Aan de Roer

Aan de Roer

Herinneringen

We gaan verhuizen. Van een huis aan de Roer naar een huis ‘op de berg’. De huisraad wordt op een fietskar gestapeld en lopend weggebracht. Waarschijnlijk hebben mijn ouders die kar geleend. Een auto is er niet. In die tijd hebben alleen notabelen in het dorp er een en nog niet eens allemaal. Dat komt pas later.

Zie mijzelf het laatste stukje over de zandweg naar het nieuwe huis lopen. Houd mij vast aan de kar. Bovenop ligt mijn pop. Zij heeft een kaal hoofd en een donkerrood jurkje aan. Ik draag een groen plooirokje met een licht gestreept truitje. Die dag in mei 1955 verhuizen wij.

Zoals jullie weten wonen Man en ik nu tijdelijk in een vakantiehuis. Tot nu toe is het ons nog niet gelukt een ander huis te vinden. Onze zoektocht naar een nieuwe plek is intensief. Plots zien wij ‘het’. Het staat aan de Roer. De eerste drie jaar van mijn leven heb ik aan deze rivier gewoond. Daarna ben ik een aantal keren verhuisd. Hoe leuk zou het zijn dit huis aan de Roer te kunnen ‘innemen en eigen maken’.

Ik ben er geweest. Voel mij niet omarmd. Niet bij binnenkomst. Niet bij het bezichtigen. Het is er donker binnen. Er borrelt niets in mij. Ik kan de cirkel met dit huis niet rond maken, ook al staat het aan de Roer. Misschien in een ander huis in dit gebied. De zoektocht gaat door.

 

Vorig bericht
Als
Volgend bericht
Domper

22 reacties. Plaats een nieuwe

 • Jannie Harmsen
  mei 17, 2018 14:21

  Er komt vast een moment dat jullie ‘het’ huis gaan vinden Ellie. Misschien is dit de voorbode wel, wie weet! 🙂 Succes in ieder geval en ik vond de beeltenis van jou en je verhuizing met de kar en de pop heel leuk om me voor de geest te halen.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   mei 17, 2018 18:06

   Jannie, je geeft mij een echte oppepper door deze bezichtiging een voorbode te noemen, dank xxx mooi ook dat je mij met kar en pop voor de geest kon halen!

   Beantwoorden
 • Mooie blik terug naar die verhuizing een jaar voordat ik het licht zag en een mooi bruggetje naar een hopelijk mooie toekomst aan de Roer.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   mei 17, 2018 18:08

   Het zou leuk zijn daar een nieuw ‘thuis’ te kunnen maken, Mies! Wat ben jij nog jong zeg, heerlijk 😉

   Beantwoorden
 • Het moet goed voelen. Een fijne reis naar de verhuizing!

  Beantwoorden
 • Goed dat je naar dat gevoel luistert.

  Beantwoorden
 • Misschien nog niet de juiste plek maar wel de juiste richting gevonden en dat is al iets. Ik duim dat jullie de juiste plek daar zullen vinden, je hebt gelijk: je weet het als je binnen stapt en rond loopt. Komt goed!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   mei 17, 2018 18:14

   Cora, uiteindelijk wordt het duidelijk waar je wilt wonen. Daarna begint het echte zoeken naar een ‘thuis’! Het moet op je pad komen…geduld..

   Beantwoorden
 • Je voelt het meteen idd.
  Komt goed!

  Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  mei 17, 2018 19:17

  een spannende tijd, mooi dat je je gevoel aan het roer laat, Ellie ~ ik dacht even… maar het gebeurt wel vaker dat een terugblik de toekomst inluidt ~ succes, je geduld gaat beloond worden, dat voel ik aan mijn water

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   mei 17, 2018 20:34

   Wat weer een heerlijke woordspeling van jou Anne, ‘rivier de Roer’ – ‘gevoel aan het roer’! Het verleden kwam vanzelf bovendrijven in het heden. Nooit gedacht dat het leuk zou zijn daar weer te wonen, nooit mee bezig geweest Anne, tot de zoektocht ons daar bracht. Geduld hebben is soms moeilijk, maar in deze zoektocht is het noodzakelijk.

   Beantwoorden
 • Heimwee bij dit blogje, zelf woonde ik mijn eerste 15 jaar aan de roer (nu tussen maas en waal) – het huis naast mijn oude/ouderlijk huis aan de roer staat nog te koop, meen ik..

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   mei 17, 2018 20:39

   Welkom hier, leuk je te kunnen begroeten op mijn blog, Anne! Aan de Roer is het prachtig, maar het land tussen Maas en Waal ook, zelfs daar wil ik ook wel wonen. In welk dorp of welke stad zijn jouw roots aan de Roer?

   Beantwoorden
   • Mijn roots liggen in Roermond – Kapel in ‘t Zand om precies te zijn. Lekker rustig, maar niet té – zoals in ‘t vergeten gehuchtje waar ik nu woon.. Ik vind het dus ook erg leuk een Limburgs Log ontdekt te hebben 🙂

    Beantwoorden
    • Ellie Schmitz
     mei 17, 2018 20:50

     Anne, wat leuk. Wij rijden rond en speuren naar een huis te koop, ook in Kapel in ‘t Zand. Mijn roots liggen in Sint Odiliënberg en vroeger moest ik mee processie lopen naar Kapel In ‘t Zand 😊 wij zijn sinds een half jaar weg uit Brabant.

     Beantwoorden
     • Dan ben ik erg benieuwd welk adres jullie bezocht hebben, ik maakte namelijk geen grapje – mijn voormalige buurvrouw probeert ‘t huis nu al jaren te verkopen (dik kans dat we het over ‘t zelfde stekje hebben, dat wel 😉 ).. Ik hoop in ieder geval dat je snel thuis mag komen 🙂 En ja, de processie.. toch wel een meevallertje dat de Kapel -voor mij- haast in de voortuin lag!

      Beantwoorden
 • Ellie Schmitz
  mei 17, 2018 21:12

  We rijden regelmatig rond in Kapel In ‘t Zand en keken in de Parklaan. Misschien wil je mij via de contact pagina de straatnaam noemen? Wie weet…Wij hopen zelf ook snel weer een eigen ‘thuis’ te hebben. Het spreekwoord ‘eigen haard is goud waard’ bestaat niet voor niets 😊

  Beantwoorden
 • athyvanmeerkerk
  mei 18, 2018 12:45

  Ik woonde in de Roerstraat 113, 1hoog. Maar wel in Amsterdam.
  Loop jij maar regelmatig langs de Roer in gedachten en visualiseer je toekomstige huis daar. Volgens mij ben je een stap verder in de goede richting. Houd vol Ellie.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   mei 18, 2018 13:53

   Athy, wat leuk dat je in de Roerstraat hebt gewoond! Ik probeer het af te dwingen/te visualiseren, in het echt naar de Roer gaan en op afstand bij de Roer zijn, het huis zien…ja, liefst in die buurt of in elk geval daar dichtbij.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan