De lamp

Herinneringen, Leven

Ik heb al eens verteld over de koektrommel, de mandjes van mijn moeder en over haar tas. Spullen uit mijn ouderlijk huis die ik heb geërfd en mij zeer dierbaar zijn. Er zijn nog meer spullen die ik heb gekregen en meegenomen. Ook een lamp.

Af en toe loop ik met een gretige blik door mijn huis. Kan er ergens nog iets gedaan worden? En dan bedoel ik niet poetsen, de was uitzoeken of opruimen. Integendeel, in die gretigheid wil ik iets totaal anders doen. Ik wil dingen verplaatsen of omruilen met spullen die op zolder worden bewaard. Wil het nóg gezelliger maken dan het al is. Dat het hier in huis gezellig is, staat buiten kijf. Een mix van strak, kunst, gebruikte en nieuwe spullen is met zorg en liefde uitgekozen door Man en mij. Maar als ik weer zo een bui heb ga ik naar zolder en bekijk welke accessoires daar zijn opgeborgen. ­­Tijdens die speurtocht door het huis zie ik de lamp.
 
Ik ben drie jaar oud en wij verhuizen van een oud huis aan de rivier de Roer naar een nieuw huis. De weg naar het nieuwe huis is een zandpad met aan weerszijden een verhoging, begroeid met gras. Aan een kant een boomgaard, aan de andere kant een veld met koren.
Ik loop over dat zandpad achter een fietskar. Daarin hoog opgestapeld allerlei huisraad. Bovenop een pop, armpjes omhoog­­­. Van de verhuizing kan ik mij verder niets herinneren. Hoe lang die heeft geduurd, hoe het allemaal in zijn werk ging, niets. Ook niet hoe wij daar als gezin de eerste nacht hebben doorgebracht.
Van veel later herinner ik mij de lamp en daarbij het hoopvolle gevoel die later in mijn eigen huis te hebben. Als mijn ouders in 1984 naar een kleinere woning verhuizen, mag ik de lamp meenemen. Hij heeft 29 jaar op de overloop aan het plafond gehangen.
Een jaar later gaan andere Man en ik verhuizen. De lamp wordt in de slaapkamer opgehangen. 13 Jaar heeft hij in dat huis gehangen en nadat ik samen met familie en vrienden een nieuwe plek bewoonbaar heb gemaakt, wordt de lamp weer opgehangen. Weer in de slaapkamer. Precies 16 jaar heeft de lamp in dat huis aan het plafond gehangen. Dan verhuis ik met Man naar dit huis. Er is niet over gepraat, de lamp hangt vanzelfsprekend weer in de slaapkamer. Ik ben er zeer aan gehecht, net als aan de koektrommel, de mandjes van mijn moeder en haar tas.

Bewaren

Vorig bericht
Kriebels
Volgend bericht
Evenknie

24 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan