Poes en Buurpoes

Leven

De vroegere bewoners van dit huis hielden niet van poezen. Joegen buurpoes Scotch weg. Daarvoor gebruikten zij wel eens een emmer water. Maar dit huis heeft ruim een maand leeg gestaan voordat Man en ik de sleutel ervan kregen. In die tijd heeft buurpoes haar kans waargenomen en in onze tuin haar territorium afgebakend.

Een paar maanden later komen wij hier wonen. Poes natuurlijk ook. Het is meteen duidelijk dat er strijd komt. Buurpoes ‘waakt’ vanaf het plat dak over onze tuin. Zij ligt daar met maar één doel: Sam bespringen of haar de stuipen op het lijf jagen.
Meestal heeft Sam buurpoes al gehoord of gezien. Sluipt dan snel naar binnen. Loerend ligt zij op de vensterbank tot de kust weer veilig is. Als buurpoes sneller is, probeert Sam nog in het tuinhuis te komen. Met geweld gaat zij dan door het kattenluik waarbij het klepje regelmatig afbreekt. Een voorraad ervan op zolder. Buurpoes kan er niet in vanwege de sensor in het luik. Drentelt nog een poosje heen en weer. Uiteindelijk geeft zij op. Houdt nog wel een slag om de poot. Zij verstopt zich onder de rododendron voor het tuinhuis….
Een hels kabaal. Deze keer heeft Sam niet bijtijds kunnen vluchten. Twee poezen rennend door de tuin. Sam verdwijnt niet in, maar achter het tuinhuis. Buurpoes ook. Springt over een lage schutting in de tuin van onze andere buren. Komt weer terug. Hangt aan de schutting. Een zwarte poezenkop en groene ogen zichtbaar.
Het dak van het tuinhuis loopt aan de achterkant een stukje door. Daaronder staan de groene en grijze container en onder zeil oude tuinstoelen. Sam heeft zich daar verscholen. Je ziet haar niet. Hoort haar wel. Een laag grommend geluid. Daar verjaag je toch zeker elke vijand mee. Na verloop van tijd is het gevaar blijkbaar geweken. Loopt Sam weer door de tuin alsof er niets is gebeurd. Voor zolang het duurt.    

Bewaren

Vorig bericht
Herinnering – Van gulden naar euro
Volgend bericht
Plassende mannen en meer

12 reacties. Plaats een nieuwe

 • Jannie Harmsen
  december 3, 2015 17:04

  Haha, leuk die opmerking: “houdt nog wel een slag om de poot”! Handig trouwens zo'n kattenluikje met sensor 🙂

  Beantwoorden
 • Ha ha, herkenbaar. Zelf had ik vroeger twee katten die voor iedere andere kat bang waren.

  Beantwoorden
 • Wat een gedoe! 😉

  Beantwoorden
 • Wist eigenlijk niet of ik zo wel zou kunnen schrijven Jannie, 'slag om de poot' is natuurlijk geen goed gebruik van de taal, maar soms mag het misschien eens….of? Wat vind jij daarvan? En kattenluik met sensor is heel handig als je een buitenkat hebt. Moet er niet aan denken dat hier zomaar elk beest naar binnen kan lopen. Sam zou een hartverzakking krijgen….

  Beantwoorden
 • Jij weet waar ik over schrijf, Wilma….al zeggen we elke dag tegen Sam dat zij eens op haar strepen moet staan, het helpt niet…het isen blijft een held op witte sokjes 🙂

  Beantwoorden
 • Ik vind dat ook wel Margo, vooral omdat ik bang ben dat poes en buurpoes elkaar kunnen verwonden. Een 'geluk' is dat Sam bang is en altijd probeert weg te komen.

  Beantwoorden
 • wij hadden hier een rooie kater die Lukkie en Zora naar het leven stond en ook de etensbakjes leeg at, want wij hebben geen sensor, wij moesten er zelf aan te pas komen – op een goed moment zagen we de rooie doodgemoedereerd langs kuieren richting onze achtertuin – Kees snel daarheen om de rooie weg te jagen met woord en gebaar – intussen ging ik naast het huis staan en toen de rooie bang van Kees langs het huis weg wilde sprinten, riep en gebaarde ik zo angstaanjagend dat hij toch maar weer naar achter ging, waar Kees – etc. hij is niet meer teruggekomen, dus: nu man en jij!!! zet vooraf een filmcamera neer, want dat had ik niet 🙂

  Beantwoorden
 • Marjolein Stam
  december 4, 2015 00:13

  Zo herkenbaar! Ik heb ook zo'n koningin van de buurt, ben benieuwd of ze dat op het nieuwe adres kan blijven doen (er zijn er meer met een attitude) 🙂

  Beantwoorden
 • Anne, ik zie het voor me zoals jullie daar stonden, met woord en daad Lukkie's en Zora's territorium te beschermen. Ik jaag buurpoes regelmatig weg, tenminste dat probeer ik, maar zij kijkt mij aan alsof zij wil zeggen: 'Wat doe jij hier?' Misschien is het nu wel tijd eens samen met Man flink kabaal te maken, tenslotte heeft een man soms meer in te brengen 😉

  Beantwoorden
 • Marjolein, ik ben ook heel benieuwd, maar misschien heeft jouw koningin veel overwicht en lukt het haar, haar territorium in de nieuwe buurt in te nemen….onze Sam is een watje, een held op witte pootjes 🙂
  Bij de vorige verhuizing heeft zij uren in een hoge boom gezeten…bang van een soortgenoot…

  Beantwoorden
 • Inderdaad, en weet je? Mijn kinderen lieten zich ook door de meeste buurkinderen op de kop zitten. Daar baalde ik best van, en dan ook die twee katten nog een keer.

  Beantwoorden
 • Och Wilma toch, maar ik ga er vanuit dat het met je kinderen wel is goedgekomen….😊

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan