp. Maar het een gaat niet meer samen met het ander, in dit geval het schilderen. Ik werd zo belemmerd, kwam er van beide disciplines niets meer terecht. Vandaar deze tot nu toe goede ingreep in de dagen. Heb ik geen inspiratie om te schilderen, schets ik, rommel in het atelier, bewerk doeken voor met structuur, blader kunstboeken door, lees, kijk rond, mijmer…niet altijd genereert dat iets, vaak ga ik zonder nadenken wel aan de gang.

   Beantwoorden
 • […] morgen (vandaag is immers Woensdag – Schrijfdag ) heb ik de driemaandelijkse ‘witte-jassen-dag’. Daar haal ik geen inspiratie uit, hooguit een […]

  Beantwoorden
 • […] Woensdag – Schrijfdag is het vandaag. Nou, ik kan jullie vertellen dat lunchtijd al voorbij is. Het zelfs al later in de middag is. Tot nu toe nog geen letter op papier. […]

  Beantwoorden
 • […] Op woensdag is het schrijfdag. Ik heb er al eerder eens een blogpost over geschreven. Die kun je hier nog […]

  Beantwoorden
 • […] genoeg inspiratie op woensdag-schrijfdag, beter kan het niet. Ondanks dat is het schrijven toch voor een groot deel in het water gevallen. […]

  Beantwoorden
 • […] maar vind ik het niet goed of leuk genoeg er een blog over te schrijven. Zo’n dag is het vandaag. Woensdag – Schrijfdag is het, maar ik kan jullie vertellen dat lunchtijd al voorbij is. Het zelfs al later in de middag […]

  Beantwoorden
 • […] is het woensdag-schrijfdag , maar al laat als ik dit stukje schrijf. Vanochtend ben ik met erge hoofdpijn wakker geworden en […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan