Afscheid - 1 Onthouding

Afscheid – 1

Herinneringen, Leven

Vandaag is het de geboortedag van mijn vader, maar ik hoef geen moeite te doen deze datum te onthouden. Dat gaat vanzelf. Het geheugenmachientje in het hoofd werkt en zeker bij speciale gelegenheden. Of het nou verjaardagen zijn, trouwdagen, een overlijden of andere speciale gebeurtenissen. Mijn vader zou vandaag negenennegentig jaar zijn geworden. Bijna zeventien jaar geleden hebben we afscheid van hem genomen.

Mijn blogpost van vorige week heeft nogal wat losgemaakt. Voor diegenen die het stukje hebben gemist, hier is Afscheid te lezen. Er waren veel reacties en niet alleen op de website en via social media. Er zijn ook nogal wat berichten via e-mail binnengekomen. Ik werd er ‘stil’ van. Afscheid nemen heeft veel impact, ook veel gezichten en elk mens ervaart het anders.

Daarom wil ik vandaag enkele gedichten over ‘afscheid’ plaatsen. Geschreven door Coby Kraaijeveld, Joke Gunter en Yvonne Franssen. Op hun website is meer te zien en te lezen. Onder andere over de boeken die Joke en Yvonne geschreven hebben en Coby, die prachtige schilderijen maakt. Dank dat ik jullie woorden in deze blogpost mag gebruiken.


‘Verbinding’ door Coby Kraaijeveld

opnieuw
nadert een onstuimige tijd
waarin het blad
zijn laatste krachten verspeeld
in de aanschijn
van een onafwendbare dood

statige bomen
wiegen de broze skeletten, getooid
met een verstilde
haast bovenaardse schoonheid
ontroerend, tot op het bot

zoveel seizoenen ongemerkt voorbij
maar in de herfst…voel jij dichter
dichter bij mij


‘Zonder titel’ door Yvonne Franssen

de zon schijnt
het leven
lacht
maar ik mis
de kracht
om
de warmte
te voelen
en de
eenzaamheid
schrijnt


‘Het andere kind’ door Joke Gunter

je bent anders
dan het kind
dat ik verwachtte

je lijkt niet op het plaatje
van het kind
in mijn hoofd

je voelt hetzelfde
als het kind
onder mijn hart

je bent van mij
alleen dat telt
al mijn liefde is voor jou

www.gedichtinevenwicht.blogspot.com
www.jokegunter.nl
www.yvonnefranssen.nl

Vorig bericht
Afscheid
Volgend bericht
Wennen

16 reacties. Plaats een nieuwe

 • Prachtig…

  Beantwoorden
 • Mooi!

  Beantwoorden
 • Wat mooi Ellie, zoals je over het afscheid van je vader schrijft.
  Je hebt mij, zoals vele anderen geraakt, met je blogpost over afscheid.
  Het is een universeel thema waar wij allemaal mee te maken hebben.
  Het leven is een aaneenschakeling van afscheidsmomenten met daartussen natuurlijk ook veel andere momenten. Wat fijn dat je nu opnieuw aandacht geeft hieraan en in dat licht o.a. een gedicht van mij hebt geplaatst. Een grote eer!

  Liefs,
  Joke G.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   september 6, 2018 16:37

   Joke, dank voor je bijzondere gedicht als bijdrage aan mijn blogpost vandaag. En ook dank voor je compliment en jouw mooie reactie, waardevolle woorden over afscheid ❤️

   Beantwoorden
 • Je raakt en de gedichten raken ook …
  Die data, ik herken dat. Zelfs van allang geleden uit mijn leven verdwenen mensen weet ik verjaardagen en trouwdagen. Het gaat vanzelf.
  Prachtige gedichten.
  Geniet van je tompouce vandaag, ik blijf het prachtig vinden om je ouders zo te gedenken <3

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   september 6, 2018 16:44

   Marjolein, de gedichten zijn bijzonder mooi, ben erg blij met de bijdragen. Wat leuk dat jij de tompouce noemt, een traditie bij de geboortedagen van mijn ouders. Zo gedenk ik hen op die dag een beetje meer 😊

   Beantwoorden
 • Prachtig, Ellie!

  Beantwoorden
 • Ellie van mij ook een gedicht over het afscheid van geliefden.

  Trudy Faber

  HERINNERING
  Ik zat deze avond in uw kamer
  In de stoel onder de lamp
  Het licht herinnerde aan vroeger jaren
  De boeken stonden op de plank
  de bladeren vielen in de grachten
  de avonden stil en verlaten
  de smalle lege straten
  Hoe had ik het ervaren
  dit alles in vroeger jaren
  De herinneringen keerden weer
  de ademloze kamer
  Waarin zij zat nooit meer.

  Beantwoorden
 • Afscheid nemen is inderdaad altijd een heikel punt. Ikzelf verloor mijn moeder op 56 jarige leeftijd ten gevolge van borstkanker. Ikzelf ben nu zelf 53 jaar, een rare gewaarwording als je eigen moeder jong gestorven is. De sterfdatum is ook bij mij in het geheugen gegrifd: 10 april 2000. Haar dood ” leefde ” een lange tijd niet voor mij, ik kon het gewoon niet verdragen dat ze er niet meer was. Later ben ik er gedichten over gaan schrijven, een hele bundel zelf. Eéntje wil ik wel delen. Misschien een rauw gedicht, maar zo was het destijds wel….

  Naar de knoppen
  In Memoriam F.L., mijn moeder

  Want elke voorbije dag werd een verloren moederdag.
  Het vergeten theeservies, de half gelukte kindertekening,
  het ontbijt op bed met het hard gekookte ei.

  Tot er vanwege de kanker in je lijf niets anders dan
  blijven liggen over bleef. Mijmeren, dat wel en zeggen
  dat zwijgen er niet toe deed.

  De natuur kwam en uiteindelijk ging jij met haar mee.
  Zoals ik jou aanschouwde, zag ik jouw lente, hoorde ik
  een nieuw geluid en wenste jou sterkte –

  Elbert Gonggrijp

  Beantwoorden
 • Ellie Schmitz
  oktober 2, 2018 19:36

  Een prachtige ode aan je moeder. Dank Elbert, dat je die hier wil delen. Fijn dat je door het dichten de dood van je moeder kon verwerken. Ook mijn moeder overleed in 2000, mijn vader in 2001, mensen, dagen en data die ons altijd bij zullen blijven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan