Dagelijkse kost

Leven
Regelmatig schrijf ik iets over mijzelf. Ik meen te mogen denken dat jullie, gezien het aantal keren dat ‘mijn schrijfsels’ zijn gelezen, zo’n blog leuk vinden. Ik ga er dus vanuit (narcistisch?) dat jullie misschien nog wel méér van mij willen weten. Niet dat ik mezelf nu open en bloot in de vitrine wil zetten. Maar van eten kan ik ook erg genieten.
Fruit vind ik heerlijk. Het is dagelijkse kost bij het ontbijt. Dat wordt door Man gemaakt en op een dienblad naast het bed gezet. Ik houd van appels en peren, bananen, druiven, meloen, kersen, ananas en nog veel meer. Ik ben geen fan van aardbeien. Een beschuitje met aardbeien gaat er wel in, maar ik zal nooit een bakje kopen. 
Mijn moeder maakte vroeger regelmatig een aardbeienvlaai. Zij kocht bij de bakker een bodem van zandtaartdeeg, deed het fruit in een pan (met wat water en suiker…..denk ik) en kookte dat alles. Met een papje van maïzena maakte zij er een geleiachtig mengsel van. Dat verdeelde zij over de bodem. Zo’n vlaai werd in 8 of 10 punten verdeeld. Je kreeg er slagroom bij, dat was heerlijk. Het was toen mijn lievelingsvlaai. De dag voordat mijn moeder overleed heb ik nog een punt van deze vlaai bij mijn ouders gegeten. Mijn moeder had die voor mij bewaard.
Ik geniet enorm van kaas, oud en krachtig van smaak. Kaas van de koe, het schaap en van de geit. Op het brood, op toastjes, op komkommer en bij het warm eten. Van kazen uit Frankrijk en uit Italië loopt het water mij in de mond.
Ben gek op stamppot. Wortel, boerenkool, prei en zuurkool zijn favoriet. Meestal gemaakt door Man en soms op totaal andere wijze dan de Hollandse stamppot. Overheerlijk. Alle groenten zijn aan mij besteed, ook salades. Tapas, hartige taarten en vis vind ik lekker. Ik ben een ‘groente-en-vis-mens’.
Een glas witte wijn of rosé drink ik graag. Als het buiten erg koud is neem ik wel eens een glas port. Lang geleden dronk ik enkel siroop, aangelengd met water. Thee, koffie, appelsap, sinaasappelsap, alcohol, water naturel, cola en andere frisdranken vond ik erg vies. Tegenwoordig kan ik absoluut niet zonder koffie, drink zelfs rooibosthee, veel water naturel en een glas wijn.

Dagelijkse kost is ook het schilderen, lezen en schrijven. Die bezigheden heb ik, naast lekker eten, rust en regelmatig op mezelf kunnen zijn, nodig om me goed te voelen. Ik word daar een blij mens van. Het feit dat jullie ‘mijn schrijfsels’ lezen en reacties daarop geven maakt mij zelfs heel blij.

Bewaren

Vorig bericht
Non-stop 2
Volgend bericht
(On)geloofwaardig

20 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan