Hokje normaal

Hokje Normaal

Leven

Ooit een normaal mens ontmoet en beviel dat? Kennen jullie het gevoel tegen je zin in een hokje te worden geplaatst? Daar, wat je ook doet, niet uit kunt komen omdat mensen blijven volharden in datgene hoe zij over jou denken? Het hun manier van denken en doen is en zij waarschijnlijk niet eens op een andere manier kunnen denken of doen? Dat nooit geleerd hebben of simpelweg omdat men er niet voor openstaat?

Mensen hebben een bepaald verwachtingspatroon en gaan er (meestal) automatisch van uit dat je daaraan voldoet. Eerlijk gezegd wil ik dat niet, nog duidelijker gezegd, ik kan dat niet eens. Mij telkens aanpassen is mijn grens overschrijden. Ik kan heel meegaand zijn, maar als ik op een dwingende manier in een bepaalde richting word geduwd, dan is men bij mij aan het verkeerde adres. Dat wil overigens niet zeggen dat ik niet opensta voor nieuwigheden. Aanpassen wil ik me echt wel, afhankelijk van de omstandigheden.

Ik ‘hoor’ mensen denken: ‘dat kan niet’, ‘dat hoort niet’, ‘dat past niet, ‘je moet je aanpassen’, ‘wat vreemd’. Aanvaringen of als ‘apart’ bestempeld worden zijn mij niet vreemd. Ik denk zoals Ellie denkt, Koos denkt zoals Koos denkt, Man denkt zoals Man denkt. Ik kan en wil me niet in alle bochten wringen om te denken zoals Man, Koos, zus, nicht, vriendin en buurvrouw. Toch is het verwachtingspatroon van veel mensen zo. Heeft het met controle te maken? De drang alles in eigen hand te willen houden?

Waarom dingen niet bespreekbaar maken in plaats van onmiddellijk een oordeel hebben? Of in het ergste geval zeggen dat de ander fout is, of niet goed genoeg of misschien niet normaal. Wat is normaal? Wie heeft bedacht wat normaal is? In het woordenboek staat bij ‘normaal’:

gemiddeld, zoals men meestal aantreft;
standaard, doorsnee gewoon;
volgens de of een norm;
volgens de regel;
gebruikelijk;

Wat is ‘doorsnee’, ‘gewoon’ of ‘gebruikelijk’ dan? Van de uitleg in het woordenboek word ik niet veel wijzer. Waar komt die uitleg vandaan? Wie heeft die definities bedacht, waarom en naar aanleiding waarvan? Dat zou ik willen weten.

Ik zou willen dat men toleranter of begripvoller zou zijn. Meer respect voor ieders denken en doen zou hebben. Dat moet toch kunnen?
Zelf ben ik een ‘laatbloeier’. Heb geleerd naar mezelf te luisteren of bij mijzelf te blijven, hoe je het ook wilt noemen. Mijn gang te gaan op zo’n manier, dat ik me prettig voel. Me niet meer te laten leiden door wat normaal is en hoe men over mij denkt. Dat te leren en me daarover niet schuldig of vreemd te voelen, heeft nogal wat kruim en tijd gekost. Zelfs contacten.

De term ‘laatbloeier’ wordt vaak gebruikt als aanduiding voor een persoon, een organisatie of soms zelfs een product dat later dan vergelijkbare anderen bepaalde eigenschappen aan de dag legt. De term ontleent zijn kracht uit het voorbeeld van een bloem die minder snel opkomt of opengaat dan andere bloemen in de omgeving….

Vorig bericht
Gedaan
Volgend bericht
Dracena

23 reacties. Plaats een nieuwe

 • Misschien wordt het tijd dat we met ons allen 'onthokken' , maar ja is het buiten de hok ook niet weer een hok?
  Mooi geschreven, we moesten inderdaad meer toleranter tegen over elkaar worden.

  Beantwoorden
 • Prachtig verwoord. En vergeet ook niet dat laatbloeiers altijd mooi bloeien. Dat werd ooit tegen mij gezegd en ik denk er nog vaak aan terug. Groet, Wilma Phillipson

  Beantwoorden
 • Lieve Ellie, wat ik over jou denk, van jou vind, überhaupt mijn mening over jou?
  Zegt veel meer over mij dan over jou. Dat is mijn troost wanneer ik weer eens te horen krijg, dat ik apart ben, eigenwijs ben. Wanneer iemand mij vraagt of ik niet eens gewoon kan doen. Meestal mensen die er, na even denken, voor mij niet echt toe doen. Dat vertel ik ze niet, want ik wil juist ieder mens nemen zoals die is. Dus, laat je niet vangen in dat hokje, want daar hoor jij niet in. Wat ze over jou zeggen, zegt veel meer over henzelf.
  Etiketjes? Weg er mee. Succes en groet!!

  Beantwoorden
 • Mooi verwoord hoor. Alsof ik mezelf hoor. Maar ik heb er al heel lang vrede mee dat ik ben wie ik ben. Mijn omgeving moet er nog steeds aan wennen. Ach, die gaan het wel snappen. Ooit. 😉

  Beantwoorden
 • Oh, Ellie! De eerste regels deden me meteen aan mezelf denken. Ik ben moe gevochten. Ik weet wie ik ben en dat blijkt vaak niet genoeg te zijn voor anderen. Maar steeds vaker denk ik: 'dat is jouw probleem'. Is dat heel erg? Ik denk niet.
  Warme groet, Mieke.

  Beantwoorden
 • “De strategie van de eekhoorn”, dat is een boekje dat je in huis moet halen, Ellie. Het zal een zalige spiegel voor je zijn.

  Beantwoorden
 • Alleen al voor de titel, Nathalie, die is prachtig! Dank voor de tip X

  Beantwoorden
 • Wie weet draagt mijn stukje er een beetje toe bij dat mensen elkaar wat meer met rust laten…'leven en laten leven' is misschien ook een goede gedachte, Michiel!

  Beantwoorden
 • Dank voor deze twee mooie 'opstekers', Wilma! Vooral de tweede zal ik in mijn hoofd prenten 😉

  Beantwoorden
 • Je hebt zo mooi verwoord wat ik in mijn blog probeer te vertellen. Dank je wel, Athy! Voor mij is het al een tijdje geleden dat ik behoorlijk worstelde met het fenomeen 'hokje', maar ik ga steeds meer mijn eigen gang met de mensen die voor mij belangrijk zijn! Geen enkel hokje ga ik nog in 🙂 Lieve groet!

  Beantwoorden
 • En nooit meer in zo'n hokje, Mies! Niemand hoeft dat….dank voor je reactie!

  Beantwoorden
 • Mieke, je bent wie je bent en laat iedereen er maar aan wennen dat jij Mieke bent die denkt en doet zoals alleen Mieke doet. Gebruik je energie voor mensen die je dierbaar zijn en je gewoon accepteren. Niet meer 'vechten'! Lieve groet 🙂

  Beantwoorden
 • Jannie Harmsen
  november 10, 2014 19:03

  Ik ben ook een laatbloeier Ellie en zal ik je eens wat zeggen? Het bevalt me uitstekend! 🙂 Blijf vooral bij jezelf en blijf jezelf, al is dat soms wel lastig dat is een feit. Maar 'men' zal altijd en eeuwig kritiek hebben of een andere mening verkondigen, dat is van alle tijden. Niemand heeft echter het recht om over jouw leven te beslissen, dat doe en kun je altijd nog zelf en volgens mij met een liefdevolle Man aan je zijde 🙂 XX

  Beantwoorden
 • Jij past ook in een hokje Ellie, het hokje bestemd voor andersdenkenden en vrije geesten….

  Beantwoorden
 • Wat een geweldige reactie, Irma!

  Beantwoorden
 • En zoals Wilma hierboven zei: 'laatbloeiers bloeien mooi'…dat geldt dan zeker ook voor jou, Jannie! Dank voor je lieve reactie xxx

  Beantwoorden
 • in mijn hoofd zijn duizenden gedachten
  in mijn hart is alles één
  KUZZZZZZ!

  Beantwoorden
 • Alle gedachten mogen er zijn..iedereen mag 'zijn'….precies zo, Anne: 'duizenden gedachten, alles één…xxx

  Beantwoorden
 • Sinds ik de vrijheid in mezelf heb gevonden, heb ik geen last meer van de hokjesmensen. Geen verspilde energie is een mooi duurzaam leven!

  Beantwoorden
 • Zo is het precies, Jaap! Vrijheid in je 'zijn' geeft je vrijheid in 'leven'.
  Fijn ook dat er mensen zijn die het aanvoelen…..;-)

  Beantwoorden
 • Je bent die je bent…en om voor anderen te gaan veranderen…nooit doen!
  Ze moeten je maar nemen zoals je bent.
  Ik laat me ook niet in een hokje stoppen en dat zou niemand moeten doen!
  Je hebt het mooi geschreven Ellie xxx

  Beantwoorden
 • Dankjewel Ans voor je reactie! Vrijheid is een 'hoog goed' en dat laat ik me inderdaad door niemand afnemen….vooral vrijheid 'van geest'..het laat zien hoe iemand in het leven staat xxx

  Beantwoorden
 • […] Opdringen. Dwingen. Denken meer recht te hebben op. En zo kan ik nog wel meer redenen opsommen. Kortom, tot hoever ga je met aanpassen? En dan bedoel ik in de eigen omgeving. Juist daar. Bij familie en vrienden. Soms vind ik dat heel lastig. Doe ik het goed? Heb ik haar of hem niet gekwetst? Tekort gedaan? Kan ik dit wel voor mijzelf opeisen? Ik heb er al eens eerder over geschreven in Hokje normaal […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan