Driekoningen

Driekoningen

Herinneringen

Vandaag is het 6 januari. Driekoningen en de geboortedag van mijn moeder. Als ze nog geleefd had zou zij 95 jaar worden. Ik denk vaak aan haar, maar op deze dag is het speciaal. Dat gaat vanzelf. Blijkbaar huist er ergens in mij een kalender waarop belangrijke dagen genoteerd staan. Verjaardagen, trouwdagen, sterfdagen, daar heb ik geen agenda voor nodig, ineens is het ‘daar’. En ieder jaar, ook vandaag, vier ik haar verjaardag met een tompouce.

In 2000 is zij overleden. De eerste kerst zonder haar hebben zus en zwager voor mijn vader de kerstboom versierd. Ernaast op de kast stond de kribbe met de kerstgroep. Ook de drie koningen waren al ‘uit de doos gehaald’, Caspar, Melchior en Balthasar. Zij kwamen met hun geschenken, goud, wierook en mirre.

Die eerste kerst was er een met gemengde gevoelens. Zeker voor mijn vader. Hij miste zijn vrouw met wie hij bijna 60 jaar getrouwd was geweest. Maar er was niet alleen verdriet, we hebben in die tijd ook samen veel plezier gehad. Vooral één uitspraak van mijn vader zorgde in die dagen voor hilariteit. Elke ochtend tot aan Driekoningen heeft hij gezegd: ‘Schuif die koningen eens een beetje op, anders komen ze niet bijtijds. Ze moeten er wel zijn op 6 januari.’

 

Bewaren

Vorig bericht
Dromen – 5
Volgend bericht
Non-stop – 3

22 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan