Afgeleid

Brood in zak

Leven

We hebben een kelder. Behalve de voorraad crackers, bonen voor de salade, koffie, thee, knabbels en noten, de pasta’s en de flessen wijn liggen er ook altijd een paar voorgebakken ‘broden in zak’.

Voor de gasten die bij ons aan tafel zitten wil ik het laatste brood in de oven leggen. Blijkt er een rond gat in de verpakking en het brood aangevreten. We eten verder, zonder brood. Er komen weer nieuwe boodschappen in huis en kelder. Ook ‘broden in zak’. Heb wel nog aan Man gevraagd of hij in de winkel op wil letten of de verpakking niet kapot is. Aan het aangevreten brood denken we verder niet meer. Totdat ik een ander ‘brood in zak’ uit de kelder haal. De bedoeling is champignons en uien met knoflook en kruiden te bakken, dat op het doormidden gesneden brood te leggen, geraspte kaas erover te strooien en het in de oven af te bakken. Heerlijk bij de verse soep die Man al eerder heeft gemaakt. Blijkt de zak wéér kapot en het brood aangevreten. Ook totaal verkleurd. Het is meer een soort ‘blauw in zak’ in plaats van ‘brood in zak’. We eten soep, zonder brood.

Dit lijkt op muizen in de supermarkt. Tot ineens het besef komt. We zullen toch geen muizen in de kelder hebben? Dat kan toch niet? Alleen al van het idee en de voorstelling van het beestje, het dunne staartje en de snelheid waarmee een muis zich verstopt, laten mij beven als een riet, om maar niet te spreken over mijn ademhaling. Ademen is een soort hoog en oppervlakkig hijgen geworden. Man komt onmiddellijk in actie. Achter een tas met flessen water ziet hij de keutels en nog wat ander spul. Sam is ook in de kelder, maar het enige wat ons huisdier wil is UIT de kelder. Van haar geen hulp.

IMG_2641.JPG

Dan maar een muizenval, het kan nog net voor sluitingstijd. Twee worden er in de kelder gezet. De volgende ochtend, helaas voor alle muizenvrienden en mensen die een hekel aan muizenvallen hebben, blijkt de val met lokmiddel voor onze gast toch aantrekkelijker te zijn geweest dan het ‘brood in zak’.

 

 

Vorig bericht
Foto’s 7
Volgend bericht
Trividha

24 reacties. Plaats een nieuwe

 • Jannie Harmsen
  maart 3, 2017 16:55

  Haha, ik had gelijk al zo’n vermoeden Ellie! 😀 Hopelijk zijn jullie er nu weer een poosje van verlost en kunnen de broden weer goed uit de zak tevoorschijn komen. Smakelijk alvast! 😉

  Beantwoorden
 • Oooo hoe herkenbaar! Zo akelig is dat!
  Wij bleven ons maar afvragen hoe Muis (de poes) toch aan al die muizen kwam die ze ons in toenemende mate bracht … Bleken we muizen in de schuur te hebben, die zich tegoed hadden gedaan aan een zak hondenbrokken!
  We vonden bij het schoonmaken nog één dode muis, die blijkbaar niet meer uit een hoge vaas had kunnen komen en hebben alles, alles uitgeruimd, schoongemaakt en het voer in afgesloten trommels gedaan. Daarmee was het klaar, er is geen poep meer en bovendien brengt Muis ons geen cadeautjes meer.

  In Utrecht had ik in de keuken ook telkens een gat in de broodzak en in het brood. Het gif dat ik daarop strooide, vond ik bij mijn verhuizing nog terug in schoenen onder mijn bed *griezeldegriezel*.
  Wat zijn ze toch akelig he!

  Fijn dat de vallen vol zaten (dat durfde ik niet, want dan moest ik die ook legen).
  Levensmiddelen in trommels doen, anders komen ze echt terug!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   maart 4, 2017 10:04

   We hebben een muisje gevangen, daarna geen keutels meer en blijven de balletjes leeg. Hopelijk voor altijd Marjolein, ik griezel er echt van. Gelukkig is Man er altijd om de ‘troepjes’ op te ruimen 😉

   Beantwoorden
 • Och Ellie toch. Wist je niet dat de muizen een broodrooster hebben? Daar staat in welke muis op welke dag brood moet halen voor de hele familie. Wellicht zijn het enkel muizenissen, maar de grote boze mensen hebben muizenroosters uitgevonden om de broodroosters kort te kunnen sluiten.
  Probeer ook eens of het met beschuit hetzelfde is. Gratis beschuit met muisjes!

  Zo’n muizenval is waarschijnlijk ook wel afdoende. Ik hoor wel van je of dit muisje nog een staartje krijgt :*)

  Beantwoorden
 • Haha, heerlijk geschreven. Zijn de muizen nu weg?

  Beantwoorden
 • O jakkie, muizen. Gelukkig zijn ze weg.

  Beantwoorden
 • Gruwelijk. Ik ben ook geen fan van muizen, sterker nog: ik vind ze vreselijk. Die staart alleen al!

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   maart 4, 2017 10:16

   Wat ben ik blij dat jij hetzelfde over ‘muizen’ denkt en voelt en waarschijnlijk griezelt, dank Rebelse Huisvrouw, bondgenoot!

   Beantwoorden
 • Die heerlijke natuur! Het hoort er allemaal bij, maar je denkt daar inderdaad niet meteen aan. 🙂

  Beantwoorden
 • Hahaha… weet je nog van mijn muizen plaag… 14 hadden we er… Hoop dat jij geen familie hebt.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   maart 4, 2017 10:19

   Irma…..14 muizen gevangen? Oh oh oh, wat een ellende…Ik krijg spontaan rillingen bij het idee alleen al. Tot nu geen keutels en niets in de valletjes…

   Beantwoorden
 • annevellinga
  maart 3, 2017 20:17

  beter dan muizengif: poezen die een muis vangen die dit (nog) niet aan dit gif innerlijk is doodgebloed krijgen via de muis het gif binnen en dat is niet best voor de kat

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   maart 4, 2017 10:22

   Geen gif Anne, dat hoeft voor ons ook niet. Sam was een echte held op witte sokjes, uit uit uit die kelder, maar buiten vangt zij wel om de haverklap een muis en wil die dan ook binnenbrengen…

   Beantwoorden
 • Ha, ha …heb genoten van je verhaal. Wat voor lekkers zat er in die val? Arme Sam, ook bang voor muizen :).
  x Joke G.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   maart 4, 2017 10:26

   Ik weet het niet Joke, maar het leek voor Muis in elk geval lekkerder dan ‘brood in zak’. Muizen in huis is voor Sam blijkbaar anders dan muizen buitenshuis 🙂 x

   Beantwoorden
 • athyvanmeerkerk
  maart 3, 2017 21:07

  Het kwartje valt langzaam bij jullie, haha. Een aanrader? Koop bij Xenos grote plastic bakken met deksels die vastgezet kunnen worden en doe daar alles wat eetbaar is in. Want ook rijst in zakken is aantrekkelijk. Die plastic bakken zijn een beetje transparant zodat je altijd kunt zien wat er in zit. Beschuit met muisjes is lekker. Foei toch, Athy.

  Beantwoorden
  • Ellie Schmitz
   maart 4, 2017 10:29

   Goed idee Athy, we hebben al een paar van die bakken in de kelder gevuld met pasta, rijst en knabbels enz., maar niet alles opgeruimd, nooit bij stilgestaan of voetstoots aangenomen dat als er een kat in huis is, er geen muizen komen…tja 😉

   Beantwoorden
 • wilkomoris
  maart 3, 2017 23:41

  Mooi geschreven 👍😄
  Ja Man heeft de muis een passende begrafenis bezorgd.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan