Herinnering – Agenda

Herinneringen

Ieder jaar koop ik een nieuwe vulling voor mijn agenda, een zwarte. Die gebruik ik al jaren. Ineens ben ik hem beu. Wil ik een andere. Man zou Man niet zijn om daar iets mee te doen. Een paar dagen later verrast hij mij met een mooie agenda. Terwijl ik de belangrijke dingen zoals verjaardagen, trouwdata en afspraken erin opschrijf, denk ik aan iets van lang geleden.

Ik zit in de tweede klas van de Mulo. Veertien ben ik. In de klas ook G. Hij is zeventien. Hij is mijn vriendje. Niemand weet dat. Denken wij. Zowel G als ik krabbelen lieve woordjes in de agenda. Tekenen hartjes met een pijl erdoor en onze voorletters erbij geschreven. We schrijven briefjes voor elkaar. Die bewaren we in de agenda. Een Ryam. 
Een heel boekwerk
Blijkbaar heeft het hoofd van school gemerkt dat er tussen G en mij iets gaande is. Blijkbaar heeft hij ons in de gaten gehouden. Wij hebben niets in de gaten gehad. Tijdens het maken van een proefwerk pakt hij G’s agenda en ook die van mij. Als de school uit is geen spoor van meester H. Onrustig en bang voor wat er komen gaat loop ik naar huis.
’s Avonds staat H voor de deur, in zijn hand mijn agenda. Ik smeek hem niets tegen mijn ouders te zeggen, maar daar komt hij juist voor. Bij het gesprek mag ik niet aanwezig zijn. Word naar de slaapkamer gestuurd. Wat er allemaal besproken is tussen mijn ouders en H heb ik nooit geweten. Ik krijg huisarrest, een paar klappen en boze gezichten. Moeder moppert aan een stuk door. Tussen G en mij is er dan nog nooit iets gebeurd, zelfs geen kusje op de wang.
Een paar weken later mag ik eindelijk weer naar oma. Vertel haar wat er is voorgevallen. Nadat zij mij heeft aangehoord mag ik samen met G bij haar het huiswerk maken. Jaren later pas besef ik hoe slim oma dat heeft aangepakt. Zo heeft zij toezicht en ontmoeten wij elkaar niet stiekem op straat.
Op een middag, oma met haar breiwerk en G en ik aan tafel bezig met het huiswerk, staat mijn vader met zijn fiets voor het raam. Het zal niet lang duren voordat hij binnen is. De voordeur van oma’s huis staat altijd open. Het is een café geweest waar de mensen zo binnen liepen. Al is het geen café meer, de deur staat nog altijd open. 
Ik hoef jullie niet te vertellen hoe snel G zijn spullen bij elkaar heeft geraapt en ik hem de slaapkamer van oma heb binnengeduwd. Daar heeft hij meer dan een uur gezeten.

Bewaren

Vorig bericht
Op weg naar 2016
Volgend bericht
Tussendag

24 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan