Golden Delicious en Granny Smith

Herinneringen, Leven

Elke ochtend maakt Man voor mij ‘ontbijt op bed’. In het weekend doe ik dat soms, met de nadruk op ‘soms’. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het nagenoeg altijd Man is die als eerste het bed uitgaat en in de keuken allerlei lekkers op een dienblad zet. Wij beginnen de dag met een kop koffie, daarna eten wij fruit. Iedere dag. Druiven, kiwi’s, bananen, meloen, peren of appels. Ook gedroogde abrikozen en dadels. Van alles wat, naargelang in huis.

We beginnen met de appels, die eten we altijd. Granny Smith. Voor mij de lekkerste appel. Voor Man nu ook. Bij hem was Golden Delicious favoriet tot ik de Granny ‘binnenbracht’. Heel even heeft hij moeten wennen aan de lichtelijk zure smaak ervan.

Vroeger maakte mijn moeder het ontbijt. Een kom met yoghurt en de schaal met brood stonden klaar op tafel. En voordat ik ’s ochtends op mijn fiets of bromfiets naar mijn werk ging, smeerde mijn moeder de boterhammen om mee te nemen. Die deed zij in een zakje. Erbij één appel. Golden Delicious. 
Ik was dol op appels. Een was niet genoeg. Als mijn moeder de keuken uitging, pakte ik stiekem nog een appel. Aan twee appels had ik ook niet genoeg. In de middagpauze liep ik dan ook steevast naar de groente- en fruitwinkel. Kocht daar voor een kwartje een Granny Smith. Die mocht ik zelf uit de kist pakken. Jullie begrijpen wel dat ik de grootste, de meest glanzende en de mooiste appel uitzocht.
  
Nooit heb ik mijn moeder verteld dat ik elke dag wéér, nog een appel van de fruitschaal pakte en die snel in mijn tas stopte. Zij heeft het nooit geweten, of gedaan alsof, mijn moeder.

Bewaren

Bewaren

Vorig bericht
Ook haantjesgedrag
Volgend bericht
Geboortedag

20 reacties. Plaats een nieuwe

 • Mooie herinnering Ellie, ik ben niet dol op appels maar mijn moeder maakte elke donderdag tussen de middag een uitsmijter zoals alleen zij kon maken. Waarom alleen op donderdag? Geen idee. Een mens heeft zo z'n gewoontes.

  Beantwoorden
 • leuk verhaal dat direct herinneringen en ach ja dat doen wij ook maar dan omgekeerd oproept; ik sta altijd als eerste op en maak het kleine-ontbijt-op-bed, dan het grote-ontbijt-beneden en dan de lunch-om-mee-te-nemen voor Kees – maar wat doe ik dat saai! er moet een appel bij, die keeps de dokter away! dank voor je voorbeeld!

  Beantwoorden
 • Ha Anne, heerlijke reactie! En wij eten dan in de loop van de ochtend beneden ook nog iets: een hard gekookt eitje en noten en cranberry's….zo komen wij de ochtend wel door tot aan de lunch. Wilko doordeweeks op zijn werk en ik natuurlijk thuis 🙂 onderstaand nog 2 linkjes die ik vanochtend vond bij het zoeken naar een foto van de appels: de Granny had ik in de keuken kunnen fotograferen, de Golden niet in huis, maar vandaag plaatjes van het internet!
  xxx

  http://www.uzuma.nl/content/88-gezondheidsvoordelen-granny-smith

  http://www.nu.nl/gezondheid/3893158/dagelijks-granny-smith-voorkomt-overgewicht.html

  Beantwoorden
 • Die herinneringen kwamen 'plop' naar boven bij het ontbijt op bed. Mooie herinneringen inderdaad en ik heb meteen het blogbericht geschreven. Wat leuk dat jij hierdoor aan de 'uitsmijter op donderdag' van je moeder dacht 🙂

  Beantwoorden
 • Moet ik ook maar weer eens mee beginnen. Iedere dag een appeltje. Graag gelezen, Ellie.

  Beantwoorden
 • Leuk stuk. Enne…ik neem elke zo'n Golden Delicious mee. Yep, mijn favoriet. Die Granny vind ik niks.

  Beantwoorden
 • Dank Mies. Heerlijk elke dag een appeltje! Enne… misschien eens door de zure appel heen bijten? Wie weet vindt je de Granny dan ook ooit lekker. Kun je kiezen uit 2 soorten!

  Beantwoorden
 • Misschien doen, Mieke! Lekker en gezond en zoals Anne hierboven al zegt: 'keeps de dokter away'. Fijn dat je 'mij' weer hebt gelezen!

  Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  september 2, 2015 11:41

  Ze heeft vast gedaan alsof ze het niet merkte, maar ondertussen trots vastgesteld, dat ze haar kinderen het beste gunde…..

  Beantwoorden
 • Mooie herinnering…Toch moet ik toegeven dat ik Granny's echt te zuur vind. Geef mij maar een Pink Lady… smaken verschillen. Fruit is gezond. Daar valt niet over te twisten.

  Beantwoorden
 • Nou Jannie, je zou daar zomaar eens gelijk in kunnen hebben! Ondanks dat het beslist geen vetpot was, zagen we er gewassen en gevoed uit!

  Beantwoorden
 • Soms komen herinneringen zomaar boven, dit is er een van en voor mij een leuke. Vooral door steeds hetzelfde ochtendritueel én natuurlijk het stiekem pakken van die appel…. Smaken verschillen, dat blijkt weer 🙂

  Beantwoorden
 • Moeder van een gezin telt haar appel, altijd gedaan of ze het niet zag. Ze gunde je twee appels.
  Maar..een Granny een beetje zuur??? Bij de gedachte alleen al trekken mijn wangen naar binnen. Ik haat zuur, welk zuur dan ook. Brrr. Nu houd ik helemaal niet van appels, eigenlijk helemaal niret van fruit. Behalve de kersen en pruimen uit een landwinkel of zo bij de buur gekocht. Heerlijk geschreven, Ellie.

  Beantwoorden
 • Ik kan me haast niet voorstellen dat er mensen zijn die niet van fruit houden, heb ik altijd gedaan. Maar vroeger at ik zo 3 of 4 appels door de dag heen. Nu eet ik 's ochtends het fruit en dan verder niets meer. Donkere kersen, rijp en spetterend en knappend als je erin bijt, vind ik ook heerlijk. Pruimen ook, maar eet ik minder…goed idee. Weer een warme en leuke reactie van jou Athy, dank voor je compliment ook!

  Beantwoorden
 • Jouw mama heeft het vast wel geweten! Leuk geschreven Ellie 🙂 maar appels zijn niet mijn favoriet. Fruit 's morgens wel.

  Beantwoorden
 • Nu ik er meer over nadenk, geloof ik wel dat mijn moeder het heeft geweten. Ik heb er altijd aan getwijfeld, maar word nu bevestigd door de reacties. Er zijn niet zoveel mensen die fruit eten bij het wakker worden, ik doe het al jaren en het bevalt me heel goed, bovendien erg lekker!

  Beantwoorden
 • Mooi verhaal, Ellie.
  Bij mij niet het gevoel over appels of ander fruit, maar wel dat van mijn lief, die op mijn vrije dagen altijd voor het ontbijt zorgt. Uitgeperst sinaasappeltje aangevuld met karnemelk, de tafel gedekt en de thee gezet. De eerste keer dat hij dat deed moest ik er bijna van huilen. Het was voor het eerst dat een man zoiets deed voor mij. Ik was, zelfs op moederdag, altijd degene die voor het ontbijt zorgde.
  Ook mijn broodtrommeltje wordt regelmatig door hem gevuld zodat ik het de volgende dag alleen maar in mijn tas hoef te stoppen.
  Mijn moeder zorgde wel altijd voor ons ontbijt en de gevulde broodtrommel.

  Beantwoorden
 • Wilma, wat heerlijk dat er nu ook iemand voor jouw ontbijtje en de broodtrommel zorgt. Geniet er maar lekker van 🙂

  Beantwoorden
 • Dat doe ik zeker, Ellie!

  Beantwoorden
 • Dat weet ik, Wilma! Lees en voel ik 'in' en 'tussen' de regels…. 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan