Afscheid

Afscheid

Herinneringen

Afscheid, uiteengaan, vertrekken, een vaarwel of opruimen. Wanneer gebeurt dat van iemand of iets, wat heeft het voor impact?

Het begon al toen ik nog jong was. Afscheid van het kreng die de eerste klas van de basisschool onder haar hoede had. Een non. Zij heeft een onuitwisbaar en negatief stempel gedrukt op het imago van ‘ lieve zusters’.

Niet veel later ook afscheid van mijn onbevangenheid. Ik was nog een kind. De herinnering komt boven, maar niet om te delen.

Van ouders die overlijden. Dan blijf je toch iemands kind, maar bent ook niemands kind meer. Ook het afscheid nemen van oudste en derde, zus en broer. Als heel confronterend heb ik hun dood ervaren. Dat heeft een totale andere impact gehad dan het afscheid nemen van mijn ouders.

Van oma’s en opa’s die doodgaan. Kan mij niet herinneren hoe dat is geweest. Wel het afscheid van mijn stiefoma. Ik bezocht haar vaak. We hadden samen onze geheimpjes. Voelde mij veilig bij haar. Een gevoel dat ik in het gezin waarin ik ben opgegroeid, heb gemist. Ben heel verdrietig geweest nooit meer met haar te kunnen praten.

Afscheid nemen van vriendinnen. Een andere ontwikkeling doormaken waardoor de vriendschap niets meer toevoegt. Of elkaar uit het oog verliezen. In het ergste geval hen moeten missen door overlijden. Vriendinnen kwijtraken is pijnlijk.

Het contact met familieleden opgeven. Het is misschien niet wat je wilt, maar soms is er geen andere keuze dan een afscheid.

Loslaten van het leven dat je leidt. Waar je niet meer blij van wordt of je goed bij voelt. Het dwingt je een andere weg in te slaan. Zo’n afscheid  vergt moed.

Een scheiding. Men zegt heel snel dat je beter uit elkaar kunt gaan als het niet meer samen gaat. Zo’n afscheid is helemaal niet gemakkelijk. Zeker niet als het je geliefde is. Maar ook het toekomstperspectief valt in duigen. Dat noopt je tot nadenken en ondernemen. Je kunt niet anders dan je leven opnieuw in kaart brengen. Misschien is het voor andere mensen een verademing. Mij heeft het destijds veel kruim gekost.

Huisdieren laten inslapen. Een verschrikkelijke vorm van afscheid nemen vind ik dat. Kan wel bedenken hond of poes hebben een goed leven gehad, maar toch heeft het mij veel verdriet gedaan. Elke dag aanwezig in je huis. Vooral hond, bedelend om koekjes, eten, spelen en wandelen.

Bij een verhuizing neem je afscheid van het huis en de plek. Van de mensen in de buurt. Soms ook van het dorp of de stad. Daarbij moet je vaak afstand doen van spullen. Dierbare spullen of gewoon zomaar overtollige meubels of accessoires waar je waarschijnlijk niets meer mee doet. Ik wil altijd alles bewaren voor het geval dat. Of uit nostalgie. Opruimen vind ik moeilijk. Het is ook een afscheid van het vertrouwde.

Had voor vandaag een andere tekst geschreven. Die komt later. Door een berichtje van Vriendin schreef ik dit. Zij gebruikte het woord ‘afscheid’.

 

Vorig bericht
Prikkels – 2
Volgend bericht
Afscheid – 1

36 reacties. Plaats een nieuwe

 • Afscheid nemen is ook vaak ruimte scheppen voor iets nieuws.

  Beantwoorden
 • Afscheid nemen, loslaten is ontzettend moeilijk. Maar in je schildetijtje kleur je n mooie heldere toekomst!!!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   augustus 30, 2018 14:10

   Een ‘opsteker’ voor iedereen die hier komt lezen, Marleen. Uiteindelijk is er altijd weer licht, hoe moeilijk een afscheid ook kan zijn.

   Beantwoorden
 • Wat een ontroerend stukje. Zo herkenbaar…prachtig en droevig.
  Dank voor het delen lieve Ellie.
  Liefs Joke G.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   augustus 30, 2018 14:16

   Dank lieve Joke voor je mooie reactie. Afscheid en loslaten zijn ingrijpende dingen die we allemaal al wel eens een keer ervaren hebben. Maar gelukkig is de mens ook flexibel en komt weer overeind ❤️

   Beantwoorden
 • Mooie bezinning, geworteld in diep voelen.
  Dankjewel.

  Beantwoorden
 • Mooi blog om te lezen.Het stemde mij tot nadenken en tegelijkertijd besloot ik het nadenken even te parkeren.

  Beantwoorden
 • Een mooi onderwerp Ellie.
  Bij het klimmen der jaren komen veel gebeurtenissen en gedachten terug. Meer tijd om over ons leven na te denken.Het leven is vol van negatieve maar ook positieve zaken.Het leven is een leerschool die wij moeten doormaken.Het hoort bij het leven.
  Vallen en weer opstaan.Afscheid nemen valt soms zwaar. Maar het opent ook opnieuw nieuwe wegen zoals je zelf ook aangeeft. Je kleuren op je schilderij geven troost en hoop.In deze tijden is het sterk te staan en niet mee te gaan in alles wat ons wordt opgedrongen. Ons zelf te blijven sterk te staan. Elkaar te steunen in waarheid en getrouwheid. Geen makke schapen die in alles meelopen, blijf trouw aan jezelf en jouw mening. Koester mijn hoop die ik uitdraag in mijn gedichten die ik schrijf op Instagram
  Een troost in schoonheid van de natuur en andere onderwerpen.

  Liefs van Trudy

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   augustus 30, 2018 14:53

   Dank Trudy voor je mooie bijdrage aan mijn post.
   Ik denk dat veel mensen iets zullen herkennen. Hopelijk ook het mooie kunnen zien van weer een nieuw pad of nieuwe kans of vrede kunnen hebben met de dood. Soms is afscheid schrijnend, maar ik houd mijzelf altijd voor dat diep voelen beter is dan het verdriet verdringen. Altijd weer, dat is mijn ervaring, wordt het licht, pakken wij de draad weer op en is alles weliswaar anders, maar dat hoeft niet minder te zijn.

   Beantwoorden
 • Wat een mooi stukje. Zo herkenbaar en zo rakend.
  Ik ervaar veel afscheid als verlies maar voelde me ook rijk dat ik mijn opa en oma tot mijn 38e mocht kennen. Mijn vader.
  Ik verlies liever door de dood dan door het leven omdat het verdriet dan minder gecompliceerd is.
  Ach, je stukje raakt mijn ziel gewoon, dat is het <3

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   augustus 30, 2018 14:24

   Dank Marjolein voor je bijdrage aan mijn stukje, je laat iets van je binnenste zien, mooi! Ik weet zeker dat er ook mensen zijn die zich in jouw reactie herkennen.

   Beantwoorden
 • athyvanmeerkerk
  augustus 30, 2018 10:18

  Afscheid nemen is, hoe pijnlijk soms, een handeling. Je opteert in een actie. De pijn wordt niet minder maar uit jouw handeling kan iets nieuws ontstaan. Afscheid nemen betekent niet perse het goede dat was uit het oog verliezen.
  Afscheid kunnen nemen is ook geluk, klinkt raar hé?
  Maar wat wanneer de één weg is gegaan zonder afscheid en de ander dus geen afscheid heeft kunnen nemen.? En weg blijft weg?
  Je hebt wat los gemaakt met jouw tekst, Ellie . Niet verkeerd’jouw tekst doet er toe. Dat is duidelijk.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   augustus 30, 2018 14:46

   Afscheid nemen gebeurt niet zomaar, daar gaat van alles aan vooraf. Iedereen ervaart wat voor afscheid dan ook op een eigen wijze, dat is natuurlijk persoonlijk. Maar het is zeker heel heftig als iemand plots weg en voorgoed weg is door overlijden. Dank ook voor je compliment. Ik hoop dat mensen zich ook gesteund kunnen voelen door de tekst en de reacties.

   Beantwoorden
 • Bijzonder persoonlijk en mooi. Soms kan het jaren later nog pijn doen en soms kijk je met een open hart en blijmoedig terug naar dat wat is geweest. Elk afscheid kent een andere beleving en een andere toekomst.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   augustus 30, 2018 14:49

   Mies, jouw reactie is bij mij recht in het hart. Het klopt zoals jij het zegt. Hoop dat mensen bij wie deze tekst iets losmaakt, zich door jouw woorden gesteund voelen.

   Beantwoorden
 • Afscheid nemen is even stilstaan bij wat je had. Goed afscheid nemen maakt dat je weer verder kunt en op den duur met nostalgie kunt terugkijken.
  Sterkte, Ellie. Dikke knuffel. Want afscheid nemen is ook moeilijk.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   augustus 30, 2018 14:55

   Wat heb je het mooi verwoord, Selma. Afscheid is er in vele gezichten, maar het is aan jezelf er het goede uit te halen en verder te gaan. Een mens is toch, dat blijkt vaak, flexibel.

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  augustus 30, 2018 11:42

  Op heel veel punten herkenbaar Ellie, maar daardoor ook weer troostrijk omdat je het zo mooi hebt verwoord en ik mij hierdoor dus ook gesteund voel. Ik denk veel na, wil er soms over schrijven, maar dan wordt het weer weggedrukt door andere zaken. Fijn, dat jij deze zaken op een rijtje hebt gezet en ik hoop dat het woordje ‘afscheid’ dat door jouw vriendin is ingegeven, niet een volgend( in ieder geval geen negatief) afscheid hoeft te zijn, want soms is een afscheid ook het begin van iets nieuws. Lieve groet!

  Beantwoorden
 • Mooi stuk!
  Afscheid door de dood is een lastige.
  Maar afscheid nemen omdat je moet juist een hele mooie. Omdat er zoveel voor terugkomt. Soms moet je even wachten op dat gevoel, soms is het er meteen.

  Beantwoorden
 • Ellie Schmitz
  augustus 30, 2018 16:49

  Dank, Ka. Afscheid door de dood vind ik ook een lastige, weg is dan voor altijd weg. Andere soorten van afscheid hebben wel iets positiefs, dat voel ik ook zo.

  Beantwoorden
 • Intense tekst. Zoveel soorten afscheid benoem je en herken ik. Er zijn weinig zaken in een mensenleven zo ingrijpend als afscheid. Dankjewel!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   augustus 30, 2018 19:18

   Deze tekst maakt wel wat los. Heb al veel privé berichtjes gehad. En inderdaad, zoveel soorten afscheid zijn er, voor de een met meer impact dan voor de ander, maar altijd met emoties. Dank voor je reactie, Cora.

   Beantwoorden
 • Laatst zei een oud-collega van mij, dat ze zoveel van me geleerd had en dat nu iedere dag nog meeneemt. Een troostrijke gedachte, als je voort mag leven in het werk van anderen. Je geeft altijd stukjes van jezelf mee. Dat hou ik voor ogen.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   augustus 31, 2018 10:44

   Je afscheid was als een donderslag, Berna. Ook heel naar. Hoop dat deze opmerking van je oud-collega een mooie en zeker voor jou, troostrijke gedachte is. Bij het afscheid heb je iets nagelaten, dat is prachtig. Vrede hebben met een afscheid komt soms pas later.

   Beantwoorden
 • If I have to choose between grief and nothing, I choose grief.
  Ernest Hemingway

  Beantwoorden
 • Coby kraaijeveld
  augustus 31, 2018 19:17

  Afscheid

  ons pad
  kent kronkelige wegen
  hoge muren van graniet

  ieder huisje
  draagt zijn kruisje
  elke dag, haar eigen verdriet

  steun en medeleven
  kleuren de donkere dagen licht
  troostvolle woorden
  verborgen in een gedicht

  alles, heeft een begin en een eind
  maar afscheid
  raakt altijd

  @ Coby

  Beantwoorden
 • […] van vorige week heeft nogal wat losgemaakt. Voor diegenen die het stukje hebben gemist, hier is Afscheid te lezen. Er waren veel reacties. Niet alleen op de website en via social media. Er zijn ook nogal […]

  Beantwoorden
 • Die komt wel binnen zeg. Zelf heb ik weinig moeite met afscheid nemen van huizen of spullen, maar afscheid nemen van mensen des te meer.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan