Joseph Otgerus Schmitz – Roepnaam Sef

Herinneringen

Plots ben ik ziek. Ik heb het niet aan voelen komen. Overdag nog een leuke zaterdag gehad. ‘s Avonds ben ik wel erg moe. Dat is niet vreemd, ben dat regelmatig. ’s Nachts word ik wakker. Het is helemaal mis. Ik heb ontzettende hoofdpijn, een keel als schuurpapier en hoesten kun je het niet meer noemen. Ik blaf. De volgende ochtend ook koorts. Ik transpireer en ril. Mijn ogen enkel spleetjes. Algehele malaise.

Tot en met gisteren ben ik wat verhit. Gelukkig vanochtend weer een normale temperatuur aan mijn lijf, maar ik ril nog steeds. Nu omdat ik het zo koud heb. Echt veel zin om iets te doen heb ik ook nog niet. Voor deze keer put ik uit mijn schatkist. Een herinnering aan mijn vader. Vandaag is het 16 jaar geleden dat hij overleed. Joseph Otgerus Schmitz – roepnaam Sef.

Tuinhulp pap

Van gulden naar euro

27 november 2015

We staan bij de bakker in de rij. Raken in gesprek over de prijs van een halve en hele cake. Dat wil zeggen, de vrouw praat, ik hum zo nu en dan een beetje en knik eens met mijn hoofd. Dat hummen en knikken is voor haar blijkbaar een teken met het verhaal door te gaan. Nog altijd rekent zij van euro’s naar guldens. Vertelt dat de boodschappen die zij nodig heeft soms weer in het schap belanden. Het maakt haar nog steeds kwaad dat de dagelijkse levensbehoeften sinds de invoering van de euro in prijs zijn verdubbeld. Ik kijk haar aan. Verbaasd. Dat iemand daar nu nog zo mee bezig is. Bijna veertien jaar na invoering van dit betaalmiddel.

Door dit gesprek denk ik aan mijn vader.
In 2001, het jaar voordat de euro wordt ingevoerd, heeft hij mij ontelbare keren gevraagd hem nog eens uit te leggen hoe de gulden om te rekenen naar de euro. Hij maakt zich daar heel druk over. Steeds opnieuw heb ik het hem uitgelegd. Pen en papier bij de hand om de som voor te rekenen.

De invoering van de euro heeft pap echter niet meer meegemaakt. Een maand daarvoor is hij overleden. Zus en ik zijn erbij. Diezelfde middag zeggen we tegen elkaar: ‘Nu hoeft hij zich over de euro in elk geval niet meer druk te maken. Daar waar hij is, heeft hij geen geld meer nodig.’

 

 

Vorig bericht
Ontdekken
Volgend bericht
Uitstapje

22 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan