Geïnspireerd

Leven

Dat ik van Man houd moge duidelijk zijn, maar daar wil ik het vandaag niet over hebben. Ik houd, zoals jullie weten, ook van lezen, schrijven en schilderen. Maar waardoor raak ik nou geïnspireerd?
Het gebeurt niet elke dag dat ik overloop van ideeën. Regelmatig heb ik ‘hulpmiddelen’ nodig. Er zijn ook dagen dat het helemaal niet lukt. Dan leg ik mezelf een te hoge druk op. Het schrijven én het schilderen kan ik dan maar beter uit mijn hoofd zetten. Voor het lezen van een boek ben ik op zo een moment te onrustig. Ik ga andere dingen doen of juist niets en vanuit die rust kom ik vaak weer tot iets.
Waar haal ik ideeën vandaan om een blog te schrijven?
Die komen uit het dagelijkse leven, uit herinneringen en uit aantekeningen die ik maak. Naast het bed liggen steevast pen en papier. Mijn iPhone ook altijd binnen handbereik. Plotse ingevingen kan ik dus altijd kwijt. Ik heb geleerd die direct te noteren. Vaak gedacht dat ik het de volgende ochtend of later op de dag nog wel zou weten. Dat is een sprookje gebleken. Dan kan ik het met de beste wil van de wereld niet meer naar boven halen. Daar heb ik van geleerd. Niet dat ik die aantekeningen steeds uitwerk. Ze zijn er en ze zijn er voor geval van nood. Als ik weinig heb meegemaakt, of te moe ben en nauwelijks geïnspireerd ben.
 
Wat inspireert mij om te schilderen?
Iets maken vanaf een plaatje ligt me niet. Ik pak regelmatig een kunstboek om door te bladeren. Heb wel eens een boek geleend over technieken en het gebruik van materialen. Ook filmpjes op YouTube bekeken. Het een en ander geleerd van iemand die mij in zijn atelier liet schilderen. Door het te blijven doen, om me heen te kijken en dingen uit te proberen, is er ‘iets’ gegroeid. Zo is het althans bij mij gegaan. Soms zijn er gedachtes: ‘dat zou mooi zijn om te maken, dat ga ik schilderen en met die kleuren’. Er komt nooit iets van terecht. Altijd weer staat er iets anders op het doek. Het schilderen ‘gebeurt’ gewoon. Intuïtief.
Wanneer koop ik een boek?
Van mijn favoriete auteurs koop ik meestal zonder veel dralen meteen het nieuwste boek. Als het boek van een voor mij onbekende auteur is, is de omslag bepalend of ik het in mijn handen pak. Die moet mij aanspreken. Ik lees de flaptekst, de eerste pagina, soms zelfs twee of meer. Loop er een tijdje mee rond terwijl ik andere boeken bekijk. Lees nog eens wat er op de omslag staat, blader door het boek, overleg met mezelf. Of ik het wel dan niet koop laat ik van mijn gevoel afhangen. Dat vertelt mij wat te doen. Als ik het koop blijkt het altijd bij mij en mijn interesses te passen.


Maar geïnspireerd om te gaan lezen, schrijven en schilderen raak ik ook door woorden als:
Museum Schilder Interview Man Humor Column Muziek Auteur Kleur Kunst Beeldhouwer Huis Mens Blog Schilderij Tuin Boek Gesprek Gedachten Luisteren Liefde

Bewaren

Vorig bericht
Mannen en Man
Volgend bericht
In een notendop

20 reacties. Plaats een nieuwe

 • Heerlijk om te lezen hoe iemand geïnspireerd kan raken. Inspiratie is, wat mij betreft, ook een woord van de Liefde. Ze kunnen niet zonder elkaar 😉

  Beantwoorden
 • Jaap, een mooie reactie die keihard bij mij binnenkomt…je hebt gelijk: 'liefde' en 'inspiratie' kunnen niet zonder elkaar en dan ben ik juist dat woord 'liefde' vergeten…

  Ik ga het alsnog toevoegen….:-)

  Beantwoorden
 • de liefde is zo in jouw verankerd dat je die niet part noemt! je eerste zin begint er gelijk mee 🙂 – en je laat goed meevoelen hoe inspiratie in golven komt, als eb en als vloed – geruststellend! en bijzonder leuk dat je mijn boek zo'n mooi plaatsje op je blog geeft, dankjewel, blozerdebloos 🙂 🙂 🙂

  Beantwoorden
 • Dank je wel….mooie reactie! En bloos maar gewoon, heel begrijpelijk 🙂 xxx

  Beantwoorden
 • Selma Hoste
  april 29, 2015 20:25

  Ik ga met de hond wandelen. Na een tijdje komen er dan vanzelf zinnen in me op.
  Leuk stukje!

  Beantwoorden
 • Dat is ook een manier, je gedachten de vrije loop te geven waardoor er ideeën ontstaan…dank voor je reactie en het compliment, Selma!

  Beantwoorden
 • Eigenlijk komt bij mij de inspiratie als ik stil ben… We leren je steeds beter kennen Ellie, leuk!

  Beantwoorden
 • Gisteren ook een stukje geschreven (nog niet geplaatst) over 'inspiratie' voor schrijfsels. Komt één dezer dagen online.
  Schilderen doe ik net als jou, intuïtief.

  Beantwoorden
 • Bij 'stil' zijn komt de inspiratie op gang, dat is bij mij ook zo…het is volgens mij de beste manier, ook om rust in je hoofd te vinden. Fijn dat je het leuk vindt over mijn gewone alledaagse leven te lezen, Sophie!

  Beantwoorden
 • Oh, dat vind ik leuk, Margo! Ben nieuwsgierig naar wat er allemaal bij jou gebeurt voordat een 'schrijfsel' wordt geschreven! Zo leren jouw lezers jou ook weer een beetje beter kennen, leuk! Heerlijk op die manier te schilderen. Vind jouw doeken ook altijd erg mooi!

  Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  april 30, 2015 10:38

  Inspiratie wordt vaak gestuurd door het dagelijks leven, momenten die je meestal onbewust opslaat. Ze liggen te sluimeren totdat ze 'aangeraakt' worden en als je dan goed kijkt 'zie' of lees je herkenning, alleen in een andere gedaante…..

  Beantwoorden
 • Wat heb je dat mooi gezegd, Jannie…het klopt helemaal. Dank!

  Beantwoorden
 • Een woord of gebeurtenis, een gedachte 'haakt' zich in mijn brein. Later zijn er een paar 'zinnen' aangehaakt en dan, weer wat later komt de hele tekst en meteen op papier. Soms laat een haakje los en komt er iets anders of niets voor terug. Een organisch gebeuren.

  Beantwoorden
 • Dat heb je heel mooi verwoord, Athy. Zo ontstaat vaak een verhaal, mooi is dat hoe ons brein werkt!

  Beantwoorden
 • Hoi, Ellie, Na het lezen, nee, tijdens het lezen van jouw blog werd ik alsmaar vrolijker, en optimistischer en viel een last van mijn schouders. Want wat jij schrijft over het al dan niet hebben van inspiraties, om te schrijven en te schilderen zijn voor mij zo herkenbaar. Vrouw wordt soms gek van mij, als ik s' nachts plotseling weer iets op wil schrijven. Door haar reacties raak ik soms wat 'van de kook'. Ben ik nu echt gek? Nee dus, zo blijkt mij uit jouw blog. Zelf ervaar ik schrijven als een eenzaam bestaan, een worsteling met mijn gedachten. Soms lukt het helemaal niet. Nu ben ik blij te hebben gelezen, dat ook jij die momenten kent, en waaruit ik een belangrijke les heb geleerd, namelijk, om dan gewoon tijdelijk te stoppen! Dat stoppen heeft te maken met 'loslaten' al is het maar van tijdelijke aard. En juist met dat loslaten heb ik veel moeite. Dank je wel voor je ongevraagd 'advies'.

  Beantwoorden
 • Hielke, het is natuurlijk niet elke dag zo dat de worden vanzelf komen. Volgens mij heeft iedereen daar last van, misschien vertelt niet iedereen het, dat kan ook. Maar goed, ik ben soms ook een vat vol inspiratie en dan toch lukt het mij niet iets leuks te schrijven of moois te schilderen. Volgens mij is rust of stilte of een andere bezigheid de beste manier weer vlot te gaan…zoiets.

  Beantwoorden
 • Mooi geschreven Ellie. Geeft een heel helder beeld hoe het bij jou werkt.
  Inspiratie………..het zit in allerlei alledaagse dingen. Mijn hoofd zit er soms zó vol door dat ik een heel eind moet wandelen om de inspiratie een plek te geven waar het kan 'sudderen'. Overigens blijkt tekenen en schilderen ook te helpen om al die drukte in mijn hoofd rustig te krijgen.

  Beantwoorden
 • Wilma, fijn dat jij ook laat zien hoe je ermee omgaat! Als je ervoor openstaat kun je uit alles inspiratie halen…..Mijn hoofd is soms een vat vol….dan moet er stilte komen en wil ik het liefst niemand zien en spreken, behalve Man natuurlijk.

  Beantwoorden
 • Ik lees graag waar je de inspiratie vandaan haalt om te doen wat je wilt doen. Je krijgt ook de kans om het te doen en je laat jezelf toe om deze kans te benutten. Dat vind ik heel knap. xxx

  Beantwoorden
 • Dank lieve Mieke voor zo een mooie reactie! Wijze woorden…xxx

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan