Ontdekken

Leven

Het leuke van een verhuizing is dat je ook weer op pad moet. De woonomgeving vraagt om ontdekking. Die moet je weer veroveren en innemen. Uitzoeken waar de bakker zijn brood verkoopt. Is er een bloemist en waar kan ik de dagelijkse boodschappen halen? De afgelopen weken heb ik vaak de fiets gepakt en het dorp leren kennen.

Man, na de verhuizing ook nog druk met allerlei dingen te doen in het andere huis, heeft het nieuwe dorp en omgeving nog niet kunnen bekijken. Maar nu alles geregeld is, is er eindelijk weer tijd om samen op pad te gaan. Zondag hebben we gefietst. Niet volgens een route, maar gewoon vanaf thuis rechtsaf, linksaf, rechtdoor. We zien wel waar we uitkomen. Fietspaden langs het water, slingerende landweggetjes, weidsheid en oude boerderijen. Mooie luchten, weilanden met schapen, veel groen, bomen en struiken. In een weiland de stam van een omgewaaide boom. Onderweg zon, regen en wind. Vooral veel wind, het is een waterrijk gebied.

Een paar heiligen hebben we ook ontmoet. Sint Catharina in haar huis vol licht, Sint Petrus in zijn onderkomen, donker en somber. Bij navraag blijkt er een ‘kruisen en kapellenroute’ te zijn.

Uiteindelijk komen we in het witte stadje. In een van de vele cafés lunchen we met uiensoep en heerlijk knapperig brood. Het is er vol en iedereen drinkt bier of wijn, ook al is het amper lunchtijd. Wij doen mee met een glas verrukkelijke witte wijn van het plaatselijke wijnhuis.

Er is genoeg te zien en te doen in de omgeving. België is ook dichtbij. Maaseik, daar wil ik nog eens heen. Ben er sinds mijn jeugd niet meer geweest, dat is minstens 55 jaar geleden. Fijn om na de drukte van de afgelopen tijd in het weekend weer samen iets te kunnen doen. Zoals deze keer, de omgeving ontdekken. We zullen vast nog meer tochtjes maken.

Vorig bericht
Het roer om
Volgend bericht
Joseph Otgerus Schmitz – Roepnaam Sef

19 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan