Hokjes-denken

Leven

Vroeger bracht de man het geld binnen, de vrouw zorgde voor de huishouding en het gezin. Dat de vrouw daarbij ook nog eens alles regelde zoals het bestellen van de kolen, de meteropnemer in huis liet, de verzekeringsman betaalde die voor zijn geld aan de deur kwam, het sociale gebeuren met familie en buren in goede harmonie leidde en zich (soms tegen haar zin) aanpaste aan het algemene gedrag van het dorp of het gehucht waar het gezin woonde, stelde niets voor. Het was haar taak. Dat was vanzelfsprekend. Als kind vond ik al dat moeders juist hard werkten. Daaruit sprak ook ‘het kunnen’ van vrouwen.

Tegenwoordig zorgen vrouwen en mannen vaak samen voor de huishouding, het kind en het brood op de plank. Gelukkig is er in de loop der jaren wel wat veranderd, maar lang niet genoeg of nog niet overal. Ook niet altijd gelijkwaardig. Hoe vaak wordt er niet in hokjes gedacht? Dat besef ik weer eens na het regelen van het huurcontract. Man komt daar niet aan te pas. Hij is er niet bij en heeft het huis pas weken later gezien bij het ophalen van de sleutel.

Ik zoek het huis, bespreek de voorwaarden en vul het formulier in met mijn gegevens. Man is medebewoner met zijn gegevens. Wat schetst onze verbazing dat het huurcontract en de betalingen die gedaan moeten worden op naam van Man staan en hij ook alles per e-mail krijgt toegestuurd. Op de vraag mij de e-mail ook toe te sturen, krijgt hij als antwoord:

‘Dat kan niet. Er kan maar naar een e-mailadres post worden verstuurd.’
‘Kan het dan veranderd worden?’
‘Neen, ook dat kan niet. Dat laat het systeem niet toe.

Onze monden vallen open. ‘Hokjes-denken’ zeggen we tegen elkaar. De man zorgt immers voor het geld.

De mannen van de technische dienst zijn aardig en voorkomend tot ik iets vraag of wil weten. Dan word ik meewarig aangekeken. In plaats van dat men luistert naar wat ik te zeggen of te vragen heb, laten zij mij merken dat zij het beste op de hoogte zijn. Ik niet. Dat ik tijdens het gebruik van apparatuur de haperingen merk, doet er niet toe. Een paar keer word ik in de rede gevallen:

‘U hoeft niet met mij in discussie te gaan.’

Mijn mond valt open. Hoe is het mogelijk? Heeft de tijd hier stilgestaan?
Hokjes-denken?

Vorig bericht
Poezenbeest
Volgend bericht
Lustrum

16 reacties. Reactie plaatsen

 • Nou lieve Ellie, het bestaat nog steeds. Niet te geloven hoeveel te kleine stappen er in deze afgemeten denkwijze worden gezet! …

  Beantwoorden
 • Tja, dat hokjesdenken bestaat nog steeds.
  Jouw verhaal deed mij denken aan de keer dat ik naar de gemeente belde over een verstopte put waardoor het pad langs ons huis veranderd was een riviertje. Er kwam geen hond. Twee dagen later belde mijn man en diezelfde dag werd de verstopping verholpen.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 15, 2018 15:27

   Wilma, in de straat waar wij woonden was de waterleiding kapot, het water spoot op straat. Ik belde naar het waterbedrijf en men zou iemand sturen, dat gebeurde ook. Maar de overbuurman nam het niet serieus en belde ook naar die instantie…alle mannen uit de straat om hem heen, ik als vrouw had net verteld dat ik had gebeld…’hokjes en haantjes’…was overigens ook een goede titel geweest, bedenk ik mij nu 😉

   Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  februari 15, 2018 14:27

  Helaas is het herkenbaar Ellie, maar die opmerking van ‘U hoeft niet met mij in discussie te gaan’ daar valt mijn mond ook van open! Soms valt er ook een akelige stilte als je je als vrouw mengt in een gesprek onder loonwerkers en de boer wanneer zij de lunch bij jou aan tafel nuttigen. Of ze weten zich dan geen houding te geven, of ze ‘zien’ je niet als een persoon die er eventueel iets vanaf zou kunnen weten. Ik spreek nu over de tijd dat ik nog in de Noordoostpolder woonde, bij mijn ex-man en dit kwam meer dan eens voor. Ik heb het altijd vervelend gevonden. Gelukkig waren er ook wel eens uitzonderingen.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 15, 2018 15:32

   Jannie, zo gaat het vaker zoals jij het omschrijft. Het is iets waar ik ook altijd geïrriteerd door raak. Gelukkig gaat het niet altijd zo, wij kunnen toch potverdrie ook wel nadenken en dingen regelen…en nu loop ik er meer tegenaan dan mij lie is 😉

   Beantwoorden
 • Te gek voor woorden of juist niet want het levert toch weer een mooie blogpost op

  Beantwoorden
 • athyvanmeerkerk
  februari 15, 2018 23:47

  Soms vier ik ergens een verjaardag mee en de mannen staan dan bij elkaar gegroepeerd.De vrouwen komen er niet bij, ondanks het feit dat ook zij dezelfde studie hebben gedaan. De mannen gaan gewoon een beetje harder praten.
  Je hebt wat aangeboord Ellie, geweldig.

  Beantwoorden
 • Tja, die hokjes. Daar gaan nog wel een paar eeuwen overheen…maar het levert jou een mooi stukje op!!!

  X Joke G.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 18, 2018 11:02

   Joke, het zal nooit helemaal uitgeroeid worden, denk ik, maar wat kunnen mensen toch blijven vasthouden zoals het was…niet ontwikkeld en vastgeroest? Moest het even beschrijven, kan er soms van verbazing ook wel om lachen 😀 liefs Ellie

   Beantwoorden
 • Anne Vellinga
  februari 28, 2018 14:10

  Meiden, komop! Sta je mannetje en neem die onbewuste mannen niet zo serieus en geef ze vooral niet hun zin, laat je stem gelden! Mijn ervaring in al die huizen die ik verbouwd heb met vele mannen, is dat je na verloop van tijd hun ankerpunt en ijkpunt bent. Je hoeft ze maar een keer hun werk over te laten doen en ze veranderen in lammetjes, ofwel betrekken je in het voorproces 🙂 Hetzelfde geldt voor betalingen. Gewoon niet betalen als het naar de verkeerde wordt gestuurd. Bij ons staat bijna alles op mijn naam, waarna ik het overigens graag doorsluis naar ‘mijn’ man, Kees dus.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   februari 28, 2018 14:18

   Ook ik laat mij de kaas niet van het brood eten, zeker niet in het haantjes of hokjes gedrag. Als kind al niet, nu ook nog niet. Ook hier staat veel op mijn naam, wordt ook door Man naar mijn mening en idee geluisterd, dat is wederzijds en zo hoort het. Wat betref dat huurcontract is een vervelend dng om te veranderen. Dan wordt iets opgeheven, de overeenkomst dus en sluit ik opnieuw af met alle kosten en borg en alles van dien . Omdat het tijdelijk wonen is laat ik het gaan, normaliter ben ik meestal in zulke zaken een terriër die zich vastbijt. Voor mij geen hokjes en haantjes, Anne…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu