Dromen – 1

Herinneringen, Leven
Ik was geen ondernemend en blij kind, eerder het tegenovergestelde, onzeker en bang. Als ik mij overdag niet veilig voelde, had ik ’s nachts last van akelige dromen. Meestal werd ik dan wakker gemaakt door zus of ouders, soms werd ik wakker van mijn eigen gegil.
Jarenlang heb ik er geen last meer van gehad, maar tot mijn verbazing word ik de laatste maanden weer regelmatig gillend wakker.
Ik woon alleen en kan het raam niet meer sluiten. Vriend zet er een nieuw slot op. Als hij weer is weggegaan, het intussen donker is geworden, zie ik een schaduw voor het raam. Ik loop er naartoe om het slot te controleren, maar er is geen slot. Vriend heeft het aan de buitenkant van het kozijn vastgemaakt. Ik realiseer mij meteen dat iedereen het raam open kan maken. Ik voel paniek en boosheid. Vriend heeft niet opgelet. Langzaam gaat het raam open. Er staat een onbekende man. Hij kijkt mij doordringend aan terwijl hij iets uit zijn broekzak haalt. Ik wil roepen maar er komt geen geluid uit mij. Ik besef dat ik beter mijn best moet doen, harder moet roepen….
Gillend word ik wakker en voel dat Man mij vastpakt. Wat een opluchting dat hij naast mij ligt. Rustig, zoals alleen Man dat kan, zegt hij: ‘je hebt gedroomd, ga maar weer slapen, alles is goed’.
’s Ochtends schiet mij een herinnering uit mijn jeugd te binnen.
Het zijn de dagen voor Sinterklaas. Ik zal een jaar of zes zijn geweest en geloof nog in de goedheiligman. Ik zit aan tafel te tekenen. Plots wordt er op het raam geklopt en met kettingen gerammeld. Voor het raam een roetzwart gezicht.
Blijkbaar is er iets gebeurd waarvan ik mij niet bewust ben. Heb geen reden om bang te zijn. Het sinterklaasfeest is ook al enkele weken voorbij en ik ben niet meer bang voor Zwarte Piet.
  
 
In het katholieke dorp waar ik ben opgegroeid werd er zelfs voor mij gebeden zodat ik geen last van nachtmerries meer zou hebben. Mijn moeder hield regelmatig een noveen.

 

 

Een noveen of novene (novena in het Latijn) is een reeks van negen dagen waarop men op een bijzondere wijze tot God of een heilige bidt, ter verkrijging van een gunst of om uitkomst in moeilijke omstandigheden.

 

Bewaren

Vorig bericht
Naar 2015
Volgend bericht
Besluiteloos

26 reacties. Plaats een nieuwe

 • Dromen zijn bedrog! Dat is het eerste dat bij me opkomt wanneer ik dit lees.
  Je heb een zonvakantie nodig, lijkt het. Het zijn nu erg donkere dagen! Warme groet 🙂

  Beantwoorden
 • Mies Huibers
  januari 5, 2015 18:28

  Da's vervelend als je daar ineens weer mee te maken krijgt. Helaas heb je aan mij weinig qua novenen en zo. Ik ben een afvallige op dat gebied.

  Beantwoorden
 • Ik ben ook zo niet-katholiek meer als ik maar zijn kan Mies….al in mijn jeugd was ik een 'afvallige'…

  Beantwoorden
 • Je droomt om zo onverwerkte emoties van overdag te kunnen verwerken. Blijkbaar heeft iets dat getriggerd. Niet leuk, wel noodzakelijk. Hopelijk snel weer voorbij.

  Beantwoorden
 • Inderdaad 'dromen zijn bedrog', maar dromen over een zonvakantie lijkt mij toch wel fijn, dat zou wel eens de oplossing kunnen zijn! Lieve groet 🙂

  Beantwoorden
 • 'Dromen zijn bedrag' schreef iemand en dat geloof ik ook wel Irma, maar ik geloof er ook in dat ze er zijn voor het verwerken van gebeurtenissen.

  Beantwoorden
 • Wat naar voor je, Ellie. Ik droom naar als ik te warme dekens op mijn bed heb. Laagje eraf en ik heb er geen last meer van.

  Beantwoorden
 • Nachtmerries kunnen inderdaad heel naar zijn, maar gelukkig met Man naast mij ben ik ook weer snel rustig. Deze droom echter blijft me bij….moet er niet teveel aan denken als ik al eens 's avonds alleen thuis ben 😉 Gelukkig heb jij de oplossing gevonden om niet meer (naar) te dromen.

  Beantwoorden
 • Selma, leuk trouwens dat je weer onder mijn blog reageert 🙂 !!

  Beantwoorden
 • Heel erg vervelend. Er zijn trouwens mogelijkheden om je droom goed te laten aflopen. Dit kun je trainen. Hopelijk droom je snel weer leuk!

  Beantwoorden
 • Jaap, begrijp ik je goed? Zijn er manieren om zoiets te trainen? Ik wil wel leuk dromen….:-)

  Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  januari 5, 2015 19:41

  Bij ons is het andersom Ellie en is het M. die ineens na een voorafgaande (meestal dezelfde) beweging een heel harde schreeuw geeft en ook nog eens schopt. Wanneer ik merk dat hij de beweging inzet, maak ik hem snel wakker, meestal helpt dit, maar ik heb ook al eens een schop in ontvangst mogen nemen. Soms gaat het een lange periode goed en dan ineens is het er weer…..

  Overigens heb ik laatst een keer gedroomd (ééntje die ik onthield!) en werd er net in die periode een wedstrijd uitgeschreven waaraan ik heb meegedaan en de droom heb verwerkt. Van de 400 inzendingen heb ik…….niet gewonnen 🙂 maar ik ga deze wel plaatsten één dezer dagen…;)

  Beantwoorden
 • Dromen, soms zijn ze onverklaarbaar. Ik zal ongetwijfeld ook dromen, alleen onthou ik ze dan niet. Ik hoop voor jou dat het snel weer over is of dat je iets leuks gaat dromen.

  Beantwoorden
 • ik ben een dromer sinds mijn vroegste kindertijd. als ik je schapenvacht kom brengen, kan ik er meer over vertellen als je wilt. elke droom bevat een geschenk, als je die wilt vinden, zou je je droom eens kunnen tekenen of schilderen. als je teveel overvallen wordt door angstige dromen, doe dan een zakje zout onder je kussen, dan kunnen de droomgeesten, de djinns, je niet bereiken – dit werkt naar mijn ervaring sterker dan een drollenvanger, omdat die dromen zeeft en niet vermijdt.

  Beantwoorden
 • ps. jouw websitye maakt er wel iets heel moois van…. van de dromenvanger.
  kijken of het nu helder overkomt 😉

  Beantwoorden
 • Hannah Smeets
  januari 5, 2015 20:29

  Mooi verhaal. Inspireert mij om mijn eigen repeterende droom eens op te schrijven.

  Beantwoorden
 • Leuk Hannah, dat je door mijn blog geïnspireerd raakt dat te doen wat je graag wilt doen 🙂

  Beantwoorden
 • Jannie, doen!!! Ik ben heel benieuwd naar jouw droom 🙂

  Beantwoorden
 • Dank je wel, Wilma! Tja, de laatste maanden zijn de dromen echt naar…ik vertrouw erop dat ze ook weer mooi worden! En dromen over mooie dingen doe ik wel overdag, maar dan in wakkere toestand 😉

  Beantwoorden
 • Selma Hoste
  januari 5, 2015 20:40

  Op mijn telefoon lukt het wel. Op ipad niet.

  Beantwoorden
 • Anne, je bent ziek en toch reageren, fijn hoor 🙂 Aan de ene kant denk ik soms: 'dromen zijn bedrog', aan de andere kant hebben ze ook een betekenis, dat weet ik. Meestal zijn mijn (vooral) nare dromen wel terug te voeren op 'iets'. Ik heb ook altijd gedroomd en nog. Wil je aanbod 'luisteren naar wat jij er vanaf weet' graag aannemen! Het zout gaat vanavond al onder mijn kussen, dank ook voor deze tip! Ik heb het plaatje van internet afgehaald, heb zelf zo'n ding niet….Nu je in het Fichtelgebergte ziek bent geworden had ik niet gerekend op een vacht, echt geweldig dat jullie er toch een mee hebben kunnen nemen!

  Beantwoorden
 • Trudy Brinkman
  januari 6, 2015 01:11

  Een raam met een slot betekent dat je een oplossing zoekt voor een probleem. Omdat het slot aan de buitenkant zit, verwacht je dat een ander dat op zal lossen voor je.
  Roepen/schreeuwen zonder geluid te maken betekent dat je bang bent niet voor jezelf op te kunnen komen.
  Een vreemdeling staat voor je onderbewuste.
  (bron: Ontdek de betekenis van je dromen http://www.grotebeer.net/droomsymbolen.php

  Beantwoorden
 • Dankjewel Trudy voor de informatie. Ik ben altijd geïnteresseerd, zal de website bezoeken, ben benieuwd wat er nog meer te lezen is.

  Beantwoorden
 • Dromen, lieve Ellie, zijn zeker geen bedrog maar een middel om iets helder te krijgen. De droom komt wanneer de tijd er rijp voor is. Ben het helemaal eens met Trudy Brinkman. Wanneer je de droom negeert heb je kans dat hij blijft terug komen, tot dat…. Wat kan helpen is de droom opschrijven en terwijl je dat doet je reactie op het schrijven in de kantlijn zetten. Dan krijg je een beeld van on-bewustzijn en bewustzijn. Naar alles gewoon kijken, krijg je vanzelf helderheid.

  Beantwoorden
 • Dat dromen het verwerken van emoties zijn, dat is mij wel duidelijk, Athy, ik heb van sommige dromen de herinneringen opgeschreven en herken er meteen een emotie van mezelf in, maar ik ben blij met alle ideeën erover van jou, van Anne en van Trudy, daar heb ik wat aan. Niet iedereen staat ervoor open hierover te praten, een 'duister' of 'zweverig' gebied dat veel mensen ontwijken. Mooie dag wens ik je toe!

  Beantwoorden
 • […] Dromen – 1 Dromen – 2 Dromen – 3 Dromen – 4 Dromen – 5 […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan