Overstag

Leven

’s Morgens vroeg wakker worden als de dag begint is niet zo erg. Maar ’s avonds laat wakker worden van mensen die op bezoek zijn geweest en naar huis gaan, op straat roepend ‘dag en tot ziens en bedankt en welterusten en tot de volgende keer’, dat is vervelend. Of nog erger. Al zittend achter het stuur, met draaiende motor het gesprek ‘in alle rust’ nog een poos voortzetten. Op luide toon zodat ik het ook kan volgen.

Of wakker worden van de eerste buurtgenoot die naar het werk gaat. Voordeur open en sluiten. Autoportier openen. Met een klap dicht. Starten en wegrijden. Het is twee uur.
De tweede auto bromt om kwart voor vijf. Met een beetje pech wordt er met stationair draaiende motor door deze vrouw of man nog een vuilcontainer naar de straat gereden. Wel eens gehoord hoeveel herrie dat geeft midden in de nacht?
Half zes. Een voordeur wordt geopend en dichtgetrokken. De man gaat wandelen met zijn hond. Precies tien minuten later komt hij terug. Voordeur open en weer dicht. De auto wordt gestart. De derde. Bijna kwart voor zes. Hond blaft.
De vierde auto wordt om zes uur in gebruik genomen. Met een beetje goede wil heb ik dan al sinds twee uur niet meer geslapen. En dan is het nu nog zomer. In de winter gebeurt alles op dezelfde tijd. Er is een verschil. Met draaiende motor en soms de autoradio al aan wordt het ijs van de ruiten gekrabd.
Om half zeven fietst de krantenman de straat in. Hoestend alsof de longen uit het lijf moeten. De arme man kan er niets aan doen, maar dat hij hoorbaar het een en ander naar boven rochelt en uitspuugt, vind ik wel wat onsmakelijk klinken.
Zeven uur. Man komt met het ontbijt naar boven. Samen drinken we koffie. Soms ben ik dan wat kribbig. Het tekort aan nachtrust doet mij geen goed. Eigenlijk wil ik vroeg in de ochtend de opgewekte versie van mezelf. 
Ik ga overstag. Vanavond is het zover. Ook al heb ik het zo lang mogelijk uitgesteld. Ook al haat ik het mij van de wereld af te sluiten. Vanavond gaan de oordoppen in. 
 

Bewaren

Vorig bericht
Huismus – Gastblog voor Sylvia Visser
Volgend bericht
‘Flexibel

18 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan