Kunst Liesje

Twee

Schilderen, Schrijven

Onlangs is mij gevraagd een recensie over een boek te schrijven. Meteen rolde, zonder erover te hoeven nadenken, het antwoord uit mijn mond: ‘Neen.’ Niet dat ik ‘niets’ vind van een boek, maar domweg omdat ik het niet kan. Daarvoor ontbreekt het mij aan kennis, talent of gave, hoe je het ook wilt noemen. In het verleden heb ik zo heel af en toe wel eens iets over een boek gezegd, maar altijd kort. Heb er uren voor nodig om een beetje tekst op papier te krijgen. Jaloers kan ik zijn op mensen die dat wel kunnen. Die de prachtigste stukjes schrijven over een film die ze hebben gezien, een boek dat is gelezen of over een nieuwe cd of elpee die zij hebben gehoord. Je zou zo de deur uit rennen om naar de bioscoop te gaan of dat boek of die muziek te kopen. Maar blogpost schrijven kost mij over het algemeen weinig moeite. Deze tekst gaat mij gemakkelijk af. Mijn vingers moeten hard werken mijn gedachten bij te kunnen houden.

Dat mijn website een beetje is veranderd wil ik ook nog vertellen. Ga je via Google of Safari ‘naar binnen’ met www.ellieschmitz.nl kom je niet meer rechtstreeks op de blog, maar zie je mijn hoofd en een stukje tekst over mijzelf. Verstuur ik nieuwe blogpost kom je wel meteen op de blog terecht. De pagina onder ‘kunst’ is ook veranderd. Er zijn sub pagina’s aangemaakt. De foto’s van mijn schilderijen kun je nu aanklikken. Die worden zo wat groter en met de pijltjes kun je naar de volgende of de vorige. Misschien voor velen wat overbodig dat ik dit vermeld, maar ik heb gemerkt dat er ook mensen zijn die wat moeite hebben op de juiste wijze de foto’s te bekijken. En eerlijk gezegd wil ik wel graag dat ernaar wordt gekeken. Wie zou dat niet willen? Rest mij nog te zeggen dat zo’n plaatje natuurlijk niet ‘het echte’ weergeeft. Iemand die dat wil kan gewoon in mijn atelier komen kijken. Stuur mij een mail en we spreken iets af.

Dit is het voor nu. Deze twee dingen wilde ik vandaag aan jullie kwijt.

Vorig bericht
Verwaarloosd
Volgend bericht
Inplantinge

10 reacties. Plaats een nieuwe

 • Twee dingen waar jij toch weer een mooi verhaal van maakt Ellie…dat kun jij en het leest heerlijk!
  Die recensie hebben we het nog een keer over!

  Iedereen een kijkje nemen bij de schilderijen van Ellie, dat verdienen ze!

  Beantwoorden
 • athyvanmeerkerk
  september 5, 2017 21:23

  Ik denk dat het er gewoon om gaat je eigen mening te formuleren en dat kan jij goed. Iets heel anders, op de fb pagina staat boven het begin van je post een mooi schilderij en op de blog zelf weer iets anders. Nou ja, e.e.a. is veranderd,dt schreef je al. Het is so wie so fijn om iets van je te lezen. Maar….je eigen mening over iets, dat telt!

  Beantwoorden
 • Ellie Schmitz
  september 6, 2017 07:33

  Een mening over een boek kan ik wel vertellen in kernwoorden, maar een mooi verhaal van die mening maken is voor mij lastig. In een gesprek lukt het ook nog wel, Athy. Wat je zegt over de foto boven de tekst is iets wat ik je nog eens uitleg, beter als je erbij bent en kunt zien wat ik doe. Maar op de pagina onder ‘kunst’ is het veranderd. Probeer maar eens: openen, foto aanklikken en met de pijltjes heen en weer, de foto’s zijn zo ook groter.

  Beantwoorden
 • Het klinkt ook nogal afschrikwekkend ‘een recensie’, net als ‘een mening’, dat is niet jouw ding, en het mijne ook niet – ik ben meer van de ervaring, in dit geval de leeservaring en bij tijd en wijle schrijf ik daar iets over op, zowel op mij blog als op Hebban, pretentieloos, gewoon wat het me gedaan heeft, of wat is blijven hangen. Ik denk dat jij dat ook prima kunt verwoorden, jouw leeservaring; gewoon uit je hart laten stromen wat het boek met je doet, ook als je erbij in slaap viel of er niet van kon slapen – dat zegt meer over jou dan over de schrijver en kan persoonlijke stukjes opleveren en daar is niks mis mee; zoals Paul Biegel al zei ‘wat je droomt, ben jezelf’ en dat geldt vast ook voor wat je leest ~ Het lastige is waarschijnlijk dat een bevriend iemand je de vraag stelde en die wil je natuurlijk in het zonnetje zetten. Het is makkelijker om het eens te proberen met een boek van iemand die je niet persoonlijk kent, voor mijn part iemand zie al eeuwen van de aardbodem verdwenen is. Dan kun je die niet beledigen. Zie het als het oprekken van je vrijheid 🙂 Warme groet!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   september 6, 2017 11:38

   Anne, er wordt mij wel eens vaker gevraagd een recensie te schrijven. Overigens dit keer niet door iemand die ik persoonlijk ken. Ik moet het hebben van de beleving, dat moment dat kan ik in woorden vatten. Later een stukje schrijven, ook al heb ik aantekeningen gemaakt, vind ik erg lastig omdat het gevoel dat ik tijdens het lezen had er niet meer is tijdens het schrijven van de recensie. Dan is er, hoe ik het ook wend of keer, een beetje meer afstand. Lieve groet ❤️

   Beantwoorden
 • Hi
  Leuk je website bijgewerkt 👍 en natuurlijk weer met mooie werken.😍 Je gaat lekker Elly!!!
  Zie je gauw weer LIefs Yvon XX

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   september 6, 2017 13:07

   Leuk je hier te zien Yvon en dank voor zoveel complimentjes, bloos ☺️ het zou fijn zijn elkaar weer eens te zien, dat wil ik ook wel, zeker weten!! Lieve groet xx

   Beantwoorden
 • Ik vond een boekverslag schrijven ook verschrikkelijk. ‘Schrijf een samenvatting van een kantje.’ Bijna een onmogelijke opgave. Vreselijk. Haha.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan