Luikse markt

Leven
We zijn al een poos op zoek naar een bankje voor achter het atelier. Liefst een gebruikt bankje. Vinden wij dat niet dan kopen we bij de ‘bomenman’ een paar korte boomstammetjes en leggen daarop een plank. Zo kunnen we op een beschut plekje een moment uitrusten of gewoon zomaar even zitten.


We gaan in een naburig dorp naar de Luikse markt  Regelmatig zien we een aankondiging ervan, maar voor ons is het een eerste bezoek aan deze markt.
Voordat ik Man kende ging hij nooit naar een rommelmarkt of kringloopwinkel. Dat is veranderd. Hij vindt het leuk en ziet soms nog meer dan ik zie. Terwijl ik altijd heb gedacht dat ik alles zie.

Enorm, zoveel kramen. Wat is er veel leuks te koop. Vazen, lampen, pendules, beelden, kleine tafeltjes, nachtkastjes, schalen, bordjes, glazen, kop en schotels. Een wekker kan ik niet laten staan. Kramen met boeken en speelgoed lopen we voorbij. Bij de kraam met elpees stoppen we. Vier worden er gekocht. Man blij.
 
Een vrouw loopt voorbij. In haar handen een dienblad waarop bakjes friet. Onmiddellijk heb ik enorme trek. ‘Nu’, met mayonaise. We eten nooit op zondagmiddag om half drie friet met mayonaise.

Daarna gaan we weer verder. Er komt geen eind aan de kraampjes. Net als we besluiten naar huis te gaan, staat het daar. Hét bankje. Gelijktijdig zeggen we: ‘Dát is het.’ Terwijl we het bankje bekijken zie ik nog iets. Ik ben op slag verliefd. Het staat nu op de vensterbank.

We hebben geen geld genoeg, maar dat is op deze markt geen probleem. Er is aan alles gedacht. Bij de kassa een mobiel pinapparaat. Nadat ik de code en het bedrag heb ingetoetst, loopt de man om zijn auto heen. Opent de kofferbak, daarin een grote kist met geld.

Bij thuiskomst wordt de bank meteen achter het atelier gezet. We weten dat hij niet weerbestendig is. Wat te doen? Met plastic afdekken of beschermen met een laag botenlak? We hebben geen van beide in huis. Voorlopig zetten we de bank in het atelier. Man sjouwt. Ik ‘dirigeer’ hem naar het raam. Als we elkaar aankijken weten we al wat de ander zal zeggen: ‘We moeten op zoek naar een bankje voor buiten. Dit gaat het atelier niet meer uit. Vinden wij dat niet, dan kopen we bij de ‘bomenman’ een paar korte boomstammetjes en leggen daarop een plank.’

Vorig bericht
Van die dagen 1
Volgend bericht
Lezen Schrijven Schilderen

19 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan